24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en Bitcoin vergeleken

Goud is de afgelopen decennia de leidende vorm van geld geweest. Velen vinden dat de prijs van Bitcoin beter met goud vergeleken kan worden in plaats van met een fiatvaluta, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollars. Dit komt omdat er verschillende overeenkomsten zijn tussen goud en Bitcoin. Beide hebben bijvoorbeeld een eindige voorraad. Fiatgeld daarentegen wordt constant bijgedrukt en dat zal waarschijnlijk ook nooit stoppen. The Silver Mountain heeft goud en Bitcoin met elkaar vergeleken. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen en hun mogelijke rol in een post-fiat wereld?

De overeenkomsten tussen goud en Bitcoin

Goud en Bitcoin hebben diverse overeenkomsten, waardoor beide interessant zijn voor beleggers.

Bitcoin en goudbaar

Beperkte hoeveelheid

De eerste overeenkomst tussen goud en Bitcoin is het limiet op de beschikbare hoeveelheid. Fiatgeld kan oneindig worden gedrukt, maar zowel goud als Bitcoin hebben een limiet. Voor Bitcoin is dit een limiet van 21 miljoen Bitcoin. Dit is opgelegd aan het wiskundige algoritme en kan niet worden verhoogd. Wat betreft goud is er een beperkte jaarlijkse voorraad tot ongeveer 2500 ton. Dit komt omdat de wereldwijde goudvoorraad afneemt of moeilijk te bereiken is.

Veilige haven

Zowel goud als Bitcoin dienen als veilige haven. Goud is perfect om geld vast te zetten aangezien het zijn waarde niet verliest. Goud beschermt namelijk goed tegen inflatie. Bitcoin daarentegen is erg schaars en kan op deze manier als veilige haven dienen. Daarnaast staat het los van het fiatsysteem en kan op deze manier zekerheid bieden.

Deflatoir

De grootste kritiek van Keynesiaanse economen op goud en wellicht ook op Bitcoin, is dat deze deflatoir zijn aangezien van beide een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Ze geloven dat dit kan leiden tot hamsteren, waardoor bedrijven geen goederen meer kunnen verkopen en geen kapitaal kunnen krijgen om zo de productie te kunnen verhogen. Oostenrijkse schooleconomen daarentegen, zeggen dat dat geld in de loop van de tijd in waarde stijgt waardoor goederen en diensten goedkoper worden. Hierdoor kunnen slechte investeringen en schulden worden uitgewist. Ook geven ze aan dat de verkoop kan dalen, maar dat bedrijven hier niet per se onder hoeven te leiden aangezien elke verlaging van de prijs van hun goederen gecompenseerd kan worden door lagere kosten.

De vrees dat bedrijven zullen lijden onder een lage omzet, maar ook dat ze niet de productie kunnen verhogen is natuurlijk tegenstrijdig. Maar waarom zouden bedrijven met een dalende verkoop juist de productie willen verhogen? Wanneer deflatie voorkomt wordt er door men eerder bespaard dan dat er geld wordt uitgegeven. Daarom is het dan ook niet het moment om productie te verhogen.

Geen centrale entiteit

Een andere overeenkomst tussen goud en Bitcoin is dat deze beide geen centrale entiteit hebben die ze bij elkaar houdt. Goud is een grondstof en Bitcoin is zogenoemde open source-software die door een netwerk, waarop iedereen transacties kan uitvoeren, wordt onderhouden. Het manipuleren van deze gedecentraliseerde valuta’s zal hoogstwaarschijnlijk financieel verlies voor de aanvaller als effect hebben. Daarna, wanneer de aanval is weerstaan, kan dit resulteren tot een toename van de waargenomen waarde van het activum. Er zijn echter velen die geloven dat goud- en Bitcoin-prijzen worden gemanipuleerd, maar er is geen manier om deze valuta’s bij hun bron aan te vallen. Dit is daarentegen wel het geval bij fiatgeld.

Het tegenpartijrisico is minimaal

Verschillende fiatvaluta hebben een groot deel of soms de gehele waarde verloren als gevolg van roekeloze overheidsuitgaven, monetaire manipulatie en de, als gevolg daarvan, hyperinflatie. Goudwaarde daarentegen kan alleen worden verlaagd bij het vinden van een enorme nieuwe voorraad of het ontdekken van een nieuw revolutionair mijntechnologie. De kans dat dit gebeurd is echter klein. Bitcoin zou alleen kunnen worden verlaagd bij het vinden van een fout in de code, een aanval van 51% of wanneer het netwerkeffect verdwijnt en vervangen wordt door een ander vooraanstaande digitale valuta. Dit is echter onwaarschijnlijk en bevat erg weinig tegenpartijrisico.

Moeilijkheden bij inbeslagname

Technisch gezien is het mogelijk om goud in beslag te nemen via wetten, of Bitcoins via bedreigingen of oplichtingen. Echter wordt dit niet gedaan en goud en Bitcoin zijn ontoegankelijk voor het grotere systeem als geheel.

Privacy

Men maakt zich steeds meer zorgen over de anonimiteit en privacy bij het uitgeven van geld. Over Bitcoin vinden er allerlei illegale activiteiten plaats, wat uiteraard negatief kan zijn maar ook als pluspunt kan dienen voor degene die onder regimes leven. Er wordt steeds meer opgetreden door overheden tegen individuen over wat ze wel niet mogen doen met hun eigen geld, zelfs in situaties waar het niemand wat kwaad doet.

Mysterieuze oorsprong

Wanneer goud een waardevol goed is geworden is lastig vast te stellen. Historici vermoeden rond de tijd van de Egyptenaren en daarnaast zijn er legendes van over de hele wereld over de acceptatie van goud als belangrijkste geldvorm in de wereld. Bitcoin heeft, ondanks dat het pas zo’n 11 jaar bestaat, een nog speculatiever ontstaan. De maker van Bitcoin is een mysterieus en onbekend persoon genaamd Satoshi Nakamoto. Nog voordat Bitcoin zijn hoogtepunt bereikte, verdween hij.

Acquisitie gebaseerd op middelen

Fiatgeld bestaat grotendeels in digitale nummers, maar goud en Bitcoin daarentegen moeten worden opgegraven. Voor goud betekent dit machines, arbeid, onderzoek en tijd. Bij Bitcoin gaat het niet letterlijk over graven, maar over de rekenkracht die nodig is om wiskundige problemen, die nieuwe Bitcoins ontgrendelen, op te lossen.

De verschillen tussen goud en Bitcoin

Naast de genoemde overeenkomsten zijn er uiteraard ook verschillen tussen goud en Bitcoin.

Intrinsieke waarde

Aangezien waarde subjectief is, heeft eigenlijk niets “intrinsieke waarde”. De term wordt toch soms gebruikt om duidelijk te maken dat een goed gebruikt kan worden in een industriële omgeving. Dit is voor goud uiteraard het geval aangezien het onder andere wordt gebruikt voor sieraden en in elektronica. Goud is namelijk een zeer uniek element dat kneedbaar, ductiel, edel en niet-corrosief is. Bitcoin daarentegen heeft geen industrieel gebruik en daarom kan er gezegd worden dat Bitcoin geen “intrinsieke waarde” heeft.

Deelbaarheid

Bitcoins zijn deelbaar aangezien deze afgerond kunnen worden op 8 decimalen. Er is daarnaast ook nog ruimte in de code om deze decimalen nog verder te verhogen. Verder kan elke hoeveelheid waarde makkelijk gescheiden, verzonden en ontvangen worden en hierdoor kan het gemakkelijk als valuta worden verzonden. Goud is uiteraard ook deelbaar, maar op een heel ander niveau. Bij goud gaat het namelijk lang niet zo makkelijk als bij Bitcoin.

Behouden van rijkdom

Goud dient al meer dan 5000 jaar als geld met een uitstekende staat van dienst en rol als reserve. Daarom is goud op de lange termijn een ideale manier om geld te behouden, ongeacht de toestand van de wereld. Wat er ook gebeurt, goud zou alsnog hoog in aanzien staan. Dit kan niet over Bitcoin gezegd worden. Bitcoin is nog relatief nieuw en moet daarom nog vertrouwen verzamelen. Het is immers onbekend of Bitcoin vervangen kan worden door een betere technologie in de toekomst.

Geschiedenis van geld

Vloeiende valuta

Bitcoin zijn sterkste eigenschap tegenover concurrerende valuta is de rol als ruilmiddel. Het is namelijk op elk moment mogelijk om zo goed als gratis Bitcoins te versturen naar plekken over de hele wereld. Dit is iets wat niet kan met veel andere valuta’s. Met goud is dit een stuk lastiger, aangezien de echtheid, het gewicht en andere factoren beoordeeld moeten worden voordat handel mogelijk is.

Conclusie

Aan de hand van deze vergelijking is te zien dat er veel overeenkomsten tussen goud en Bitcoin zijn. Dit maakt het wellicht makkelijker te begrijpen waarom mensen geïnteresseerd in goud, ook snel geïnteresseerd kunnen zijn in Bitcoin. Beide brengen namelijk verschillende voordelen met zich mee. Ze dienen bijvoorbeeld allebei als veilige haven voor men die niet gelooft in de controle over de financiële ruggengraat van de wereld. Toch zijn er ook echt verschillen tussen de twee en hebben ze verschillende doeleinden. Goud dient als een erg goede behouder van vermogen (geld) en Bitcoin is meer een ruilmiddel (valuta). Deze verschillen zouden er juist ook weer voor kunnen zorgen dat ze samen een goed gecombineerd zouden kunnen worden.

Bekijk ook