24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en zilver: een thriller

De grote daling die goud maar vooral zilver hebben meegemaakt eind september kent een opbouw die in een thriller niet zo misstaan. Ga maar na:

  1. vier dagen voor de aanval op de zilverprijs heeft de CTFC, de waakhond die moet toezien op een eerlijk verloop van de handel, een hoogst opmerkelijke order uitgevaardigd dat grote swap handelaren tijdelijk zijn ontheven van hun plicht om te rapporteren wat ze aan het doen zijn.
  2. De grote daling op 22 en 23 september werd gevolgd door een verhoging van de margin regeling, zowel door de CTFC als door de oosterse variant. Volkomen onlogisch, omdat een verhoging van de margin als doel heeft het risico te beheersen bij plotselinge stijgingen (in plaats van dalingen). Dat de Oosterse variant hier zondagavond ook aan meedeed, zal wellicht vooral als doel hebben gehad voor onze Aziatische vrienden om fysiek zilver tegen een extra lage prijs in te kunnen slaan de volgende dag.
  3. Goud daalt 10 %, zilver daalt ruim 25 %, met intra-day nog veel grotere uitschieters.
  4. De CTFC heeft een regel ingesteld die moet voorkomen dat partijen een te grote positie innemen in de edelmetaal wereld, om zo ‘vals spel’ te voorkomen. Laat nu net deze regel al een paar keer zijn uitgesteld, nu van 4 oktober naar 18 oktober.
  5. Op de Comex worden in september naar verwachting meer dan 3 miljoen contracten verhandeld, een record. Deze 3 miljoen contracten staan voor 15 miljard ounce zilver. In werkelijkheid heeft de Comex volgens eigen zeggen 30 miljoen ounce zilver in de kluis liggen, wat wil zeggen dat er gehandeld wordt met een hefboom van 500 : 1.
  6. De gewone beurzen worden ondersteund, zoals blijkt uit de stijging van de Europese beurzen met zo’n 5 % op dinsdag 27 september, zonder dat hier enige aanleiding toe was.
  7. In de pers verschijnen veelvuldig berichten dat goud en zilver te veel waren gestegen, dat hun rol als veilige haven niet meer opgaat, dat het zeewater vol zit met zilverdeeltjes etc etc. Zie o.a. hier en hier

Het ruikt als oplichting, het ziet er uit als oplichting, het beweegt als oplichting… .

Insiders weten dat met het openbreken van de Europese puist de crisis van 2008 in veelvoud overgedaan gaat worden. Voeg hier een onhoudbaar grote shortpositie in zilver bij van enkele grote banken, de wens van de banken en overheden om de rol als veilige baken van goud en zilver voordien zoveel mogelijk onderuit te halen, en je komt uit bij het bovenstaande scenario wat zich nu aan het ontrollen is.

*******

Een lezeres vroeg zich af of zilver nog wel een goede investering is, dit gezien het afnemen van de vraag bij een inzakkende economie en het eventuele installeren van een goudstandaard.

Mijn antwoord is als volgt. Zeker, zilver heeft zowel een monetaire rol als een industriële. Mocht de economie fors inzakken zal ook de vraag vanuit de industriële kant onmiskenbaar afnemen. Maar wat dacht u wat gaat gebeuren als ook het vertrouwen in de dollar en euro op de schop gaat? Naar mijn mening zal de toename van de vraag naar zilver vanuit de monetaire hoek de afname in industriële toepassing in hoge mate overvleugelen.

Verder betekent dat het eventueel invoeren van een goudstandaard niet dat de monetaire rol van zilver dan is uitgespeeld. In een goudstandaard zal waarschijnlijk ook zilver worden meegenomen, en eventueel ook olie. Het gaat er om dat de dan geldende munten gebaseerd worden op veilige, waardevaste stoffen wat nodig is om de dan nieuwe munt vertrouwen mee te geven.

Kortom, voorlopig doe ik mijn zilveren glimmers niet van de hand.

Het grote volume, met name aankopen, wat op dit moment omgaat in de zilverhandel bevestigd dit beeld.

******

Dus, wat te doen? Rustig blijven zitten op uw edelmetaalposities. We zijn getuige van het eindspel. Heeft u nog cash over? Een investering het overwegen waard. Kan de goud- en zilverprijs verder gedrukt worden? Jazeker. Hoe lang het gaat duren? Niemand weet het.

Zoals Jim Sinclair van de week Jesse Livermore citeerde: ‘Geduld is aanhoudende moed’

Ik wens ons veel moed.

 

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen

Bekijk ook