24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en Bitcoin vergeleken

Goud is de afgelopen decennia de leidende vorm van geld geweest. Velen vinden dat de prijs van Bitcoin beter met goud vergeleken kan worden in plaats van met een fiatvaluta, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars. Dit komt omdat er verschillende overeenkomsten tussen goud en Bitcoin zijn. Beide hebben bijvoorbeeld een eindige voorraad. Fiatgeld daarentegen wordt constant gedrukt en dat zal waarschijnlijk ook nooit stoppen. Het fiatgeld-experiment van de afgelopen 4 jaar komt tot zijn einde en dan zal de zoektocht naar een nieuwe valuta doorgaan. Zou Bitcoin hiervoor in aanraking kunnen komen? Wij hebben goud en Bitcoin met elkaar vergeleken. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen en hun mogelijke rol in een fiat wereld?

De overeenkomsten tussen goud en Bitcoin

Goud en Bitcoin hebben diverse overeenkomsten, waardoor beide interessant zijn voor beleggers.

Bitcoin en goudbaar

Beperkte hoeveelheid

De eerste overeenkomst tussen goud en Bitcoin is het limiet op de beschikbare hoeveelheid. Fiatgeld kan oneindig worden gedrukt, maar zowel goud als Bitcoin hebben een limiet. Voor Bitcoin is dit een limiet van 21 miljoen Bitcoin, wat is opgelegd aan het wiskundige algoritme en niet verhoogd kan worden. Wat betreft goud is er een beperkte jaarlijkse voorraad ongeveer 2.500 ton. Dit komt omdat de wereldwijde goudvoorraad afneemt of steeds moeilijk te bereiken wordt.

Deflatoir

De grootste kritiek van Keynesiaanse economen op goud en wellicht ook op Bitcoin, is dat deze deflatoir zijn aangezien van beide een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Ze geloven dat dit kan leiden tot hamsteren, waardoor bedrijven geen goederen meer verkopen en geen kapitaal krijgen om zo de productie te verhogen. Oostenrijkse schooleconomen daarentegen, zeggen dat het geld in de loop van de tijd in waarde stijgt waardoor goederen en diensten goedkoper worden. Hierdoor kunnen slechte investeringen en schulden worden uitgewist. Ook geven ze aan dat de verkoop kan dalen, maar dat bedrijven hier niet per se onder hoeven te leiden aangezien elke verlaging van de prijs van hun goederen gecompenseerd kan worden door lagere kosten.

De vrees dat bedrijven zullen lijden onder een lage omzet en dat ze niet de productie kunnen verhogen is natuurlijk tegenstrijdig. Maar waarom zouden bedrijven met een dalende verkoop juist de productie willen verhogen? Wanneer deflatie voorkomt wordt er eerder bespaard dan dat er geld wordt uitgegeven. Daarom is het dan ook niet het moment om productie te verhogen.

Geen centrale entiteit

Een andere overeenkomst tussen goud en Bitcoin is dat deze beide geen centrale entiteit hebben die ze bij elkaar houdt. Goud is een grondstof en Bitcoin een zo genoemde “open source-software” die door een netwerk waarop iedereen transacties kan uitvoeren wordt onderhouden. Het manipuleren van deze gedecentraliseerde valuta’s zal hoogstwaarschijnlijk financieel verlies voor de aanvaller als effect hebben. Daarna, wanneer de aanval is weerstaan, kan dit resulteren tot een toename van de waargenomen waarde van het activum. Er zijn echter velen die geloven dat goud- en Bitcoinprijzen worden gemanipuleerd, maar er is geen manier om deze valuta’s bij hun bron aan te vallen.

Het tegenpartijrisico is minimaal

Verschillende fiatvaluta hebben een groot deel of soms de gehele waarde verloren als gevolg van roekeloze overheidsuitgaven, monetaire manipulatie en de, als gevolg daarvan, hyperinflatie. Goud daarentegen kan alleen worden verlaagd bij het vinden van een enorme nieuwe voorraad of het ontdekken van een nieuw revolutionaire technologie voor het mijnen van goud. Bitcoin zou alleen kunnen worden verlaagd bij het vinden van een fout in de code, een aanval van 51% of wanneer het netwerkeffect verdwijnt en vervangen wordt door een ander vooraanstaande digitale valuta. Dit is echter onwaarschijnlijk en bevatten erg weinig tegenpartijrisico.

Moeilijkheden bij inbeslagname

Technisch gezien is het mogelijk om goud in beslag te nemen via wetten, of Bitcoin via bedreigingen of oplichtingen. Echter wordt dit niet gedaan en goud en Bitcoin zijn ontoegankelijk voor het grotere systeem als geheel.

Privacy

Men maakt zich steeds meer zorgen over de anonimiteit en privacy bij het uitgeven van geld. Omtrent Bitcoin vinden er allerlei illegale activiteiten plaats, wat uiteraard negatief kan zijn, maar ook als pluspunt kan dienen voor degene die onder regimes leven. Er wordt namelijk steeds meer opgetreden door overheden tegen individuen over wat ze wel niet mogen doen met hun eigen geld. Zelfs in situaties waar het niemand wat kwaad doet.

Mysterieuze oorsprong

Wanneer goud een waardevol goed is geworden is lastig vast te stellen. Historici vermoeden rond de tijd van de Egyptenaren en er zijn legendes van over de hele wereld over de acceptatie van goud als belangrijkste geldvorm in de wereld. Bitcoin heeft, ondanks dat het pas zo’n 11 jaar bestaat, een nog speculatiever ontstaan. De maker van Bitcoin is een mysterieus en onbekend persoon genaamd Satoshi Nakamoto en nog voordat Bitcoin zijn hoogtepunt bereikte verdween hij.

Acquisitie gebaseerd op middelen

Fiat geld bestaat grotendeels in digitale nummers, maar goud en Bitcoin daarentegen moeten worden opgegraven. Voor goud betekent dit machines, arbeid, onderzoek en tijd. Bij Bitcoin gaat het niet letterlijk over graven maar over de rekenkracht die nodig is om wiskundige problemen op te lossen die nieuwe Bitcoins vrij geven.

De verschillen tussen goud en Bitcoin

Naast de genoemde overeenkomsten zijn er uiteraard ook verschillen tussen goud en Bitcoin.

Intrinsieke waarde

Aangezien waarde subjectief is, heeft eigenlijk niets “intrinsieke waarde”. De term wordt toch soms gebruikt om duidelijk te maken dat een goed gebruikt kan worden in een industriële omgeving. Dit is voor goud uiteraard het geval aangezien het onder andere wordt gebruikt voor sieraden en in elektronica. Goud is namelijk een zeer uniek element dat kneedbaar, vervormbaar, edel en niet-corrosief is. Bitcoin daarentegen heeft geen industrieel gebruik en daarom kan er gezegd worden dat Bitcoin geen “intrinsieke waarde” heeft.

Deelbaarheid

Bitcoins zijn deelbaar aangezien deze afgerond kunnen worden op 8 decimalen. Er is daarnaast ook nog ruimte in de code om deze decimalen nog verder te verhogen. Verder kan elke hoeveelheid waarde makkelijk gescheiden, verzonden en ontvangen worden en hierdoor kan het gemakkelijk als valuta worden verzonden. Goud is uiteraard ook deelbaar maar op een heel ander niveau. Namelijk door bijvoorbeeld combibars, deze zijn te verdelen in kleine stukjes goud van 0,5 tot 1 gram.

Behouden van rijkdom

Goud dient al meer dan 5000 jaar als geld met een uitstekende staat van dienst en rol als reserve. Daarom is goud op de lange termijn een ideale manier om geld te behouden, ongeacht de toestand van de wereld. Wat er ook gebeurt, goud zou alsnog hoog in aanzien staan. Dit kan niet over Bitcoin gezegd worden. Bitcoin is namelijk nog relatief nieuw en moet daarom nog vertrouwen winnen. Er is namelijk een kans dat Bitcoin vervangen wordt door een betere technologie.

Geschiedenis van geld

Vloeiende valuta

Bitcoin zijn sterkste eigenschap tegenover concurrerende valuta is zijn rol als ruilmiddel. Het is namelijk op elk moment mogelijk om zo goed als gratis Bitcoin te versturen naar plekken over de hele wereld. En dit allemaal zonder bankstructuur. Dit is iets wat niet veel andere valuta’s hebben. Met goud is dit een stuk lastiger aangezien de echtheid, het gewicht en andere factoren beoordeeld moeten worden voordat handel mogelijk is.

Conclusie

Aan de hand van deze vergelijking is te zien dat er veel overeenkomsten tussen goud en Bitcoin zijn. Dit maakt het wellicht makkelijker te begrijpen waarom mensen geïnteresseerd in goud, ook snel geïnteresseerd kunnen zijn in Bitcoin. Beide brengen namelijk verschillende voordelen met zich mee. Ze bieden allebei een veilige haven voor mensen die niet geloven in gecentraliseerde controle over de financiële ruggengraat van de wereld.

Toch zijn er ook wel echt verschillen tussen de twee en hebben ze verschillende doeleinden. Goud dient als een erg goede behouder van vermogen (geld) en Bitcoin is toch meer een ruilmiddel (valuta). Deze verschillen zorgen er juist ook voor dat de twee gecombineerd kunnen worden. Waardoor ze goed samen zouden kunnen werken om de rol van fiatgeld uit de wereldhandel en economie te verdrijven. Wellicht zouden goud en Bitcoin als stabielere bronnen kunnen dienen dan fiatgeld. Zodat de waarde van onze vermogens stabiel blijft en manipulatie, corruptie en hebzucht verleden tijd zijn.

Bekijk ook