24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en zilver in 2012

Beste lezer,

allereerst wil ik u het allerbeste wensen voor het komende jaar! Dat we in gezondheid 2012 mogen meemaken en doorgaan met dit blog, wat zich in de loop van een aantal jaar door uw reacties heeft ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats voor mensen die niet genoeg hebben aan de berichten uit de mainstream media.

En dan nu over naar de orde van de dag. De eerste dag van een nieuw jaar leent zich bij uitstek tot enige beschouwing van de periode die achter ons ligt, om daarmee een doorkijkje te krijgen naar de toekomst. De laatste weken van 2011 verschenen berichten in de pers, dat de economische achteruitgang in de VS zijn langste tijd zou hebben gehad. Immers, het aantal nieuw verkochte woningen blijkt met 41 % te zijn gestegen in drie jaar tijd!

Dit juichend persbericht verliest echter weer een groot deel van zijn glans als we er een grafiek bijhalen die een blik werpt op het grotere verband:

https://www.thesilvermountain.nl/img/housing-permits.png

Verder blijkt ook dat de cijfers wat betreft de verkoop van bestaande huizen over de periode van 2007 tot 2010 met 13,4% naar beneden te moeten worden bijgesteld. Ruim 3,5 miljoen huizen blijken helemaal niet verkocht, iets waar men eind 2011 opeens achter kwam!

Kijk, zo wordt de goegemeente dus bedot, en dit zal in 2012 niet beter worden nu enerzijds de economie verder in een glijvlucht zal geraken, in de VS weer verkiezingen worden gehouden en de Europese unie zijn voeten moet zien droog te houden.

Dit alles gaat samen met een enorme bearishness met betrekking tot goud en zilver. Lees ook sommige  posts op dit blog; op enkele getrouwen na wordt het tafelzilver afgeschreven en goud, ach, dat gaat dan nog net.

Laten we er enkele cijfers bij halen, om te bezien of het allemaal wel zo beroerd is. Hieronder volgt een tabel waarin de grootste dalingen in de goudprijs worden weergegeven van de afgelopen tien jaar:

2001 2006 2008 2011
Daling goud t.o.v. voorgaande top 22 % 22% 30% 18%

Een argeloos lezer weet na deze cijferreeks één ding zeker; beleg nooit in goud.

Het beeld verandert echter als we er een lange termijn grafiek bij halen. Zelden heeft u een koersontwikkeling gezien die zo gelijkmatig een stijgende lijn vertoont:

https://www.thesilvermountain.nl/img/goudprijs-dec-2011.png

Maar zilver dan, zult u roepen. Dat vreselijke metaal, waar ik dit jaar zulke grote verliezen op heb geleden? Inderdaad, zilver is veel beweeglijker dan goud, en de tussentijdse uitslagen naar boven en beneden zijn aanmerkelijk groter dan bij goud. Maar wat dacht u van onderstaande overzicht van het rendement over de afgelopen 10 jaar?

goud zilver Dow Jones Index
Rendement 2000-2011 442 % 415% 6,3%

Kortom, ondanks de teleurstelling van 2011 over de matige prestatie van goud en zilver is er geen enkele reden om 2012 wat betreft de waardeontwikkeling van beide edelmetalen pessimistisch tegemoet te treden.

Onze vrienden bij de centrale banken en overheden zullen er immers wel zorg voor dragen dat de peilers onder onze economie in 2012 nog verder zullen wegvallen, wat de rol van goud en zilver als vluchthaven alleen maar verder zal versterken.

Met dank aan Mark Lundeen,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook