Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud en zilver: een thriller

29-09-2011 Zilverpaul

De grote daling die goud maar vooral zilver hebben meegemaakt eind september kent een opbouw die in een thriller niet zo misstaan. Ga maar na:

 1. vier dagen voor de aanval op de zilverprijs heeft de CTFC, de waakhond die moet toezien op een eerlijk verloop van de handel, een hoogst opmerkelijke order uitgevaardigd dat grote swap handelaren tijdelijk zijn ontheven van hun plicht om te rapporteren wat ze aan het doen zijn.
 2. De grote daling op 22 en 23 september werd gevolgd door een verhoging van de margin regeling, zowel door de CTFC als door de oosterse variant. Volkomen onlogisch, omdat een verhoging van de margin als doel heeft het risico te beheersen bij plotselinge stijgingen (in plaats van dalingen). Dat de Oosterse variant hier zondagavond ook aan meedeed, zal wellicht vooral als doel hebben gehad voor onze Aziatische vrienden om fysiek zilver tegen een extra lage prijs in te kunnen slaan de volgende dag.
 3. Goud daalt 10 %, zilver daalt ruim 25 %, met intra-day nog veel grotere uitschieters.
 4. De CTFC heeft een regel ingesteld die moet voorkomen dat partijen een te grote positie innemen in de edelmetaal wereld, om zo ‘vals spel’ te voorkomen. Laat nu net deze regel al een paar keer zijn uitgesteld, nu van 4 oktober naar 18 oktober.
 5. Op de Comex worden in september naar verwachting meer dan 3 miljoen contracten verhandeld, een record. Deze 3 miljoen contracten staan voor 15 miljard ounce zilver. In werkelijkheid heeft de Comex volgens eigen zeggen 30 miljoen ounce zilver in de kluis liggen, wat wil zeggen dat er gehandeld wordt met een hefboom van 500 : 1.
 6. De gewone beurzen worden ondersteund, zoals blijkt uit de stijging van de Europese beurzen met zo’n 5 % op dinsdag 27 september, zonder dat hier enige aanleiding toe was.
 7. In de pers verschijnen veelvuldig berichten dat goud en zilver te veel waren gestegen, dat hun rol als veilige haven niet meer opgaat, dat het zeewater vol zit met zilverdeeltjes etc etc. Zie o.a. hier en hier

Het ruikt als oplichting, het ziet er uit als oplichting, het beweegt als oplichting… .

Insiders weten dat met het openbreken van de Europese puist de crisis van 2008 in veelvoud overgedaan gaat worden. Voeg hier een onhoudbaar grote shortpositie in zilver bij van enkele grote banken, de wens van de banken en overheden om de rol als veilige baken van goud en zilver voordien zoveel mogelijk onderuit te halen, en je komt uit bij het bovenstaande scenario wat zich nu aan het ontrollen is.

*******

Een lezeres vroeg zich af of zilver nog wel een goede investering is, dit gezien het afnemen van de vraag bij een inzakkende economie en het eventuele installeren van een goudstandaard.

Mijn antwoord is als volgt. Zeker, zilver heeft zowel een monetaire rol als een industriële. Mocht de economie fors inzakken zal ook de vraag vanuit de industriële kant onmiskenbaar afnemen. Maar wat dacht u wat gaat gebeuren als ook het vertrouwen in de dollar en euro op de schop gaat? Naar mijn mening zal de toename van de vraag naar zilver vanuit de monetaire hoek de afname in industriële toepassing in hoge mate overvleugelen.

Verder betekent dat het eventueel invoeren van een goudstandaard niet dat de monetaire rol van zilver dan is uitgespeeld. In een goudstandaard zal waarschijnlijk ook zilver worden meegenomen, en eventueel ook olie. Het gaat er om dat de dan geldende munten gebaseerd worden op veilige, waardevaste stoffen wat nodig is om de dan nieuwe munt vertrouwen mee te geven.

Kortom, voorlopig doe ik mijn zilveren glimmers niet van de hand.

Het grote volume, met name aankopen, wat op dit moment omgaat in de zilverhandel bevestigd dit beeld.

******

Dus, wat te doen? Rustig blijven zitten op uw edelmetaalposities. We zijn getuige van het eindspel. Heeft u nog cash over? Een investering het overwegen waard. Kan de goud- en zilverprijs verder gedrukt worden? Jazeker. Hoe lang het gaat duren? Niemand weet het.

Zoals Jim Sinclair van de week Jesse Livermore citeerde: ‘Geduld is aanhoudende moed’

Ik wens ons veel moed.

 

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen

 • sticky fingers

  walgelijk als je denkt je te kunnen onderscheiden door latijn te gebruiken,
  wees op uw hoede!!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rien
  “Jereinste manipulatie dus”

  Hmm, ja, maar :-)

  Als je een winkel hebt en je verkoopt product A en B. Product B verkoopt goed, product A daartegen wil niet zo vlotten. Bovendien is het moeilijk om B in te kopen en gemakkelijk om A in te kopen.
  Iedere winkelier zou in dit geval product A in de “aanbieding” doen en de prijs van product B verhogen.

  Ik zie het gedrag van de COMEX een beetje als zo’n winkelier.
  Waarbij ik dit gedrag niet goed wil praten, ik zou denken dat de regels van het spel voor iedereen (alle producten) gelijk moet zijn. Maar we weten dat dit niet zo is. Caveat emptor.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Jullie
  “Bij een margin hike moeten fondsen die electronisch zilver of goud (op de beurs) kopen, meer cash (dus dollar of Euro) reserve’s aanhouden. (33% van de waarde van hun aangekochte metaal moeten ze cash hebben staan)”

  Correct, behalve de 33%. De margin is een absolut bedrag per contract. Het percentage varieert dus met de prijs van zilver en de margin hikes.

 • Jullie

  @ De Heraut : je kan de man toch niet kwalijk nemen geen geld bij de banken te hebben staan…

  En @ Dave :

  Bij een margin hike moeten fondsen die electronisch zilver of goud (op de beurs) kopen, meer cash (dus dollar of Euro) reserve’s aanhouden. (33% van de waarde van hun aangekochte metaal moeten ze cash hebben staan)

  Voor veel fondsen is het dus niet aantrekkenlijk om in goud of zilver te stappen, omdat er dan een groot deel van het geld ‘stil staat’

  Vooral midden en kleine investerings fondsen stappen daarom uit het goud of zilver, en worden anders wel ontmoedigd om meer te beleggen in goud of zilver.

  Jereinste manipulatie dus, enigste remedie om deze margin hike’s tegen te gaan is door het fysiek aan te kopen.
  Steeds meer mensen, en wellicht fondsen, zullen dat dan ook wel gaan doen.
  Met als gevolg natuurlijk dat de fysieke markt op gaat drogen, kwestie van tijd.

  Het zijn dus allemaal korte termijn regels om de prijs te drukken, korte termijn heeft mijn interesse niet, en de electronische markt ook niet, dus ik maak me niet druk.
  Ik blijf net zo lang fysiek zitten totdat de euro en dollar kapot is en we aan de goud en zilver standaard zitten.

  En als ik dat allemaal niet meer mee mag maken (lijkt me sterk, ik ben nog jong..), gaat iemand die het verdient het spul erven.

 • De Heraut

  Gisteren op tv en met dank aan Maarten Verheyen:

  Davignon is één van de meest invloedrijke mensen in België. En als voorzitter van de Bilderberg groep bevat zijn adresboekje de namen van de machtigste mensen op deze planeet.

  Gisteren kwam Etienne Davignon op TV vertellen dat klanten van Dexia zich geen zorgen moeten maken.

  Even later kwam de aap echter uit de mouw. Men vroeg Davignon of hij zelf geld bij Dexia had.

  Hier is zijn antwoord:

  “Ik moet zeggen nee. Ik heb geen geld bij de banken”.

  Herlees die laatste zin eens.

  “Ik heb geen geld bij de banken”.

  Geruststellend?

  Davignon is één van de meest invloedrijke mensen in België. En als voorzitter van de Bilderberg groep bevat zijn adresboekje de namen van de machtigste mensen op deze planeet.

  Om maar te zeggen dat hij waarschijnlijk iets meer weet dan anderen. Het is voor hem in ieder geval voldoende om geen geld meer bij de banken te hebben.

 • gordijnen

  Vlaamse gemeente haalde 2,5 miljoen euro weg bij Dexia

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2948360/2011/10/04/Vlaamse-gemeente-haalde-2-5-miljoen-euro-weg-bij-Dexia.dhtml

  Het vertrouwen in de rijksoverheid is erg groot bij de vlaamse gemeente Kalmthout.

  Ben benieuwd hoe lang de ander rekeninghouders hun Kalmte bewaren, voor dat ze op een houtje kunnen bijten.

  Waarschijnlijk niet strafbaar deze uitnodiging voor rekeninghouders van Dexia.

  Zoals al eerder iemand vermelde, wij hoeven geen medelijden te hebben met deze rekeninghouders. Helaas betalen de inwoners van Belgie de rekening.

  Na een definitief default van het financiele systeem.

  De definitie van het woord ‘helpen’ gaan wij herschrijven in de van dale.

  Helpen = Hebzucht, eigenbelang en een verstoring van een bestaande economie.

 • Dave

  Ik blijf kopen en kopen en kopen net zolang tot fiat niets meer waard is. Goeie strategie vindt je niet?

 • Andreas

  Dave
  Als je nog kopen moet wel ja. Maar als al gekocht heb wordt het minder waard. Bijkopen kan dan nog wel. Welterusten

 • NM156

  SWAT Teams in St. Louis Protecting Bank of America; Refusing Customer Withdrawals

  http://www.youtube.com/watch?v=Db_P0wHsSz0

 • Dave

  Ik ben een verzamelaar temp

 • temp242

  Niet echt, Dave.

 • Dave

  Lagere zilverprijzen zijn volgens mij erg goed. Heel erg goed zelfs..

 • Andreas

  Dave
  Hel en verdoemenis , dus lagere zilverprijzen. Niks niet Airbus kopen.

 • Dave

  Wat gebeurt er bij zo’n margin hike?

 • Andreas

  Temp, die Serge Farra lijkt nog gelijk te krijgen ook met zijn voorspelling van 24,50.

 • temp242
 • Andreas

  Temp, waar heb je die margin-Nike gelezen? En temp, nu belgië garant gaat staan schieten morgen de koersen omhoog. Let maar op. Kortstondig zakken vullen en wegwezen. En de burger de rekening.

 • temp242

  Hij moet echt op die 20 dollar komen te staan! En het liefst nog voor midden/eind october!

 • temp242

  Hou jullie vast! Margin hike op zilver in de maak van aub!!! 33%!!!

 • RCPL

  @Cinelux

  Misschien gedraagt zilver zich meer als “grondstof” i.p.v. als “monetaire vluchthaven”, dan de meesten zouden denken?

  Toen ik een jaar geleden in de edelmetalen stapte, had ik in ieder geval het idee dat goud SAMEN met zilver een waardevast alternatief was voor de zwakke, failliete euro. De twee edelmetalen worden ook vaak in 1 adem genoemd.

  Ik wist dat zilver stevig kon fluctueren, maar de koersval van begin mei en van 2 weken geleden was heftiger dan ik verwacht had.

  Desalniettemin geloof ik ook in zilver, zeker op de langere termijn.

 • Jan

  Heb enige tijd geleden nog goud bijgekocht: is nu wat gezakt, maar who cares? Beter dan in een bank als Dexia die op het punt staat te vallen… Triestig verhaal trouwens: moest ik Dehaene zijn ik zou harakiri plegen uit pure schaamte al was Dexia het verhaal van een aangekondigde dood. Aandeelhouders moeten niet komen klagen aangezien het al heel lang duidelijk was dat het faliekant ging aflopen: als je als een hert in de koplampen blijft zitten i.p.v te verkopen dan verdien je niet beter. Het erge is dat het allemaal weer op de belastingbetaler zal afgewenteld worden, net als in 2008. Politici zijn echt schapen (veel geblaat en weinig wol) en bankiers (een aantal toch) zwijnen die zich vet vreten aan speculatie met duur verdiende spaarcenten. Quosque tandem abutere, Catalina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Quem ad finem sese effrenata iactabit audacia? Hoe lang nog, o bankiers en vriendjes politici?

 • Mr. B

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/10/4_John_Embry_-_Silver_is_Completely_Flushed_out_to_the_Downside.html

  Opmerkelijk:

  De site van Belegger.nl/Beursduivel.be is vernieuwd. Maar het forum is niet te vinden. Ik hoop dat dit wel terug komt. Waren div. interesante discussies te volgen o.a. over Dexia.

 • Cinelux

  Zilver: Alleen moeten we nog niet klagen, we staan nog 3x zo hoog als in 2008 met het zilver.

  Inderdaad leuk als je in 2008 gekocht hebt.Ik heb in begin Augustus gekocht, dus sta flink in de min.Deze uitspraak is dus niet van toepassing op iedereen.
  Maar op de lange termijn geloof ik wel in zilver.

 • temp242

  En uiterlijke volgende week die van België ook.
  De overheid stelt zich garant boven de 120 miljard euro overheidsteun van 2008, waar echter nog geen eurocent van terugbetaald is, de zombiebank Dexia aan het infuus te houden met waarschijnlijk(nog niet bevestigd) met enkele honderden miljarden euro’s.
  België is vanaf NU in default.

 • temp242

  Moody’s heeft zojuist de rating van Italië met drie trappen verlaagt.
  De rating is nu A2.

 • RB

  Hmm, ik twijfel nog steeds over dat Heineken onderzoek. Misschien dat deze cartoon voor opheldering zorgt. ;-)

  http://www.belgenbier.be/Afbeeldingen/hinniken.jpg

 • temp242

  Nog een beetje kaartlezen:
  Oei, het ziet er precies nog slechter uit voor de franzozen.
  Ik denk niet dat die staan te springen om Dexia te ‘helpen’…

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2011/09/Euro%20Bank%20Liquidity.png

 • temp242

  Kwestie van iets te noemen he HF, het gaat eigenlijk puur om de NWO.

 • high five

  Het EMS heeft 700 miljard nodig. hmm wat een overeenkomst, in 2008 was er ook 700 miljard nodig (TARP).
  Wat is dat toch met 700 miljard.

 • temp242

  NM156 :En wat gebeurt er dan met de prijs van goud en zilver als de markt ‘op slot’ gaat?

  Die gaat uiteraard de ijle hoogte in.

 • Andreas

  Toch wel vreemd. De gemeente Kalmthout heeft 2 miljoen bij Dexia weggehaald en bij ING ondergebracht. Dat is de bank die in 2008 ,,too big to save,, was. Die heeft geloof ik een balanstotaal van 1300 miljard. En hoeveel daarvan rommel is weet ook niemand. En ING en Dexia hebben alletwee ruimschoots de ,,stresstest,, doorstaan. Het schiet lekker op allemaal.

 • NM156

  En wat gebeurt er dan met de prijs van goud en zilver als de markt ‘op slot’ gaat?

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  snap er eigenlijk iemand waarom de dow positief eindigt ??!!
  of is die misschein ook ge-backt by the us goverment ?

 • temp242

  Andreas :Geeft niks hoor temp. Dan stappen we allemaal in mijn Airbus en verkopen het op Bali. Mooie meisjes en goed bier.

  Klopt, op Bali hebben ze Heineken!

 • Andreas

  Geeft niks hoor temp. Dan stappen we allemaal in mijn Airbus en verkopen het op Bali. Mooie meisjes en goed bier.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  @edwin, het is dus onmogelijk om de prijs te drukken en tegelijk in te kopen.
  Gezien het feit dat vooral de industrie metalen zakken met een algehele beurscorrectie is dit gewoon een kopie van het 2008 scenario.
  Alleen moeten we nog niet klagen, we staan nog 3x zo hoog als in 2008 met het zilver!

 • Piet3

  ING zit ook flink in DEXIA, hier een citaat van 12 september:

  Dexia en ING
  maandag 12 september 2011
  De aandelenkoers van de Belgische bank Dexia daalt met een sneltreinvaart, vandaag weer 6 procent eraf.
  Nou en? Nou kijk: bijna alle Belgische gemeenten hebben hun gelden geparkeerd bij “Communal Holdings”. Dexia is daar eigenlijk een kindje van. Communal Holdings hebben flink geïnvesteerd in aandelen Dexia en hebben die aandelen gebruikt om leningen af te sluiten. ING en Fortis hebben de Dexia aandelen als onderpand voor die leningen. Tja, nu de waarde van dat onderpand als sneeuw voor de zon verdwijnt kloppen ING en Fortis aan bij Communal Holdings, ”margin calls” heet dat in het jargon.
  Margin calls zijn zo ongeveer als de man met de zeis. De verwachting is dat na de Franse, Italiaanse en Griekse banken nu ook banken in België (en Nederland?) aan de beurt zijn.
  Waar is de Postcheque en Girodienst gebleven?

  Bron:
  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel.html

 • temp242

  Beste Seppel, is dat would-be-journalistje Michielsen al bezig met zijn nieuwe boek?
  Ik heb al een titel voor hem:

  Dexia over en out
  België in default.

 • seppel

  @Piet3
  Dat zalmroze gazetje is de Tijd. Voor een abonnement kan je bij Temp terecht.

 • temp242

  Oei, de grootbanken smijten hun papieren PM-contracten weg en gaan en masse fysiek!

 • Edwin

  Op de CFTC website staan de Short en Long posities van die week. Zoals ik eerder aangaf zijn de commercials hun Short posities aan het omkeren naar Long.

  Dat zijn de banken die de prijs op dit moment zo hard naar beneden laten gaan, juist om hun short posities te dekken. Ondertussen nemen ze nu al Long posities in.
  Gaat een aardige rit worden nu de manipulatie naar beneden gaat aflopen.

 • Piet3

  @de aanwezige belgen: wat is het roze gazetje waar jullie zo vaak over schrijven?

  Mbt het filmpje over ESM, deze is wel behandeld in het volgende journaal (al op de 30e september):
  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1318:het-niburu-avondjournaal-van-vrijdag-30-september&catid=51:niburutv&Itemid=67