Goudprijs: € 63.872,85 Zilverprijs: € 742,35

Goud confiscaties in het verleden

Goud confiscaties in het verleden
25-08-2021 Confiscatie Goud

Goud is een (klassieke) veilige haven die al jarenlang gebruikt wordt in tijden van onzekerheid. De zekerheid die goud kan geven is het behouden van de waarde van uw geld. De waarde van geld kan afnemen in tijden van inflatie, maar goud beweegt hierin mee. Wanneer geld dus minder waard wordt, dan geldt dit niet voor goud. Daarnaast is het rendement van goud niet verbonden met activa, zoals aandelen. Dit kan ook voor zekerheid bieden wanneer u uw investeringen verdeeld. Om deze reden komt goud in de portefeuille van iedere goed gediversifieerde belegger voor. In het verleden hebben verschillende regeringen hier echter roet in het eten gegooid.

Goud confiscatie

In tijden van extreme crisis is de regering bevoegd om het goud van investeerders in beslag te nemen. Deze goud confiscaties zijn verschillende keren voorgevallen, waaronder in 1933 in de Verenigde Staten. Tijdens de grote depressie werd al het goud in beslag genomen. De eigenaren werden hiervoor gecompenseerd, maar dit was tegen de markttarieven. Veel mensen waren hier niet blij mee. De reden van de inname van het goud was dat de regering hierdoor meer dollars kon drukken, waardoor ze de economie konden stimuleren en de wisselkoers ondersteunen. Na de confiscatie werd er door de regering een nieuwe koers voor goud vastgesteld. Deze was veel hoger dan voorheen en maakt deel uit van de Gold Reserve Act 1934.

Een ander voorbeeld van goud confiscaties is de wet die de Australische regering in 1959 heeft ingevoerd. Deze wet staat het in beslag nemen van particulier goud toe. De Australische regering mag dit doen wanneer het de valuta helpt beschermen. Ook de regering van het Verenigd Koninkrijk heeft zo’n soort wet doorgevoerd. In 1966 verbood het land het bezitten van meer dan vier gouden of zilveren munten. Dit werd in 1979 opgeheven maar heeft voor enige tijd de particuliere invoer van goud geblokkeerd.

Waarom leggen regeringen beslag op goud?

Waarom zouden regeringen dit doen? De bovenstaande voorbeelden hebben namelijk een negatieve invloed op de particuliere investeringen in goud. Dit is een gevalletje monetair-beleidstrilemma. Dit trilemma bestaat uit:

  1. Het instellen van vaste wisselkoersen
  2. Kapitaal vrij over internationale grenzen laten bewegen
  3. Het onafhankelijk vaststellen van rentetarieven en het drukken van geld.

Gedurende de jaren dertig werd er een systeem gecreëerd dat goud aan een vaste wisselkoers koppelde. De goudstandaard hield in dat dollars verhandelbaar waren voor een vaste hoeveelheid edelmetaal. Daarnaast was er vrij kapitaalverkeer. Helaas begon het systeem al snel te wankelen omdat erg veel mensen hun dollars inruilden tegen goud. De Verenigde Staten had een manier om het monetaire beleid weer onder controle te krijgen en dit was doormiddel van het drukken van geld. Het in beslag nemen van goud stond hier dus echter tegenover.

De huidige wereld

Wat zou er gebeuren als regeringen nog steeds zo te werk gingen? Waarschijnlijk zal wantrouwen en angst flink toenemen onder de beleggers. Daarnaast zou het als drijfveer dienen om in andere activa, zoals bijvoorbeeld zilver, te investeren. Ook andere edelmetalen zouden dan interessant kunnen zijn. Gelukkig is de huidige situatie anders dan vroeger. De verschillende westerse economieën hebben namelijk vrije wisselkoersen en daardoor ook controle over het monetaire beleid. Regeringen zijn om deze reden bevoegd om geld bij te drukken, maar ook om rentes te verlagen. Dit kan gedaan worden zonder dat dat iets met goud te maken heeft, wat voorheen dus anders was. Daarom zou goud confiscaties in de tijd van nu niet nodig zijn.

Het is voor landen nu niet meer nodig om goud te confisqueren in tijden van monetaire onrust. In de huidige wereld is goud namelijk niet meer nodig om het beleid te beheersen, maar kan geld bijdrukt en rentes verlaagd worden. Om deze reden is goud nog interessanter als veilige haven. Het kan als een goede bescherming dienen tegen de huidige onrust en toenemende inflatie.

Disclaimer: Beweringen en meningen, geuit in deze blog/column, zijn de persoonlijke mening van de auteur e/o gastbloggers. Deze staan los van eventuele officiële standpunten van personen, bedrijven of organisaties, dan wel bedrijven en organisaties die expliciet vermeld staan in de gepubliceerde blogs & teksten.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.