24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud bouwt verder op de val van de dollar

De goudprijs floreerde weer deze week en kende op woensdag een nieuw record met een goudprijs die boven de $1,190 noteerde en een Dollar die zijn neerwaartse spiraal verder inzette en de diepte in tuimelde. Goud kreeg deze extra boost nadat de Dollar ten opzichte van de Euro naar zijn laagste peil in 15 maanden zakte en nadat Rusland had bekend gemaakt dat het zijn buitenlandse reserves met goud zou gaan diversifiëren. De goudprijs kende sinds het begin van november al een stijging van bijna 15%. Een gevolg van de nog steeds groeiende interesse van nationale centrale banken die goud aankopen om hun federale reserves te diversifiëren, van de continue teloorgang van de Dollar en van de groeiende inflatie zorgen die overal de kop opsteken.

Later op woensdag meldde het IMF nog dat het 10 ton goud verkocht had aan de centrale bank van Sri Lanka. Daarbij kwam nog dat analist Daniel Major van RBS Global Banking & Markets melding maakte van het positieve nieuws van verschillende centrale banken, vooral in Azië, die zich de komende weken extra op goud zouden gaan focussen om hun buitenlandse reserves te diversifiëren.

Zo is niet enkel India, volgens India’s de Financial Chronicle krant, van plan om nog meer goud van het IMF, dat nu nog over ongeveer 200 ton te verkopen goud beschikt, te kopen maar liggen er ook andere kapers op de kust. Rusland, Sri Lanka en Mauritius hebben al hun wens om goud te kopen aangegeven en handelaars verwachten dat ook andere landen, vooral in Azië dan, zich spoedig op de goudmarkt zullen begeven om hun buitenlandse reserves diversifiëren.

De verwachtingen van deze verdere diversificatie gecombineerd met voorspellingen dat de Dollar verder zal afzwakken en een vrees voor een inflatie in 2010, zijn als olie op het vuur voor de vraag naar edelmetalen zoals goud en zouden wel eens voor nog hogere goudprijzen kunnen zorgen de komende weken en maanden.

Bekijk ook