24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goldman Sachs: verwachting van goudprijzen naar $2.300 per Troy ounce

Vorige week was er een kleine daling in de goudprijs maar volgens analisten van Goldman Sachs gaat hun gestelde koersdoel van $2.300 per Troy ounce in 2021 toch worden behaald. Deze uitspraak wordt gebaseerd op het evenwicht dat de wereldeconomie begint te vinden tussen positief nieuws over eventuele vaccins tegen het COVID-19 virus en de risico’s op korte termijn van verdere economische verwoestingen.

Grondstoffenanalisten Jeffrey Currie en Mikhail Sprogis geven in een nieuw rapport aan te verwachten dat de structurele bullmarkt voor goud volgend jaar wordt hervat. Er wordt verwacht dat dit zal gebeuren naarmate de inflatieverwachtingen stijgen, de Amerikaanse dollar verzwakt en de vraag vanuit retail van E.M. blijft herstellen.

Currie en Sprogis geven ook aan te blijven letten op de reële obligatierendementen, inclusief inflatie.

“Onze economische voorspellingen geven aan dat de Amerikaanse reële korte termijn rentetarieven de komende 5 jaar gemiddeld -2,1% bedragen. De opbrengst aan tips over 5 jaar is momenteel -1,2%, wat neerkomt op een materieel neerwaarts potentieel.”

Jeffrey Currie en Mikhail Sprogis

Groei vanuit opkomende economieën

De analisten geven aan een groeiende vraag naar goud te verwachten vanuit opkomende economieën. Goud wordt als veilige haven gezien en dankzij de huidige pandemie is de vraag erg gegroeid. In landen als China en India had de Coronacrisis echter een ander effect. Vanwege de mindering van inkomsten waren er daar veel huishoudens die hun goud zelfs moesten verkopen om rond te kunnen komen. Degene die nog wel geld beschikbaar hadden waren vanwege de torenhoge goudprijs terughoudend.

Goldman Sachs laat weten ook in 2021 een stijgende vraag naar goud te zien. “De Chinese en Indiase vraag naar goud begint al te normaliseren. De goudpremies zijn bijna terug naar hoe ze vóór COVID-19 waren.” Aldus de analisten.

Deutsche Bank

De Deutsche Bank heeft haar koersdoel echter wel aangepast. Analisten van de Deutsche banken geven aan een lagere goudprijs te verwachten vanwege de afnemende goudaankopen van ETF’s.

Bekijk ook