24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en zilver hard onderuit door sterke dollar en zorgen Eurozone

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-dollar.jpegDe goudprijs daalde vandaag met $50 van $1,110 naar $1,060 per troy ounce goud. In euro’s gemeten leverde een troy ounce goud bijna EUR 35 in. Zilver daalde van $16,37 naar $15,24 per troy ounce,  van EUR 11,91 naar EUR 11,08.

De reden achter deze verkoopgolf kan gevonden worden in de rally van de dollar die veroorzaakt wordt door de bezorgdheid over de staatsschuld in Europa. Goud, dat doorgaans een negatieve correlatie met de Dollar heeft, leverde veel van haar waarde in. Een dusdanig grote daling in de goudprijs is sinds 1 december 2008 niet voorgekomen.

Met de daling tot 1.060 dollar per troy ounce, bereikte goud zijn laagste niveau sinds 2 november 2009, terwijl de dollar carry-trade zichzelf verder ontwikkelt. De belangrijkste katalysator die ervoor zorgt dat de dollar kan aansterken en daarmee een negatief gevolg voor de goudprijs heeft – is de vernieuwde angst voor deflatie in meerdere landen in Europa. In onder andere Griekenland, Spanje, Portugal en vele kleinere Oost-Europese landen wordt voor deflatie gevreesd. Als gevolg van de bezorgdheid over de euro is de vraag naar dollars aangewakkerd, want ondanks het feit dat de dollar er zelf ook niet goed voor staat, is en blijft deze munt nog wel de reserve valuta ter wereld en ondersteunt de dollar de grootste economie in de wereld.

Centrale banken proberen wereldwijd deflatie te bestrijden door meer geld bij te printen. Dit is echter alleen een oplossing voor op de korte termijn en het gevolg hiervan op de lange termijn zal zijn dat de enige vorm van geld dat niet kan worden bijgedrukt goud in waarde blijven stijgen.

Bekijk ook