Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud en zilver in 2012

01-01-2012 Zilverpaul

Beste lezer,

allereerst wil ik u het allerbeste wensen voor het komende jaar! Dat we in gezondheid 2012 mogen meemaken en doorgaan met dit blog, wat zich in de loop van een aantal jaar door uw reacties heeft ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats voor mensen die niet genoeg hebben aan de berichten uit de mainstream media.

En dan nu over naar de orde van de dag. De eerste dag van een nieuw jaar leent zich bij uitstek tot enige beschouwing van de periode die achter ons ligt, om daarmee een doorkijkje te krijgen naar de toekomst. De laatste weken van 2011 verschenen berichten in de pers, dat de economische achteruitgang in de VS zijn langste tijd zou hebben gehad. Immers, het aantal nieuw verkochte woningen blijkt met 41 % te zijn gestegen in drie jaar tijd!

Dit juichend persbericht verliest echter weer een groot deel van zijn glans als we er een grafiek bijhalen die een blik werpt op het grotere verband:

https://www.thesilvermountain.nl/img/housing-permits.png

Verder blijkt ook dat de cijfers wat betreft de verkoop van bestaande huizen over de periode van 2007 tot 2010 met 13,4% naar beneden te moeten worden bijgesteld. Ruim 3,5 miljoen huizen blijken helemaal niet verkocht, iets waar men eind 2011 opeens achter kwam!

Kijk, zo wordt de goegemeente dus bedot, en dit zal in 2012 niet beter worden nu enerzijds de economie verder in een glijvlucht zal geraken, in de VS weer verkiezingen worden gehouden en de Europese unie zijn voeten moet zien droog te houden.

Dit alles gaat samen met een enorme bearishness met betrekking tot goud en zilver. Lees ook sommige  posts op dit blog; op enkele getrouwen na wordt het tafelzilver afgeschreven en goud, ach, dat gaat dan nog net.

Laten we er enkele cijfers bij halen, om te bezien of het allemaal wel zo beroerd is. Hieronder volgt een tabel waarin de grootste dalingen in de goudprijs worden weergegeven van de afgelopen tien jaar:

2001 2006 2008 2011
Daling goud t.o.v. voorgaande top 22 % 22% 30% 18%

Een argeloos lezer weet na deze cijferreeks één ding zeker; beleg nooit in goud.

Het beeld verandert echter als we er een lange termijn grafiek bij halen. Zelden heeft u een koersontwikkeling gezien die zo gelijkmatig een stijgende lijn vertoont:

https://www.thesilvermountain.nl/img/goudprijs-dec-2011.png

Maar zilver dan, zult u roepen. Dat vreselijke metaal, waar ik dit jaar zulke grote verliezen op heb geleden? Inderdaad, zilver is veel beweeglijker dan goud, en de tussentijdse uitslagen naar boven en beneden zijn aanmerkelijk groter dan bij goud. Maar wat dacht u van onderstaande overzicht van het rendement over de afgelopen 10 jaar?

goud zilver Dow Jones Index
Rendement 2000-2011 442 % 415% 6,3%

Kortom, ondanks de teleurstelling van 2011 over de matige prestatie van goud en zilver is er geen enkele reden om 2012 wat betreft de waardeontwikkeling van beide edelmetalen pessimistisch tegemoet te treden.

Onze vrienden bij de centrale banken en overheden zullen er immers wel zorg voor dragen dat de peilers onder onze economie in 2012 nog verder zullen wegvallen, wat de rol van goud en zilver als vluchthaven alleen maar verder zal versterken.

Met dank aan Mark Lundeen,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • WijRos

  @Andreas
  Je hebt helemaal gelijk. Je kunt in dat proces investeren weet je?
  De ticker is LTBR. Ik hoop nog steeds dat de ratio gaat zegevieren om hier voor te kiezen. Je schijnt de huidige reactoren relatief gemakkelijk te kunnen ombouwen naar Thorium.

 • Andreas

  RB
  Hier krijgen de Amerikanen hun handen vol aan. Maar zelfoverschatting is een kwaal die men ook na Korea en Vietnam niet genezen heeft. En dan nog de reactie van Rusland en China. Eens zullen die er toch ook mee klaar zijn dat een failliet land met een grote bek de wereld regeert.
  Misschien een stom voorbeeld: een mercedes sprinter met hier een viercilinder dieseltje wordt in Amerika geleverd met 8,2 liter V10 benzinemotor. Verbruik 1 op 3. Dat kan alleen als je je rekeningen niet betaaldt.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Andreas

  India is bezig een Thorium reactor te realiseren.

  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/01/india-thorium-nuclear-plant

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  The Geo-Politics of the Strait of Hormuz: Could the U.S. Navy be defeated by Iran in the Persian Gulf?

  http://www.pakalertpress.com/2012/01/08/the-geo-politics-of-the-strait-of-hormuz-could-the-u-s-navy-be-defeated-by-iran-in-the-persian-gulf/

  Zeer interessant en lezenswaardig artikel over de geografische en geopolitieke situatie rond de Perzische Golf. Dit soort beschouwingen zul je bijna tot nooit tegenkomen in de Westerse media.

 • Andreas

  Wijros
  Beste Wijros. We zitten er alletwee naast want het is Thorium. Op fininblog staat een heel artikel over peak-oil en bij alternatieven onder hoofdstuk 7 staat een heel artikel hierover. En als ik het goed begrijp wordt het nog helemaal niet toegepast. Terwijl het grote voordelen biedt ten opzichte van Uranium.

 • WijRos

  @Andreas
  Beste Andres, dat is niet met Rhodium maar met Radium. De “vreedzame” landen zoals Frankrijk en de VS gebruiken deze techniek niet omdat ze er geen Plutonium mee kunnen maken maar “agressieve” landen als China en Rusland wel.

 • Gerard

  @Fininfo-be
  re “De Hongaren zitten bijna zonder geld en zonder vertrouwen in de regering.”

  En inmiddels ook met hyperinflatie. Goed om de ontwikkelingen daar op de voet te volgen. Al zal je er in de media niets van horen.
  Maar wat in Hongarije en Griekenland op stapel staat, gaat hier op termijn ook gebeuren. Het is onvermijdelijk.

 • Andreas

  Ik maak me helemaal geen zorgen over grafeen. 50 jaar geleden kwamen de eerste koolstofvezels op de markt. Destijds ongelofelijk duur maar nu 50 jaar verder nog steeds te duur voor algemene toepassing. Voor ons geldt denk ik dat we goed door de komende jaren heen komen. Zodra de financiele rotzooi tot een reset heeft geleid en er weer vertrouwen in geld komt zal de prijs van PM weer zakken en moeten we weer in iets anders voor een goed rendement.
  En met de wereldwijde crisis die op uitbreken staat is er ook minder geld voor de ontwikkeling van nieuwe matrialen. De mensheid loopt al 2012 jaar achter de feiten aan. Kijk maar even naar de ontwikkeling van rhodium energiecentrales. Daar gebeurt weinig mee omdat men er geen atoomwapens mee kan maken. En dit terwijl er zoveel kernwapens zijn dat de aarde wel 50 maal ontvolkt kan worden. We kunnen maar beter zorgen allemaal Belgisch minister te worden. Het land gaat er op vooruit en wij allemaal ook.