24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en zilver cyclus

Goud en zilver vallen samen met de Kondratieff cyclus en is daarom interessant om te begrijpen.

Deze cyclus geeft heel nauwkeurig het koop en verkoopmoment aan.

Dat is ook een cyclus waar economen nooit over willen spreken. Een groot taboe. Het is ook veel beter voor het vertrouwen indien mensen die cyclus niet kennen. We weten immers dat ondernemers- en consumentenvertrouwen een economie zware schade kunnen toebrengen. We moeten altijd positief blijven. “We komen sterker uit de crisis”, zegt Marx Rutte wat al te vaak.

Geschiedenis Kondratieff cyclus

De eerste die schreef over een lange termijn cyclus van de totale economie was filosoof Karl Marx in zijn boek Das Kapital. Hij stelde dat de Westerse kapitalistische economie een fout bevatte. De groei is gebaseerd op schulden. Als die schuld te hoog wordt zuigt dat alle kapitaal daarin. Vervolgens zal al het kapitaal vernietigd worden in een groeiend schuldengat wat niet meer terugbetaald kan worden. Vaak leidt dat tot oorlog uit pure armoede. Marx had een filosofie bedacht waar deze fout niet in zou kunnen voorkomen, het Marxisme. In het nieuwe Rusland na de revolutie voerde Lenin in 1918 het Marxisme in.

In dit nieuwe Rusland deed econoom Nicolai Kondratieff onderzoek naar de economische cyclus , nu bekend als de Kondratieff-cyclus. Tot 1930 was hij een belangrijk econoom binnen de Russische “Nieuwe politieke economie”. Kondratieff ontdekte dat deze geleide economie dezelfde cyclus bevatte als het kapitalistisch economisch model. Ook het Marxisme zou vastlopen na 50 a 70 jaar. Wat later ook bleek want de Sovjet Unie ging om die reden in 1989 ten onder. Met die stelling haalde Kondratieff het Marxisme onderuit, vonden de politieke leiders. Het gevaar daarbij was dat publieke kennis van zijn cyclus het vertrouwen zou schaden in de economie en politiek. Dat is overigens vandaag de dag nog zo. Zijn kennis werd een bedreiging. Bij Stalin viel dat helemaal niet goed. Kondratieff werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. In die periode werkte hij nog verder aan zijn theorie. Hij schreef en publiceerde nog enkele boeken in de gevangenis via zijn vrouw. In 1938 werd hij geëxecuteerd door een vuurpeloton tijdens Stalins nieuwe schrikbewind.

Na de 2e wereldoorlog werd de Kondratieff-cyclus door de Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter, hoogleraar aan de universiteit van Harvard, verder uitgewerkt en gepubliceerd in het Westen. Helaas kon zijn uitwerking van de K-cyclus niet op tegen de toen in opkomst zijnde tegenhanger, het Keynesiaans model rond eind 40er jaren. Keynes spreekt Kondratieff tegen, zoals zo vaak in de economie het geval is. Het Keynesiaanse model werd algemeen aanvaard en daardoor lag Kondratieff  bij het oud vuil.

Schumpeter was een fel tegenstander van het Keynesiaanse model en Marxisme. Hij stelde dat het onbeperkt geld printen en pompen door de overheid in economie en schulden altijd zal leiden tot kapot lopen van de economie. Een stelling die Kondratieff met de dood moest bekopen onder Stalin. Een stelling die vandaag de dag nog steeds ontkend wordt door zowel Keynesianisten als Marxisten. Keynes en Marxisme verschillen in hoofdlijnen ook niet zo veel van elkaar.

Helaas had Schumpeter de Kondratieff cyclus gebruikt (misbruikt) om zijn eigen theorie daarin te verwerken. Vandaar dat er nu eigenlijk twee vormen bestaan. Eentje van Schumpeter en eentje van Kondratieff zelf. Schumpeter koppelde de cyclus aan een gelijktijdige stroming van een technologische ontwikkeling. Dat werd later in twijfel getrokken. Op zich wel juist maar het valt niet samen met de echte Kondratieff cyclus. Vandaar het verwarrende wat je vaak tegenkomt rond deze cyclus. Helaas daardoor ook veel desinformatie.

Steeds vaker wordt de originele versie van deze cyclus nu van stal gehaald omdat die gewoon exact blijkt te kloppen. Want er is na de dood van Kondratieff opnieuw een hele ronde gemaakt, 1949 – 2018. Nu ja, bijna een hele ronde dan. En dat terwijl de cyclus 1896 – 1949 ook al klopte. De theorie blijkt dus gewoon praktijk te zijn. Het beschrijft eigenlijk het natuurlijke verloop van de economie. Het start bij opbouw naar welvaart, naar afbraak door schulden.

Een cyclus duurt een mensenleven lang. Dat komt omdat wij voort gaan op de ervaringen van onze ouders. Zo ook onze kinderen ons weer opvolgen in onze ervaringen. Drie generaties lang. In de loop van een mensenleven laat iedere generatie sporen na in de economie van 25 a 30 jaar. Kinderen, studenten en bejaarden laten geen sporen na in het beleid. De eerste generatie aan de start van de cyclus is “voorzichtig”. De volgende generatie toont “lef”. De volgende generatie is “onverschillig”. Vandaar dat eerdere cycli 50 jaar duurden en de huidige cyclus 80 jaar. Het is steeds een mensenleven lang. Dit menselijk gedrag van opvolgende generaties heeft grote gevolgen in politiek en economie.

De Kondratieff cyclus

Werd kortweg samengevat in vier periodes, lente, zomer, herfst en winter. Ook wel een opbouwperiode van welvaart en een afbouw van schulden. De afbouw van schulden mislukt omdat het een niet meer te stoppen proces wordt van steeds hogere schulden. Het eindigt met een totaal sanering. Begrijp je de Kondratieff cyclus, dan begrijp je de hele economie op hoofdlijnen.

De vier periodes in hoofdlijnen.

Lente

1949 – 1966. De start. Schulden en geld zijn gesaneerd. De wederopbouw van de economie en welvaart. Werkgelegenheid stijgt hard. Hoge rente bij lage inflatie. Economie herstelt langzaam maar solide. Sparen is de norm, schulden zijn taboe. De “voorzichtige” generatie.

Zomer

1966 – 1980. De welvaart neemt toe. Schulden worden opgebouwd. Op het einde vindt vaak een valutacrisis plaats door oververhitting economie. Gevolgd door extreem hoge inflatie bij krimpende economie (stagflatie). Een vlucht naar onroerend goed, goud en zilver. Periode stopt acuut bij extreme renteverhoging. Veel hyperinflaties vonden plaats rond einde zomer, zoals de beroemde Weimar.

Herfst

1980 – 2000. Rente daalt, schulden nemen fors toe. De periode van de “onverschillige” generatie. Inflatie daalt (desinflatie) economie stijgt. Grondstoffen dalen, onroerend goed stijgt.

Winter

2000 – 2020? Start met deflatie en loopt uit tot een valutacrisis en handelsoorlog. Veel faillissementen en hoge werkloosheid. Ook overheidsfaillissementen in een later stadium. Soms ook hyperinflatie aan het einde winter. De armoede neemt extreme vormen aan en mondt vaak uit in een nieuwe politieke stroming van waaruit soms oorlog ontstaat waar veel regio’s bij betrokken raken. De cyclus stopt hier. Pas na totaal saneringen van kapitaal en schulden wordt er een nieuwe start gemaakt. De laatste nieuwe start was het einde van WO2. De hele economie wordt gereset waarna de lente begint.

De overloop van de verschillende periodes zijn duidelijk waar te nemen, komen onverwachts en vaak binnen enkele dagen. De overgang van zomer naar herfst (1980) staat bekend door een forse renteverhoging van rond de 12%.

De overgang herfst winter wordt gekenmerkt door een forse beurscrash (1929 en 2000). Gevolgd door een tweede crash als de schuldenbubbel helemaal knapt (1932 en 2008).

De overgang van winter naar lente wordt gekenmerkt door het ongeldig verklaren van het oude geldsysteem vlak na totaal saneringen van schuld en kapitaal. Bij ons beter bekend als het tientje van lieftinck vlak na WO2.

Een korte samenvatting in dit overzicht:

Het volgende overzicht iets meer gedetailleerd. Hierin zie je de vijf bijbehorende cycli in de ringen. Let vooral op de prijs en periodes van goud.

Klik hier voor een vergroting

Klik hier voor een vergroting

Dit overzicht werd gemaakt door Ian Gordon van longwavegroup. Hij heeft de cyclus verder uitgewerkt en geplaatst in deze tijd.

Zie voor een meer gedetailleerde uitleg deze video’s.

 

De Kondratieff cyclus is onderhevig aan veel censuur en zelfcensuur. Vooral banken zijn er vies van terwijl ze zelf de cyclus door en door kennen. Een theorie is het allang niet meer gezien het correcte verloop door de jaargetijden heen. Nu we ons op half winter bevinden ga ik daar in het volgende deel dieper op in. We gaan dan nauwkeuriger kijken hoe de vorige winter overeenkomt met deze. Daarnaast een analyse wanneer edelmetalen weer door geld vervangen kunnen worden.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook