Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goed geluimd de afgrond in

07-12-2013 Zilverpaul

Nog nooit was het optimisme onder beleggers zo groot, zelfs niet ten tijde van de tech-bubble…..

maar blijken de banken elkaar onderling nog steeds niet te vertrouwen….

……wat weten de banken wat niet getoond wordt door de mainstream media?

…. is de zilverprijs aanbeland op een meerjarige steunlijn…. 

en zal ook goud dit jaar na twaalf jaar van prijsstijgingen een jaar van prijsdaling meemaken….

Een ultieme euforie onder beleggers, maar banken die elkaar maar een kwart uitlenen wat men in de hoogtijdagen van 2008-2009 gewend was, dat rijmt niet met elkaar…..goud en zilver zwaar onder druk….. ik kan maar één conclusie trekken… we gaan goed geluimd de afgrond in….. en ondanks de recente prijsdalingen van goud en zilver, blijf ik van mening dat goud en zilver uw koopkracht zullen redden.  We naderen het kantelpunt, want het percentage optimisten kan niet hoger dan 100 %, en de banken kunnen elkaar niet minder dan niet vertrouwen.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Genpensioneerde

  @ Erk. Goed dat je het begrijpt Erk. Dat doet me deugd. Ik ben er persoonlijk ook van overtuigd dat iemand die een beetje psycholoog is, die zich dus in de plaats kan stellen van iemand anders kan stellen meer zal verdienen op de beurs dan iemand die econoom is. Specifiek in het geval van goud en zilver, denk maar aan de Aziaten, de Russen, de Turken denk ik dat de overmacht wat te groot zal zijn , en er zijn ook nog de westerse Goldbugs, en JP Morgan is ook bullishs, alleen de timing is onzeker.

 • Erk

  Genpensioneerde, ik ben het met je eens. De fysieke vraag schijnt enorm te zijn, de vaults van de bullionbanks lopen leeg. Dit moest een keer gaan keren: historisch hoge fysieke vraag, alleen maar toenemend, en een alleen maar dalende prijs. Ik zag dat de GOFO ook weer in de min gedoken is, net als in juli/augustus en october. Dit kan niet duren, we staan op een keerpunt. De papieren boys zullen meer met het fysieke gebeuren rekening moeten gaan houden. Als de fysieke vraag aanhoudt kan en mag de goudprijs niet lager omdat anders supply gaat wegvallen cq mijnen moeten gaan sluiten.

 • Genpensioneerde

  In weerwil van wat Goldman Sachs heeft voorspeld, gedraagt goud en zilver zich nu behoorlijk. Ik twijfel er niet aan dat ze ook andere banksters geprobeerd hebben te beinvloeden. Maar op een of andere manier lukt het niet. Misschien komen ze niet overeen met JP Morgan. In ieder geval het kleine ietse pietse stijginkje van vandaag lijkt me een sterk teken.

 • Nadja

  Gerard, had je mijn posting van 18:29 vandaag nog kunnen lezen? Bedankt alvast.

 • Genpensioneerde
 • Ingenieur

  Ik kom ook maar eens een kijkje nemen op dit blog. ik moet zeggen dat het er niet gezelliger op is geworden als ik de reacties lees in vergelijking met Zilverpaul. Er wordt veel op de persoon gespeeld en niet op de bal.

  Interessante filmpjes Ons moraal maak er nog maar een paar :p.

  Thesilvermountain vind ik trouwens maar duur met zijn zilver.

  Groeten

 • Genpensioneerde
 • Genpensioneerde

  Beste Klaas. Ik heb een gouden bestek. Zelfs met vismessen. Als je eet is het nog zo gezellig. Niet alleen voor feesten. Je krijgt bezoek, een gebakje met een kopje koffie. daarvoor heb je een gouden vorkje nodig en een gouden koffielepeltje. En in de suikerpot zit ook een gouden koffielepeltje.

 • Gerard

  moraal,
  re. In 2009 ben ik in aanraking gekomen met de beurs/daghandelen, het balletje begon te rollen, in het begin las ik vaak “don’t watch the media”! Was ik rendabel absoluut niet! Ik miste iets…. Nu snap ik wat ze met die leus bedoelen! Enzo gaat het leertraject verder, ik heb het handelen even naast mijn neergelegd en ben mij al geruime tijd aan het verdiepen. “Eerst instuderen dacht ik” als de tijd rijp is begin ik eraan”. Er valt nog een hoop te leren.

  Tip.
  Als belegger schakel ik alle emotie en gevoel UIT. Ook het gevoel voor goud en zilver. Ik short net zo hard mee als dat nodig is.
  Vervolgens, nieuws heb ik geleerd behoorlijk te splitsen. Het meeste nieuws komt van de overheid, direct of indirect. Of van belanghebbenden. Leuk om te weten voor mijzelf, in beleggen gebruik ik het NIET.
  Kijk alleen of iets laag of hoog staat. Meer hoef je niet te weten. NIETS groeit tot in de hemel, vallen kun je niet verder dan de bodem.
  Als je in beleggen jezelf laat leiden door nieuws, dan garandeer ik grote verliezen.
  Probeer wel te snappen wat er gebeurt, maar dit is heel iets anders dan nieuws volgen. Als je het eenmaal snapt, dan zie je pas dat 90% gewoon desinformatie is. Of botte leugens van belanghebbenden en lobby’s.

  Sorry, voor degenen die dat soms als waarheid hadden aangenomen. Die voelen zich door mij nu gekwetst. Kan ik mij ook voorstellen. Het is ook een kunst om “realistisch” tegen de dingen aan te kijken. Een kunst die niet iedereen beheerst.
  “God bestaat niet, lang leve God”, zei F. Nietsche….

 • Klaas

  WIKI: Gebruik je gezonde verstand is een wijdverbreide zegswijze die aanduidt dat men beter kan vertrouwen op eigen eenvoudige waarneming, ervaring en redenering dan op ingewikkeld gefilosofeer, dogma’s of kennis die door anderen is verzameld.

 • Ons Moraal

  @klaas

  Met deze reactie van je heb ik geen aanvulling, goed gezegd in mijn ogen gewoon een gezond verstand.

  M.v.g

  Ons Moraal

 • Klaas

  @ Nico, en anderen.
  Ik wordt al misselijk als ik lees dat de kosten voor dit symposium 575,00 euro bedragen. In alle eerlijkheid kun je echt niet zeggen dat daar anders dan een “wereldwonder” je er vooral op gewezen zult worden dat je klaar moet staan voor deze apocalyptisch ramp en moet investeren in goud en zilver en dat je vooral het verhaal uitdraagt in de wereld om je heen, in de hoop dat iedereen mee vibreert.
  Ik kom uit de medische wereld en internationale sprekers van naam vroegen/ vragen beduidend minder voor hun presentatie. Eigenlijk wil hier ook mee zeggen dat hun verhaal niet nieuw zal zijn en hun oude riedeltje moet ook een beetje in stand worden gehouden, toch…?

 • Ons Moraal

  @Lamberto
  “De door mij geschetste lamlendige figuren zullen tijdens verkiezingen gaan stemmen op “Rattenvangers” die gouden bergen beloven.”

  klopt helemaal met wat je zegt, maar als aanvulling:

  “Toen VVD lid Jos Van Rey nog wethouder in Roermond was zou deze vastgoeddeals hebben gesloten met projectontwikkelaar Piet Van Pol. Zo boog van Rey zich ook over de burgemeester benoeming. Ook zou minister Teeven zich hebben bemoeid met de burgemeestersbenoeming. Mocht dit het geval zijn dat Teeven zich heeft bemoeid met de burgemeestersbenoeming, dan schond hij daarmee het ambtsgeheim . Zo mocht Minister Plasterk in het NOS Journaal vertellen dat het OM 1000 gesprekken en een telefoongesprek tussen Jos van Rey en minister Teeven verloren zou hebben i.v.m. een technische storing! En dit was geen toeval benadrukte hij”

  hmmmm….. “als toch eens naar voren zou komen, dat omkoping en belangenverstrengeling d.m.v. ambtsbenoeming uit zouden komen gepleegd door een kabinetslid”!

  Of ken u deze leus nog bij de laatste verkiezingen van Rutte: “1000€ belastingverlaging voor de werkende burger”

  hmmmm….. “als ik maar herkozen wordt zou deze man gedacht hebben”

  En de SP en PVV willen de teugels laten vieren:

  hmmmm….. “er zal wel niet genoeg schuld/zorg/pensioen zijn, dan komt de rekening toch later bij een andere kabinetsvorming”

  Hoe dan ook de incompetentie en de vrije democratie maakt al meer kapot dan lief is. Vroeger zei ik; dat je je stemrecht niet verloren moest laten gaan. Nu zeg ik; er zijn geen partijen in het kabinet waarop ik zou willen stemmen, principieel niet stemmen is misschien wel beter. Laat ze het maar eens merken….

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Gerard

  Arguntem
  Weet je hoeveel de overheid van ons rooft?
  80% van je totale inkomen op dit moment.
  Nogal logisch dat politici de banken de schuld geven.

  Zou ik ook doen als ik politicus zou zijn.

 • Gerard

  Lamberto,
  Geweldig verwoord!
  Zo is het maar net.

 • Nico
 • argentum

  @Gerard, connectie met de Rothschild ???? Je moet niet net doen alsof andere mensen verschrikkelijk weinig inzicht hebben. Aangezien je mij niet eens kent heb ik liever dat je die mening voor je houd. Feiten zijn er genoeg te vinden over het VERMOGEN van de familie Rothschild en de manier waarop dat is verkregen. Kun je alles van vinden maar het blijft een FEIT dat veel van dat vermogen bij elkaar is geroofd, al was het alleen maar door de rente die ze ontvangen over iets wat ze uit het niets creëren.

 • Klaas

  @ Ons Moraal 9 december, 2013 om 19:05

  Op de barricade zou ik zo zeggen en sleep ze voor het gerecht. Wees een echte martelaar (figuurlijk). Nee…natuurlijk niet, iedereen weet dat macht corrumpeert (niet van mezelf), en dat verander je niet in onze wereld.
  Dan het volgende nog n.a.v je opmerking overbeinvloeding . Iedereen ontvangt dagelijks prikkels uit zijn/haar omgeving waarin je rondhangt. Het is een hele kunst om datgene uit te filteren wat je mogelijk van pas kan komen en laat je dan vervolgens leiden door je verstand en soms je hart en kijk niet te vaak om. Trail and error heet dat.

 • Lamberto

  Ik durf hier de volgende stellingen te poneren.

  Laat alleen mensen tijdens verkiezingen stemmen die een positieve bijdrage leveren aan de economie van Nederland.

  Alle gratis douceurtjes voor lieden die niet willen werken moeten met minstens de helft worden teruggebracht.
  Nog beter zal het totale afschaffen zijn.
  Wedden dat na de eerste verbijsterende schok de economie een impuls krijgt die met de turbo van een racemonster is te vergelijken.
  Wat is er in ons Nederland de laatste decennia aan de hand.
  Door het socialistisch gekleurde onderwijs en ouders die meenden dat de economische bomen tot ver in de hemel groeiden, is er een generatie jeugdigen opgegroeid die ongekend verwend en denkt dat hun IPod het belangrijkste is waar het in het leven om draait.
  Zie wat er in de voormalige economische motor van Nederland “de Europoort” aan de hand is.
  De toelating van veel ongeschoolde mensen uit verre landen heeft de verhouding tussen de autochtone en allochtone bevolking op 40 – 60 % doen belanden.
  Doordat de meeste jeugdigen flut opleidingen hebben gevolgd, of nog erger, te lamlendig waren/zijn om hun opleiding af te maken, zitten veel bedrijven door de nu al voelbare vergrijzing te springen om goede vakmensen.
  Van de 100 jongeren die zich momenteel voor een vacature aanmelden zijn er maar 20 geschikt om na een uitputtende training zover bijgeschaafd te zijn dat ze in de productie mee kunnen draaien.
  De rest moet eigenlijk gehersenspoeld worden, zij meent dat ook tijdens de werkzaamheden met hun IPod gespeeld moet kunnen worden.
  Totaal geen enkel normbesef en inzet om een toekomst voor zichzelf op te bouwen.
  De roepers op dit forum die denken dat de wereld gered zal worden door het leegzuigen van mensen die door inzet, en vaak met inlevering van hun privé leven tot welvaart zijn gekomen, moeten zich realiseren dat zij de volgende slachtoffers zijn die financieel tot op het bot worden kaal gekloven.
  De door mij geschetste lamlendige figuren zullen tijdens verkiezingen gaan stemmen op “Rattenvangers” die gouden bergen beloven.

  Denk aan het spreekwoord: “ Gelukkige slaven zijn de bitterste vijanden van de vrijheid”.

 • oxford.road
 • Ons Moraal

  @ iedereen

  Het gaat om de manier hoe dat de monopolies/families zich nu verreiken, een vrije markt heb ik niets op tegen maar zodra corruptie de vrije markt verdringt om zichzelf te verreiken ten baten v/d belastingbetaler dan kan en mag dit niet vrij uit gaan!

  Door praktijken uit te voeren, zoals de vermeende lobby praktijken in Brussel, onderwijs, bonusculturen etc. worden de belangen van de burgers niet meer behartigd maar die van de bedrijven. Het volledig potentieel van een mens is hier de dupe van. Maar dat het potentieel v/d mens nooit volledig benut kan worden d.m.v. de maatschappij waar hij van uitmaakt is mij ook duidelijk. Echter is dit teveel uit zijn verband getrokken, en valt dit niet meer goed te praten.

  Zoek maar eens informatie op over hoe dat de “Koch brothers” te werk gaan!!

  Zo gebeurt het dat op dit blog nog veel mensen gebrainwasht worden door pers. zoals Peter Schiff, Jim Cramer etc. men zoekt het nieuws uit de verkeerde hoek, zij helpen jouw echt niet, simpelweg omdat ze de kennis niet hebben of hun eigen belangen gaan voorop. Als je voorruit wilt zul je toch andere dingen moeten gaan ondernemen dan behalve video’s op youtube en de gebruikelijke website’s te bezoeken. Een open mind is zeer belangrijk, indien u gelijk informatie afdoet als onzin dan helpt u uw eigen echt niet verder. Wees slimmer dan uw brein u doet geloven….. probeer uw menselijk potentieel te verleggen!!

  In 2009 ben ik in aanraking gekomen met de beurs/daghandelen, het balletje begon te rollen, in het begin las ik vaak “don’t watch the media”! Was ik rendabel absoluut niet! Ik miste iets…. Nu snap ik wat ze met die leus bedoelen! Enzo gaat het leertraject verder, ik heb het handelen even naast mijn neergelegd en ben mij al geruime tijd aan het verdiepen. “Eerst instuderen dacht ik” als de tijd rijp is begin ik eraan”. Er valt nog een hoop te leren.

  “Iedereen bewandelt zijn pad, en ik de mijner”

  Om een stukje over de hoe de media/belangen werkt aan de kaak te stellen heb ik een paar films welke goed aansluiten op elkaar geupload op youtube. Vind je het niks, “so be it”!! Heb ik u ermee verder geholpen? Dan zeg ik “graag gedaan”

  https://www.youtube.com/watch?v=Xecetj2XL-I&list=PLCKkimMGjVjbC82JomaIRIVyzAdMIFcS0&index=1

  m.v.g,

  Ons Moraal

 • Klaas

  @Gepensioneerde ….. Waarom gaat al dat goud naar China ?

  Nou ik weet het wel. Omdat jij het niet koopt ( en anderen misschien).

 • Genpensioneerde
 • Nadja

  Gerard, kun je hier eens je reactie op geven?
  http://slimbeleggen.net/mckinsey-wereld-heeft-57-000-mrd-nodig/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mckinsey-wereld-heeft-57-000-mrd-nodig?reseller=4eaeeb29ce984
  McKinsey heeft berekend dat er tot 2030 57 biljard $ nodig is om de verwachte economische groei te kunnen realiseren. Hoe moet dit gezien worden in relatie tot het deflatie-scenario? Willen ze zeggen dat als dit geld er niet komt, de verwachte en noodzakelijke (om overheden niet onderuit te doen gaan) groei niet gerealiseerd kan worden. Willen ze zeggen dat als dit geld er komt en aan infrastructuur besteed wordt, we uit de problemen zijn? Maar dan hebben we nog meer schulden toch. Waar houdt het op? Volgens mij realiseren ze zich niet dat we al te diep in private en publieke schulden zitten om nog netto te kunnen groeien. Valt me wel tegen van zo’n gerenomeerd bureau. Wat denk jij als je dat leest?

  Voor wat betreft de bodem van de mijnen inderdaad spannend. Maar als goud niet onder 1200 gaat, lijkt mij dat de mijnen niet door hun bodem heen zakken toch.

 • Genpensioneerde

  Beste Gerard, het toverwoord is hier uiteraard innovatie. Maar hoeveel geld gaat er naar innovatie. Het geld gaat naar de banken. Diegenen die het meeste aan innovatie doen zullen de winnaars zijn.

 • Tim

  Beste Gerard, hier ga ik niet eens op in, u bent appels met peren aan het vergelijken.

 • Gerard

  Beste Tim,
  Dat begrijp ik wel. Maar helaas, alleen in Noord Korea kun je tegenwoordig nog verrijking tegengaan.
  Ook Steve Jobs had een mooi product waar hij rijk mee werd. Denk je dat er ooit een iphone of ipath op de markt zou zijn gekomen als je dit soort mensen hun verdiende geld zou afnemen??
  Zo werkt het nu eenmaal.
  Laat ik het anders zeggen: Stel dat we allemaal onteigend zouden worden van al onze bezittingen. Iedere burger krijgt morgen 1.000 euro om opnieuw te beginnen. Allemaal gelijk dus.
  Wedden dat er overmorgen al mensen zijn die 2.000 bezitten en andere 0 ?
  2 dagen later al mensen die 10.000 hebben en andere die 1.000 schuld hebben?
  3 dagen later …
  Zo werkt het nu eenmaal.
  Wat wil je ertegen doen dan?

 • Genpensioneerde

  @ Tim. Je hebt gewoon gelijk en ik hoop dat er op deze blog (toekomstige) politiekers zitten die dat lezen. AAN ALLE POLITIEKERS : de mainstream pers verliest reclameinkomsten, logisch steeds meer mensen zitten te bloggen. Als je wilt dat ze voor jou stemmen hou daar dan rekening mee.

 • pietje

  Vroeger was belegen misschien een wetenschap maar vandaag de dag is het meer een emotie.
  Het draait meer om wie heeft de snelste verbinding met de handelsvloer en het beste algoritme en die verdiend ook het meeste geld.
  Al die loze kreten van we zijn op de boden het ketst af op deze prijs enz. De alle mooiste is wel bij 20% daling volgt automatisch een stijging we weten nu wel beter het digitale tijd perk heeft zijn intreden gedaan en je moet wel van verdomt goeden huizen komen om dit te verslaan.

 • Tim

  @ Gerard,
  Ik denk dat de meesten op dit blog heus wel begrijpen dat het hier om vermogen gaat. ( het zou ook wel vrij achterlijk en riskant zijn om dat allemaal in valuta’s te hebben zitten). Het gaat om de point dat deze familie en andere families ( die overigens lekker allemaal met elkaar trouwen) wel verschrikkelijk buitensporig veel vermogen en dus macht hebben. Verdiep u er eens in. Er zijn ook serieuze onderzoekers die hier aandacht aan hebben besteed.

 • Genpensioneerde

  Ze hebben daar iets met radioactiviteit. Hiroshima.

 • Genpensioneerde

  @ Oxford Road. Spijtig dat de Jappen niet wat meer goud kopen. Het lijkt me een hovaardig volkje, vooraleer ze hulp aanvaarden in Fukushima zijn alle oceanen al radioactief.

 • Gerard

  Over de Rothschild:
  Onvoorstelbaar hoe vreselijk weinig inzicht mensen soms hebben van de financieel markten.
  Zulk verhalen doen het goed in de kroeg of op sommige forums van de SP, enzovoorts.

  Natuurlijk hebben de rothschilds geen geld. Ze hebben vermogen.
  Je kunt beter Warren Buffet kunnen nemen, die heeft nog veel meer vermogen.
  “Vermogen” is namelijk geen “geld”.
  Vermogens zitten vast in gebouwen, machines, hypotheken, grond, fabrieken, aandelen.
  Als je vandaag het vermogen van Rothschilds of Buffet zou nemen, dan zijn morgen Coca Cola, General Electric, Wal Mart, Apple en 10.000 andere bedrijven failliet. Bovendien alle banken failliet en ook uw en mijn spaarrekening leeg.
  Vermogens staan dus niet in geld. Het is ook niet in geld uit te drukken.
  Maar dit soort opmerkingen scoort goed in de kroeg.
  Laat je dus niet meesleuren door leugens door instanties die zich richten op andere belangen, zoals bepaalde politieke partijen en vakbonden die deze leugens BEWUST in de wereld strooien.

 • oxford.road

  @Gepensioneerde ….. Waarom gaat al dat goud naar China ?

  http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/waarom-gaat-al-dat-goud-naar-china/

 • Genpensioneerde

  @ Oxford Road Over dat artikel over de hedgefondsen. Ze moeten bij Bloomberg maar eens leren om goede vragen te stellen aan die Samana. Bijvoorbeeld waarom de Chinezen en Russen zoveel goud kopen.

 • argentum

  Over de Rothschild : Onvoorstelbaar dat de wereld het toelaat dat één familie de hele financiële wereld in handen heeft en bepaald wat er gebeurd. Als zij werkelijk achter de moord / moordpogingen op een aantal Amerikaanse presidenten zitten dan wordt het hoog tijd dat die familie wordt opgepakt en kaalgeplukt. Niemand in deze wereld zou zoveel vermogen mogen bezitten wat verkregen is door diefstal. En natuurlijk heeft ons gezellige koningshuis warme banden met de Rothschild, logisch te verklaren als Willem III (destijds koning van Engeland ) het alleenrecht aan Rothschild heeft gegeven voor het maken van geld en het oprichten van de Bank of Engeland. Daar zal ons koningshuis tot op de dag van vandaag nog voor worden beloond.

 • mnr T

  hoe negatiever de berichten hoe sneller de opleving komt naar mijn mening

 • oxford.road
 • Realist

  @ Sjoerd, In dat stuk over het vermogen van de Rothschilds staan volgens mij 3 nullen teveel. Als hun vermogen onder alle 7 miljard mensen wordt verdeeld komt dit dan neer op €70.000,- per persoon i.p.v. 70 miljoen. Dit is nog steeds een hoop geld, maar dit is volgens mij ruim voldoende om de staatsschuld van alle landen mee af te lossen. M.a.w.: één familie kan de financiële problemen van de hele wereld oplossen.

  Vroeger, toen ik nog een puber was, begreep ik niet dat een land een staatsschuld kon hebben. En was het al helemaal een raadsel dat vrijwel alle landen staatsschulden hebben. Nu 30 jaar later vallen de puzzelstukjes op hen plaats: elk land (en dus alle mensen) hebben schulden aan de Rothschilds!

  @ons moraal, ik begin je steeds beter te begrijpen!

 • oxford.road

  De wondere wereld van het ” moderne bankieren ” ……

  18,74 euro aan deposito’s voor iedere euro ” echt geld ” ……

  http://www.beurs.com/2013/12/09/30-euro-schulden-voor-iedere-euro-geld/36278

 • Genpensioneerde

  Voor de Nederlanders : Professor de Grauwe geeft les economie in Londen.

 • Genpensioneerde

  @ Oxford Road . Een debat Van Rossem / De Grauwe zou vonken moeten geven.

 • oxford.road
 • Genpensioneerde

  Ik ben benieuwd wie hem DURFT uit te nodigen op tv, hij moet misschien iets subtieler zijn in zijn uitlatingen, en niet bijvoorbeeld zeggen ‘dat ze er niets van kennen’.

 • Genpensioneerde

  @ Oxford road. De capaciteiten van Van Rossem kun je moeilijk in twijfel trekken, hij is econometrist, en bovendien …hij neemt geen blad voor de mond.

 • oxford.road
 • Sjoerd

  @ Realist,

  Als Rothschild daadwerkelijk zijn vermogen uitdeelde en iedereen 70 miljoen ontvangt. Wat zou dat doen met de prijzen van alles? Zouden we geen grote inflatie krijgen waardoor iedereen even arm wordt?

 • Gerard

  Bijna alle goud en zilvermijnen gaan komende week de absolute bodem testen, gezet begin juli.
  Ben heel benieuwd hoe die gaat houden.
  Daar doorheen ziet het er niet goed uit. De winstgevenheid is het laatste half jaar ook zwaar aangetast. Steeds meer mijnen die veelbelovend waren draaien nu zware verliezen. Bovendien met onzekere vooruitzichten.
  Ik vermoed dat die bodem het niet gaat houden, en gaan naar -62% vanaf de top. Daar zal wel ergens het dieptepunt liggen. Maar zeker niet voor allemaal. De low grades gaan het niet meer redden, ben ik bang.

 • Ron

  Bitcoin door de put…next!

 • Eelco

  Het is nog veel erger als ik deze pagina als waarheid mag beschouwen: http://beforeitsnews.com/alternative/2013/10/breaking-world-bank-just-cooked-the-data-on-worlds-gold-reserves-2800236.html

  Uitgaande van slechts een reserve van $ 139 miljard eind 2012 bij een goudkoers van $ 1657 per oz, is de hoeveelheid goud in reserve van de US per eind 2012 in tonnen: 2609.
  Dat is heel wat anders dan de opgave van 8133 ton, en het is zelfs nu misschien al minder dan de vooraad in china!

 • Ons Moraal

  Even een repost, vorige link was niet goed!

  @ iedereen,

  Bij deze heb ik even een filmpje gemaakt en gepost op youtube,

  Gezien er een artikel stond op edelmetaal-info over de beste 10 boeken welke te geven onder de kerstboom. Onder het artikel staat een reactie van mij. Om hier verder op in te gaan wil ik jullie inzage geven in dit korte filmpje over info welke ik van waarde vind. Zo heb ik enkele bladzijden belicht om zo meer inzage in de economie mee te geven.

  https://www.youtube.com/watch?v=YN5Wb6LpPWg&list=PLCKkimMGjVjbCSyTNVJdwPrR4V9wG4rIj

  Waarom deel ik dit mede omdat sommigen Peter Schiff/Marc Faber etc. op hun woord geloven, ga dus niet op een andermans woord uit, doe je eigen research, verdiep je. Waarom?? Peter Schiff zal jullie niet gaan vertellen wanneer te gaan verkopen, daarom en voor je eigen bescherming van je portemonnee……. verdiep je??

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Eelco

  We worden gewoon door officiele instanties gewoon voor de gek gehouden.
  –> http://www.zerohedge.com/news/2013-12-08/china-october-gold-imports-surge-second-highest-ever

  en deze oudere link: http://news.goldseek.com/GoldSeek/1384533540.php

  Ik vraag me af: Wat klopt er nou van die 8133 ton van de US, die al jarenlang officieel ongeveer op deze waarde staat. Is de verhouding nu niet 3000 (china) vs 6000 (US) geworden…?

 • Nico

  Matties
  re. Denk breder… De wereld is een aflopende zaak.

  Dat is een feit ,alleen de tijdslijn daarin is voor een mens niet helemaal te doorgronden, maar via deze linken word je wel veel meer duidelijk:
  http://www.franklinterhorst.nl/

  http://www.internetbijbelschool.nl/htmldoc/nieuwsbul23.htm

 • oxford.road
 • Genpensioneerde

  En daar heb ik dan nog vragen bij. Als Barrick levert aan China, gaat dat dan via de Comex of Londen, of ineens via Shangai? Dit lijkt me niet onbelangrijk.

 • Nico

  Klaas
  Dat het zo diep is gedaald had Elmer Hoogervorst al voorzegd in zijn boek geld goud en zilver,het hoort er allemaal bij.
  Gelukkig bestaan er trouwens niet zoveel echte vrekken want dan gaat alles per direct failliet.
  edelmetaal gaat weer stijgen wanneer de crisis een volgende fase ingaat is mijn verwachting, het eet geen brood ,en het roest niet ,dus of je geld nou op de bank niks staat te doen ,of het zit in metaal, het is momenteel nagenoeg hetzelfde verhaal (wel meer spreiding)

 • Genpensioneerde

  Ik zat me hierjuist te ergeren, ik zou eigenlijk boekhouding moeten bijhouden van wat ik allemaal lees.
  Vraag me dus niet waar ik het gelezen heb. De nieuwe CEO van Barrick Gold komt van Goldman Sachs;
  De Chinezen willen een 20 percent stake in Barrick Gold. Via Zilverpaul weten we dat Goldman Sachs behoorlijk belegd is in Barrick Gold. Willen ze hun goudaankopen veilig stellen?
  Overigens ook nog hetvolgende, als er in China, of waar dan ook een premie gegeven wordt voor goud en je hebt contracten waarmee je het goud kunt opvragen, dan doe je dat toch ook. en dan verkoop je je goud en koopt goudmijnaandelen want die gaan meer stijgen. Uiteraard lijkt me dit iets meer voor een grote marktparticpant, want als je maar 1 contractje uitoefent drijf je de prijs van het goud niet op. Ik dacht bijvoorbeeld aan JP Morgan.

 • Ons Moraal

  @ iedereen,

  Bij deze heb ik even een filmpje gemaakt en gepost op youtube,

  Gezien er een artikel stond op edelmetaal-info over de beste 10 boeken welke te geven onder de kerstboom. Onder het artikel staat een reactie van mij. Om hier verder op in te gaan wil ik jullie inzage geven in dit korte filmpje over info welke ik van waarde vind. Zo heb ik enkele bladzijden belicht om zo meer inzage in de economie mee te geven.

  https://www.youtube.com/watch?v=fVOAhvqFMgk

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Klaas

  Beste Nico,
  Een echte vrek blijft juist verre van edelmetaal en wil liever niets uitgeven, en wat het koopmoment betreft, daar zijn zelfs experts, bankinstellingen (o.a. Engeland met z’n grote goudverkopen in het verleden), vermogensbeheerders etc… meer dan eens slachtoffer geworden van het onjuiste koopmoment.
  Enige zelfreflectie is ook bij ons van toepassing na aankopen de laatste maanden, omdat we dachten dat het absoluut niet lager kon. Iedereen vindt het nog steeds verbazend waarom het edelmetaal zo diep kan zinken, terwijl de fundamenten nog steeds prima zijn. Overigens twijfel ik hier nog steeds niet aan. We moeten dit keer iets meer geduld hebben, en dat heb ik. Zelf ik ben pas begonnen met aankopen van edelmetaal na de koersval in april. Op dat moment lag de prijs van 1 kilo zilver tegen de 1000 euro en vond het op dat moment net even te duur. De uiteindelijke trigger was voor mij de verkoop van 5 gouden tientjes, uit mijn muntenverzameling, op marktplaats in 2012 voor 240 per stuk. Ik dacht, dit is een aardige winst, omdat ik ze nog in de “guldentijd” had gekocht.
  Beste mensen, het tij keert vanzelf weer, maar verwacht dit niet van de ene op de andere dag.

 • Nico

  Klaas
  Een goede vrek koopt zijn goud en zilver, en aandelen zoveel mogelijk voor een bodemprijs,
  en toch gaan er velen pas kopen wanneer het al weer flink gestegen is ,maar zo werkt het niet ,met lage prijzen valt er iets te verdienen,ook op de beurs.

  Die vrekkenpagina is zo gek nog niet ,zeker voor de mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt.

 • pietje

  Maak je geen zorgen ErK dat zal ik ook zeker doen want het zijn niet alleen de elite die onzin verkondigen.

 • Klaas

  Voor de volledigheid…. http://vrekkenpagina.nl/content/2012/02/Tip-van-de-dag-5

  Doe er je voordeel mee.

 • Klaas

  Als we allemaal lid worden van de VREKKENCLUB, dan kunnen we onze verliezen snel wegwerken :)

 • Erk

  pietje. re: Hoe mooi de verhalen ook geschreven zijn hoe logies het ook mag klinken des temeer alarm bellen er bij mij afgaan en ik hoop ook bij jullie hier op dit blog veel verhalen hebben een dubbele agenda.
  Natuurlijk zijn er dubbele agenda’s en een gezond wantrouwen is daarom goed. In het onderwijs is ons het aanspreken van ons boerenverstand afgeleerd. En voor wat betreft dit blog, laat wel svp uw stem horen als u denkt dat er in een bijdrage dubbele bodems zitten en blijf er niet zelf mee rondlopen.

 • pietje

  Zo lang het gros van de mensheid niet voor zich zelf gaat denken blijft de elite de macht houden.

  Want de elite bestaat alleen maar omdat er een aantal hiërarchische organisaties bestaan. Hierbij kan je denken aan multinationals, maar ook aan overheden en internationale organisaties als de VN of de Europese Unie.
  De elite heeft een enorme economische macht, omdat een groot deel van onze geldstroom via hiërarchische organisaties loopt. Denk bijvoorbeeld aan energielasten, of onze hypotheek, die meestal vroeg of laat op het bordje van een bank of energiemaatschappij belandt. Maar ook iets kopen bij een groot IT bedrijf als Microsoft, of boodschappen doen bij een supermarktgigant betekent het spekken van de elite.

  Hoe mooi de verhalen ook geschreven zijn hoe logies het ook mag klinken des temeer alarm bellen er bij mij afgaan en ik hoop ook bij jullie hier op dit blog veel verhalen hebben een dubbele agenda .

 • Nadja

  Gerard, kun je hier eens je reactie op geven?
  http://slimbeleggen.net/mckinsey-wereld-heeft-57-000-mrd-nodig/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mckinsey-wereld-heeft-57-000-mrd-nodig?reseller=4eaeeb29ce984
  McKinsey heeft berekend dat er tot 2030 57 biljard $ nodig is om de verwachte economische groei te kunnen realiseren. Hoe moet dit gezien worden in relatie tot het deflatie-scenario? Willen ze zeggen dat als dit geld er niet komt, de verwachte en noodzakelijke (om overheden niet onderuit te doen gaan) groei niet gerealiseerd kan worden. Willen ze zeggen dat als dit geld er komt en aan infrastructuur besteed wordt, we uit de problemen zijn? Maar dan hebben we nog meer schulden toch. Waar houdt het op? Volgens mij realiseren ze zich niet dat we al te diep in private en publieke schulden zitten om nog netto te kunnen groeien. Valt me wel tegen van zo’n gerenomeerd bureau. Wat denk jij als je dat leest?

 • Realist
 • Erk

  Matties, ik probeer en het is goed breder te denken, maar dat de wereld een aflopende zaak is mijns inziens overdreven. Ja, we gaan een crash van enorme omvang tegemoet waar die van de jaren 30, die uitmuntte in oorlog, wellicht een slap aftreksel is, omdat de aanstaande schuldsanering een groep van 30-40-50% van de bevolking keihard zal gaan treffen. Maar dat we er ook weer bovenop komen, is ook zeker. Het draait altijd door en een nieuwe Kondratieff cyclus breekt ooit weer aan, waarvan wij het einde (over 60-80 jaar) niet zullen meemaken.
  Dat een godsdienst als het Christendom wijsheden in zich heeft die de mensheid antifragieler maken tegen de gevolgen van de cyclus, om deze zelfs te kunnen dempen, ben ik wel met je eens. Daarom is voor mij die godsdienst nog lang niet uitgespeeld, net als goud trouwens dat al eeuwenlang zijn waarde behoudt (behalve nu even niet :-))

 • Matties

  Denk breder… De wereld is een aflopende zaak. Sinds het christendom als dom is verworpen is alles steil naar beneden gegaan. Verwacht het ongedachte. Waanzin regeert. En heeft zijn eigen consequenties die ons allemaal benauwen. God laat zien, ter onze aanschouwnis.

 • Genpensioneerde

  @oxford .road. Prima artikel. Wat ik daaraan nog wil toevoegen, toen de Duitse mark in de Weimar republiek dramatisch implodeerde, deed de dollar dat niet. Wie in Duitsland zijn geld omzette in dollars had dus meer koopkracht. Wil ik maar zeggen dat goud universeel is.De Venezolanen weten dat intussen wel.. Alleen Bernanke begrijpt het niet.Intussen zitten een aantal banken bullish op goud, het is moeilijk ergens een timing op te plakken, maar we zien het wel.

 • oxford.road
 • Sjoerd

  @Pietje

  Hele goede posting en inderdaad wat iedereen met een geweten en gezond verstand zou moeten doen. Helaas zal de meerderheid van het volk zoiets nooit doen aangezien ze leven voor het ikke ikke ikke, materialisme, snelheid, genot, en zo pragmatisch zijn als de pest.

 • marcel

  Zo genoeg pffff prettig weekend maatjes ;-]

 • marcel

  @Didier dank goed artikel

 • didier

  @iedereen en aan Marcel,
  Neem zeker het laatste BankParticipationReport door, bv op http://www.caseyresearch.com/gsd/edition/alasdair-macleod-there-is-too-little-gold-in-the-west

 • oxford.road

  Belangrijke mededeling vanwege ” Baidu ”

  http://www.emerce.nl/nieuws/baidu-gestopt-bitcoin-na-koersval

 • Floesh

  @ iedereen

  Vandaag weer een mooie bestelling binnen van fysiek zilver. Als je een mooie munt in je hand hebt die schittert in het licht dan weet je weer dat je iets van waarde hebt en dat we goed bezig zijn. Dit is belangrijk om af en toe te realiseren met al het manipulatie geweld.

 • Floesh

  @Marcel, ja ik had Zilverpaul zijn opmerking gelezen. Hopelijk kunnen ze het snel aanpassen.

  Eric Sprott:
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2013/12/7_Eric_Sprott.html

 • marcel

  Daar zijn ze wel mee bezig staat in paul zijn stukje bij ps;

 • Floesh

  @Marcel, haha ik blijf hier nog wel maar moet even wennen aan de nieuw lay-out. Ik hoop dat het blog beter wordt en dat we kunnen antwoorden op elkaars reacties

 • Floesh

  Nieuwe presentatie van hedge fund manager Grant Williams
  http://youtu.be/5A3CoFyi2U8

 • marcel

  @Floesh ,grappig ik plaatste deze reactie op een vraag waar jij was .http://www.thesilvermountain.nl/blog/6149/nieuws/bemoedigend-nieuws.html/comment-page-2#comment-84306

 • marcel

  @Floesh de reacties onder dat bitcoin artikel vind jij vast nog vermaak tussen mvg

 • Floesh

  @Marcel, was druk met Bitcoin trading. Denk dat we nog wel lager gaan en daar speel ik op in. Tot nu toe loopt het lekker

 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  Heb trouwens een heel verhaal over de bit geplaatst van Peter B Meyer mvg Marcel

 • marcel

  Ik zag op je twitter al een paar dagen niks en geen reactie,s ff rust ?

 • Floesh

  Marcel wat bedoel je?

 • marcel

  @FLoesh ,de kop weer leeg? mvg Marcel

 • Floesh

  @Pietje

  Rabo is al heel lang de enige Nederlandse bank aangesloten bij de BIS en direct mee mag vergaderen, dit geeft te denken wat jij noemt een bank van het gewone volk….

 • rise and shine

  @marcel & pietje, zo is precies !

 • pietje

  Droogleggen van de elite
  Hierbij kunnen we de volgende technieken hanteren:
  – Kopen bij een zo klein mogelijk bedrijf. Een markthandelaar of zelfstandige slager in plaats van een supermarkt bijvoorbeeld.
  – Geef zo min mogelijk uit aan vaste lasten.
  – Vermijd banken en de financiële sector zoveel je kunt. Kies voor een bank als Triodos of ASN. De Rabobank, ooit een bank van het gewone volk, is helaas nu in de greep gekomen van de elite, zeg daar je rekening dus zo snel mogelijk op.
  – Koop kleine merken of merkloze producten.
  – Koop direct van de boer of van de kleine fabrikant zelf.
  – Wek zelf je energie op. Probeer, als het even kan, geheel off-grid te leven.
  – Koop geen muziek van grote muziekmaatschappijen en top-40 artiesten, maar van artiesten zelf of van kleine onafhankelijke platenlabels.
  – Stem op kleine partijen, zoals de Partij voor de Dieren of de kleine christelijke partijen.
  – Maak de elite overbodig, door zelf problemen op te lossen in plaats van de hulp van elitaire organisaties in te roepen.
  – Help mee, patenten van de elite waardeloos te maken door prior art aan te tonen.
  – Kies voor open source alternatieven in plaats van elitaire producten.
  – Laat je kind geen modeziekte aanpraten, zodat ze je een dure therapeut aan kunnen smeren.
  – Ontwikkel technieken, die dure producten en diensten van de elite overbodig maken.

 • marcel
 • marcel

  Uitleg over de bitcoin.http://t.co/4h1VKtzx73

 • marcel

  Dit gaat er gebeuren met edelmetalen 2014 de prijzen gaan?.http://youtu.be/mrtpE99LZ1E

 • marcel

  @Erk ik heb op je stukje van gisteren gereageerd .Zie dat voor een ieder een situatie verschillend kan zijn .Je hebt wel gelijk in de zin dat sommige mensen gaan kopen als de prijs bv 30 procent hoger ligt [domme actie]en in een stijgende lijn zit mvg Marcel

 • Klaas

  @ oxford.road

  Ik hoor o.a. deze tot de “doemdenkers” behorende al vrij lang en het lijkt er op dat HUN RIJKDOM recht evenredig is aan de mate van het door hen gebezigde doemdenken.
  Daarom denk ik dat in ieder geval de markt voorlopig bepaald welke richting we op gaan.

 • oxford.road
 • oxford.road
 • pietje

  Weer een verhaaltje over goud maar vervang goud nu eens door de Yuan die op dit moment de euro al heeft overvleugeld.

  De Europese munt was in oktober goed voor 6,6% van de mondiale handelsfinanciering en de Yuan 8,6% de dollar is nog steeds goed voor iets meer dan 80%. Dat blijkt uit cijfers van Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), een coöperatie die wereldwijd het betalingsverkeer bijhoudt.

  De bedragen die in de valuta handel om gaan daar verbleekt de handel in goud bij maar dat lees ik hier in het bovenstaande stuk totaal niets van terug.

 • Erk

  Zilverpaul, goed verhaal. 3 plaatjes en enkele woorden beargumenteren uitstekend waarom wij hier niet de afgrond in gaan. Bedenk ook dat Tijl Uilenspiegel altijd vrolijk was als hij een berg opwandelde – dat zei mijn vader me vaak tijdens zware wandelingen die ik als kind meemaakte, niet in NL dus maar bijvoorbeeld in de Ardennen – want Tijl wist dat hij de berg ook weer af moest en dat zou een stuk makkelijker gaan.
  Overigens ook weer een voorbeeld van dat als je je beslisingshorizon verlengt, je anders tegen de zaken aan gaat kijken (zie mijn posting van gisteravond).

 • oxford.road
 • oxford.road
 • Genpensioneerde
 • Genpensioneerde