Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud aan productieprijs

03-06-2014 Gerard

De economie wereldwijd lijkt af te toppen. Precies op het moment dat de schuldencrisis voorbij is. Wat heet voorbij, het is alleen tijdelijk onder controle. Meer mag je het niet noemen. De schulden zelf werden wel steeds hoger. De economische groei waar iedereen zo positief over gestemd was de afgelopen maanden, was niet meer dan uit de recessie komen. De VS kende daarna alweer een krimp van 1% in Q1. De strenge winter kreeg de schuld. Japan kende wel een respectabele groei in Q1. Geheel gedreven door de koopzuchtige Japanse consument. Een nepgroei, want dit vond plaats vlak voor de BTW verhoging van 5% naar 8%. Daarom mag men van Q2 meer duidelijkheid verwachten. De stijging van aandelen lijken een sterkere economie te bevestigen.Maar dit is schijn. De stijging werd maar door weinig aandelen gedragen.

Binnen de indexen zelf vond onafgebroken hoge volatiliteit plaats. Op zich is dat niet gezond en uiteindelijk waren het enkele grote multinationals die verantwoordelijk waren voor de stijging. Veel midcappers verdwenen van de beurs of leden megaverliezen. Bij small caps en MKB is het nog veel slechter gesteld. Hier bleef het, en blijft nog steeds, faillissementen regenen. Doordat bijna geen enkel bedrijf durft te investeren of uit te breiden, werden er onafgebroken aandelen ingekocht en uitgekeerd als dividend. Minder aandelen betekent natuurlijk een hogere winst per aandeel. En dit laatste was de belangrijkste reden dat aandelen van die grote multinationals maar bleven stijgen. In feite werd er meer winst gemaakt door in te krimpen. Dit gebeurde bij vrijwel alle grote multinationals. Vervolgens waren het juist de multinationals die door dure innovaties in automatisering en efficiëntie het konden permitteren om duizenden arbeidsplaatsen te saneren. Daarnaast kon het nieuwe geld alleen maar naar aandelen stromen omdat er geen alternatieven meer over bleven. De rentes op obligaties worden gewoon veel te laag gehouden door de centrale banken. Er is ook geen enkele redelijke verhouding meer met de risicotoeslag hierin. Echte groei vond er dus niet plaats. Aandelenmarkten waren deze keer géén spiegel meer van de economie zoals dat in normale tijden wel het geval was.

Het zijn andere tijden zoals we die kennen vanuit het verleden. Veel mensen moeten er nog aan wennen. Ondanks lage rente wordt er bijna niet meer geïnvesteerd in de economie. En veel lager kan de rente niet meer. De werkloosheid blijft hoog en de arbeidsparticipatie (de enige echte graadmeter van werkloosheid) blijft fors stijgen.

Deze ontwikkelingen hebben alles te maken met de goud- en zilverprijs. Doordat de vraag naar geld steeds minder wordt, wordt deflatie een steeds groter gevaar. Goud doet het juist goed bij hoge groei en hoge inflatie. Hoge groei en hoge inflatie zullen voor langere tijd niet meer aanwezig zijn in Westerse economieën. Deflatie zal het “hot item” worden van de komende jaren. Ook de inflatie in de VS is volgens de meest recente CPI cijfers nu onder de 1% aanbeland. En de trend blijft dalende. Echt geen goed nieuws voor goud en zilver. Toch blijft de vraag naar goud groot in vooral Azië. Dit houdt de vraag naar goud in evenwicht met het aanbod. In opkomende markten speelt het deflatieprobleem niet. Sterker nog, daar heeft men te maken met stijgende koopkracht wat als meest inflatie opdrijvende factor geldt. Dit alles houdt goudprijs gevangen in een langdurig zijwaarts spoor.

De mooie eigenschap van goud en zilver

De mooie eigenschap is dat er een minimumprijs aan vast zit. Iets wat aandelen niet hebben. Bedrijven kunnen failliet gaan. Dan gaan hun aandelen naar nul. Goud gaat nooit naar nul. De minimumprijs van goud wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de mijnkosten. Die zijn wel sterk variabel per mijn of gebied, maar de grootst gemene deler ligt rond de 1200 USD per ounce. Dat betekent dat onder de 1200 te veel mijnen gesloten worden en de productie sterk zal afnemen. Sluiten van mijnen is vaak definitief. Het opnieuw opstarten van een mijn is niet meer rendabel vanwege de hoge kosten daarvan. Bij zilver liggen de mijnkosten wat ingewikkelder. Zilver is veelal een bijproduct van zink. Goud is dat ook vaak bij koper, maar in veel mindere mate.

Toch zagen we in het verleden wel vaker mijnsluitingen door te lage grondstofprijs. Mijnen waar toch nog behoorlijk wat in de grond zat. Het kan dus wel. Vaak had dit te maken met nieuwe vindplaatsen met lagere kosten. Stel nu dat de vraag naar goud echt zo dramatisch zou afnemen dat het onder de 1200 USD zakt. Dan nog heb je te maken met een blijvende afname van de productie en daarmee het aanbod. Een aanbod welke toch al steeds zwaarder onder druk staat omdat de high grade mijnen steeds meer uitgeput raken. Er komen ook bijna geen nieuwe vindplaatsen meer bij. Doordat de high grade mijnen verdwijnen, blijven er alleen de low grade mijnen over. Deze mijnen hebben veel hogere productiekosten. Dit maakt dat de productiekosten sterk zullen oplopen de komende jaren. Dus langdurig kan de prijs van goud niet tussen 1200 en 1300 kunnen blijven zonder dramatische terugval van productie. Het aanbod van goud uit de kopermijnen is bij lange na niet genoeg om de vraag op te vangen. Laag aanbod zal uiteindelijk de prijs opdrijven. Daarom staat een vaste bodem van 1200 niet voor lange tijd vast. Die minimumprijs zal onvermijdelijk op blijven lopen naarmate de productie afneemt. Dit kon wel eens harder gaan dan menigeen nu denkt. Dan praat ik nog niet eens over een nieuwe schuldencrisis, nieuwe financiële crisis, monetaire crisis of oorlog. Allemaal zaken die gewoon boven ons hoofd blijven hangen als een zwaard van Damocles. In zulke situatie zal de vraag naar goud exploderen.

Natuurlijk, tijdelijk is de schuldencrisis onder controle en de dreiging van inflatie is geheel verdwenen. Maar de schulden werden wel hoger en hoger, en al dat bijgeprint geld ligt er nog allemaal. Opgelost is er helemaal niks. Het is allemaal niet wat het lijkt. Wat nu niet is, kan heel snel komen. De wereld staat bol van onverwachte veranderingen. Ga je afwachten totdat goud weer een veilige haven wordt? Dan ben je gegarandeerd te laat. Wanneer kun je nog voordeliger kopen dan aan de netto productieprijs?

usd

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • didier
 • didier

  Wat ook zou kunnen meespelen in de prijszwakte van koper, aluminium… is de afwikkeling van het phantom collateral verhaal in China. Zerohedge schrijft hier al maanden over. Wat er van aan is weet ik niet maar dat enkele dagen geleden 110.000 ton aluminium opgegeven werd als verdwenen, waarbij elke kilo 20X of meer keer als collateral gebruikt is voor een lening (en dus 19+ leningen spookcollateral hebben) maakt het verhaal wel geloofwaardiger. En dit verhaal wordt ook op dezelfde manier geduid door goldman sachs. Deze metalen zouden volgens deze redenering nu in prijs dalen omdat ze niet meer zo gretig gekocht worden om te gebruiken als collateral voor leningen in het schaduwbankieren.

  Wat er van aan is weet ik natuurlijk niet maar zo zie je dat op de grafiek niet veel meer te lezen valt dan de prijs.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-06-04/china-scrambling-after-discovering-thousands-tons-rehypothecated-copper-aluminum-mis en nog vele andere artikels via de zoekfunktie

 • didier

  Het mag wel duidelijk zijn dat het potentieel enorm is. En het er op aankomt te kopen voor het vertrek. Het is eigenlijk niet meer of niet minder de koop van uw leven. Idem voor de mijnaandelen.

 • didier

  jaarlijks beschikbaar investeringszilver wereldwijd = 100 miljoen oz = 2 miljard $
  huidige short positie door 8 traders = 300 miljoen oz
  zilver voorraad in 1000oz baren wereldwijd + in allerhande vorm: geschat tussen 900 miljoen en 1,3 miljard oz = 20 a 25 miljard $
  vandaag op belgische spaarrekeningen ongeveer 270 miljard $

  A story in the Financial Times (London) over the weekend regarding central bank and other public institutional investments set off a round of commentary and discussion. The FT article was based upon findings by a research and advisory group (OMFIF) in a press release http://omfif.createsend1.com/t/ViewEmail/j/AD679A12EEB1FB26 The advisory group defined public investors as central banks, public pension plans and sovereign wealth funds, amounting to some 400 such institutions in 162 countries. It found that total investment holdings by these global public investors approximated $29 trillion; with central banks holding $13.2 trillion (including gold holdings), $9.4 trillion in public pension funds and $6.5 trillion in sovereign wealth funds. Because interest rates had fallen to such low levels, the study found that public investors as a whole had put as much as $1 trillion into the world’s equity markets in recent years (although the press release didn’t specify total stock market holdings). Since central banks are said to hold approximately one billion ounces of gold bullion, worth some $1.3 trillion, the gold holdings of central banks are roughly 10% of their total investment holdings. This percentage is remarkably close to the recommended portfolio allocation of many gold proponents, although most central bank gold holdings date from many decades and even centuries ago. The press release didn’t specify the gold holdings of public pension or sovereign wealth funds, but it is thought those holdings are less in percentage terms than that of central banks. Because the percentage of silver holdings is effectively zero among the world’s public investors, the growing potential buying power is more bullish for silver than for any other asset, including gold. Not only is it not possible for public investors to sell and flood the market with physical silver bullion (since they don’t own any), any investment in silver would have a profound impact on the price considering how little silver bullion exists ($25 billion worth) compared to total public investment assets. One-tenth of 1% (0.1%) of $29 trillion is worth more than all the world’s silver bullion at current prices. With the average holding of the world’s 400 public investors sitting at $725 billion each, any one of these public investors could cause the price of silver to multiply. But why stop at the world’s public institutional investors, as they do not represent the bulk of world investment buying power. To get a better handle on potential  investment buying power, please consider that total personal financial wealth in the world runs north of $200 trillion, seven times public institutional holdings. Primarily split between equities, real estate and interest bearing instruments, total personal wealth also includes gold holdings of almost $6 trillion (ex-official holdings) or 3% of total world personal financial wealth. There is no doubt that should the world’s investors (public and/or private) divert a larger percentage of total wealth towards gold, both the price and total value would rise accordingly. After all, this is the basic investment premise for gold. And while the same could be said about the investment demand component of silver, until you sit down and ponder the actual numbers, you can’t fully appreciate the potential impact on silver prices that would result on the smallest diversion of total world personal wealth. Since most total silver production (mine + recycling) is consumed industrially or in total fabrication demand, the amount of newly produced metal available for investment demand is relatively small. Of total annual production of roughly one billion ounces, only about 10% of that, or 100 million oz, is available to world investors annually. By coincidence and because little gold is used industrially (10%), there is also the same amount of newly produced gold available to world investors annually, or 100 million oz. The big difference is in the dollar amounts of the same 100 million oz at current prices; for silver it comes to $2 billion annually, for gold it comes to $130 billion each year. If there is one key to unlocking the true essence of silver supply and demand, it is in appreciating that only 10% of the total new supply is available for investment after all fabrication demand is accounted for. While it’s an old story – silver’s physical and chemical properties make it an indispensable industrial material – it is still an underappreciated story. A billion oz of annual production only creates 100 million oz of new investment silver (in 1000 oz bullion bars). Yet, it is clearly the 10% investment demand component that dictates the price. With $200 trillion in total world personal financial wealth (plus $29 trillion in public institutions), the $2 billion of newly produced silver available for investment annually represents one one-thousandth of a percent (0.001%) of total wealth. Moreover, since total financial wealth is far from evenly distributed, even that becomes a potential plus in silver (and gold) in that a relative handful of world investors could impact prices by themselves. In other words, so little money is needed to absorb all newly produced silver that great numbers of investors would not be needed to jolt prices upward. Besides, there is so little actual silver available, there is no way large numbers of silver investors could be accommodated. Apart from the small percentage of newly produced silver, the only other metal potentially available to investors is the existing world inventory of 1000 oz bars. Total visible and documented silver bullion inventories are less than 900 million oz, but I suggest undocumented inventories may increase total inventories to 1.3 billion oz. Of course, I could be wrong (how do you document that which isn’t documented?) and there may be less than one billion oz of silver bullion in the world. Still, in dollar terms, there is only $20 to $25 billion worth of silver bullion in the world or one one-hundredth of one percent (0.01%) of the $200 trillion of total personal financial wealth. By comparison, total world gold holdings of 5.5 billion oz are worth more than $7 trillion or 300 times the value of total silver bullion. Of course, all the world’s silver bullion is owned by a wide variety of investors, so it is somewhat presumptuous to call it available. Only the actual owners will determine at what price the silver is truly available. All the silver bullion in the world is very much different than all the available silver bullion in the world. One thing much more certain is that $200 trillion worth of world personal wealth exists and if the smallest fraction of one percent of that wealth tries to buy the metal, the price lid will be blown off. In fact, when comparing how much buying power could suddenly shift to silver versus the incredibly small quantity of metal available for investment, I wouldn’t blame you if you questioned the numbers I have presented. That’s because the numbers don’t mesh with silver prices over the past three years. What I have presented should have resulted in much higher silver prices than actually experienced. So, by all means, please check my numbers and let me hear from you should you take issue with any of them. If you find my presentation of the numbers reasonably accurate, an explanation for the disparity between data and price should then be demanded. The only explanation possible is the ongoing price manipulation on the COMEX, where a massive short position held by 8 commercial traders has depressed the price. With more than 300 million oz of silver held short in concentrated form, 8 traders on the COMEX have sold short the equivalent of all the metal from new production available for world investment for the next three years. How could that not depress the price? Considering how many new observers are tuning into the COMEX silver manipulation, both as an explanation for the dirt cheap silver price and for the investment bargain the manipulation has created, it is hard for me to believe the manipulation can continue indefinitely. Eight concentrated short traders will be increasingly exposed to scrutiny for their crooked COMEX dealings and increasingly aligned against the $200 trillion of personal wealth in the world that is growing. I know these 8 crooked COMEX shorts have set the price of silver up until now, but any move to silver by the world’s investors will likely be away from the COMEX and towards physical metal (including world silver ETFs). As and when world investors buy up the 100 million oz of new silver available annually along with whatever amount of world inventories existing silver owners are willing to part with, the stage will be set for a physical shortage where investors and silver users will compete for available metal. That will be the blow-off phase when silver investors will be dancing in the street. Updating since Saturday’s review, one surprise was the withdrawal yesterday of nearly 2 million oz from the big silver ETF, SLV. Based upon trading volume and the upturn in silver prices last week, I had expected a deposit of as much as 2 million oz instead; therefore, an explanation is in order. Since net-selling in SLV is quite unlikely on advancing prices, the most plausible explanation for the withdrawal is that shares were converted to metal and the metal was shipped out of the trust to somewhere it was more needed. Confirming what can only be called tightness in the wholesale physical silver trade has been the continued heavy turnover in the COMEX-approved silver warehouses this week. For the first two days of the week, close to 2.5 million oz have moved in and out from the warehouses. The continued rapid movement of physical metal into and out from the COMEX silver warehouses is aligned with the surprising withdrawal from SLV as pointing towards physical silver tightness. I’m writing this as the market awaits the FMOC announcement. This has absolutely no legitimate connection to the price of silver or gold, other than to serve as a handy cover story for whatever way the commercials choose to rile the market. So, apart from the shortest of short term price movement, the focus should still be on the market structure. There was likely some increase in the headline total commercial net short position to be reported Friday, but most of the increase appears to have occurred last Thursday. Since then, COMEX trading volume and price movement have been contained and with little volume and price movement, the structure can’t change much. In this case, since the existing market structure was strongly bullish, particularly in silver, no big change is good news. With an extreme short position still in place by the technical funds, there is the near certainty of an eventual upside resolution, regardless of short term price action. I suppose more tech fund shorts could be lured into the market on lower prices first, but the structure will only be resolved on the inevitable higher prices to come. After a year where price lows in silver have been sub-$19 on a number of occasions, it appears to many that silver will never rally as it had prior to the price highs of three years ago. Yet, everything is in place for a sharp rally, perhaps even developing into the long-awaited moonshot. There is surely more world investment buying power today than ever in history and less silver available to satisfy potential investment demand. Throw in an increasingly obvious price manipulation and the technical funds so overloaded on the short side of the boat that any shift may capsize the silver boat and send prices soaring. Ted Butler

 • Lalinea
 • oxford.road

  Goud / Olie Ratio ” amper ” 11,2 ……..

  http://www.beurs.com/2014/06/19/goud-naar-2-000/48637

 • Lamberto

  Der Crash ist die Lösung

  Interessant interview met Matthias Weik & Marc Friedrich

  Er komt duidelijk naar voren dat een grote vlammenwerper op de vermogens van de Europese burgers gericht staat.
  Denk hierbij ook aan de ondergrondse financiële veenbrand die al jaren ongestoord haar grote verwoesting aanricht.
  En wat blijkt, de waterreservoirs staan droog en de brandweer is in geen velden of wegen te zien.

  http://www.ardmediathek.de/tv/Leute-night/Der-Crash-ist-die-Lösung/SWR-Fernsehen/Video?documentId=21890752&bcastId=8758476

 • oxford.road
 • Lamberto

  @Amstel(Bob)

  Re: “Nope, ik heb niets nada noppes aan uw link”.

  Ook ik ben geen lid van welke geloofsrichting dan ook.
  Maar we kunnen niet ontkennen dat miljarden mensen op deze aarde wel een bepaalde geloofsrichting en/of politieke overtuiging aanhangen, en deze ook zonder hier verder bij na te denken in hun dagelijkse besluitvorming inbrengen.
  Daarom is het van essentieel belang om kennis te nemen van denkbeelden zoals die in de verschillende groepen dagelijks worden beleefd.
  De resultaten hiervan kunnen we op tv en andere nieuwsmedia aanschouwen.
  Dus als u zich gekscherend uitlaat over “hoofden afhakken”, dan lijkt het mij zinvol om kennis te nemen van de inhoud in de door mij geplaatste link.
  Vandaar deze door mij gedane geste in uw richting.

 • Oom Dagobert
 • Gerard

  Gamejoe
  Zelf gebruik ik Interactive Brokers. Je kunt ook een account nemen met Lynx. Dit is ook platform IB, maar dan Nederlands met goede Nederlandse ondersteuning.
  Als je niet bekend bent met IB, raad ik Lynx aan. US opties zijn hier 2,40, AEX opties 1,50. Bij IB is dit nog goedkoper. Maar gaat hier iets mis? Is er geen enkele ondersteuning.

  Nogmaals, let op met richtingen voorspellen.
  Fundamenteel staat zilver zwak. TA sterk, dat klopt. Maar beide moeten groen staan.
  FA zwak omdat koper daalt. Dit omdat China op dit moment enorme overproductie draait.
  Op SLV kun je long call gaan op ruim 2 jaar vooruit. Jan 2017 is al beschikbaar, dacht ik uit mijn blote hoofd te weten. Maar ook behoorlijk veel tijd verwachte waarde. Te veel. Zilver zou dan naar bijna 30 moeten.
  Long calls op maximum looptijd ATM, of iets daaronder. Plus short calls op telkens 3 maanden om de TVW wat terug te verdienen. Dit laatste samen met wat short puts.
  3 poot dus. Call spread met lange longs en meerdere korte shorts. plus put naked short of half gedekt ver van ATM.
  Tenminste, dat zou ikzelf zo doen.

 • Amstel (Bob)

  Was alles maar zo eenvoudig Gerard…
  Mag ik dan ook beginnen over het Christianisme? En het Jodanisme? (waarschijnlijk nieuwe onbestaande woorden).
  POLITIKISME is het meest verderfelijke goed dat er is…!

  In den beginne is het meeste goed, totdat ze gaan geloven in henzelf…

 • Gerard

  Amstel
  Re. Ik heb ook niets met religie uit welke hoek of boek dan ook.

  Ik ook niet, maar dan heb ik toch een verrassing voor je.
  De Islam is helaas GEEN religie. Het is een cultuur.
  Zie Pim Fortuyn 15 jaar gelden al. Duurt erg lang voordat politici van bepaalde orde dat snappen.
  Kwartje van politic valt meestal helemaal niet. Zit vastgeroest.
  Ga ze dus NIET napraten.

 • GAMEJOE

  @Gerard,
  Ik weet dat je heel voorzichtig moet zijn met opties/futures op grondstoffen. Ik wil het eerst onderzoeken. Welk handelsplatvorm is het best om in opties op de slv te handelen ?

  Wat bij mij altijd gewerkt heeft is precies het omgekeerde doen wat de meute doet. Het sentiment voor goud en zilver is nu ultra laag. Dat is 1
  2. De dalende trendlijn is nu doorbroken als ik een lijntje trek over de toppen vanaf de top eind April 2011. Dit gaat gepaard met andere TA waarden die erop wijzen dat zilver zwaar ondergewaardeerd is, (zoals de langetermijn RSI)
  3 Negatieve rente in europa etc.
  4 Kans dat de proxy oorlogen (NATO/Commonwealth/saoedi arabië, israhel tegen rusland, china, iran, pakistan) echt heet worden.