24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en zilver: de stand van zaken

Vanaf begon oktober zijn de goud- en zilverprijs dagelijks onder druk gezet. Een opmerkelijk gegeven, aangezien dit voordien zo gemiddeld een tot tweemaal per week gebeurde. Goud is in dit tijdsbestek dan ook gedaald van $1793 naar $1611, en zilver van $35 naar iets onder de $30.

Deze gefabriceerde dalingen boezemen de minder standvastige ‘gelovigen’ onder de goud- en zilverbezitters veel angst in, wat op een bepaald moment een zichzelf versterkend fenomeen wordt, doordat de ene prijsdaling de volgende uitlokt. Zo kunnen uiteindelijk ook de meest volhardende beleggers er het bijltje toch maar bij neer gooien en hun goud- en zilverbezit van de hand doen. Een begrijpelijke reactie, maar naar mijn bescheiden mening niet slim.

Bij momenten van twijfel over de juistheid van een keuze, is het altijd goed om de redenen nog eens door te nemen waarom u er überhaupt mee bent begonnen. Het is waarschijnlijk dat u bent begonnen een deel van uw euro’s om te zetten in goud of zilver vanwege bezorgdheid over de waardevastheid van de munt. Wat dat betreft wordt u op uw wenken bediend; wie om zich heen kijkt en ziet dat alles om hem heen duurder aan het worden is wordt bevestigd in zijn oorspronkelijke keuze voor de edelmetalen. De prijs in euro’s die u moet betalen voor die edelmetalen is echter ook naar beneden gegaan, en dat is iets wat je niet zou verwachten omdat goud en zilver juist de tegenpolen zijn van de dollar en euro.

Het is mijn inziens juist om deze reden dat de goud~ en zilverprijs stelselmatig onderdrukt worden via de dagelijkse manipulaties, om zo het vertrouwen van de bevolking in beide edelmetalen onderuit te halen. Die gewone bevolking is volgens mij de laatste strohalm waar het goud- en zilverkartel zich aan vast klampt, omdat men de strijd met de grote partijen aan het verliezen is. Denk maar aan China, Rusland en India die recordhoeveelheiden edelmetalen aan het inslaan zijn. Denk ook maar aan Westerse Centrale banken, die proberen een deel van het uitgeleende goud weer binnenshuis te krijgen.

Ik vrees dat het belang om de gewone bevolking zo goud- en zilverloos mogelijk te houden gelegen is in het mondiale machtsspel wat gespeeld wordt. Wat is er immers niet mooier voor een Europees of Westers machtscentrum om een verarmde bevolking onder zich te hebben, die afhankelijk is van de aalmoezen die van bovenaf worden verstrekt? Goud- en zilverbezit onder de eigen bevolking is dan ook het schrikbeeld onder de machtspotentaten, omdat een vrij mens zich niet bij voorbaat plooit naar wat een regering voorschrijft. Geef het volk brood en spelen; er is niet zo veel veranderd in al die jaren.

Maar terug naar het hier-en-nu. Met het voortdurend onderuit halen van goud, zilver en de mijnaandelen wordt het pessimisme onder beleggers zo groot, dat van een emotionele capitulatie kan worden gesproken. Men is het beu en wordt beroerd van de waardedalingen van de bezittingen. En juist dit zijn de momenten die het begin vormen van een ommekeer.

 

In deze grafiek ziet u in het onderste gedeelte (een afgeleide van) de hoeveelheid geld wat in het GLD, het goud-ETF, wordt geïnvesteerd. Zoals u kunt zien is dit tot het absolute minimum van 8 % gedaald. Deze lage waarde werd het laatst behaald toen de paniek in 2008 op zijn hoogst was, en is een teken van algehele capitulatie. Dergelijke lage waarden vormen altijd het begin van een opgaande beweging.

Wanneer de weg omhoog weer wordt ingeslagen is echter niet precies aan te geven. Wel dat met het dieper worden van de neerwaartse beweging de opwaartse druk op de goud- en zilverprijs steeds groter wordt. Geduld is dan ook mijn inziens het enige wat u nodig heeft. De Westerse overheden en banken doen voor u de rest, namelijk het in steeds grotere hoeveelheden bijdrukken van geld.

Tot slot: 9 maart zal het eerste Goud & Zilver Event plaats vinden te Ede. Sprekers zijn onder andere Willem Middelkoop en ondergetekende, er vinden ronde-tafel gesprekken plaats en er zijn presentaties van verschillende aanbieders. Voor meer informatie verwijs ik u naar deze link

 

Met dank aan EdeGroot voor de grafiek,

Zilverpaul

Zilverpaul.nl

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook