Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud en zilver in 2012

01-01-2012 Zilverpaul

Beste lezer,

allereerst wil ik u het allerbeste wensen voor het komende jaar! Dat we in gezondheid 2012 mogen meemaken en doorgaan met dit blog, wat zich in de loop van een aantal jaar door uw reacties heeft ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats voor mensen die niet genoeg hebben aan de berichten uit de mainstream media.

En dan nu over naar de orde van de dag. De eerste dag van een nieuw jaar leent zich bij uitstek tot enige beschouwing van de periode die achter ons ligt, om daarmee een doorkijkje te krijgen naar de toekomst. De laatste weken van 2011 verschenen berichten in de pers, dat de economische achteruitgang in de VS zijn langste tijd zou hebben gehad. Immers, het aantal nieuw verkochte woningen blijkt met 41 % te zijn gestegen in drie jaar tijd!

Dit juichend persbericht verliest echter weer een groot deel van zijn glans als we er een grafiek bijhalen die een blik werpt op het grotere verband:

https://www.thesilvermountain.nl/img/housing-permits.png

Verder blijkt ook dat de cijfers wat betreft de verkoop van bestaande huizen over de periode van 2007 tot 2010 met 13,4% naar beneden te moeten worden bijgesteld. Ruim 3,5 miljoen huizen blijken helemaal niet verkocht, iets waar men eind 2011 opeens achter kwam!

Kijk, zo wordt de goegemeente dus bedot, en dit zal in 2012 niet beter worden nu enerzijds de economie verder in een glijvlucht zal geraken, in de VS weer verkiezingen worden gehouden en de Europese unie zijn voeten moet zien droog te houden.

Dit alles gaat samen met een enorme bearishness met betrekking tot goud en zilver. Lees ook sommige  posts op dit blog; op enkele getrouwen na wordt het tafelzilver afgeschreven en goud, ach, dat gaat dan nog net.

Laten we er enkele cijfers bij halen, om te bezien of het allemaal wel zo beroerd is. Hieronder volgt een tabel waarin de grootste dalingen in de goudprijs worden weergegeven van de afgelopen tien jaar:

2001 2006 2008 2011
Daling goud t.o.v. voorgaande top 22 % 22% 30% 18%

Een argeloos lezer weet na deze cijferreeks één ding zeker; beleg nooit in goud.

Het beeld verandert echter als we er een lange termijn grafiek bij halen. Zelden heeft u een koersontwikkeling gezien die zo gelijkmatig een stijgende lijn vertoont:

https://www.thesilvermountain.nl/img/goudprijs-dec-2011.png

Maar zilver dan, zult u roepen. Dat vreselijke metaal, waar ik dit jaar zulke grote verliezen op heb geleden? Inderdaad, zilver is veel beweeglijker dan goud, en de tussentijdse uitslagen naar boven en beneden zijn aanmerkelijk groter dan bij goud. Maar wat dacht u van onderstaande overzicht van het rendement over de afgelopen 10 jaar?

goud zilver Dow Jones Index
Rendement 2000-2011 442 % 415% 6,3%

Kortom, ondanks de teleurstelling van 2011 over de matige prestatie van goud en zilver is er geen enkele reden om 2012 wat betreft de waardeontwikkeling van beide edelmetalen pessimistisch tegemoet te treden.

Onze vrienden bij de centrale banken en overheden zullen er immers wel zorg voor dragen dat de peilers onder onze economie in 2012 nog verder zullen wegvallen, wat de rol van goud en zilver als vluchthaven alleen maar verder zal versterken.

Met dank aan Mark Lundeen,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • WijRos

  @Andreas
  Je hebt helemaal gelijk. Je kunt in dat proces investeren weet je?
  De ticker is LTBR. Ik hoop nog steeds dat de ratio gaat zegevieren om hier voor te kiezen. Je schijnt de huidige reactoren relatief gemakkelijk te kunnen ombouwen naar Thorium.

 • Andreas

  RB
  Hier krijgen de Amerikanen hun handen vol aan. Maar zelfoverschatting is een kwaal die men ook na Korea en Vietnam niet genezen heeft. En dan nog de reactie van Rusland en China. Eens zullen die er toch ook mee klaar zijn dat een failliet land met een grote bek de wereld regeert.
  Misschien een stom voorbeeld: een mercedes sprinter met hier een viercilinder dieseltje wordt in Amerika geleverd met 8,2 liter V10 benzinemotor. Verbruik 1 op 3. Dat kan alleen als je je rekeningen niet betaaldt.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Andreas

  India is bezig een Thorium reactor te realiseren.

  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/01/india-thorium-nuclear-plant

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  The Geo-Politics of the Strait of Hormuz: Could the U.S. Navy be defeated by Iran in the Persian Gulf?

  http://www.pakalertpress.com/2012/01/08/the-geo-politics-of-the-strait-of-hormuz-could-the-u-s-navy-be-defeated-by-iran-in-the-persian-gulf/

  Zeer interessant en lezenswaardig artikel over de geografische en geopolitieke situatie rond de Perzische Golf. Dit soort beschouwingen zul je bijna tot nooit tegenkomen in de Westerse media.

 • Andreas

  Wijros
  Beste Wijros. We zitten er alletwee naast want het is Thorium. Op fininblog staat een heel artikel over peak-oil en bij alternatieven onder hoofdstuk 7 staat een heel artikel hierover. En als ik het goed begrijp wordt het nog helemaal niet toegepast. Terwijl het grote voordelen biedt ten opzichte van Uranium.

 • WijRos

  @Andreas
  Beste Andres, dat is niet met Rhodium maar met Radium. De “vreedzame” landen zoals Frankrijk en de VS gebruiken deze techniek niet omdat ze er geen Plutonium mee kunnen maken maar “agressieve” landen als China en Rusland wel.

 • Gerard

  @Fininfo-be
  re “De Hongaren zitten bijna zonder geld en zonder vertrouwen in de regering.”

  En inmiddels ook met hyperinflatie. Goed om de ontwikkelingen daar op de voet te volgen. Al zal je er in de media niets van horen.
  Maar wat in Hongarije en Griekenland op stapel staat, gaat hier op termijn ook gebeuren. Het is onvermijdelijk.

 • Andreas

  Ik maak me helemaal geen zorgen over grafeen. 50 jaar geleden kwamen de eerste koolstofvezels op de markt. Destijds ongelofelijk duur maar nu 50 jaar verder nog steeds te duur voor algemene toepassing. Voor ons geldt denk ik dat we goed door de komende jaren heen komen. Zodra de financiele rotzooi tot een reset heeft geleid en er weer vertrouwen in geld komt zal de prijs van PM weer zakken en moeten we weer in iets anders voor een goed rendement.
  En met de wereldwijde crisis die op uitbreken staat is er ook minder geld voor de ontwikkeling van nieuwe matrialen. De mensheid loopt al 2012 jaar achter de feiten aan. Kijk maar even naar de ontwikkeling van rhodium energiecentrales. Daar gebeurt weinig mee omdat men er geen atoomwapens mee kan maken. En dit terwijl er zoveel kernwapens zijn dat de aarde wel 50 maal ontvolkt kan worden. We kunnen maar beter zorgen allemaal Belgisch minister te worden. Het land gaat er op vooruit en wij allemaal ook.

 • spaarpot

  Zilver schaars,ach ik weet het niet.
  de mints doen nog steeds goede zaken,wel denk ik dat het steeds duurder gaat worden.
  Goud is eigenlijk al te duur voor de kleine spaarder.
  Zilver is dan een goed alternatief.
  Het kurkje volgt de dobber..

 • Gerard

  Sorry, was OOST Afrika, weet niet meer waar precies.

 • Gerard

  @PP
  Is in Nederland precies zo. In Nederland is heel zware censuur over alles wat over het koningshuis geschreven mag worden. Alleen Elsevier durft wel eens iets te schrijven. Zo berichtte ze in 2009 van de aankoop van een mega paleis in Argentinie door onze Willem. Voor dat hutje ligt een tuin van “25 vierkante KILOMETER”. Iedereen vond het zielig dat hij zijn paleis in West Afrika moest opgeven. Voor de bouw van dat paleis moesten toen 300 straatarme boeren van hun grond verjaagd worden.
  Er was daarbij veel geweld gebruikt en er waren doden gevallen. Dat was allemaal 2009. De crisis in volle gang dus! Koningshuizen trekken er zich geen bal van aan. Maar wel een grote bek dat wij allemaal nog maar een paar stapjes terug moeten doen.

 • Gerard

  @high five
  Ik neem analyses van bank-analisten niet met een korreltje, maar met een hele kilo zout.
  Het is alleen opvallend dat men koper als “enige” forse stijging forecast. De algemene consensus is toch wel dat koper schaarser wordt dan zilver. Ik heb dit op meer plaatsen gelezen.

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/viewforum.php?f=3 PP

  @Ethan:

  Ook het koningshuis aldaar valt weer in de prijzen. En tijdens de kersttoespraak maar balken dat iedereen zijn steentje moet bijdragen…

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.19329/2.19330/1.1191238

 • Gerard

  @WijRos
  re “Ik geloof echter niet dat de prijzen van zilver, goud en platina weer zullen dalen naar een niveau zoals in 2008.”

  Daar ben ik ook zeker van. Alles sloeg toen veel te ver door. Ik denk ook wel dat de duidelijk hogere bodem nu wel bereikt is. Maar zoals wel vaker met grondstoffen, “onvoorspelbaar”. De meest moeilijke en volatiele hoek van beleggen. Maar dat heeft ook wel iets.
  Grafeen lijkt mij eerder een mooie aanvulling. Net als zilver zal koper nooit helemaal te vervangen zijn door nieuwe technieken en grondstoffen. Maar innovatie zet de markten en de prijs wel altijd in beweging.

 • greetjes
 • high five

  @Gerard
  De analisten van de banken hadden gemiddeld maar rond de 37% goed de afgelopen jaren. Vandaar dat de index en de apen, de dolfijnen etc ieder jaar beter presteren dan de voorspelling van de bank. Ik gok op een hele goede performance van goud en zilver en een stukke mindere performance voor koper.

  Jouw Goud / Zilver ratio vind ik wel erg laag. Maar het maakt me wel oepie joepie joepie als dat eens waar zou kunnen zijn.:-)

 • Ethan

  Soms vraag ik mij af of politici een cursus “hoe maak ik mij ongeliefd bij het volk” en “hoe zorg ik dat ik hypocriet overkom” volgen:

  http://www.nu.nl/economie/2710028/loonsverhoging-belgische-ministers.html

  Er komt een dag het een modern equivalent wordt van de “let them eat cake” uitspraak…(welke trouwens al bestond vooor Marie-Antoinnette, ook al wordt hij vaak aan haar toegekend..)

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Het rommelt weer in Europa. De Hongaren zitten bijna zonder geld en zonder vertrouwen in de regering. De Grieken dreigen alle deals op te blazen. De Italianen betalen nog steeds meer dan 7 % op lange termijn. De Belgische begroting klopt van geen kanten. De Nederlanders krijgen een lager pensioen,… en zo kan ik nog wel een blad vullen.

  De euro is nu wel de laatste munt die je wil bezitten. Goud zou moeten dalen als de dollar stijgt, maar dat is dit jaar niet aan de orde. Een teken dat het vertrouwen in Europa daalt, en niet ten onrechte.

  Met goud (en zilver) zit je dus 2 keer goed ten opzichte van de euro. Wat houdt iemand nog tegen? Enkel het ongekende en onbeminde denk ik.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/01/05/de-euro-op-zijn-gat/

 • WijRos

  @Gerard
  re. “Het zijn zilver/zink mijnen met heel lage grades”.

  Beste Gerard, zoals je al vertelt in jouw reactie wordt het meeste zilver gewonnen als bijproduct in zink en lood mijnen. Er zijn ook nog koper en goud mijnen die zilver als bijproduct produceren. Gaan we echter naar de primaire zilver mijnen zoals Hecla, First Majestic, Silvercorp, Great Panther, Silver Standard, etc. Dan kom je op een totale kostprijs uit van 20 – 25 US$ per ounce. Als de prijs op de markt echter nog veel hoger wordt dan zullen er nog meer mijnen gaan produceren waardoor de prijs kan gaan dalen vanwege een over aanbod.
  Bedenk wel dat als er echt een grote economische malaise komt dan zal de druk om de basis metalen te winnen behoorlijk afnemen en daarmee ook de rest productie van zilver.
  Ik geloof echter niet dat de prijzen van zilver, goud en platina weer zullen dalen naar een niveau zoals in 2008. Dat was een vergissing die niet weer gaat gebeuren want geen enkele mijn kon voor die prijzen produceren. Er is dus wel duidelijk een veel hogere bodem gekomen door hogere loon en energie kosten, veel hogere belastingen en heffingen, veel strengere milieuregels, etc. Alleen deze laatste ontwikkelingen maken het al aantrekkelijk om fysiek edelmetaal te hebben.

 • WijRos

  @RB
  Beste RB, feitelijk zijn uw beweringen juist alleen de praktische waarde is volgens mij heel anders dan dat u denkt. Graphene is altijd maar 1 molecuul laag dik en bij die dikte is het erg sterk. Dit betekent dat bijvoorbeeld een meer dan 200 moleculen dikke (dit is nog steeds erg dun) staal-folie al sterker is. En een 100 moleculen dikke zilver laag kan mogelijk ook meer stroom geleiden voor veel minder geld.
  Alleen in toepassingen waar men zoekt naar erg weinig eigen massa en toch veel sterkte en een hoge geleidbaarheid zoals in kleine luidsprekers dan kan dit materiaal een voordeel hebben. Het zal de komende jaren zeker een beetje markt van zilver wegnemen maar ik denk niet dat daardoor een overschot aan zilver zal ontstaan. Een overschot aan zilver ontstaat alleen als de prijs boven de 50 of 100 US$ gaat want dan zullen er veel oude mijnen met lage zilver concentraties opgestart worden net zoals we dat nu met goud zien.

 • WijRos

  @SilverSurfer
  Beste SilverSurfer, als stroomgeleider heeft zilver meer concurrenten maar het is natuurlijk nog steeds relatief goedkoop en je kunt er gemakkelijk iets op solderen. Het “grafeen”zal wel beter geleiden maar het is zeer waarschijnlijk moeilijker te solderen en nog vele keren duurder dan zilver. Zilver wordt ook veel in spiegels gebruikt, tot nu toe zijn er niet echte vervangers voor die functie. Ook voor bijzondere fotografische eigenschappen is er weinig concurrentie. Er zullen de komende jaren ongetwijfeld ook nieuwe toepassingsgebieden voor zilver gevonden worden. Zilver blijft monetair een belangrijk materiaal denk ik.
  Met andere woorden ik zou mij nog maar geen zorgen maken over de concurrentie van graphene.

 • SilverSurfer

  Ik heb ook gelezen over grafeen. Het zou een betere geleider zijn van elektriciteit dan zilver. Heeft iemand een idee of dit een bedreiging zou kunnen vormen voor zilver?

 • Henk

  Ik zit naar aanleiding van de jongste berichten uit Hongarije even de koers van de HUF t.o.v de USD te bekijken: de waarde is sinds juli 2011 met 25% gedaald!
  Dat mag je volgens mij gerust hyperinflatie noemen. Dus mensen knoop het in je oren: januari 2012 is er sprake van hyperinflatie binnen de EU….

 • Henk

  Hier in de reacties op het blog werd door sommigen al meerdere keren de maand maart 2012 genoemd.
  Zerohedge heeft een artikel waarin de UBS de voorspelling doet dat Griekenland inderdaad bankroet gaat (INCL. een CDS credit event) in maart.

  zerohedge.com/news/ubs-releases-most-dire-prediction-date-greece-experience-coercive-restructuring-cds-triggering-

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Gerard

  Koper’s populariteit behoort mogelijk (deels) tot het verleden. Het pas ontdekte grafeen schijnt het nieuwe wondergoedje te zijn:

  ‘Het blijkt wonderbaarlijk materiaal te zijn. Neem bijvoorbeeld grafeen. De enkele lagen van koolstofatomen zijn gerangschikt in een bijenraatstructuur en werden voor het eerst geïsoleerd in 2004. Grafeen is sterker dan diamant, maar kan wel tot een kwart van z’n lengte uitgerekt worden, als rubber. Ondanks dat grafeen erg dun is, kunnen gassen en vloeistoffen er niet doorheen dringen. Het is een betere geleider van warmte en elektriciteit dan koper, en kan gebruikt worden om zeer snelle transistors te maken.’

  Bron: http://www.paramacxa.nl/Grafeen.htm

 • Gerard

  @WijRos
  “… in werkelijkheid zitten vrijwel alle mijnbedrijven die in zilver doen op circa 20 a 25 US$ per ounce.”

  De mijnkosten kunnen vreselijk uit elkaar lopen, heb ik gemerkt. Veel mijnen halen zilver uit de grond als bijprodukt van zink.
  In Duitsland zijn ongeveer nog 15 zilvermijnen die gesloten werden rond 1965 – 1968 omdat ze niet meer rendabel waren. De mijnen zijn nooit echt gesloten. Dat hoeft ook niet bij rotsgrondmijnen. Het zijn zilver/zink mijnen met heel lage grades. Enkele daarvan worden weer in gebruik gesteld. Als dus bijvoorbeeld 10 gt (gram per ton) voor zilver ooit rendabel wordt, dan gaan er wereldwijd erg veel mijnen weer open. Zilver zal dan blijvend heel duur blijven. Maar helemaal op zal zilver niet snel raken, wel duur. Misschien een ratio met goud rond de 1:5 of zo.
  Maar wat ik zeggen wil is dat het wereldwijd barst van de onrendabele mijnen die gewoon weer open kunnen.
  Iets wat nog veel schaarser is dan zilver is koper. Een goede kopermijn in portfolio is echt niet verkeerd, zoals o.a. pruducers als BHP en Freeport.
  De commodity forecast bij de AMB-AMRO analisten hadden op eind 2012 goud op 1250 gezet (!!), zilver weet ik niet meer, maar erg laag. En koper hedden ze op 9000 staan! Staat nu op 7400.

 • Ethan

  Is It Too Late To Buy Gold and Silver? – Mike Maloney & The Elevation Group

  http://www.youtube.com/watch?v=tbfOKK1M6-Y

 • gordijnen

  @Rik

  Het beste lijkt mij als het goud van Nederland niet meer aanwezig is dat Obama even met Chavez gaat overleggen of hij wat goud kan overnemen voor usa dollars.

  Een vertrouwensbreuk is er pas, als vermoedens worden bevestigd.

  Stuisvogelpolitiek werkt goed op grote schaal.

  High Five, je bent weer lekker op dreef. Dank voor info. Kan even geen duimpjes geven.

 • ramona

  Wat mij bevreemd is dat zo een hooggeplaatst persoon dit gewoon in het openbaar verkondigd,of zou er dan toch(een kern van!) waarheid inzitten!? ;)

  @RB: Moet je eens goed luisteren wat ze op het einde vermeld van oa ingeblikte drank! ;) (lijkt mij ook voor voedsel gelden!?) ;) (dus dan maar potjes bonen!?) ;)

  http://www.earthwatcher.nl/universum/6687-volgens-japanse-prinses-komt-er-drie-dagen-duisternis-eind-2012.html

 • ramona

  @Corry:

  Alles is in elkaar verweven! ;)

 • ramona
 • Andreas

  Ethan
  Dat wordt dan wat als hyperinflatie waarheid wordt. Wat kan je dan kopen voor 1000 euro?
  Maar we voelen wel aan waar het heengaat. Big Brother.

 • Ethan

  Mijn hemel:

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-has-italy-gone-fascist

  Met o.a.:

  “The passing of an extraordinary edict making cash transactions of more than Euro 1,000 illegal (not subject to reporting – just plain illegal). Following Prodi’s own desire, the existing regime has indicated that this level will be progressively reduced to a limit as low as Euro 300. Hence cash is maybe for the first time in history no longer legal tender (over Euro 1,000, for now);”

  Waanzin!

 • Ethan

  Keiser Report: Wall Street saints above God & law (E232)
  http://www.youtube.com/watch?v=Efw8ntVLKj8

 • Corry

  Ramona dit is een edelmetaalblog hoor

 • WijRos

  @Rien
  “Zelfs in 1934(?) toe goud geconfiskeerd werd kregen zij die het goud inleverden de gegarandeerde koers. Pas daarna vond de herwaardering plaats.”

  Beste Rien, dit ging om echt tastbaar goud maar nu praten we over waardeloze papieren die door dan failliete banken uitgegeven zijn. Verwacht dat de dan aanwezige overheid gaat zeggen: iedereen had kunnen weten dat deze ETF’s niet gedekt waren. Het ging met de derivaten van 2008 ook zo. Geloof maar van mij dat daardoor veel van ons pensioengeld verdampt is. De pensioenfondsen praten er liever niet over omdat die berichten het vertrouwen nog verder zou ondermijnen.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Uitbarstingen zijn er geweest in onder andere 1978, 1981, 1986, 1987, 1989, 1991, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004 en ieder jaar van 2006 tot en met 2012.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Etna_%28vulkaan%29

  ze is dus wel veel actiever, dan vroeger

 • sticky fingers

  @Ramona
  Volgens mij barst de etna elk jaar wel een keer uit.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “Jullie zijn volgens mij veel te positief over ETF’s en futures”

  LOL, ja misschien wel. Maar als je geld kunt printen naar wil, waarom dan alles nul en void verklaren?
  Zelfs in 1934(?) toe goud geconfiskeerd werd kregen zij die het goud inleverden de gegarandeerde koers. Pas daarna vond de herwaardering plaats.

  Naja, het blijft koffiedik kijken.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Nederland in Top 10 landen met extraveel GOUD!

  http://www.geenstijl.nl/

  Zelfs bij GS zijn ze wakker.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  O ja, nog een tip: als/wanneer de ellende losbarst – o.a. in de Perzische Golf – zorg dan dat je voorbereid bent. Missschien niet direkt door het naar binnen slepen van pallets met blikken bonen, maar zorg tenminste dat je mentaal voorbereid bent en maak een plan van aanpak. Terwijl de rest van NL dan nog verdwaasd het nieuws zit te kijken, heb jij binnen anderhalf uur al gepind, getankt en extra boodschappen gedaan.

  Meer tips? Klik op RB.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Ja, die storingen worden steeds komischer. ;-)

 • Ethan

  CNN Cuts out when Newscaster says Ron Paul may have enough voters to win the Nomination

  http://www.youtube.com/watch?v=CWLAsHgSDP0

  Wat een “storingen” hebben ze daar tegenwoordig zeg.. en zo “in your face/blatant”.

  Wat een prut-zenders zijn het ook en het ergste is dat ze er volledig van overtuigd zijn dat ze er mee wegkomen.

  Weet je wat er echt onderhevig is aan inflatie geweest de laatste 2-3 jaar? Het gevoel dat ik had dat je het nieuws in het ‘vrije, democratische Westen’ nog wat kon vertrouwen.

  Om te k*tsen gewoon!

  (Sorry voor de frustratie :S maar vind het wel fijn dat ik het ergens kan delen. Dit soort dingen moeten gedeeld worden om gezond te blijven en ook om er een einde aan te maken!)

 • Rik

  @Boefke

  Hallo Boefke,

  Ik heb hier op het forum ook al een aantal malen gelezen dat de US zelf sinds 1934 geen fysiek goud meer heeft opgeslagen in Fort Knox terwijl ze naar buiten toe de schijn hebben opgehouden dat het er wel zou liggen. Hoezo dan vertrouwensbreuk? Die is er dan toch al? Gewoon hierheen halen dat goud, lijkt me vrij duidelijk. Kan me niet voorstellen dat ze daar niet voor de volle 100% aan zouden meewerken.

 • high five

  Beste Wijros. Die $5 was ook schertsend bedoeld. Het bedrag wordt vaak genoemd om de bubble in de zilverprijs te benadrukken door sommige partijen die daar belang bij hebben.

 • Ethan

  Silver Update 1/6/12 Euro Collapse
  http://www.youtube.com/watch?v=J2Mmk3uPwms

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  @Rik

  Het is zeker wel opeisbaar, en het zou me verbazen wanneer het er niet meer ligt. Het zou wel een vertrouwensbreuk kunnen forceren tussen Nederland en USA. Wat je hiermee nu precies wint is me onduidelijk.

 • WijRos

  @high five
  Beste Hi 5, ik heb het al vaak hier gepubliceerd, er is niemand die zilver kan winnen voor 5 US$ (dit zijn cash kosten) in werkelijkheid zitten vrijwel alle mijnbedrijven die in zilver doen op circa 20 a 25 US$ per ounce. De winsten zijn dus nog steeds mager. Iedereen schijnt maar niet te begrijpen dat het vinden van zilver en het bouwen van nieuwe mijninstallaties verschrikkelijk veel geld kost. Deze kosten zitten niet in de 5 US$ die jij noemt bovendien zijn er veel mijnen die boven de 5 US$ cash kosten uitkomen.

 • ramona
 • Ethan

  High Five:

  “Uitgelicht: Falcon Autumn
  Het was een van de grootste oefeningen in decennia op Nederlandse bodem. Van 26 tot en met 7 oktober vond Falcon Autumn plaats, hierbij werden 2500 militairen ingezet, zo’n 300 voertuigen en 15 gevechts- en transporthelikopters. De organiserende eenheid was 11 Luchtmobiele Brigade van de landmacht in nauwe samenwerking met het Defensie Helikopter Commando.”

  Meer:

  http://www.defensie.nl/landmacht/uitgelicht

 • ramona

  Het rommelt aardig en komt steeds dichterbij! (eerst duitsland,toen de etna(waar ik trouwens niets van vernomen heb in de MSM!) en nu:

  Aardschok gevoeld bij Middelstum(Groningen!)

  http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2012/01/aardschok-gevoeld-bij-middelstum.html

 • high five

  van geld naar fiat geld
  – van voedsel naar vulling
  – van waarheid naar misleiding(wel vaker gebeurd in de geschiedenis)
  – van opvoeden naar opgroeien
  – van vrijheid naar ‘veiligheid’
  – van onafhankelijkheid naar collectiviteit

  Ik wil nog 2 trends toevoegen.
  – van democratie naar technocratie
  – van middenklasse maatschappij naar rijke bovenlaag maatschappij

 • high five

  De MP moet alleen de orde handhaven. Ze voelen zich ver verheven boven de schapen zoals ze ons zien en je moet ook niet verwachten dat ze een handje uitsteken of behulpzaam zijn.

  Heb je een link van die oefening in het noorden Greetjes ?

 • Rik

  Als er In de US Goud blijkt te liggen wat in eigendom toebehoort aan Nederland, kan iemand mij dan in begrijpelijke taal uitleggen waarom dat dan niet opeisbaar zou zijn?

 • greetjes

  Even iets heel anders; we hebben eerst in het najaar 2011 een grootscheepse militaire oefening in het Noorden gehad waarbij de bevolking werd ingeschakeld?!! Gistermiddag hoorde ik een interview op Radio 1 met een vrouw die druk bezig was zandzakken te versjouwen om het water tegen te houden toen de MP verscheen en alle bewoners van haar dorp sommeerden om binnen een half uur te vertrekken. Haar commentaar was: wij waren die zandzakken aan het verjouwen, heel zwaar werk met 40 Kg per zak, en die mannen hielpen ons helemaal niet mee. Ze stonden haar maar terwijl ik aan het slepen was. Heel vreemd. Ja, ik vond hun houding heel vreemd.

  Nou, ik vind de gang van zaken ook heel vreemd; het lijtk alsof er oefening op oefening wordt gedaan om te testen in hoeverre de Nederlandse bevolking zich als een kudde schapen laat leiden.

 • high five

  Zie ook in dat artikel dat de zilver produktie in Amerika is teruggevallen naar 35 miljoen ounces van 70 miljoen ounces in 1997 en in Canada is de produktie teruggevallen naar 20 miljoen ounces van 42 miljoen ounces.

  Ik dacht dat ze zilver voor $5 per ounce uit de grond konden halen. Met zilverprijzen rond de $30 zou ik zeggen grijp je kans om winst te maken. Maar het gebeurt niet. Ondanks de hoge prijzen neemt de jaarlijkse wereldproduktie maar met een paar procent toe.

 • high five

  Zilver is in backwardation. Wat betekent dat de investeerders liever nu zilver willen hebben dan later en dit duidt op een tekort of een angst dat ze later geen zilver meer kunnen krijgen.

  Toch nemen de voorraden zilver in de wereld flink toe aldus de gfms (Gold Fields Mineral Services). Hoe berekenen ze dit ?
  (Mine Production + Silver Scrap) – (Fabrication – Coin & Medal) = Surplus- Deficit

  Iedere maple leaf, bar of medaille aan zilver die wij kopen leidt tot een surplus in de voorraad zilver. Zo lijkt het alsof er geen zilver tekort is omdat zij ervan uitgaan dat wij dat zilver later inleveren om het voor de produktie van produkten te gebruiken….whoehaahaha LOL Wij houden zilver aan omdat het geld is, iets van waarde, een schaars edelmetaal.

  Voorts blijkt dat er meer zilver in silvereagles is gebruikt dan dat de VS aan zilver mijnt. mmhh ik dacht dat al het zilver voor eagles uit de USA moest komen. Hoe kan dat ?

  Ook Canada produceert meer maple leafs dan ze zilver uit de grond halen.

  http://www.financialsense.com/contributors/steve-angelo/2012/01/04/silver-sales-surpass-domestic-production

 • Andreas

  X
  Koper viel in 2009 heel ver terug. Als dat weer gebeurdt denk ik dat het heel interresant wordt. En 1 kubieke meter weegt al iets van 9 ton. Alleen de btw is een probleem.

 • WijRos

  @Rien

  re. @Gerard – Re: GLD & Goud

  Beste Rien, volgens mij gaat het helemaal niet op deze manier. Het gaat net als met MFGlobal. Misschien een bankholiday de zaak wordt bevroren. De grote banken, de werknemers en de staat verdelen wat er is en de particuliere aandeelhouders krijgen wat er over is na een rijke beloning voor de curator. Dus feitelijk niets zo gaat het worden. ETF’s en futures zullen niets waard blijken te zijn zo gaat het nu ook bij MFGlobal dus er is geen reden dat het bij Blackrock en al die anderen anders is. Er zal zelfs blijken dat er veel meer futures en ETF’s zijn als dat er uitgegeven zijn. Het is één grote leugen.
  Jullie zijn volgens mij veel te positief over ETF’s en futures.

 • Andreas

  Bloemen verwelken, schepen vergaan en met het Nederlandse goud is het straks ook gedaan.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  En terwijl DNB zich géén druk maakt over haar eigen goud opgeslagen overal en nergens, voert men zelf een rechtzaak tegen het pensioenfonds SPVG over haar 13% belegd vermogen in fysiek goud.

  http://tinyurl.com/6omclzh

 • x

  Hoe kijken jullie hier tegen koper aan? is dit na zilver een metaal dat het wel eens goed kan gaan doen? En wat zijn de voors en tegens van koper belegen?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Superfood

  Je kunt minstens zo gezond eten als met dure (en twijfelachtige?) superfoods indien:
  0) Vermijden van slechte voeding (met name suiker)
  1) de variatie een veelvoud bedraagt van wat tegenwoordig gemiddeld het geval is
  2) de tijd tussen oogsten en eten < 24 uur (liever nog minder)
  3) het verbouwd wordt in polyculturen
  4) geen pesticiden of andere middelen toegevoegd worden

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard – Re: GLD & Goud

  Helemaal gelijk. Omdat ik echter denk dat freegold een behoorlijke kans maakt, kan ik mij heel goed het volgende scenario voorstellen:
  1) Er wordt een bank holiday afgekondigd.
  2) GLD (en futures) worden in cash vergoed.
  3) Bank holiday eindigt & de USA geeft bekend dat vanaf “nu” hun goud tegen de officiële koers (dagelijks opnieuw vastgelegd, om te beginnen bij $10.000 /oz) als dollar reserve wordt opgenomen in de boeken. En dat tegen deze officiële koers dollars en US bonds kunnen worden gewisseld tegen goud. (Als overgangsmaatregel is er een limit op het aantal ounces per dag)
  4) Binnen een week staat de officiële koers van goud boven $50.000 /oz

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “Statistisch moeten er dus veel mensen zijn met soortgelijke problemen.”

  LOL, nee, zo werkt de statistiek niet. Je kunt niet van een individueel geval naar de massa extrapoleren. Jij bent waarschijnlijk gewoon een 3-sigma (6?) geval.

 • Marc

  Wat denken jullie hiervan?

  Op January 6, 2012, In Big Picture, GOLD, Slim Beleggen, Zilver, Door Slim Beleggen
  Tags: Goldman Sachs, Goldman Sachs 2012, Goldman Sachs goud, Goldman Sachs goud obligaties, goud 2012, goud-gelinkte obligaties
  Voor het eerst in de geschiedenis wil de meest beruchte zakenbank in de VS, GOLDMAN SACHS, uitpakken met obligaties gelinkt aan de prijsevolutie van goud!

  Dat valt af te leiden aan het 8-K formulier dat werd ingediend bij de SEC. Het geeft aan dat de institutionele spelers zich definitief voorbereiden op de aankomende maniefase voor goud (en zilver).

  Maak dat u mee op deze trein zit vooraleer hij vertrekt!

  Dit artikel heb ik van slimbeleggen.net.
  Zit er iets in?
  mvg Marc

 • Sander

  @WijRos

  Lol ! Inderdaad kan onze maag tarwegras niet aan; je kunt het sap drinken of de gevriesdroogde poedervariant bestellen..

  @Temp,

  Met al dat bier, bijv om de nare nasmaak van alle economische doemscenario’s weg te spoelen, kan ik je het rijtje foods die ik opnoemde zeker aanraden.. Je houdt het een STUK langer uit; ik spreek uit ervaring ;)

 • WijRos

  @Henk
  We weten dat er een meltdown aan zit te komen, de vraag is alleen hoelang zijn de FED en de ECB in staat het uit te stellen. Ik denk dat we een zwarte zwaan nodig hebben om het zaakje te laten vallen.

 • Henk

  prof. Antal E. Fekete : The Last Contango in Washington
  professorfekete.com/articles%5CAEFTheLastContangoInWashington.pdf

  Over het moment dat zilver in backwardation gaat en blijft als aankondiging van een financiële meltdown.

 • WijRos

  @ Gerard, ik bedoel met “de Internet aandelen” de aandelen van 2001 !

 • WijRos

  @Gerard
  De Internet aandelen is nu net als nu bij Google en Apple allemaal wind. Als je ze wilt kopen betaal je veel geld en neem maar van mij aan dat het over 1 of 2 jaren gebeurd is met Apple. Het is een bedrijf die zelf niets kan maken, de producten zijn slecht, ik heb 2 Ipods en geen van beiden werkt naar behoren. Statistisch moeten er dus veel mensen zijn met soortgelijke problemen.
  Kortom rommel sorteert zich vanzelf uit, fysiek zilver en goud behoren daar niet toe en blijven dus altijd geld waard!

 • WijRos

  Beste Gerard, er zijn een aantal bubbels op dit moment allereerst de staatsobligaties (US en ook NL), als kopers (idioten)een rente accepteren van -2% dan is er iets goed mis denk je ook niet? Hetzelfde geldt voor de nieuwe rage: ETF’s, geloof maar van mij dat veel banken daar onder de huidige omstandigheden erg misbruik van maken. Ik denk dat deze net als de turbo’s etc. niet gedekt zijn door aandelen of futures of materiaal. Zelfs bij de zogenaamde fysieke ETF’s is het maar zeer de vraag of er enige vorm van dekking is. De staat en de centrale banken en de SEC en AFM hebben er voordeel bij als er zoveel mogelijk geld tegen een minimum aan zekerheden bij de 3 staatsbanken geparkeerd wordt. Dat was ook de reden dat de DSB moest verdwijnen!

 • Henk

  Met dat {wel-of-niet-een-bubble in PM’s ?} worstelen we allemaal van tijd tot tijd.
  Na enige jaren nadenken en veel lezen ben ik tot de conclusie gekomen dat het vertrouwen in fiat currencies zal blijven afnemen. Zoals hier al vaker gezegd, 99% van het volk heeft geen flauw idee, die verkopen hun sieraden en zilveren munten nog steeds aan de ‘Wij Kopen Al Uw Goud’ – opkopers. Ze zien hun pensioenen verdampen, maar weten niet wat de onderliggende oorzaak is, namelijk het creëren van fiatgeld tegen ~0% rente door centrale banken. Wie wil dan nog geld lenen van pensioenfondsen tegen marktconforme rentes ?
  Zodra wereldwijd ook maar 10% van die sheeples wakker wordt, zal de waarde van edelmetaal (echt, schuldenvrij geld) stijgen naar reële prijzen.

 • WijRos

  @ Gerard,

  Laat de wereld in Goud en Zilver trackers springen ik hoop dat je nu weet wat ze waard zijn, niets dus!!
  Het is één grote leugen!! Koop tastbaar zilver en goud of degelijke aandelen en laat trackers en ETF’s voor de pensioenfondsen en andere idioten. Over 1 of 2 jaren zullen we lezen dat het net als met andere derivaten allemaal wind is geweest.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, ik zou mij maar geen zorgen maken. Papier goud zal nooit echt goud vervangen. Er komt een moment de komende jaren dat niemand maar dan ook niemand papier goud wil hebben. Ze gaan net als wij nu voor het tastbare materiaal. Nu wordt de goudmarkt beheerst door de JPM en allerlei andere instanties zoals de onlangs failliet gegane MFGlobal. Laat ze maar mooi gaan met hun papieren speeltjes, er komt een dag dat alleen het fysieke materiaal telt!. Dus mijn devies blijft geen zorgen over fiat goud of fiat geld. De fiat systemen zijn al failliet alleen de eigenaars hebben het nog niet in de gaten. Zo lang kunnen wij er nog tastbaar materiaal mee kopen.
  Kortom degenen die papier bezitten moeten waken, degenen met het echte spul kunnen gaan slapen.

 • Gerard

  @Henk
  re “Het lijkt toch echt op het begin van een loskoppeling tussen papier en fysiek, maar dat verhaal horen we al maanden.”

  En als je dit over “jaren” nog hoort, dan zijn wij wel de lul. Want dan zit ons geld in een lucht-bubbel die gaat knappen.
  Laten we HOPEN dat die loskoppeling er komt. Maar eerst zien, dan geloven. Ik heb nog geen enkel sterk en goed argement gehoord wat daarop wijst.

 • Gerard

  @Henk
  Ik hoop dat je gelijk hebt Henk. Maar ik ben niet zeker daarvan.
  Als een hele grote mensenmassa massaal op iets springt zonder waarde, dan weet ik wel wat er gebeurt!
  Dat zagen we met die o zo geweldige “internet-aandelen” in 2000.

 • Gerard

  @temp242
  re Wel dan heb je toch nog altijd je stuk metaal, of vergis ik mij?

  Zo denk ik er ook maar over. Maar aandelen vertegenwoordigen WEL onderliggende waarde. Het vele goud dat op dit moment verhandeld wordt in trackers NIET. En het lijkt er ECHT op dat de halve wereld nu in goud-trackers aan het springen is.

 • Henk

  Ik ben het eens met temp242 hierboven. Voor beide metalen bestaan fysieke toepassingen. Dus de gebruikers van zilver/goud zullen altijd fysieke levering eisen. Bullion handelaren kunnen niet leveren tegen papieren prijzen, dus er zal een nieuwe prijsvorming plaatsvinden die echt is gebaseerd op supply en demand.

 • Henk

  Ik weet niet of je het stukje op Zerohedge hebt gelezen over de zilver backwardation en de premiums tot 30% die betaald worden voor fysiek of bijna fysiek (Sprott’s PSLV)
  Het lijkt toch echt op het begin van een loskoppeling tussen papier en fysiek, maar dat verhaal horen we al maanden.
  zerohedge.com/news/physical-silver-surges-record-30-premium-over-spot-backwardation

 • temp242

  En dan nog iets Gerard, als aandelen en andere waardeloze papieren gaan crashen en crashen zullen ze hoor daar in maart 2012. Wel dan heb je toch nog altijd je stuk metaal, of vergis ik mij?

 • Gerard

  @WijRos
  Ik kom nog heel even terug op jouw reatie op mijn stukje.
  Volgens mij begreep je niet goed wat ik bedoelde.

  Ik schreef:
  Ik maak me wel zorgen over de papierhandel.
  Hierdoor gaan goud en zilver gewoon als aandelen en beurzen reageren.
  M.a.w. de ECHTE waarde van G&Z is nu wel heel sterk aan het verdwijnen. Het is gewoon lucht-handel geworden.
  Het gevaar zit in het gelijk lopen van de papier-prijs en de fysiek-prijs. Dit zit blijkbaar muurvast.

  Het gevaar is dit:
  GLD is allang niet meer de enige tracker. Kijk eens hoeveel er nu al zijn! Ze vliegen als paddestoelen uit de grond. En heeft iemand de omzetten gezien? Schrikbarend!
  Fysiek G&Z koop je, leg je thuis weg voor jaren en verkoop je ooit indien je geld nodig hebt. Dit gaf altijd die mooie rustige stabiele stijging van de prijs.
  Met die enorme stijging van de omzetten in de vele ETF trackers, is het duidelijk dat er een enorme run is op goud. Iedereen koopt nu goud! NIET fysiek, maar trackers is de mode. Bij elke scheet omhoog of omlaag wordt er massaal gehandeld in dit “goud”. Goud zou wel eens ongekend volatiel kunnen worden, en zich gewoon gaan gedragen als aandelen. Sterker nog, dat gebeurt al.
  Daarom denk ik dat als aandelen crashen, goud gewoon meecrasht.

  Ik heb een aparte wacthslist aangemaakt in mijn programma en daar al die trackers ingezet. De meeste trackers staan nog geen jaar in de markt en de omzetten vliegen echt de pan uit.

  En DAT is waar ik mij zorgen om maak.
  De ECHTE goudprijs zal eeuwig verbonden blijven aan de papierprijs.
  Ik weet niet hoe dat afloopt.
  De meningen van specialisten lopen heel sterk uiteen.

 • ramona
 • ramona

  Als je geel gaat zien van het bier heb je het aan je lever en dat is niet goed! ;) (maar ja misschien maakt dat smurfenblauw weer een hoop goed!) ;)

 • temp242
 • ramona

  Weer interview Benjamin Fulford dit maal in 3 delen in het nederlands vertaald,deel 1:

  Interview David Wilcock & Benjamin Fulford 18 december 2011 deel 2.1

  http://www.unitynet.nl/achter%20de%20schermen/fulford/interview%20DW&BF%20dec%202011%20deel%202.1.htm

  00

 • temp242

  Tja Beste Ramona, mijn vrouw zegt al dat ik zo ‘geel’ zie, maar dat is meer van het bier…
  En weldra misschien blauw, van al dat collediaal zilver te drinken. Maar geeft niet hoor. De smurfen zijn in. Wat dat wortelsap betreft, ik heb nu prachtige ogen.MVG.

 • ramona

  @Temp 242:

  Pas maar op dat je niet oranje wordt van zoveel wortelsap! ;) (onze hond is er ook gek van en als ze teveel krijgt wordt haar vacht ook oranje) ;)

  Denk trouwens dat je in de war bent met de sole(het zoutverhaal!) over dat leegs… en dan heb je het toch nog niet helemaal goed gelezen! ;)

 • ramona
 • temp242

  greetjes :voor meer informatie over tarwegras: dubbelklikken op RB , dan kom je op zijn site en daar vind je alles wat je wilt weten over tarwegrassap

  Dààr schijt je je toch leeg van??? Geef mij maar wekelijks een liter of vijf puur wortelsap en idem dito bier, oh ja, de koffie zou ik nog vergeten en af en toe een glasje water.

 • greetjes

  @Andreas

  Griekenland heeft van de eerste grote tranche steungeld van Europa meer dan 100 ton goud gekocht, las ik. Wij hebben 76 ton? Die Grieken lachen zich toch kapot.

  Wat te denken van het goud van het pensioenfonds voor de glasindustrie (?) die het op last van de rechter moesten verkopen vorig jaar nadat DNB er een rechtszaak over had aangespand? Te speculatief!

  Tjongejonge! (dat wordt de komende weken waarschijnlijk mijn nieuwe mantra….)

 • greetjes

  @Enrico

  hihihi ;-) ik doe met je mee!!!

 • greetjes

  voor meer informatie over tarwegras: dubbelklikken op RB , dan kom je op zijn site en daar vind je alles wat je wilt weten over tarwegrassap

 • high five

  Kijk, dit filmpje heeft 9 miljoen kijkers. Grappig gedaan
  World’s Greatest News Anchor
  http://www.youtube.com/watch?v=DJH9bIeHD1k&feature=related

  Hoe heet ze ook al weer, ik zie haar niet meer bij de nos ?

 • greetjes

  @Henk

  90% van “ons” goud in het buitenland is in handen van de Oranjes en “verdampt” in Fort Knox. Eén ding is zeker: we zien het nooit meer terug.

 • high five

  You Tube wordt totaal gedomineerd door Ron Paul. Ik zie overal Tumbs Up voor Ron Paul. Andere presidents candidaten worden afgekraakt. Ron Paul heeft echt een hele gedreven achterban.

 • high five

  Piet3 :
  Sommige dingen gebeuren langzaam en gefaseerd zoals:
  – van geld naar fiat geld
  – van voedsel naar vulling
  – van waarheid naar misleiding(wel vaker gebeurd in de geschiedenis)
  – van opvoeden naar opgroeien
  – van vrijheid naar ‘veiligheid’
  – van onafhankelijkheid naar collectiviteit
  Mocht dit te ver gaan dan hoop ik op de tegengestelde beweging in de samenleving en dat we weer tot kernwaarden komen. PM(waardevastheid) is hier een voorwaarde voor.
  Hopende: Ron Paul for president!

  Zo is het maar net Piet3

 • Enrico

  Zit net op thesilvermountain te kijken:

  € 1.272,78
  Zilverkoers >

  € 22,79
  Goudkoers >

  Tijd om goud bij te kopen van al het zilver dat ik best tegen deze koers wil verkopen! :-)

 • WijRos

  @Sander

  “off topic”
  Hallo Sander, zeg als ik zie wat u allemaal als voedsel eet dan vraag ik mij af hoeveel magen u wel niet hebt. Een koe heeft 5 magen nodig om gras te kunnen verteren terwijl die het tussentijds ook nog eens moet herkauwen. Ik vraag mij af hoe dat bij u wel niet gaat?

 • WijRos

  @Henk
  Beste Henk, het zal wel in de vorm van Wolfraam met een gouden laagje er omheen in Fort Knox liggen. De enige veilige oplossing is zoals Chavèz gedaan heeft, het uit laten leveren in Nederland. Je wordt er alleen niet populair van. We hoeven er niet mee te rekenen dat een Nederlandse politicus dat durft te vragen.

 • WijRos

  @pietje

  re. “Als je goed geluisterd heb dan weet je wat er gaat gebeuren pensioenen en de hypotheek aftrek daar gaat iets mee gebeuren wat of hoe dat blijft speculeren.”

  Beste Pietje (1?), over wat er met de pensioenen loos is hoef je niet meer te speculeren. De helft is verdampt en een groot deel van de rest gaat op in de zeer slecht werkende organisaties.
  De rente aftrek is een sigaar uit eigen doos waar alleen de makelaars, banken, de overheid voordeel van hebben gehad. Ik hoop dat het zo spoedig mogelijk afgeschaft wordt samen met alle andere aftrekposten en subsidies. Helaas zal de politiek nog weer allerlei nieuwe regelingen bedenken om het probleem minder gevoelig te maken waardoor weer meer ambtenarij ontstaat en het nog meer gaat kosten.

 • WijRos

  Piet3 :
  Sommige dingen gebeuren langzaam en gefaseerd zoals:
  – van geld naar fiat geld
  – van voedsel naar vulling
  – van waarheid naar misleiding(wel vaker gebeurd in de geschiedenis)
  – van opvoeden naar opgroeien
  – van vrijheid naar ‘veiligheid’
  – van onafhankelijkheid naar collectiviteit
  Mocht dit te ver gaan dan hoop ik op de tegengestelde beweging in de samenleving en dat we weer tot kernwaarden komen. PM(waardevastheid) is hier een voorwaarde voor.
  Hopende: Ron Paul for president!

  Beste Piet 3, er zijn zoveel pieten op deze site dat ik het overzicht kwijt raak. Desondanks sta ik helemaal achter uw verhaal. Zelf bedacht of ergens van geleend? Doet er niet toe het is een heldere ontwikkeling.

 • high five

  Sales of the Silver Eagle bullion coins increased by 13.3% in December to 2,009,000 compared to last year’s sales of 1,772,000. For all of 2011, total Silver Eagle sales came in at an all time record high of 39,868,500 ounces, up 15.0% from the prior year’s total of 34,662,500 ounces.
  http://brotherjohnf.com/

 • Henk

  Of zoals James Rickards (Currency Wars, 2011) het in de nieuwsuur uitzending nog eens haarfijn uitlegde: In de officiële lezing geeft de US niet veel om goud, maar ze hebben sinds 1980 niets verkocht.

 • Andreas

  No Name
  Zou liggen is de goede benaming. En niet aandringen want dat verstoordt de relatie. Het is daar in goede handen en hoe haal je het in je hoofd om daar aan te twijfelen. Niet zo wantrouwend. Griekenland betaaldt zijn schulden terug met winst, sinterklaas is een lekkere jonge meid en goud is een bubble die er helemaal niet toe doet gezien het feit dat we slechts korte tijd in een tegenvallende economie zitten. Dus goud is alleen maar goed voor trouwringen. En zelfs dat niet want bij scheiding betaald NHG de rekening. Dus goud is niks. Je kan het maar beter niet hebben. Papier is het toverwoord. Je kan er tijdelijk mee betalen. Je kan er de kachel mee aanmaken. En bij gebrek aan beter door schaarste of hyperinflatie heeft het ook op het toilet nog een functie.

 • Nico

  En hier beste RB nog een link van slimbeleggen.net

  Europese schuldencrisis geeft nucleaire energie een nieuwe boost!
  http://www.slimbeleggen.net/?s=uranium

 • pietje

  Vaak lees ik wat men denkt wat er gaat gebeuren of is het wat men wil dat er gebeurd?
  Als je maar lang genoeg zoekt zal je altijd wel wat vinden op het net wat je idee of mening onderbouwd.
  Dit wil niet zeggen dat het waar is ook al wil je dat maar al te graag geloven dat het wel zo is.
  Nee, je moet je juist zorgen maken om het geen wat je niet leest en wat ze niet zeggen.

  Zilverpaul heeft eens een column geschreven (1 van zijn beste columns trouwens)
  Over de kikker in het pannetje.
  Waarom ik hier op terug kom is het volgende.
  De president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zette het gas net iets te hoog onder het pannetje van de kikker.
  De politiek reageerde direct en draaide het gas snel weer terug.
  Ja, de kikker mocht eens uit het pannetje springen.

  Als je goed geluisterd heb dan weetje wat er gaat gebeuren pensioenen en de hypotheek aftrek daar gaat iets mee gebeuren wat of hoe dat blijft speculeren.

  In nieuwsuur ons goud gaat dus gebruikt worden om de dollar weer een gouden status te geven?
  Dit hebben velen ook gehoord maar ik hoorden dat goud weldegelijk geld is en wel 10x zo veel waard is als het nu is.
  Dus voor ieder die goud heeft die zit goed.

 • No Name

  Net op NL2 (TV) een onderwerp over het Nederlandsche goud dat in New York (zou liggen) ligt.
  Of het niet eens tijd wordt om het op te halen!

  Lijkt mij een no brainer.

 • Henk

  Nieuwsuur:
  90% van de Nederlandse goudreserves ligt in het buitenland.

 • Nico

  RB
  ik heb zelf alleen aandelen via betaalde tips zoals van slim beleggen en topaandelen.com
  dat bied voor mij meer zekerheid in een tijd waar je beter van aandelen weg kunt blijven
  zij doen het onderzoek en onderbouwen waarom je dat aandeel kan kopen,en natuurlijk geven zij ook geen garanties,dan word het handel met voorkennis,maar je kansen op goede resultaten
  zijn groter,zo is bijv. lumina copper 322% gestegen in 2011 dit aandeel had ik via een tip van slimbeleggen.net grondstoffen rapport,voor de prijs hoef je het niet te laten die kleine voorinvestering heb je zo terug verdiend,ik zal een link van topaandelen.com die over uranium gaat erbij plakken
  http://www.topaandelen.com/Een-unieke-situatie–Ontstaan-door-dom-sentiment-_1_87_41_2_0_41.html

 • Andreas

  Temp
  Ik vergeet niet zoveel, denk ik. Ik weet het ook niet zeker. :) Verdeel en heers kan zich nog lelijk tegen diegene keren. Maar wat een vullisbakkenmedia.

 • temp242

  Andreas :Ik heb bij de Telegraaf vanavond een ingezonden stuk gestuurd waarbij ik opriep geen tweedracht te laten zaaien tussen senioren en jeugdigen. GEWEIGERD.Wat een vooringenomen kutkrant.

  Beste Andreas: vergeet NIET: Verdeel en Heers!MVG.

 • Andreas

  Ik heb bij de Telegraaf vanavond een ingezonden stuk gestuurd waarbij ik opriep geen tweedracht te laten zaaien tussen senioren en jeugdigen. GEWEIGERD.
  Wat een vooringenomen kutkrant.

 • Henk

  Momenteel een erg interessante reportage over het onmogelijke land dat België heet.
  KRO Reporter International: “Zorgenkindje aan de zuidgrens”
  Gesprekken met o.a.
  Louis Tobback, Paul De Grauwe, Milow (Jonathan Vandenbroeck).
  Over de contrasten tussen Vlaanderen en Wallonië, nutteloze werken, Brussel, opsplitsen of niet ?
  Een poging de Wever te interviewen mislukt.
  http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/r/reporter-international-belgie.html

  Waarschijnlijk vanaf morgen online te bekijken.

 • ramona

  @Sander:

  Heb het hier op het forum ook wel eens over tarwegras gehad! ;)

  Vooral de combi met als voeding(oer!)zout is een ideale combi! ;)

  Hier wat leesvoer:

  http://www.fonteine.com/zeemineralen.html

  De meeste namen van wat je noemt ken ik wel,maar er zitten er toch paar bij die ik s nader zal bekijken! ;)

  Wat eigenlijk niet in het rijtje mag ontbreken zijn de Schindele s mineralen! ;)

 • Andreas

  Ethan
  Ik denk niet dat het nog jaren gaat duren. Eerder maanden, maar wie ben ik?
  Ik ga op mijn gevoel af. Gerard weet meestal de grote lijnen te analyseren. Maar ook voor hem is een tijdspad een onmogelijke opgave. Ik wil nu wel een miljoen lenen voor een goed werkende glazen bol. :)

 • Maria

  Dhr. Knot zegt zojuist dat 76 ton goud bij ons in Nederland ligt.
  Wat zijn de heren opeens open over alle zogenaamde gegevens.
  Gisteravond al het vragenuurtje van dhr. Knot.
  Wauwelaartje Jan Kees de Jager zien we momenteel helemaal niet in beeld.
  Tijd om op te passen mensen want er zit iets heel “groots” aan te komen vermoed ik zo!!
  vanwege de geregisseerde öpenheid”.

 • Sander

  @ramona

  Off topic, maar zg. supervoeding oftwel ‘ raw superfoods’ zijn -voornamelijk via internet-
  ook voor ons verkrijgbaar! Een absolute aanrader. Iemand (ik weet even niet meer wie)
  hier op het forum begon een tijdje geleden over tarwegras. Een echte superfood, die ik iedereen kan aanraden.. Maar er zijn er meer. Verdiep je bijvoorbeeld maar eens in : Maca,
  Spirulina, Chlorella, Goji-bessen, Bijenpollen, Camu camu, raw cacao, Acai, Hennepzaad, Chia zaad, Inca bessen en Kokosolie…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Trend?

  Mijn zilvermijn aandelen stijgen tegen de markt in. Zelfs tegen de prijs van zilver in.
  Zilver zelf is in backwardation.

  Hmm…

  Bemoedigend…

 • Piet3

  Sommige dingen gebeuren langzaam en gefaseerd zoals:
  – van geld naar fiat geld
  – van voedsel naar vulling
  – van waarheid naar misleiding(wel vaker gebeurd in de geschiedenis)
  – van opvoeden naar opgroeien
  – van vrijheid naar ‘veiligheid’
  – van onafhankelijkheid naar collectiviteit
  Mocht dit te ver gaan dan hoop ik op de tegengestelde beweging in de samenleving en dat we weer tot kernwaarden komen. PM(waardevastheid) is hier een voorwaarde voor.
  Hopende: Ron Paul for president!

 • Andreas

  Ethan
  Helemaal mee eens. Het is gewoon niet te zeggen maar brengt wel twijfel. Het voordeel van twijfel is dat je/we er in ieder geval over nadenken. En dan zijn we al verder als 95% van onze medeburgers.

 • Ethan

  Ik twijfel daar nog heel sterk over Andreas.

  Aan de ene kant weet ik dat sommige dingen in uren/exponentieel kunnen verlopen.

  Aan de andere kant moet ik bekennen dat ik waar we nu zitten ongeveer in december 2008 verwacht had.

  The Powers That Be zijn erg, erg goed in het rekken en levend houden van onnatuurlijke constructies. Als het moet met oorlogen en wat ze maar voor zieke middelen weten te bedenken.
  Dus soms denk ik wel eens: die Euro is binnen een kwartaal stuk.. soms denk ik: straks houden ze het geheel nog 1, 5, 10 jaar draaiende..

  Erg verwarrend, dus als iemand nog een goede onderbouwing heeft voor een bepaalde ‘route’, dan hoor ik dat ook graag.

  Vind het allemaal erg dubbel: aan de ene kant dat gevoel van ‘arggh, ik moet nog zo vreselijk veel voorbereiden’ vs. ‘het zal allemaal wel nog wat gaan meevallen’… of ‘Laatste kans om goud en zilver te kopen voor de prijzen weer omhoog knallen’.. maar dat heb ik 2-3 keer eerder gedacht.

  Op lange termijn maakt het denk ik niet uit of je voor bijv. 25 of 35 koopt… maar natuurlijk zetten we wel monopoliegeld zo efficient mogelijk om in iets van echte waarde..

 • Andreas

  Ethan
  Voor mij is de grote vraag. Gaan we langzaam het wak in of gebeurt er binnenkort iets wat een snelle teloorgang in werking zet. Niemand weet het. Ik denk het tweede maar geef mijn mening graag voor een onderbouwde betere.

 • Ethan

  Net op TV Joanne Kellermann die sinds november 2007 directeur is bij de Nederlandsche Bank. Zij is verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars en toezicht expertise centra.

  Samengevat kwam het er op neer (parafrase) ‘dat aangezien pensioenfondsen moeten korten, dat dat toch wel betekende dat er wat aan de hand is’

  Ik hoorde dat en had echt zoiets van “Joh, je meent het!?!” ;-+

 • Andreas

  Laten we elkaar niet meer aanvallen op spelling en schrijffouten. Ik meen dat ik redelijk goed ben in Nederlands maar ik weet het vaak ook niet meer. Als het leesbaar is en we de strekking begrijpen moet het ook goed zijn. Iemand aanvallen op schrijffouten is ook vernederend en zegt niets over de kwaliteit van inzicht van de inzender.

 • Andreas

  Goedeavond aan allen
  Ik volg dit blog nauwgezet en denk daar over na. De afgelopen dag volg ik x en bennie leuk. Dit behoeft enige nuancering in mijn ogen. Er wordt direct partij gekozen zonder te kijken waar een reactie vandaan komt. Wat zijn de onderliggende gedachten? Ik denk er wat langer over na. Ik probeer mijzelf te verplaatsen in beide. Mijn conclusie is de volgende. X is een wat jeugdige man die de huidige problematiek ten volle beseft en daar naar handelt en gebruik maakt van dit blog en andere informatiebronnen die er 20 jaar geleden nog niet waren. Wat mij betreft Hulde daarvoor. Bennie is daarentegen op gevorderde leeftijd en heeft vorig jaar waarschijnlijk alles ingezet op PM. Net als ik om eerlijk te zijn. Bedenk wel even dat je daarbij nog al wat mensen moet overtuigen. Menigeen ziet de ellende niet aankomen en je bent eigenlijk volslagen idioot als daarna de prijzen in elkaar klappen. Je moet dus ver vooruit kunnen kijken en beslissingen maken die geprezen worden als de prijzen blijven stijgen. Maar als die prijzen dalen zie je de twijfel bij naasten die wel iets weten maar zich er niet in verdiept hebben. Ik begrijp beiden. X staat aan het begin en wacht wel af maar heeft ook tijd en slagkracht voor de toekomst als hij ernaast zit. Bennie heeft die tijd niet. Kijk even terug in de tijd en voorspellingen. Dan was ik nu man in bonus maar de realiteit is dat ik 20 % kwijt ben. Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. En heb ook gespreid in G en Z. Daarmee draai ik quite op dit moment. Gelukkig.
  Het duurt gewoon allemaal langer als voorzien. Ik vraag bij deze om begrip voor beide. Kies niet direct partij en sabel geen inzenders neer. Het komt meer uit twijfel als uit overtuiging. Val niet aan maar vraag argumentatie. Als 1 van onze medebloggers er effe doorzit en daarnaar reageert sabel hem of haar dan niet neer, maar steek een hart onder de riem. We weten het allemaal nie precies maar hopen er het beste van. Een andere nickname is wat mij betreft niet aan de orde, of geldt hier eens eruit, altijd eruit. Begrip is een schone zaak. O,ja allemaal een vruchtbaar en begripvol 2012 toegewenst. (beter laat dan nooit)

 • Henk

  Zilver heeft al veel vaker in backwardation gestaan en tot nu toe hebben de papierzilvermanipulators telkens de prijs in hun voordeel weten te sturen. Het zou deze keer anders kunnen zijn, maar ik verwacht dat de zilvermarkt gewoon weer teruggaat in contango.

 • SilverSurfer

  RED ALERT RED ALERT

  Backwardation in silver !!!!!

  http://goldsilver.com/news/the-arbitrageur-silver-in-backwardation/

 • Wiener

  Heeft iemand het boek “Geld, krediet en crisis” van Soto gelezen en is het een aanrader?

  Overigens Bennieleuk, ik ben zelf ook begin 20 en zilver zal niet richting de 10usd gaan is mijn mening, maar mocht het wel gebeuren dan vind ik dit inderdaad ook niet erg. De fundamenten waarom wij goud en zilver kopen veranderd voorlopig niet, daarom zou 10 dollar mij wel goed uit komen, nog meer bijkopen als het even kan. Uiteraard is het nooit leuk om hoog te kopen en de koers te zien dalen, maar het is slechts de koers en tijd om te verkopen is het nog lang niet!

 • ramona

  We vergeten(woordspraak!) vaak het goede/positieve nieuws,hierbij:

  http://www.visionair.nl/wetenschap/speciaal-voedingssupplement-vertraagt-hersenveroudering/

 • Seppel

  Het “blog” begint “blok” te vormen, wel gezellig jongens en meisjes.

 • Henk

  eoro/dollar naar 1,27 gaat lekker
  Dit maakt nog maar eens duidelijk dat je met PM ook hedget tegen een eurodaling

  ps:
  ad hominem opmerkingen leveren imo geen positieve bijdrage aan de discussie

 • jefke

  ja jongens,

  Die benny zegt gewoon dat hij het niet leuk vindt dat zijn waarde zakt en dat hij het raar vindt dat iemand anders hoopt dat iets wat hij bezit zakt om dan te kunnen bijkopen, waarom dan niet in eerste instantie wachten.

  Het is gewoon een verschil in redeneren.

  en “lange termijn” is nu eenmaal voor iedereen anders.

  beetje respect naar elkaar aub, maar dat is al vele malen aangehaald.

  @bennie: verander af en toe je nick dan kan je ff terug objectief meespraten ;-)

  anders hebben we weer johan toestanden LOL :-D

 • WijRos

  @bennie leuk
  Meneer Leuk, om u nog even te waarschuwen, reken er maar mee dat de zilver en goudprijzen nog verder dalen, misschien wel dit hele jaar. U gaat dus nog veel meer verliezen als u verkoopt. U creëert winstkansen als u bijkoopt.

 • WijRos

  @bennie leuk
  Meneer Leuk u hebt pas verlies als u verkoopt en winst als u verkoopt. Goud en zilver koop je in fases in op momenten dat de prijs voor u goed is. Voor aandelen geldt hetzelfde alleen als het bedrijf failliet gaat dan zijn ze waardeloos. Dat geldt ook voor goud en zilver als het zo ver is dat iedereen het op de schroothoop gooit dan hebt u vooral ik een probleem. Ik zie dat nog niet gebeuren. Integendeel, mensen die het hardste roepen dat goud en zilver minder waard worden willen een inkoop moment voor zichzelf creëren. Met name lieden als Soros en Buffet zijn goed in dat vak. De ambtenaren en vele anderen denken als Buffet zegt dat het lager wordt dan moet ik verkopen met als resultaat …. dat de prijzen dalen.

 • RCPL

  @bennie leuk

  Bejaarde? Is “ik vindt” misschien dan de spelling van voor WO II?
  Of is correct Nederlands simpelweg niet voor jou weggelegd?

  Je mag best een andere mening hebben dan bijvoorbeeld x.
  Maar als je (opbouwende?) kritiek hebt, motiveer het dan.
  “Zilver op 10$”. Waar zijn de argumenten en feiten?

  Overigens; respect voor x!

 • ramona

  Mijnheer Ben Nie(t!) Leuk, als zilver naar de 10 euro(denk dat je tr o. bedoelt?) dan denk ik dat dat een prima inkoopmoment is! ;) (was het maar waar!) ;)

  Persoonlijk heb ik het kleine beetje dat ik bezit (ben nog niet zo lang op de hoogte!) ook voor een te hoge prijs ingekocht,maar op de lange termijn….!? (je weet het niet he!) :)

  Maar als het dezelfde waarde houdt en dat eventueel in andere(nieuwe!) munt lijkt mij het ook goed en zie ik het als soort bescherming! ;)

 • WijRos

  @Rien
  Beste Rien, ik denk dat het anders in elkaar steekt. De werkelijke inflatie is hoger dan dat de officiële cijfers aangeven. Het zijn nu juist wel de producten die je alle dagen nodig hebt zoals energie, communicatie, woonlasten, gezondheidsverzekeringen en voedsel die veel meer stijgen dan de officiële inflatie indexen. De inflatie daalt schijnbaar doordat de huizenprijzen dalen, de rente daalt en meer van dat soort flauwekul waar niemand tastbaar voordeel van heeft. De meesten hebben inmiddels onverkoopbaar huis met een vastgelegde rente dus voor al die mensen daalt de inflatie niet. Ook de prijzen van de uit Azië ingevoerde producten stijgen minder dan de inflatie alleen die worden nu minder gekocht omdat men minder te besteden heeft dus ook daar heeft vrijwel niemand voordeel van.
  Generaal kun je zeggen dat alle producten en diensten die in Nederland “geproduceerd” worden veel meer in prijs stijgen dan de inflatie. Kapitaal goederen en in Azië geproduceerde producten dalen in in prijs. Deze laatsten worden echter minder gekocht dus zou de inflatie index verandert moeten worden naar meer primaire goederen en diensten maar dat past de politiek vanuit optisch oogpunt niet want dat levert een hogere inflatie op.

 • bennie leuk

  @x
  Weet je wat ik nu zo vreemd vindt van iemand van 20 ? ; dat je zilver koopt voor 25,=
  OK, maar dat het je dan vervolgens niets uitmaakt dat die naar 10,= zakt ??
  Dat is voor mij als bejaarde niet te geloven….
  Heb zelf enorm verlies geleden ,en kan je zeggen dat het mij wel enorm pijn doet !
  Het begrip voor de jeugd ;Nederland verzorgingsstaat begint mij iedere keer weer meer duidelijk te worden.
  (Laat die rode duimpjes maar weer komen….)

 • jefke

  @wijroos & Rien :

  een voorbeeld van rhodium inkoop: http://www.edelmetall-handel.de/rhodium-ankauf/

  prijs ligt tuurlijk ver van de spot.

  wat de btw betreft: dat is met platina en zilver net zo.

  Ik zeg dan ook rhodium -als- de koers zakt, als ik voor 1000 euro 50 gram kan kopen ga ik er och een gokje mee wagen, we spreken bij zilver soms al over de tre verwaarloosbare btw, als je de lange termijn rhodium chrart ziet…..helemaal te verwaarlozen denk ik.

  iets met enkel voordelen bestaat natuurlijk niet.

  grts

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rien
  Door een iets andere bril gekeken:

  De inflatie is ongeveer 25% onderschat.
  Alles zou 25% duurder moeten worden om voor evenwicht te zorgen.
  Maar niet alles kan 25% duurder worden.
  Geen probleem: het gemiddelde moet 25% duurder worden.
  De producten die we alle dagen gebruiken zullen het minst duurder worden.
  De producten die we niet (nooit) nodig hebben (goud!) kan dus het meest duurder worden.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  http://www.zerohedge.com/news/top-three-central-banks-account-25-developed-world-gdp

  What does this mean? It means that nearly $8 trillion in world economic growth is artificial and exists only courtesy of central bank intervention – if one is looking for the reason why there is no mean reversion to a more stable period of time, there’s your answer. It also means that central banks will never unwind their “assets”, either actively, or passively, by letting them mature, as doing so would effectively mean an accelerated return to a non pro forma status quo, one in which global GDP suddenly finds itself $8 trillion less.

  Our advice to anyone in the trading and investing business who has just had enough of central planning, … is: find a new job. … Because from now until the inevitable collapse of the financial system in its current form, nothing will change.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “De giftigheid van Uranium valt ook wel mee”

  Klopt, het woordje “enorm” ben ik vergeten te wissen.

 • WijRos

  Beste Jef, ik denk dat Rien precies aangeeft hoe het zit.
  De giftigheid van Uranium valt ook wel mee als je het potje waar het in zit maar niet opent. Het wettelijk in Nederland niet toegestaan het te bezitten, denk ik, dus fysiek Uranium valt af.

 • WijRos

  @jefke
  Beste Jef, Rhodium kopen is geen probleem maar het verkopen is problematisch en als je geen bedrijf hebt blijf je met het BTW gat zitten. De handel in dit metaal is geconcentreerd bij 1 bedrijf en als u daar geen connecties mee hebt dan raad ik u af hierin te beleggen. Johnson Mattey biedt mogelijkheden om in dit soort fysieke producten te investeren maar u bent dan afhankelijk van dit bedrijf.
  De Uranium certificaten bij Denison zijn zekerder lijkt mij.

 • pietje

  Op deze site worden bijna alle vragen omtrent goud beantwoord.
  http://www.numbersleuth.org/worlds-gold/
  echt een aanrader.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @jefke
  Het grootste gevaar van niet verreikt uranium (i.e. de grondstof) is de enorme giftigheid ervan. Radioactiviteit is verwaarloosbaar.
  Het probleem met rhodium en platinum is dat het niet op grote schaal herkenbaar is. Ook is het lastig om een industrieele afnemer te vinden. Fysiek bezit is dus imo af te raden voor de kleine man.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  Ik heb ergens in 2004/2005 zelfs een forum gerund over investeren in Uranium. Ik ben dus wel bekend met de pro’s en contra’s.
  Maar stel je nu eens voor: Iran gooit een kernbom op jerusalem.
  Of: Pakistan/India besluiten eens kernachtig op te treden.
  Of: Door bezuinigingen geet er ergens weer eens wat flink mis met een kerncentrale.

  Er zijn op dit moment voor mij te veel risico’s in uranium. In een stabiele wereld economie zou ik hier geheel anders over denken.

  Ik heb me nu beperkt tot de PMs, Olie/Gas en cash! (jawel!). Andere sectoren zie ik nu even niet zitten.

 • jefke

  @rien: mischien dit jaar wel mooie koopmomenten voor platina en rhodium als de industriëele vraag sterk terugvalt kunnen die snel wat serieuze klappen krijgen. Je kocht vorige week al 50gr rhodium voor 2400 euro.
  En zowel rhodium als platina kan je gewoon fysiek thuis hebben, uranium ook maar……. ;-)

 • WijRos

  @Rien
  Goud en zilver zijn goed maar je hoeft niet alles op deze 2 metalen te zetten. Ik denk dat alle tastbare grondstoffen uiteindelijk hun waarde blijven houden of duurder worden wegens schaarste. Uranium gaat schaars worden want de atoombommen waar men het Uranium uit terugwon beginnen op te raken dit jaar.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  Dat heb ik overwogen, maar ik heb dan toch voor zilver aandelen gekozen.
  Voor mij is hierbij de risico/winst verhouding zoek.
  De uranium markt is compleet gecontroleerd. Er is nauwelijks een spot markt. Bovendien hebben de kopers daar bijzonder veel macht via de resp overheden.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben bullish op de sector. Maar ik denk dat voor dit (en komende) jaren er toch vooral naar zekerheid zal worden gezocht door investeerders. Uranium is en blijft in de ogen van investeerders een uiterst riscante investering. Onterecht, maar dat kan ik niet veranderen.

  Daarom denk ik dat zilver en goud een betere investering zullen zijn.

  Als de peak-oil realisatie begint door te dringen, dan zal er nog wel een leuke spike in de U-sector zitten. Zal die dit jaar komen? (Het is één van mijn “grey swans” die dit jaar mogelijk zijn)

 • WijRos

  @Rien

  re. investeren in Uranium.

  Beste Rien, je zou eens To.U (Uranium participation corp) kunnen proberen dat is een aandeel die alleen in fysiek Uranium doet. Je hebt niets met allerlei mijn problematieken te maken. Het materiaal staat onder beheer bij Denison.

 • Ethan

  Ron Paul Media Slights:
  http://imgur.com/a/L5lOf

  Oh, want hoop ik toch dat de massa in het algemeen wakker wordt en dat ze gaan inzien hoe ze bedrogen worden. Niet alleen m.b.t. verkiezingen, maar in het algemeen!

 • Ethan

  Ok, nogmaals een berichtje van mij wat niet direct over G & Z gaat… maar als er iemand nog niet zat te twijfelen over hoe sturende en manipulatief de main stream media kan zijn, dan moet je de volgende link maar even bekijken:

  http://www.reddit.com/r/ronpaulcensored

  Het geeft heel goed aan hoe sturend de media kan zijn, iets wat iedereen hier ook wel weet m.b.t. financiele cijfers en economisch nieuws.

  Als je denkt dat je het ‘hier in het Westen’ wel goed zit met het nieuws.. dat het altijd open en eerlijk is.. dan is dit wel een eye-opener!

 • Mr. B

  Ik wou hem eigenlijk niet plaatsen maar….. deze is names jou x. voor bennie ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=XlXg7CrrHfw

  Mvgrt, Mr. B

 • Seppel

  @x.
  Bennie is iets minder leuk dan hij zelf denkt………….

 • x.

  @bennie leuk

  Jij in elk geval niet! Dat maakt mijn ook niet uit. Als 20 jarige met een leuk aandeel pm’s denk ik dat ik sirieuser ben dan welke andere 20 jarige dan ook. Nee heb het verstand niet van gerard of andere die heer geweldige informatie neerzetten. Maar volg alles wel… Noem het anders ik ben de domste van het blog hier prima maar wij zijn wel de 1% van de slimste.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @RB
  Uranium: blijf bij de producerende mijnen, en blijf weg van de explorers. Die laatste kunnen wel enorme sprongen maken, maar hebben ook zeer grote risico’s.
  Enkele yahoo tickers: CCJ, PDN.TO, DML.TO, STM.TO, UUU.TO
  Zelf ben ik uitgestapt uit de uranium sector. Ik blijf overtuigd dat kernenergie de enige oplossing is voor piek olie, maar twijfel of zich dit kan vertalen in betere prijzen voor de mijn ondernemingen. Een aandeel blijft een aandeel, en die doen het zoals bekend niet zo goed.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Jullie
  “Check de charts, the only way is up !”

  Ik heb afgelopen woensdag nog eens mijn charts erbij gehaald, en moet zeggen dat ik koop signalen had voor zo ongeveer ieder aandeel in mijn portefeuille.
  Hoewel ik niet 100% zeker ben dat mijn indicatoren goed werken in een bear markt, heb ik toch de sprong gewaagd en er bij gekocht.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  Ik ben het met je conclusies eens, niet met je woordkeuze :-)

  De prijs van goud (en zilver) zijn omgekeerd evenredig met het vertrouwen in overheden!

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Russia warns the us not to attack iran or it will trigger ww3

  http://revolutionarypolitics.tv/video/viewVideo.php?video_id=17197

  Oh shit (2).

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Foreign Warships Will Need Iran’s Permission to Pass through Strait of Hormoz

  TEHRAN (FNA)- All foreign warships will soon be unable to pass through the Strait of Hormoz unless they first receive a permission from the Iranian Navy ships deployed in the region, an Iranian parliamentarian said, adding that the country’s lawmakers are now working on a relevant plan as the strategic waterway is part of the Iranian territories.

  http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9007270216

  Oh shit (1).

 • gordijnen

  Romney mogelijk toch niet winnaar Iowa

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3107881/2012/01/06/Romney-mogelijk-toch-niet-winnaar-Iowa.dhtml

  Volgens de website van de Republikeinse partij kreeg Romney daar 22 van de 79 uitgebrachte stemmen. Volgens teller Edward True waren er in werkelijkheid maar 53 kiezers, en kreeg Romney 20 stemmen minder dan aangekondigd was. Dat zou betekenen dat Santorum in heel Iowa 12 stemmen meer heeft gekregen dan Romney.

  Altijd mooi dat voorspellingen op deze site vaak uitkomen.

 • Erik

  @wijros:
  Vergeet het papier en laat het zorgen maken over aan politici en economen die deze rommel de wereld in sturen. Wat maakt het nu uit of het fysieke goud vandaag stijgt of over pas een jaar.

  Hij bedoeld denk ik dat als de beurzen instorten goud mee gaat. Dat is dan wellicht een beter koopmoment dan nu (zeker als je wat risico kan lopen).

 • john

  @wijros
  ??.. WTF Wat heeft een Dominee hier mee te maken ?..

 • WijRos

  Knot zegt “niet meer dan 90% hypotheek van de waarde van een huis”. De hamvraag is natuurlijk wat is de waarde van een huis? Is het 50% van de waarde waarvoor u het gekocht hebt 5 jaren geleden of waarvoor het corrupte makelaars syndicaat het ingeschat heeft?
  Dit is eindeloos ambtenaren gelul ( het spijt mij voor dit lelijke woord). Er worden vrijwel geen hypotheken meer afgesloten omdat de banken failliet zijn. Dus dit is getheoretiseer van een navelstarende ambtenaar.
  Pensioen fondsen moeten met de billen bloot en toegeven dat ze nog een werkelijke dekking hebben van circa 50% !!!!!!! Men zal de tering naar de nering moeten stellen en voor de grote groep pensionarissen is het te hopen dat we een periode van van 25 jaren lichte deflatie ingaan. Helaas, en dat ben ik helemaal met Gerard eens, zal het een ongebreidelde niet in de hand te houden inflatie worden met alle zeer bittere gevolgen vandien. Alle pensioenen verknald door de politici en hun parasieten apparaat en een land dat niets produceert dan alleen kennis en diensten waar echt niemand in de wereld behoefte aan heeft.
  Over 5 jaren is er geen geld voor AOW meer met gehalveerde pensioenen maar nog wel korting op inkopen voor het parasieten apparaat en natuurlijk subsidie op cultuur projecten en ontwikkelingshulp waarvan net als nu geen cent van bij de mensen komt die het echt nodig hebben.
  De dominee’s, sociologen, economen en andere politici zullen allemaal heel meelevend uitspreken dat ze niet begrijpen hoe het zo ver heeft kunnen komen want zij hadden niet “geloofd” dat het zo ver zou kunnen komen. Dit terwijl iedere degelijke huisvrouw het overheidstekortprobleem al 10 jaren aan zag komen. Iedereen weet dat als je geld moet lenen om je rente te betalen dat er iets fundamenteel mis is maar ons parasieten apparaat denkt dat ze gewoon door kunnen gaan net als in de VS.

 • WijRos

  @Gerard
  re. “Het verlies aan vertrouwen in de politiek wordt het allergrootste gevaar in Europa en de VS de komende jaren. Daar ben ik heilig van overtuigd”.

  Beste Gerard, de politiek is nu zo ver op de ivoren toren dat ze geen energie meer stopt in het vertrouwen in hunzelf. Er wordt voor het vaderland weg gelogen en het belastinggeld wordt besteed aan allerlei persoonlijke hobbies. De gemiddelde burger is alle contact met zijn zogenaamde vertegenwoordigers kwijt. Dat proces is jaren geleden al begonnen en er is dus feitelijk geen democratie meer maar een totale bureaucratie. De ambtenaren bepalen wat goed of slecht voor ons is en die bepalen ook wat er gebeurd. We hebben dus feitelijk een dictatuur geleid door een onaantastbaar vormloos ambtenarenapparaat die samenwerkt met de parasieten (de bonustrekkers) die de grote bedrijven en semi overheidsorganen leiden. Deze groep omderdrukt het gewone volk totdat de “bom” barst. Dan hebben we hier ook bijltjesdag volgens mij zal vooral het niet meer aanwezig zijn van het pensioengeld de druppel zijn die de emmer zal doen overlopen.

 • WijRos

  @Gerard
  re. “Ik maak me wel zorgen over de papierhandel.

  Beste Gerard, waar gaat het om: het papier of het fysieke materiaal? Vergeet het papier en laat het zorgen maken over aan politici en economen die deze rommel de wereld in sturen. Wat maakt het nu uit of het fysieke goud vandaag stijgt of over pas een jaar. Je weet wat er met de fundamenten aan de hand is. Er hoeft dus niet getwijfeld of zorgen gemaakt te worden.
  Maak gebruik van de huidige lage prijs als je nog wilt kopen en wacht af wat de parasieten ons allemaal te melden hebben. Het is toch allemaal theater.
  In Bill Bonner zijn verhaal van vandaag wordt nu gezegd dat Greenspan de US$ mogelijk met opzet ten val heeft gebracht om zo de Amerikaanse overheid in diskrediet te brengen. Denk voor al aan Atlas Shrugged het boek waar Greenspan vroeger aan hing. Dit is duidelijk een nieuwe zienswijze.
  Als de G % Z miners er volgens jou belabberd bijliggen dan moet je ze kopen, dit is dan het moment. Persoonlijk vind ik ze al weer duur worden.

 • Gerard

  @Rien
  “Als je dat bedoelt, dan heb ik een probleem met je definitie van machts-vacuum. Een machts vacuum is in mijn begrip een afwezigheid van een centraal gezag. Dat is in geen van de genoemde situaties het geval.”

  Volgens mij haal je economie en politiek nu door elkaar.

  Ik schreef nog nadrukkelijk “weggestemd” of via “revolutie”.
  Laat ik het laatste als voorbeeld nemen. De tsarenheerschappij in Rusland werden gewoon opgehangen.
  Napoleon kwam aan de macht via de Franse Revolutie. En deze revolutie begon met het “kopje eraf” van politici en koningshuis in plaats van de stembus.

  Als “het volk” het vertrouwen in de politiek totaal verliest, dan gebeurt er dit. Dan kun je de stembussen opruimen, die hebben dan geen zin meer. Dat is een “machts-vacuum”.
  ALLE voorbeelden die ik noemde zijn zo begonnen.

  Alleen Hitler kwam aan de macht via de stembus. Maar kort daarna werden de stembussen afgeschaft. Afschaffen democratie was zelfs zijn belangrijkste item in de verkiezingscampange waarop hij gekozen werd. Het volk was het vertrouwen in de uitsluitend zichzelf verrijkende democratische partijen kwijt. In Mein Kampf al kraakte hij de democratie al tot de grond toe af.

  Het verlies aan vertrouwen in de politiek wordt het allergrootste gevaar in Europa en de VS de komende jaren. Daar ben ik heilig van overtuigd.

  Als opeens de munt valt in hyperinflatie en verdwijnt terwijl de politiek blijft volhouden dat de munt oersterk is en de inflatie slechts 1,6% bedraagd, dan voorspel ik jullie nu al zo’n machts-vacuum. Politici en centrale bankiers zullen dan nergens meer veilig zijn.

 • bennie leuk

  @x
  Ik vraag mij af of iemand jou wel serieus neemt…………….??

 • Gerard

  @Jullie
  “1 July bottom = 29 December bottom (half jaar bodems dus)”

  Toch zie ik NIET dezelfde patroon.
  Er is nu op zilver een derde lagere top gezet.
  En ook 2x een lagere bodem sinds 29 september (resp. 30, 28,5, 27).
  Vandaag bleek maar weer dat de eerdere bodem van 30 nu de weerstand was.
  De lange downtrendlijn vanaf 1-10-2010 werd niet eens aangetikt op 30.
  Nog geen verbetering op de chart. Maar WEL een mooi koopmoment nog!
  Komt wel goed, maar later dit jaar.

  Ik maak me wel zorgen over de papierhandel.
  Hierdoor gaan goud en zilver gewoon als aandelen en beurzen reageren.
  M.a.w. de ECHTE waarde van G&Z is nu wel heel sterk aan het verdwijnen. Het is gewoon lucht-handel geworden.
  Ik ben erg bang dat als de beurzen fors omlaag gaan, G&Z gewoon meegaan.
  Ergens las ik dat dit OOK de reden kon zijn dat de G&Z-miners er zo belabberd bij liggen.

 • Gerard

  @x
  Viel mij ook op!
  Ik moest meteen denken aan de directeur van CBS waarin in het RTL7 nieuws 1e uitzendig volledig was, daarna de bewuste zin “tussenuit” geknipt was. Ook voor het NOS journaal. Heb ik al eerder op dit blog geschreven, ongeveer 6 weken terug.
  De zin was als volgt: “de bevolking houd de hand op de knip”. De geknipte zin: “waarmee je kunt afvragen of er nog wel iets in die knip zit”. Waarna het intervieuw gewoon verder liep.
  Waarmee het bewijs geleverd is dat elk woord op een weegschaal gewogen wordt.

  Er mochten natuurlijk geen vragen gesteld worden omtrent inflatie. Dat was wel HEEL duidelijk!
  Dit programma was duidelijk bedoeld om “vertrouwen” te winnen via massamedia.

  Precies EEN jaar terug werd ook ontkend dat Griekenland, Portugal, Spanje en Italie in de problemen zouden komen omtrend hun staatsschulden. OOOOO, dat was toen vloeken in de kerk! Dat was TOTAAL niet aan de orde. Neeee, zover komt het NOOIT. Ik herriner mij dat nog heel goed!
  Dus geloof die onzin maar beter niet. Blijf realistisch.

 • x

  klaas begint nu te liegen geen inflatie zegt hij

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Saudis, Gulf states on war alert for early US-Iran clash

  http://www.debka.com/article/21620/

 • Ethan

  Gaan we weeer.. echt, die main stream media (ook al ‘lame stream media’ genoemd door velen) pushen het nu toch echt hoor..

  “CBS omits Paul from new Suffolk University Poll when he’s in 2nd place”
  a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/407523_10150571949740844_642595843_10978191_391779030_n.jpg

  “CNN: Mystery candidate to emerge?”
  imgur.com/r/ronpaul/d8ypE

  “Santorum: “They have this idea that people should be left alone, be able to do whatever they want to do, government should keep our taxes down and regulations low, that we shouldn’t get involved in the bedroom or in cultural issues. That is not how traditional conservatives view the world.”

  Rick Santorum On Small Government (spread far and wide):
  youtube.com/watch?v=1Gwwmm-cQxU

  Mijn hemel, waar vinden ze die enge figuren!?!? :X

  Dan maar even een meesterlijk stukje er tegen over zetten:

  Ron Paul’s 2002 Predictions All Come True
  youtube.com/watch?v=ifJG_oFFDK0

 • temp242

  Vive La France!!!
  De Franzozen gaan dit jaar in hun broek schijten!
  Krijgen ze van de Belgen, excuseer van de beroofde Belgen nog een bank cadeau en gaan ze in maart 2012 nog omvallen!

  http://www.zerohedge.com/contributed/how-prevent-bailouts-bank-runs-other-fun-things-do-your-hard-earned-dollars

 • io
 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Nico

  Ik ben inmiddels in de berichtgeving omtrent uranium gedoken en heb een account bij BinckBank afgesloten. Diverse namen – zoals Fission, Hathor, Dyl en Paladin – zijn de revue al gepasseerd, maar kun je me iets meer op weg helpen v.w.b. de bekende en betrouwbare namen? Links naar sites en/of blogs zijn ook van harte welkom. Bij voorbaat dank.

 • Nico

  Crash JP Morgan Buy Silver – Max Keiser vs. Jamie Dimon
  blijft leuk die onzin.
  http://www.youtube.com/watch?v=I0mhX9hpq3g

 • Piet3

  @hi5
  thnx, gelukkig kunnen we elkaar hier scherp houden! Rekenkundig een factor 10 misrekend. Keep your feet on the ground.

 • high five

  Sprott koopt $1.500.000.000 / 30 = 50 miljoen ounces = 1/14 jaar mijnbouw produktie van zilver = iets minder dan 4 weken zilvermijnbouw produktie.

 • high five
 • greetjes

  A must read/watch:

  What I have been afraid to blog about: THE ESF AND IT’S HISTORY

  http://www.marketskeptics.com/2011/06/the-esf-and-its-history.html

 • Ethan

  Gerald Celente: EU Collapses In 90 Days, Bank Holiday and War (GLD, SLV, EWI, VGK, EWG)

  http://etfdailynews.com/2012/01/04/gerald-celente-eu-collapses-in-90-days-bank-holiday-and-war-gld-slv-ewi-vgk-ewg/

  :S

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  De euro ligt op zijn gat. Veilingen mislukken en de markten beginnen te twijfelen of al die landen wel genoeg geld vinden de komende weken en maanden. In januari 2012 moeten de Europese landen voor € 82 miljard financiering weten te vinden. In het eerste kwartaal komt het totaal op € 234 miljard.

  De daling van de euro is nog lang niet voorbij.

  Koop goud, zilver of dollars, maar gooi de euro’s buiten.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/01/05/de-euro-op-zijn-gat/

 • greetjes
 • Piet3

  Nog even om zaken nuchter te bekijken: de rekensom voor wat betreft de fysieke aanschaf van Eric Sprott:
  1,5 miljard dollar aan zilver:
  1.500.000.000 á 30 dollar/ounce * 35.2739619 punce per kilo = ongeveer 1.417.476 kilo zilver
  Deze hoeveelheid is gelijk aan ongeveer 2 jaar mijnproductie.
  Dit is een extremere versie van Max Kaisers’ ‘Crash JP Morgen buy silver’ actie van 2010.

  Wat niet weglaat dat er nog veel zilver in omloop is en niet als industrieele grondstof wordt gebruikt. De grote maar: In totale hoeveelheden is de waarde van zilver in zeer kliene verhouding met de totale hoeveelheid geld in omloop. Missschien dat Eric voor elkaar krijgt wat Max wou bereiken.

 • Sander

  Misschien doet oom Mario wel wat italiaans goud in de verkoop ten gunste van een bepaalde amerikaanse bank ?!

 • x

  @Jullie

  De rembrandt kist met 50 munten 3 kilo puur zilver is echt een onwijs mooie set! heb hem ook staan de orginele kist er bij en certificaten echt een pracht item. Verder ook wel wat baartjes van scottsdale. Soms vind ik het een paar euro wel waard voor een mooi object te hebben. is maar net hoe ruim je zit en waar je voorkeur ligt.

 • Jullie

  Dames en Heren, volgens mij welingelichte bronnen is de kans aanzienlijk groot dat we heel goed een MONUMENTALE sprong omhoog kunnen gaan doen in het goud.

  Ik zal een tip geven die je zelf na moet gaan kijken op de charts :

  1 July bottom = 29 December bottom (half jaar bodems dus)

  Check de charts, the only way is up !

 • Oom Dagobert

  @Jan
  Zou het kunnen dat een of meerdere nationale banken hun kelders uitmesten in een poging om de lokale ondergang af te remmen ?
  Ik denk niet dat er op dit ogenblik kleine partijen aan de verkoopzijde staan.

 • Jullie

  Mwa, ik heb zelf ook een beetje ‘sier’ zilver, kost wel wat meer, maar een bepaalde verzamelwaarde zal het denk wel blijven houden.

  Heb Rembrandt setje van de Franklin Mint is bijvoorbeeld gewoon prachtig, ook een stukje Hollands trots natuurlijk, kost wat, maar dan heb je ook wel wat.
  Over de tijd zullen zulke setjes denk gewoon meer waard gaan worden. Het is heel simpel, de fysieke metaal prijs is het altijd minimaal waard. Waarom dan niet een klein beetje extra verzamelwaarde erbij ?

  En nogmaals, met de tijd zullen zulke (complete!) soort setjes alleen maar zeldzamer, en dus meestal duurder gaan worden.

  Het is leuk voor erbij, en dit soort objecten zie ik als de objecten die je zo lang mogenlijk moet houden, eerst je ‘normale’ fysieke metaal eruit, zoals de ‘gewone’ munten en baren, en pas als laatste, als het echt nodig is, gooi je dit soort setjes eruit.

  Maargoed, ik beleg dan ook op de zeer lange termijn, en misschien wel daar voorbij…

 • greetjes

  @Jan

  Jan, ik ben maar een simpele ziel, maar zou het zo kunnen zijn dat de (gemanipuleerde) goudprijs laag gehouden wordt zódat de Centrale Banken nog zoveel mogelijk fysiek goud in kunnen slaan tegen een redelijke prijs???

 • Piet3

  @Ethan,
  Daarnaast zit je nog altijd aan de btw vast bij ounces. Hopelijk kunnen we achteraf zeggen dat dit geneuzel op de millimeter was, maar momenteel is het toch een 1,5 ounce verschil.

 • Michiel

  je hebt natuurlijk verzamelwaarde op de lunar en kookaburra series enzo, maar volgens mij is dit echt voor de verzamelaar.

 • Michiel

  heb bij perth mint net zitten kijken, en je hebt tegenwooridg zelfs van die ingekleurde munten, zoals wild life of de dragon serie. Collega van mij had het daar over en vroeg zich of dit straks ook nog wel echt waarde had, aangezien die munten zo 50 tot 70 dollar per stuk kosten

 • Ethan

  Jammer dat zilver per Kg alweer een Euro of 50 gestegen is in de loop van deze week. Heb net weer wat middelen beschikbaar om wat ounces aan t schaffen. :/

 • Michiel

  Euro zakt verder weg ivm slechte nieuws uit Hongarije (volgende dominosteen is gevallen)

  waarschijnlijk zal ook Oostenrijk hiermee in de problemen gaan komen, langzamerhand worden de problemen steeds duidelijker

 • Michiel

  de verhoudinge euro dollar komt steeds dichter bij elkaar in de buurt lijkt wel, maar in euro’s stijgt het nu vele harder.

 • x

  We zitten tegen de 30 dollar zilver! zal die der door heen schieten?

 • Seppel

  Dat was dan ander zilver dan het mijne Nico !

 • Nico

  Zilver steeg met +73% in 2011!
  dan moet je wel winst nemen anders gaat dit gemiddeld niet op.
  http://www.slimbeleggen.net/2012/01/05/zilver-steeg-met-73-in-2011/?reseller=4eaeeb29ce984

 • jefke

  Jan: Mischien omdat fysieke aankoop weinig weerslag heeft op de koers.
  Als ze fysiek inkopen en papier dumpen kunnen ze de papieren koers onder controle houden.
  Zoals u weet is de papierenhandel velen malen groter dan er effectief goud is. Fysieke aankoop krijgt een des te grotere weerslag als de papieren handel het begeeft en afsplitst van de echte handel.

 • Jan

  @Gerard: als het waar is dat de centrale banken veel goud opkopen op dit moment, hoe komt het dan dat de koers stabiel blijft?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  Als je dat bedoelt, dan heb ik een probleem met je definitie van machts-vacuum. Een machts vacuum is in mijn begrip een afwezigheid van een centraal gezag. Dat is in geen van de genoemde situaties het geval.
  Je bedoelt eigenlijk een economische neergang waarbij de bevolking het vertrouwen in zijn overheid verliest. Ik zou dat liever een vertrouwens vacuum noemen.

 • Wiener

  Vanavond een extra uitzending van nieuwsuur bij de Nederlandsche bank.
  Ben benieuwd wat ze te melden hebben over goud, aangezien ze in het voor stukje de mooie glinsterende baren goed in beeld brachten. Helaas zal het wel weer een hoop gelieg zijn en andere mooie praatjes dat het weer goed komt met de euro.
  Ben nog steeds heel blij dat ik deze site gevonden heb en hier het echte nieuws kan volgen.

 • io

  blijkbaar weer te vroeg victorie gekraait, het artikel van Paul gaat vrijwel direct zeer ver weg op de webpagina, onvindbaar als je er niet specifiek naar zoekt.

 • Gerard

  @Rien
  “Een machts vacuum onstaat vaak NA een oorlog, niet er voor. Per definitie is een oorlog een gevecht tussen twee of meer machtsblokken.”

  Beste Rien, dan ken je de geschiedenis niet goed. Hyperinflatie leidt vrijwel altijd tot machts-vacuum, omdat de bevolking de eigen overheid niet meer vertrouwt.
  Machts-vacuum brengt geheel nieuwe leiders voort.
  Dat zagen we na de hyperinflatie in Ex-Joegoslavie, Melocovic (of hoe heet die ook alweer).
  Failliet Frankrijk bracht Napoleon.
  Failliet Duitsland bracht Hitler.
  Failliet China bracht Mao.
  Failliet Rusland bracht Lenin.
  Failliet Spanje bracht Franco.
  Failliet Italie bracht Mussolini.
  Soms via de stembus, soms via revolutie zoals China, Rusland en Spanje.
  Er nog heel veel voorbeelden meer, denk eens aan Zuid-Amerika o.a., maar ga ze niet allemaal noemen.
  Bij naderend faillisement meerdere Eurolanden gaan wij ECHT ook zoiets zien. Maar dat kan nog wel enkele jaren duren.

  Dave,
  Leuk bedacht als optimist, maar er bestaan geen “resetknop”.

 • WijRos

  @spaarpot
  Beste meneer of mevrouw spaarpot, China gaat zichzelf voeden als er voldoende regen valt. Landbouwkundig zijn ze daar veel verder dan waar ook ter wereld en ze gaan zuid Amerika meer en meer gebruiken om klimatologische problemen op te vangen.
  Voor zover ik de Chinezen begrijp willen ze zelfvoorzienend worden en als je ziet wat ze bereikt hebben de laatste 30 jaren dan gaat hun dat mogelijk lukken. Ze zijn nu onder andere een project gestart in Argentina waar ze lokalen leren onbruikbare grond bruikbaar te maken. Alleen de Argentijnen houden niet van werken dus dat zullen ingehuurde Bolivianen of de Chinezen zelf moeten doen.

 • io

  blig = blog

 • io

  eindelijk !!! Een objectief en relatief uitgebreid stuk over ron Paul in de Belgische Main Stream Media !!!
  http://www.hln.be/hln/nl/10496/Verkiezingen-VS-2012/article/detail/1373405/2012/01/05/Ron-Paul-kan-de-luis-in-de-Republikeinse-pels-worden.dhtml#reageerTag

  zelfs een vermelding over de oostenrijkse school :-)

  zou het archief van dit blig dan toch nog als studiemateriaal gaan dienst doen ooit ? ;-)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @spaarpot
  Dat bericht is 16 jaar oud. Het heeft alle schijn dat ze nog steeds genoeg te eten hebben in china.
  Het is wel leuk om zulke verontrustende berichten te zien van zo lang geleden. Dat relativeerd goed!

 • spaarpot

  Ik lees veel mee,en probeer het te begrijpen.
  Goud en zilver sparen, eerlijk gezegd liever niet,maar je moet wel.

  http://www.odemagazine.nl/doc/0001/Wie-geeft-China-straks-te-eten/

 • WijRos

  Dave :
  @High five
  Ja natuurlijk krijgen we hyperinflatie. Exponentiele groei bestaat namelijk niet. Daarom begrijp ik het probleem ook niet, zet die geldpersen gewoon aan en doe er niet zo moeilijk over. Hoe eerder dit geneuzel over is des te eerder kan de economie weer draaien.
  Wat is de reden dat men er zo geheimzinnig over doet?…. iemand?

  10

  Beste Dave, hyperinflatie is niet het punt, het gaat altijd samen met snelle verarming van de sparende bevolking, dat zijn onder andere de pensioenen. Als een grote groep van de bevolking snel verarmd dan leidt dat tot oproer en uiteindelijk bijltjesdag. Dat betekent letterlijk dat vakbondsleiders, politici, en economen die van alles en nog wat beloofd hebben voor de bijl gaan. Het zou dus veel beter zijn om de geldpers vandaag stop te zetten en eens een gezonde deflatie te hebben.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Dave
  Sorry Dave, daar ga ik niet in mee :-)
  Er is geen war on gold. Er zijn alleen een paar jojo’s die proberen hun winsten te maximeren, en het maakt hun niet uit wat ze daartoe gebruiken.

 • Dave

  @Rien

  How about “the war on gold & silver”…. ook mogelijk gemaakt met belastinggeld dat in de toekomst geind moet gaat worden..

 • WijRos

  Dave :
  Beste Wijros,
  Ik zeg ook niet dat het goud gestolen is. Er is wel degelijk voor betaald alleen het was een veel te lage prijs. Vanaf eind jaren 80 wist men immers dat de euro gebaseerd zou worden op het freegold systeem.

  00

  Beste Dave, als je ambtenaren laat beleggen of erger speculeren dan kun je met grote verliezen rekenen omdat deze lieden niet met geld om kunnen gaan. Dat bewijzen ze nog steeds elke dag en dat zal ook nooit veranderen.

 • ramona
 • Ethan

  @Rien

  Zoals Ron Paul zei in een toespraak die ik laatst hoorde:

  “If terrorism isn’t a country, how can you declare a war against it?”

  :D

 • gordijnen

  Tegelijkertijd liep de rente woensdag sterk op. De tweejaarsrente stijgt ruim 40 basispunten tot 9,3%. Voor een obligatie van de Hongaarse staat met een looptijd van tien jaar kwam het rendement op ongeveer 10,5%, bijna 40 basispunten meer dan dinsdag. Het staatsagentschap AKK dat belast is met de uitgifte van staatsobligaties, zag zich gisteren genoodzaakt een voorgenomen omwisseling af te blazen van lopende obligaties in nieuwe met een langere looptijd. Volgens AKK waren er voldoende biedingen, maar was de rente te hoog opgelopen.

  http://fd.nl/economie-politiek/693486-1201/europese-commissie-hint-op-maatregelen-tegen-hongarije

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Dave
  Dat is er een deel van, maar nog belangrijker is de oorlog in Irak en Afgahnistan. Alsmede de oorlogen tegen drugs, armoede, terrorisme etc etc. Al deze “wars” hebben maar 1 doel: Geld van de bevolking in de zakken van het establisment te pompen.

 • gordijnen

  RTL7 wist vandaag nog te melden dat de officiele inflatie geen 2,4 maar 2,3% was over heel 2011. De leugen regeert. Ik denk dat wij in 2012 al 2,4% hebben met alle verhogingen.

  Gelukkig alle huidige uitgaven teruggebracht, zowel zakelijk als prive, naar 35% van de inkomsten. Erg veel zaken heb je eigenlijk niet nodig en zijn dus overbodig.

 • Dave

  @Rien

  U doelt op de reeds 800 FEMA kampen en de recentelijk aangenomen wet die iedere inwoner van de VS zonder aanleiding zijn burgerrechten af kan nemen?

  Daarom is het zo belangrijk dat mensen het geheim van goud en zilver leren kennen. De EU en de BRICS zijn allen voorbereid op het onvermijdelijke.. het freegold systeem.

  Waarom ik dan toch zilver spaar? Zilver zal tot het freegoldsysteem veel betere rendementen maken. Zodra het weer 1 op 12 staat ga ik me voorbereiden om zilver in te wisselen voor goud. Mijn verwachting is dat dit medio 2016 zal gebeuren.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “WO3 is zeker niet nodig. Het is vaak een gevolg van een machts-vacuum dat onherroepelijk zal ontstaan. Natuurlijk zal men proberen dit te voorkomen. Van de andere kant, WO2 werd gefinanciert door de BIS (Duitsland was immers failliet, had helemaal niks meer).
  Er MOET altijd een wederopbouw volgen, een soort NUL-punt, of reset. Een wederopbouw. Een allesvernietigende oorlog is wel de snelste weg dit te bereiken.”

  Een machts vacuum onstaat vaak NA een oorlog, niet er voor. Per definitie is een oorlog een gevecht tussen twee of meer machtsblokken.
  Een oorlog wordt vaak gestart door een machtsstructuur die zijn basis verliest. Het beginnen van een oorlog is een soort laatste redmiddel om de eigen machtsstructuur overeind te houden.
  Zeker in de moderne oorlogen wordt er niet gestolen van het land waartegen men oorlog voert, maar juist van de eigen bevolking. Zij zijn het die de oorlog (i.e. de zittende machtsstructuur) betalen. Zowel in geld als in bloed. Zogezien is de ware oorlog eigenlijk die van de zittende machtsstructuur tegen de eigen bevolking. Ook al wordt deze tegen een externe “vijand” gevoerd.
  De huidige situatie in de USA laat dit enorm duidelijk zien.

 • Dave

  @Gerard

  Ik ben een positief ingesteld mens en weet dat alle leiders weten dat het einde van dit monetaire systeem in zicht is. Daarom kopen centrale banken ook massaal goud. Ik denk dat dit spelletje gerekt wordt om China (als grootste schuldeiser) de kans te geven om ook een enorme goudvoorraad te bezitten voordat het papier in de hoogste versnelling eruit gegooid wordt en de resetbutton ingedrukt wordt.

  Er is geen weg terug omdat deflatie het einde van de macht van overheden betekent. Rente naar 12 procent was te doen in de jaren 80 toen de staatsschuld nog niet zo hoog was. Zie jij de V.S. jaarlijks 1,8 triljoen alleen aan rente betalen? Gaat nooit en te nimmer gebeuren.

 • Gerard

  @Dave
  Helaas Dave, was het maar zo gemakkelijk.
  WO3 is zeker niet nodig. Het is vaak een gevolg van een machts-vacuum dat onherroepelijk zal ontstaan. Natuurlijk zal men proberen dit te voorkomen. Van de andere kant, WO2 werd gefinanciert door de BIS (Duitsland was immers failliet, had helemaal niks meer).
  Er MOET altijd een wederopbouw volgen, een soort NUL-punt, of reset. Een wederopbouw. Een allesvernietigende oorlog is wel de snelste weg dit te bereiken.

  Elke CB koopt al erg veel goud op momenteel. Maar hier voorkom je hyperinflatie niet mee.
  Het vertrouwen in de valuta gaat vallen. Dat vertrouwen heeft al een grote deuk opgelopen.
  Er is geen enkele oplossing meer zodra de inflatie de 10% grens passeert.
  De enige oplossing is die van Ron Paul en Peter Schiff:
  Stoppen met NOG hogere schulden maken, vervolgens de rente naar 12%.

 • Dave

  @Gerard + High five

  Heren, we hebben het nu over een wereldwijde inflatie. Alle fiatvaluta’s worden massaal bijgeprint. Ik mag toch hopen dat elke CB van elk land weet wat er komen gaat. Exponentiele groei is bij iedereen bekend.

  Als je weet wat er komen gaat dan kun je maatregelen nemen. Alle centrale banken kunnen goud aankopen en opnemen bij de activa zodat wanneer de dollar versneld valt de waarde van goud de balans weer recht trekt en men over kan gaan op het freegold systeem. Elk land kan weer met een schone lei beginnen en oorlog is niet nodig.

  De vraag zou dus eigenlijk moeten zijn, waarom is WO3 nodig en wat is daar het voordeel van en voor wie?

 • Gerard

  @Dave
  Ja natuurlijk krijgen we hyperinflatie.
  Wat is de reden dat men er zo geheimzinnig over doet?…. iemand?

  Beste Dave. De reden is dat hyperinflatie pas het begin is van de ellende. De ellende begint altijd een hele tijd daarna. Als voorbeeld, kijk naar Weimar, kijk naar ex-Joegoslavie.

 • high five

  Beste Dave, je gaat het probleem hiervan begrijpen als je naar Zimbabwe kijkt of de geschiedenis bestudeert van de Weimar republiek tijdens jaren 20. Vraag maar aan de grootmoeder van een of andere Karl Heinz oder Heidi of ze een brood kon kopen.

 • Gerard

  Kunst..
  Van Klink, (de adviseur van Zijlstra, VVD wetsvoorstel):

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/06/kunstsubsidies-gaan-niet-over-economische-noodzaak-maar-over-macht

  En dat is precies wat gebeurt in de politiek. NIET voor de burger, maar het gaat uitsluitend over MACHT !
  Ook de al 17 toppen in Brussel vorig jaar gingen NIET over de Eurocrisis, het gaat over MACHT, en niks anders.
  Leer eindelijk eens de ECHTE daders van de ellendige crisis kennen!

 • Gerard

  @greetjes
  De omslag van goud vanuit de cyclus (winter/lente) is erg moeilijk te bepalen.

  Dit zal nu totaal anders zijn dan de omslag in 1949. Dat komt omdat de USD aan het einde van WO2 nog altijd een sterke munt was met goudstandaard.
  We zullen nu EERST hyperinflatie krijgen, daarna oorlog. Het “nieuwe” in deze moderne FED-tijd is, dat alle valuta tegelijkertijd gaan vallen binnen enkele maanden. Dat is overigens OOK de volle overtuiging van Mike Maloney.
  Maar wat dan?
  Het is GEEN Argentinie of Mexico die terug vielen op de USD. Wij zullen op geen enkele munt terug kunen vallen als ze allemaal gaan.
  Dat geeft “plunder”oorlogen zoals WO2 ook een plunder-oorlog was. WO2 is ook ontstaan uit hyperinflatie. Alleen Weimar en daadwerkelijk oorlog duurde zo’n 12 jaar. Japan was al iets eerder aan het plunderen geslagen, dacht 1937 oorlog met China.

  Houd in ieder geval met EEN ding terdege rekening!!
  Als inflatie straks gaat versnellen, dan wordt je totaal op het verkeerde been gezet. Men zal zoiets zeggen als; “Het is onder controle, inflatie zal komende maanden al snel dalen”.
  Hyperinflatie is NOOIT onder controle. Eenmaal boven de 10% is er geen enkele weg terug meer.
  Nogmaals, het zal moeilijk worden te bepalen wanneer je dan je goud moet verkopen! Het gaat pas ECHT beginnen NA de hyperinflatie. Van 1923 tot 1939 duurde het in Duitsland.
  Maar dit gaat gewoon anders aflopen.

  Misschien heeft Willem Middelkoop nog het meeste gelijk. Hij zegt alleen, “Zorg dat je flexibel bent”.
  Je moet dus ten alle tijden in staat zijn om je biezen te pakken en ergens naar toe kunnen vluchten.
  Of je wordt gewoon boer in een afgelegen dorp.

  Helaas, ik ben nu ook 100% overtuigd dat hyperinflatie gaat komen. Overheidstekorten worden steeds groter en groter, en de politiek weigert daar iets aan te doen. Ik las gisteren ergens dat de kunstsubsidies voor illegalen en steuntrekkers gewoon doorgaat. Heeft de rechter bepaald. Rutte is teruggefloten. Bij mijn vriend in de straat woont een illegaal uit oost Europa die 125.000 per jaar kunstsubsidie ontvangt. Hij 25.000 per persoon voor 5 leerlingen die door de sociale dienst worden geleverd. Dit gaat dus gewoon door en wij moeten hard worden aangepakt.
  Dit soort knoeiwerk zal hyperinflatie onvermijdelijk maken.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Europe: The Liars Club, Who Really Owes the Money

  You have been hearing Europe is broke but what you have heard has been filtered through newspapers and TV stations owned by “certain groups” paid to lie to you. Your information is useless, as usual, like everything else you think you know. Let me tell you a short story and then drop some minor facts any 2 year old could check that will, we hope, make you question other things.

  http://www.veteranstoday.com/2012/01/03/europe-the-liars-club-who-really-owes-the-money/

  Boeiend artikel. Ik moest alleen maar harder lachen om de wanhopige strapatsen van Homo Sapiens. Heerlijk, wat een gestoorde soort zijn we toch. ;-)

 • Dave

  @High five

  Ja natuurlijk krijgen we hyperinflatie. Exponentiele groei bestaat namelijk niet. Daarom begrijp ik het probleem ook niet, zet die geldpersen gewoon aan en doe er niet zo moeilijk over. Hoe eerder dit geneuzel over is des te eerder kan de economie weer draaien.

  Wat is de reden dat men er zo geheimzinnig over doet?…. iemand?

 • temp242

  Zeg het Gerard, zeg het, vanaf maart 2012???

 • Gerard

  @high five
  Ik ben altijd bang van de altijd uitkomende voorspellingen van Faber.

  “Marc Faber – 100% Sure We Will Have Hyperinflation ” !!

 • greetjes

  @Gerard

  Zeer gewaardeerde Gerard (en dat meen ik), als kennishebbende van de Kondratieff-cyclus kun je toch ook een tijdspanne aangeven wanneer goud op zijn top komt? Dát is wel informatie die wij hier allemaal willen hebben ;-) Wanneer is/zijn de omslagpunt(en) dan?

 • Dave

  Beste Wijros,

  Ik zeg ook niet dat het goud gestolen is. Er is wel degelijk voor betaald alleen het was een veel te lage prijs. Vanaf eind jaren 80 wist men immers dat de euro gebaseerd zou worden op het freegold systeem.

 • Gerard

  @high five
  “We onthouden niks meer, we weten niet meer.”

  Je verwoordt het goed. Het is inderdaad diep treurig. De media ZONDER informatie, de trend.
  Het wordt ook heel bewust gedaan.

  Kijk eens naar verkiezingscampagnes. “Ieder krijgt EEN minuut om het onderwerp uit te leggen”.
  Snap je het?
  Zolang mensen niks weten, kun je ze bespelen…

 • temp242

  Klopt beste HF, vraag ze wél alles over de laatste nieuwe gadgets van die nieuwe I-phone of wie sterren op de dansvloer heeft gewonnen, of met wie de bachelor gevogelt heeft.
  Welkom in de moderne wereld van de Brood en Spelen.MVG.

 • WijRos

  @Dave
  re. Reken maar dat de oranjes goed bedeeld zijn..

  Beste Dave, ik weet dat mijn mening onpopulair is maar ik geloof er niets van dat de oranjes maar 1 cent ervan gezien hebben, dat zou eindeloze kranten artikelen opgeleverd hebben. Het is namelijk bijzonder populair af te geven op het koningshuis.
  Het geld is naar onze ambtenaren, uitkeringen en naar de elite bij de financiële instellingen gegaan dat zijn toch de plaatsen waar alles wat wij inbrengen, verdwijnt. Geloof maar van mij dat de meeste presidenten veel meer kosten en die zijn vaak nog onbetrouwbaarder ook. Ons goud is verkocht en de politiek en de ambtenarij heeft er Sint Nikolaas van gespeeld zo gaat dat. Het is dus net als al het gas van Nederland geconsumeerd. Er is nog steeds een uitspraak die bekend is van China tot Chili en dat is de “Dutch desease” wij hebben in al die jaren nog steeds niets geleerd. Dat heeft niets met ons koningshuis te maken maar alles met onze ultra linkse consumeer democratie.

 • high five

  Gerard. Ik verwacht dat minder dan 5% van de bevolking interesse heeft in maatschappelijke, (geo) politieke ontwikkelingen in de wereld.
  Nav een you tubeje: Amerikanen werd gevraagd naar de hoofdstad van Iran (bijna niemand wist het), heb ik gisteren de proef op de som genomen in ons winkelcentrum en gevraagd wat de hoofdstad van Iran was. 5 man! (ik moet toegeven waaronder niet al te snuggere winkeldames) Maar niemand wist het.

  Youp van het Hek heeft gelijk. We onthouden niks meer, we weten niet meer. Wat is de hoofdstad van Iran ? Weet ik niet, ik heb geen bereik! :-)

  De wereld van kennis is via de computer in huis, maar iedereen zit in een coma voor de buis heb ik het idee. Of is dat niet zo.?

 • temp242

  Gerard :@bennie leuk “Kun je misschien iets duidelijker zijn over die 50% vermogen die in 1999 weggeprint is bij de invoering v.d. Euro ?”
  Dit is het koppelen van alle munten t.o.v. de daadwerkelijke invoering op 1-1-2003.Voor degenen onder ons met een (nog) goed geheugen, de inflatie in die jaren waren extreem.Op de dag af 31-12-2001 vs 1-1-2002 hadden we een inflatie van “exact” 12%. In EEN DAG!Sommige dingen gingen toen 100% omhoog, zoals parkeermeters, OZB en wegenbelasting, en pilsje terras. Maar gemiddeld 12%.Hiervan heeft erg lang een site bestaan van een club die “inflatie” duidelijk wilde maken aan het volk. Hier haalde ik steeds deze cijfers vanaf. Site is enkele jaren terug opgeheven. Volk geeft niks om inflatie. Meer interesse in GTST en balletje balletje kwis, helaas.

  Beste Gerard NIET alléén in die periode hoor. Zelfs tijdens de overgang 2011/2012 is mijn (basis) gsm rekening met 11%!!! verhoogd, beperkte inflatie zo noemt men dat dan. Herinner je ook mijn post enkele dagen geleden mbt. de energiefactuur. Fantasieland is gewoon uitgevonden om de toen al failliete (grote)landen te ‘redden’ op de kap van alle andere landen rondom.MVG.

 • high five

  Je zou het niet zeggen als je naar de prijs van zilver kijkt, maar deze man (Marc Faber) is altijd dead on geweest mbt zijn voorspellingen.
  http://www.youtube.com/watch?v=7r9o3jmyoaA&feature=context&context=G295c598RVAAAAAAAAAA

 • jaccie

  @pietje

  Ga gewoon door met ververstrekken van info en het geven van je mening omtrent PMs!!
  Ik waardeer je mening bijzonder!

 • ramona
 • jaccie

  @AntiPietje

  Wat beledigend dat je deze naam hebt aangenomen. Pietje heeft het recht te zeggen wat hij vindt, bovendien heeft hij een frisse kijk op het gebeuren rond goud en zilver en heeft, mijn inziens, vaak nog gelijk ook.
  Jouw naam getuigd niet van respect, vind je niet?

 • ramona

  ‘Instorting dollar en beurzen op zwarte vrijdag 13 april 2012’
  ‘Financiële zeepbel China 100 x groter dan in VS – ‘Pact Rusland en China om VS ten val te brengen’

  http://xandernieuws.punt.nl/?id%3D649557%26r%3D1

 • ramona
 • Gerard

  @Erik
  Nog even dit:
  In een volle cyclus van ca 80 jaar heb je 2x een zeer hoge top op goud: omslagpunt zomer/herfst en winter/lente.
  En 2x een laagtepunt op goud: omslagpunt lente/zomer en herfst/winter.

  Dus 1968 was inderdaad het dieptepunt (lente/zomer).

 • Dave

  @Boefke

  Tja, die 1100 ton van ONS goud moet toch weer ergens opduiken. Reken maar dat de oranjes goed bedeeld zijn..

 • Gerard

  @bennie leuk
  “Kun je misschien iets duidelijker zijn over die 50% vermogen die in 1999 weggeprint is bij de invoering v.d. Euro ?”

  Dit is het koppelen van alle munten t.o.v. de daadwerkelijke invoering op 1-1-2003.
  Voor degenen onder ons met een (nog) goed geheugen, de inflatie in die jaren waren extreem.
  Op de dag af 31-12-2001 vs 1-1-2002 hadden we een inflatie van “exact” 12%. In EEN DAG!
  Sommige dingen gingen toen 100% omhoog, zoals parkeermeters, OZB en wegenbelasting, en pilsje terras. Maar gemiddeld 12%.
  Hiervan heeft erg lang een site bestaan van een club die “inflatie” duidelijk wilde maken aan het volk. Hier haalde ik steeds deze cijfers vanaf. Site is enkele jaren terug opgeheven. Volk geeft niks om inflatie. Meer interesse in GTST en balletje balletje kwis, helaas.

 • Gerard

  @Erik
  Je vergeet even dat in de jaren 30 nog een goudstandaartd stond op de USD.
  Hoewel? Is van 17 naar 34 dan geen mooie stijging?

  Je keek overigens naar de industriesector. Die was booming vlak voor WO2.
  Je moet eigenlijk altijd naar de S&P kijken. Die is zuiverder omdat daar alle sectoren inzitten.

 • Erik

  Nog steeds apart dat iedereen in de K-winter goud aangeeft. Als we zoals Gerard zegt er van uit gaan dat we nu in 1929-1933 periode zitten hoop ik dat we nog voor midden 1932 zitten. Daar is een absoluut dieptepunt te zien. Het dal wat in de zomer van 1933 zit is iets minder laag. Daarna gaat het alleen nog maar omhoog (met horten en stoten).
  stockcharts.com/freecharts/historical/djia19201940.html

  Voor goud een ander verhaal. En daar kan ik Gerard niet echt volgen. Als ik Kitco kijk zie ik de volgende cijfers:
  <1930: tussen 20.66 21.32
  1931: 17.06
  1932: 20.69
  1933: 26.33
  1934: 34.69
  etc.
  1968 en verder wordt het wat hoger.

  Absoluut geen stijging dus in de k-winter, in iedergeval niet in de VS (deflatie scenario). De verhalen uit Duitsland (hyperinflatie) zijn er wel dat goud sky high ging (ten opzichte van de duitse munt), maar dat lijkt dus meer een lokaal issue.

  Wellicht dat we nu minder op lokale markten georiënteerd zijn en meer wereldwijd.

  Maar dan blijf ik het moeilijk vinden. Denk je aan een deflatoir scenario met gelijkblijvende goudprijzen of voor een (hyper)inflatoir scenario met hoge goudprijzen.

  Natuurlijk kun je ook voor goud kiezen voor een veilige investering. Maar gezien de goudstand nu kun je goud nauwelijks meer veilig noemen. Het zit al in een wave waar het in ieder geval weer naar boven of naar beneden lijkt te moeten gaan. Tenzij dit een stabiele prijs is voor goud natuurlijk.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  Wanner je belasting op iets gaat heffen (sluit ik zeker niet uit) dan ben je ook verplicht op te geven welke hoeveelheid je hebt. Nu heb ik wel wat adressen waar ik dat van zou willen weten ;)

 • Dave

  @Boefke

  Ik geloof ook niet in confiscatie. Waarom confisceren als je belasting kunt heffen? Daarom bewaar ik m’n goud in het buitenland, buiten het zicht van de overheid. Nederland mag m’n schulden hebben… hahaha..

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  @ Pietje.

  Confiscatie? Lijkt me een aparte manier om die te beginnen met het compleet tax-free aanbieden van goud (Europees gezien overal gelijk). En zelfs de mainstream media pikt de kwartaal revaluatie van goud op de ECB -balans op http://www.marketwatch.com/story/ecb-balance-sheet-grows-gold-reserves-increase-2012-01-04

 • Corry

  pietje :Steeds meer begin ik te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de columnisten die financiële columns schrijven.Laat ik als voorbeeld onze eigenhuis columnist nemen Zilverpaul.Waarom zilverpaul, iedereen hier op dit blog kent zijn columns.Maar wat me opviel is dat zilverpaul in zijn ene column fysiek zilver & goud nog ziet als bijna enige zekerheid in het leven.Maar in een andere column (edelmetaal-info.nl) raad hij iedereen weer aan om in mijnaandelen te stappen omdat fysiek goud & zilver weleens geconfisqueerd kunnen worden door de overheid begrijpt u het nog ik niet.Als de overheid ons goud & zilver confisqueert dan hebben ze allang allen goud en zilvermijn genationaliseerd want je begint altijd bij de bron.Dus mensen neem allen goeden adviezen die u in diversen columns leest maar met een korreltje zout.

  Zilverpaul zit hier voor slechts 1 reden: de handel voor TSM aanjagen! En daar wordt hij voor betaald.

 • Ethan

  Geweldig hoe op het NOS journaal Ron Paul ook weer niet genoemd wordt.

  Romney komt een paar tellen aan het woord, en zegt dat hijzelf, Santorum en Paul alle 3 goed uit deze ronde gekomen zijn. Met:

  1: Romney: 25%
  2: Santorum: 25%
  3: Paul: 21%
  4: Gingrich: 13%

  Dan vind ik de eerste 3 dusdanig bij elkaar zitten, dat je ze op z’n minste alle 3 moet nomen. Met 8% tussen 3 en 4 denk ik dat je daartussen een vrij natuurlijk splits-punt hebt.

  Bachmann stapt uit de race. Gelukkig maar, want qua parate kennis was zij gewoon een ramp..

 • Dave

  Hongarije is het eerste land dat de macht weer terugneemt van de Centrale Bank

  Het Hongaarse parlement heeft twee wetten aangenomen, die volgens het IMF en de EU de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank in gevaar brengen.

  Vanwege de wetsvoorstellen werd het overleg met Hongarije over financiële steun begin deze maand opgeschort.

  Het Hongaarse parlement stemde met een overweldigende meerderheid voor het omstreden wetsvoorstel. Dat vergroot de greep van de Hongaarse regering op het monetaire beleid van het land. Van de parlementariërs waren er 293 voor, slechts vier stemden tegen.

  Grotere invloed
  De nieuwe wet breidt het aantal leden van het comité dat het monetaire beleid vaststelt, uit van zeven naar negen. Omdat de twee nieuwe leden worden benoemd door het parlement, waar de regeringspartij Fidesz een absolute meerderheid heeft, krijgt de regering hier nu een grotere invloed op.

  Het parlement besloot daarbij ook via een grondwetswijziging tot een fusie van de financiële toezichthouder PSZAF met de centrale bank. Een gevolg daarvan kan zijn dat de huidige centralebankpresident Andras Simor, een tegenstander van het kabinetsbeleid, wordt vervangen door een bondgenoot van premier Viktor Orban.

  Politieke beïnvloeding
  De EU en het Internationaal Monetair Fonds riepen de Hongaarse regering eerder deze maand tevergeefs op het wetsvoorstel in lijn te brengen met EU-wetgeving, alvorens het in stemming te brengen. De Europese Commissie gaat nu bekijken in hoeverre de wet in overeenstemming is met de Europese regels.

  Hongarije heeft onlangs hulp ter waarde van 15 tot 20 miljard euro aangevraagd, nadat het land problemen ondervond bij het veilen van staatsleningen.

  De centrale bank keerde zich voorafgaand aan de stemming fel tegen de wetswijzigingen. Volgens een verklaring op de website van de bank brengen deze de stabiliteit van de Hongaarse economie in gevaar. “De nieuwe wetten scheppen ruimte voor politieke beïnvloeding van beslissingen van de centrale bank”, aldus de bank.

  Dit is groot nieuws mensen en u weet het!

 • Ethan

  Van een ander forum:

  “I strongly recommend a look at Ann Barnhardt’s blog today as she has some interesting additional insights into the MFG theft. Don’t miss the letter from the central midwest farmer as more and more people realize that paper is paper and people are breaking promises all over the place and there is no rule of law, let alone enforcement of it.”

  http://barnhardt.biz/

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje
  Zelf is de man (vrouw).
  Onbaatzuchtigheid bestaat niet.
  Zelfs deze post niet.
  Uiteindelijk kun je alleen zelf beslissen wat er voor jou goed is.
  Er is echter geen reden om hierop af te knappen. Integendeel, door zelf je eigen verantwoordelijkheid te nemen kun je uiteindelijk enorm veel leren. Zodra je je eigen verantwoording neemt is er geen stoppen meer: Je blijft leren tot aan je dood.

  Daartegenover staat het blijven geloven in de dondergod, de regengod, de beurs analisten, de goud guru’s, TV predikers en politici. Maar dan moet men ook beseffen dat men daarmee de eigen toekomst ten behoeve van die van deze “leiders” heeft opgegeven.

 • Rudolf

  Voor Oostenrijk ben ik niet zo bang, wel voor al die andere balkan landen zoals Croatië e.d. die ook hun deel van de taart willen…

 • bennie leuk

  vervolg; Je bedoelt denk ik van 2 Gulden naar 1 Euro, .
  Als dit zo is, dan kunnen ze dit toch ook zo weer herhalen ?

 • temp242
 • Rudolf
 • WijRos

  RCPL :
  Nieuwe column Rene Tissen: “Hongarije gaat failliet”
  We hebben een volgende dominosteen die valt!
  Ik ben steeds benieuwder naar Oostenrijk…

  Beste RCPL, ik denk dat Frankrijk, België en Nederland een stuk dichter bij is en een hoop meer problemen hebben dan Oostenrijk.

 • bennie leuk

  beste Gerard,
  Lees altijd met heel veel genoegen jouw verhalen met een objectieve en eerlijke mening.
  Zo ook het stuk over de “K Winter”.
  Kun je misschien iets duidelijker zijn over die 50% vermogen die in 1999 weggeprint is bij de invoering v.d. Euro ?
  Waarom hebben Henk en Ingrid hier dan nooit iets van gemerkt ??

 • RCPL

  Nieuwe column Rene Tissen: “Hongarije gaat failliet”

  We hebben een volgende dominosteen die valt!
  Ik ben steeds benieuwder naar Oostenrijk…

 • RCPL

  De US Mint heeft in de eerste drie werkdagen van 2012 bijna 3,2 miljoen silver eagles verkocht. Verkopen van november / december 2011 lijken – net als vorig jaar – te zijn doorgeschoven naar januari. Het totaal over 2011 blijft net onder de 40 miljoen ounces. Wederom een verkooprecord.

  November 2011 (1,3 miljoen ounces) en December (2,0m ounces) waren dus een stuk lager. Toen er (o.a. door mij) twijfel ontstond of dit het begin van een downtrend zou kunnen zijn, gaf Rolf aan dat het te maken had met de introductie van de nieuwe 2012 Eagles.

  En dit lijkt dus te kloppen. Geen verkooppraat en geen mening uit eigen belang, maar gewoon de nuchtere realiteit!

 • WijRos

  @pietje
  Beste Piet, niemand in deze wereld is onafhankelijk. Column-schrijvers hebben een doel als ze een verhaal schrijven. Ik denk dat er geen tegenspraak is in het adviseren van goud en zilver mijnen en fysiek goud en zilver als je denkt dat edelmetalen een gewild artikel wordt de komende jaren. Hoe regeringen gaan acteren weet niemand maar hoe minder ze weten hoe beter. Daarom zijn de burgers in de Middellandse zee landen er ook veel beter aan toe dan in het fiskaal transparante noord Europa. Tot nu toe hebben 99% van de burgers nog niet in de gaten dat ze zwaar belazerd worden door “vadertje staat” want gewoon een stel parasieten is die zo nu en dan een kruimel laten vallen voor de kiezende zombie. Hoe witter een economie hoe beroerder de vooruitzichten voor de burger dat is volgens mij een stelling die de komende jaren bewezen gaat worden.

 • WijRos

  @pietje,
  De VS is de grootste consument, de VS is veruit het oorlog-zuchtigst en vinden een presidentskandidaat unelectable als hij minder oorlog wil voeren, de VS heeft schijnbaar de grootste goudvoorraad, de VS heeft de grootste schulden die ze niet van plan zijn af te lossen en misschien wordt de VS de grootste olie producent als ze door mogen gaan met fracking en als er op andere plaatsen niet ook veel olie gevonden wordt met soortgelijke technieken, het is in elk geval zeker dat de VS het meest arrogant en de grootste mond heeft. Het is afwachten hoe de combinatie van al deze grootste zaken uitpakt.
  Het zou wel eens gunstig kunnen zijn voor edelmetalen.

 • pietje

  VS wordt weer grootste olieproducent ter wereld
  De afgelopen jaren zijn een aantal zeer grote olieontdekkingen gedaan in de VS. Ook worden steeds meer lastig te winnen olievoorraden nu ontgonnen.
  Lees meer : http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/vs-wordt-weer-grootste-olieproducent-ter-wereld/

 • pietje

  Steeds meer begin ik te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de columnisten die financiële columns schrijven.

  Laat ik als voorbeeld onze eigenhuis columnist nemen Zilverpaul.
  Waarom zilverpaul, iedereen hier op dit blog kent zijn columns.

  Maar wat me opviel is dat zilverpaul in zijn ene column fysiek zilver & goud nog ziet als bijna enige zekerheid in het leven.
  Maar in een andere column (edelmetaal-info.nl) raad hij iedereen weer aan om in mijnaandelen te stappen omdat fysiek goud & zilver weleens geconfisqueerd kunnen worden door de overheid begrijpt u het nog ik niet.

  Als de overheid ons goud & zilver confisqueert dan hebben ze allang allen goud en zilvermijn genationaliseerd want je begint altijd bij de bron.

  Dus mensen neem allen goeden adviezen die u in diversen columns leest maar met een korreltje zout.

 • Ethan

  En oh boy. GS weer:

  “MF Global unloaded hundreds of millions of dollars’ worth of securities to Goldman Sachs in the days leading up to its collapse, according to two former MF Global employees with direct knowledge of the transactions. But it did not immediately receive payment from its clearing firm and lender, JPMorgan Chase & Co, one of the sources said.”

  http://uk.reuters.com/article/2012/01/04/uk-mfglobal-goldman-idUKTRE80302120120104

  (En dan stop ik nu weer even met ‘spammen’.. maar er gebeurt ook zoveel en het gaat voor m’n gevoel ook steeds sneller :S )

 • Ethan

  Inderdaad, een goed stuk.

  Deze is ook een eye opener:

  “A former Fed official says in the Wall Street Journal that the Federal Reserve is covertly bailing out Europe. Insight with Gerald O’Driscoll, Cato Institute senior fellow, who says the Fed operated a “temporary U.S. dollar liquidity swap arrangement.””

  http://goldsilver.com/video/this-is-an-absolute-must-watch-fed-secretly-bailing-out-europe

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Ethan,

  Overigens is dat een heel goed stuk van Simon, kort, duidelijk en to-the-point, en dan begint hij nog niet eens over peak-oil.

 • Ethan

  @Rien

  Ok, bedankt voor de tip. :)

  Het is inderdaad zo dat ik uit gewoonte het http voorvoegsel automatisch weg haal. Ben vaak genoeg gebeten door de moderatie die weer toe slaat..

  Het zou mooi zijn als de accounts hier iets permanenter zouden kunnen zijn, met daaraan gekoppeld de gedachte: dit is een bekende die zich gedraagt, dus daar gaat de moderatie pas ‘aan slaan’ bij 5 links o.i.d.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Ethan

  In deze post gebruik ik geen “Reactie” link en kan dus de URL direct posten:

  http://goldsilver.com/article/simon-black-eight-simple-truths-you-need-to-know-about-2012/

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Ethan
  Tip: Zolang je 1 link post, kun je deze gewoon inclusief http etc doen. De link verschijnt dan in het blauw en is direct clickbaar.
  Pas als je twee links wilt posten, dan slaat de moderatie duivel toe.
  Daarbij is te bedenken dat ook een “reactie” link als 1 link telt.

  (In deze post gebruikt ik een reactie link, en kan dus geen http link meer gebruiken)

 • Ethan

  goldsilver.com/article/simon-black-eight-simple-truths-you-need-to-know-about-2012/

 • greetjes

  Rolf, mooi, die nieuwe kaarten met 1 en 2,5 gram goud. Beetje duur maar toch wel fijn dat je ze verkoopt.

 • ramona
 • ramona

  Ik ben bang dat de gewone burger het niet leuk zal vinden om te horen dat de banken geld kunnen creëren [wat ze ook doen] en zij die het krediet van de natie controleren, leiden het staatsbeleid van de overheden, en houden het lot van de mensen in de palm van hun hand.”

  Reginald McKenna (1863-1943), Secretary to the Treasury, First Lord of the Admiralty, Chairman of the Midland Bank (1918)

  http://www.unitynet.nl/achter%20de%20schermen/FED1.htm

 • rob

  @Gerard

  Weer een paar mooie stukjes, Gerard. Robert Schoon heeft het hier ook over in zijn laatste
  video, The Fix is in:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=65CnOUhEFIk

 • Ethan

  Voor de Ron Paul fans hier is dit wel een interessante site m.b.t. commentaar van de aanhang:

  reddit.com/r/ronpaul/

  Bijzonder was bijv. te zien hoe CNN opeens een technische storing had toen een militair aan het woord kwam die Paul steunt en die wat kritische opmerkingen begon te maken over wat de V.S. op militair gebied allemaal aan ’t doen is:

  youtube.com/watch?v=3TSxm2V8aVQ

  Ook boeiend zijn de afbeeldingen die op IMGUr gezet worden. ( imgur.com/r/ronpaul/ ) Niet alleen zijn ze soms gewoon grappig, maar ze zetten je ook aan het denken over elk trucje dat de media gebruiken om Paul te marginaliseren en klein te houden; Ook al zijn ze soms subtiel, er staan screenshots tussen waarbij je denkt ‘hmm.. typisch’:

  imgur.com/r/ronpaul/U4w32
  imgur.com/r/ronpaul/UFDVy
  imgur.com/r/ronpaul/8frND
  imgur.com/r/ronpaul/W4iiC

  Hoorde van een kennis vanmorgen ook iets soorgelijks op SBS6. Stuk gisteravond op TV o.i.d. over de kandidaten: “dit zijn de top 3 kandidaten” .. en we gaan vervolgens een heel stuk vertellen over die + een paar anderen, maaaarrr. minus Ron Paul… wat?!?!

  Ook typisch is bijv. Nu.nl:

  nu.nl/verkiezingen-vs/2706874/mitt-romney-wint-voorverkiezing-iowa.html

  Voor alle kandidaten, ook die echt in de marge zitten, een paragraaf. Maar over Ron Paul alleen het zinnetje “Ron Paul eindigde als derde.”. Hier is later nog wel een filmpje van een toespraak aan toegevoegd, dat maakt het iets goed..

  New Hampshire is trouwens wel Ron Paul aan ’t onderzoeken als je de trend ziet:

  imgur.com/r/ronpaul/jCHCR

  Tenslotte nog even terugkomend op dat artikel op Nu.nl. Altijd leuk/vermakelijk/triest/deprimerend (ik weet het soms echt niet ..) zijn de reacties op Nujij.nl..:

  Even een paar ‘pareltjes’:

  “71 – Sqrt-1 4 uur 25 minuten geleden door Sqrt-1
  Ron Paul is inderdaad oprecht maar een economische simpleton. Het grote geld moet daarom niets van hem hebben en staat dus achter Romney. Als gevolg kan hij wel inpakken. ”

  “75 – Endandit 4 uur 20 minuten geleden door Endandit
  @73

  Sure, de Federal Reserve gewoon afschaffen, zodat er geen enkele controle od regulatie meer mogelijk is?
  De inkomstenbelasting gewoon afschaffen?
  De gouden standaard weer invoeren?

  Ik denk dat “simpleton” inderdaad de correcte omschrijving is. ”

  “85 – Endandit 4 uur 9 minuten geleden door Endandit
  Of je het met de werkwijze van de FED eens bent of niet is een ander verhaal, maar het is wel het enige controle mechanisme dat er is in de US. Als je die afschaft is er geen enkele controle meer en kunnen de banken doen wat ze willen. Denken jullie nu echt dat dat beter gaat werken? ”

  De Federal Reserve die het “controle mechanisme” is.. :O :O :O

  Ja, want de U.S. Treasury zou dit zelf niet kunnen ofzo… waanzin..

  Ter opvrolijking nog even dit prachtige verhaal:

  Ron Paul Speech at Iowa University 10-21-11 – http://www.youtube.com/watch?v=pB4CqxkXMkU

  Wat ik persoonlijk zo heerlijk vind aan Paul is dat hij zo ‘to the point is’. Ook al ben ik het echt niet op elk punt met hem eens.. hij draait niet om dingen heen. Het is gewoon zoo verfrissend t.o.v. niet alleen de andere Amerikaanse kandidaten, maar ook gewoon t.o.v. wat wij in Den Haag hebben zitten.

  Vrijheid, welvaart, gezond verstand, etc. Niks “doe eens normaal man” of “met de kennis van nu” of .. of… of..

  Gewoon: ‘bij echte vrijheid ben je geen eigendom van de staat, dus kan er geen dienstplicht zijn, kan de staat je ook niet verbieden om dingen te doen met je eigen lijf, etc. Gewoon volledige zelfbeschikking en eigenaarschap en het recht en de ruimte om je creatief te ontplooien en in te zetten en om hiermee je levensonderhoud te betalen. En aangezien je een vrij mens bent, kan inkomstenbelasting ook niet legaal zijn’, hopsakee.. :D

  Logische conclusie op logische conclusie. :)

 • x

  @bennie leuk

  Nee goud doet het beter wil je zeggen?

  vorige week leuke partij bij gekocht tegen 25 euro per Oz/wiener nog steeds meer dan super blij mee! al gaat ie terug naar 10 dollar per Oz! want dan is het toch niet meer te verkrijgen.

 • bennie leuk

  @x
  Zilver doet het weer goed he ?

 • greetjes

  @WijRos

  gold & silver bugzzzzz?

 • x

  @greetjes

  Is niet de eerste keer dat de ING een dag pauze neemt..

 • WijRos

  @greetjes
  Beste Greet, hopen helpt niet.
  Er moet een nieuwe partij komen zonder ambtenaren in het bestuur of op verkiesbare plaatsen dat is de enige echte oplossing. Het moet een partij zijn die geleid wordt door producerende burgers van welke afkom of levensovertuiging dan ook, daarin zie ik de oplossing.
  Er zal echter nog heel wat water door de Rijn stromen voor het zover is. Tot nu toe komen er steeds meer (semi-) ambtenaren in de politiek.

  Misschien dat we een aantal van dit forum kunnen inzetten?

 • greetjes

  @WijRos

  jaja, ik weet het ;-) maar goddome: eens zou de 99% toch overwicht moeten gaan krijgen. Ik blijf hopen anders kan ik net zo goed de pijp uit gaan.

 • greetjes

  ING bank is uit de lucht en wat me ook verbaast: TOV Hazel webshop is al 2 weken gesloten… zouden ze geen voorraad meer hebben?

 • WijRos

  @greetjes
  Beste Greet, dat zijn militairen in actieve dienst en NIET degenen die het bepalen die zitten op het Pentagon en zijn vele stataliet kantoren.
  Het Pentagon heeft helaas meer invloed op wat er gebeurd dan de president, het congress of het volk, inclusief Ron Paul.

 • greetjes

  hele bizarre test voor psychopaten! Duurt 1 minuutje maar wel DOEN!

  http://www.youtube.com/watch?v=NgZGuasi1q0&feature=related

 • greetjes

  @WijRos

  voor jouw informatie: het grootste deel van zijn giften komt uit de militaire hoek, het meeste van die in actieve dienst. Die lieden kunnen ook rekenen, maar misschien liever werkeloos en thuis in plaats van kanonnenvoer voor de elite in de woestijn?

 • greetjes

  @high five

  Inderdaad hf, toen je dat berichtte was het meteen helder: Ron Paul zou niet als overwinnaar uit deze strijd komen, maar hij is het wél. Nu op naar New Hampshire. Dat zou nog weleens een verrassing op kunnen leveren omdat dat van oudsher een democratrische staat is.

 • greetjes

  @Gerard

  Ik had de column ook gelezen en vraag me af of mijnheer Tissen de eerste tekenen van het Gille-de-la-Tourette syndroom vertoont. Ook zijn opmerking over invoering van de SDR ben ik ontstemd over. Als alle Griekse miljonairs/miljardairs gezamenlijk een fractie van hun vermogen afstaan dan is Griekenland uit de schulden (is onderzocht). Doe dat hier dan ook maar; eenmalig iets minder van meer. Maar om nu van alle burgers dit offer te vragen van hun kleine spaarzame vermogen. Je lacht je toch kapot! Enne, ik heb toch al een keer btw betaald over mijn aankopen zilver, dus eh…. niks ervan.

 • RCPL

  Nieuwe trend voor 2012?

  Wanneer je de Europese 10-jaars rentes bekijkt op bijvoorbeeld http://www.pigbonds.info ,
  dan zie je voor ALLE Eurozone landen een (vette) plus, oftewel stijgende rentes!

  Vorig jaar zag je een “gespleten” gedrag; BIPIIGS omhoog, betekende DUI, NL, FI omlaag en vice versa.

  Als je meer van dagen als deze ziet, kun je zoetjes aan constateren dat de Eurozone als geheel steeds meer gewantrouwd wordt.

  Zie ook de rente van Hongarije (nauw verbonden met Oostenrijk) omhoog vliegen.

 • RCPL

  @StefanB

  Actual update UniCredit:

  De handel in het aandeel van UniCredit SpA (UCG.MI) is stilgelegd, nadat de Italiaanse financiele instelling woensdag nieuwe aandelen uitgaf tegen een scherpe korting van 43% ten opzichte van de huidige prijzen voor het aandeel, als onderdeel van het plan om EUR7,5 miljard aan nieuw kapitaal te verwerven.

 • WijRos

  @high five
  Beste Hi, ze noemen hem in de VS unelectable omdat hij onvoldoende liegt en anderen persoonlijk kritiseert en het allerbelangrijkste: hij is tegen oorlog dat mag je als vreedzaam Amerikaan niet zijn dat kost heel veel ambtenaren banen dat kun je toch begrijpen. Verder was hij voor inkrimping van de macht van het ambtenaren apparaat dat is natuurlijk fout want die tellen de stemmen.
  Het is jammer voor de wereld maar beter voor het privé leven van Paul dat hij kan terug kijken op een zeer succesvolle campagne maar dat helaas het corrupte systeem net als overal weer aan het langste eind trekt.
  ps. voor de goudprijs is het ook beter dat een ander wint want je moet er niet aan denken dat men opeens gaat bezuinigen in de VS. De goudstandaard komt er alleen als de wal het schip keert en dat zou wel eens niet kunnen gebeuren als Paul aan het bewind komt.

 • high five

  Toen bekend werd dat de telling van de stemmen op een geheime plaats zou plaats vinden vanwege een piep klein opgezet protestje (de protesters lachtte toen ze werden weggehaald) verwachtte ik al dat Paul niet zou winnen. Jongens, de manipulatie is zo open en overduidelijk.

 • Frits

  Voor de geïnteresseerden: Bij de eerste VS verkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidaat in Iowa is Ron Paul voorlopig geëindigd als derde met 21% na Mitt Romney en Rick Santorum met ieder 25%.

  In zijn speech aan het eind van de verkiezingsavond zei Ron Paul overigens dat uit een peiling was gebleken dat een meerderheid van de Amerikanen liever een goudstandaard heeft dan een papierstandaard.

 • Gerard

  En voor de Tissen Fans:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/Vrijwillige-bijdrage-om-schuldproblemen-staat-op-te-lossen.xml

  Even GOED lezen voor al degenen die al hun kapitaal goud en zilver willen opgeven voor de inkomstenbelasting! Je kunt maar beter voor een groot matras zorgen!

 • Gerard

  Kijk nu !! Heb je het over de duivel…
  2028 !

  http://www.slimbeleggen.net/2012/01/03/grootste-hedge-fund-ter-wereld-blijft-negatief-tot-2028/

  Hij snapt het dus ook!

 • Gerard

  Overigens, de complot-theorieen die iedereen ziet, zie ik HEEL anders.
  Het gebeurt namelijk al, iedereen WEET het maar niemand ZIET het!

  Medicijnen die nu extreem veel voorgeschreven worden momenteel wereldwijd. 1 op de drie Nederlanders slikt het momenteel. Het wondermiddel van de laatste jaren. Het wordt voor elke scheet voorgeschreven, en ook al NIET waarvoor het bedoeld is.
  “Citalopram”

  Officieel voor “neerslachtigheid” ofwel “depresiviteit”, maar volgens mijn huisarts heeft het een hele vervelende lange termijn bijwerking (Mijn huisarts is een felle anti-pillendoktor en is eerlijk). Het vernietigt “blijvend” je lange termijn geheugen.
  Moet je eens over nadenken hoe handig dat is in de naderende toekomst….

 • Gerard

  @WijRos
  “Beste Meneer Stefan, de FED kan de K cyclus wel uitstellen en daarmee de effecten veel beroerder maken maar niet stoppen. De vraag is alleen zal het dieptepunt voor 2015 gebeuren, volgens mij niet.
  Hier heeft Gerard ongetwijfeld een gefundeerd antwoord op.”

  Inderdaad juist Wijros. De K-cyclus Winter is uitgesteld sinds de start in 2000. Dat was 15-1-2000 om precies te zijn, het “point of no return” en werd ingeluid met een gigantische beurscrash wereldwijd.
  Vlak voor het omslagpunt in 1999 heeft men snel de Euro ingevoerd. Dit was dus NIET willekeurig 1999! Me5t de Euro werd al heel snel 50% van al het vermogen weggeprint. Dat geeft uitstel.
  De EUR USD begon ongeveer 1 op 1. Dus hierna was de USD aan zet met enorme devaluaties.
  Het spel wordt heel zorgvuldig gespeeld, en de wijze economen hebben NIETS in de gaten.
  Maar in feite heeft de printer nooit meer uitgestaan sinds 15-1-2000. Tegelijkertijd werd er aan elke sukkel een hypotheek verkocht om de “opbouw schulden” (waar het in de Herfst eigenlijk om draait) op te hogen.
  Dit alles gaf uitstel aan de deflatie van 2000 tot 2008. Velen zien dat ook 2008 als het startsein en NIET 2000.
  Vele economen zien dan ook 2028 als einddatum (de reset) en NIET 2020.
  Als bewijs zie je ook het patroon gelijk lopen van de DJ-index: 1929-1933 t.o.v. 2008-2012. Dit is inclusief de opleving van 1930-1933 t.o.v. 2009-2012.
  Dus een vertraagde beurscrash, rond 2e helft 2012 ongeveer, die jaren aanhoud zit erin!!

  Ondanks de geldprinter zie je nu toch echt dat de schulden-opbouw ten einde loopt (ook net als 1933!). Dat is het startsein van een ongekend drama: de schulden-afbouw.
  Economisch gezien zitten we nu dus in 1933. De “total sanering” en wederopbouw was in 1949. Dat is 16 jaar, vandaar dat magische getal van 2028 waar velen nu over spreken.

  Inderdaad wat Wijros zegt, de uitstel leidt alleen maar tot NOG groter drama voor de toekomst. Hoe langer uitstel, hoe groter het drama. Politiek wil graag drama uitstellen vanwege de verkozen periode van 4 jaar. Daarom zullen ze nooit de maatregelen treffen die nodig zijn.
  Gewoon: “Kicking the can on the road again and again and again”.
  Uitstel Winter JA, ontkomen NEE.

 • Rudolf

  Griekenland is lekker bezig met hun dreigementen:
  http://www.bbc.co.uk/news/business-16385792

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Iedereen bedankt voor de tips. Ik ga er serieus naar kijken.

 • temp242

  Beste RB,

  Bekijk ook eens Vanadium, nodig bij nucleaire installaties, vliegtuigen, etc, zie link aub.

  http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/v.htm

  MVG.

 • temp242
 • Nico

  RB
  Als je al over edelmetalen, spaargeld en cash beschikt, wat is dan met het oog op een gebalanceerde spreiding, een goede investering? Olie in de vorm van bijvoorbeeld aandelen Shell, ook al omdat de Perzische Golf binnenkort wel eens op slot zou kunnen zitten?

  Olie aandelen maken goede kansen.
  maar uranium aandelen maken betere kansen mogelijk meer dan 100% dit jaar
  waarom? vanwege de grote slachtpartij in uranium aandelen begin vorig jaar door de kernramp
  in Japan, er worden wereldwijd nog veel kerncentrales gebouwd dus de vraag blijft en neemt zelfs toe terwijl uranium steeds schaarser word, mijn aandelen stegen vandaag 13%
  ik zou zeggen onderzoek het zelf ook en doe er je voordeel mee.

 • Andreas

  Temp
  Dan heeft toch iemand kans gezien ,,goud,, uit fort knox te stelen.

 • Piet3

  Wanneer iemand Marruy Rothbard(overleden jaren 90) heeft gelezen weet diegene dat het systeem van (corrupte) centrale banken een systeem is waar uiteindelijk één Centrale bank(centrale wereld bank) de uitkomst is. Tenzij een Ron Paul of GW/SP/european lookalike hier een stokje voor steekt. Indien er niemand optreedt dan zal er geen land uittreden uit welke monetair Centraal bank-unie systeem dan ook. (er is nl. geen vrije markt meer waarover sommige voorstanders van het uiteenvallen van de Euro over spreken zoals in vorige systemen/economieën het geval was). Een frauduleus systeem zal(als het ‘plebs’ het toelaat) een totaliair systeem opzetten.

 • temp242
 • temp242
 • temp242

  Misschien een goede vraag voor de komende jaren?
  Wie heeft echte PM’s in handen?

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120103_116

 • Michiel

  of beter gezegd, hoeveel ounces, want das eigenlijk veel belangrijker….

 • Piet3

  2011 is voorbij, zilver in de min gesloten, mission FED & Co geslaagd?

 • Michiel

  Yep, gisteren avond toen de stijding begon flink zilver ingeslagen, vandaag al 5,7 procent in de plus. Ben beniewd hoeveel rendement ik hier uit kan trekken!

 • WijRos

  @StefanB
  Het stuk is goed, dank je wel Stefan.

 • WijRos

  @Jullie
  Beste Jullie, het niet onmogelijk dat Fort Knox grotendeels vol staat met wolfraam baren gecoat met een goud laagje. Er duiken te vaak baren op uit Fort Knox met wolfraam er binnenin. En waarom ook niet, de mensheid wordt toch belazerd, een beetje meer of minder maakt dan ook niet uit. De US dollar blijft er even geloofwaardig om en het Amerikaanse democratische systeem ook. Het is allemaal leugen en bedrog, je kent de facaden in de western steden toch, er is echt niets verandert.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Het herstel van de goud- en zilveprijs is al ingezet. Het vers gedrukte geld van de ECB vindt zijn weg naar de markten. Verschillende indicatoren wijzen ook op een bodem van de goudprijs. 2012 beginnen we met een nieuwe lei, … een gouden lei.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/01/03/laat-u-niet-ontmoedigen-goudprijs-zet-herstel-in/

 • Jullie
 • Jullie

  WijRos :
  @StefanB
  re.”Toch zal de Amerikaanse Federale Reserve er alles aandoen om de ondergang te stoppen.”
  Beste Meneer Stefan, de FED kan de K cyclus wel uitstellen en daarmee de effecten veel beroerder maken maar niet stoppen. De vraag is alleen zal het dieptepunt voor 2015 gebeuren, volgens mij niet.
  Hier heeft Gerard ongetwijfeld een gefundeerd antwoord op.

  00

  Wat betreft die zogenaamde cyclussen enzo, ik zelf geloof daar nooit geen zak van.
  De actie’s van de mens (en dus economie) zijn niet te voorspellen.

  Het ligt er allemaal maar net aan hoeveel de mensen zichzelf willen laten bedonderen (door in een corrupte munt te geloven) , hoe overheden handelen, hoe de natuur is (aantal hittegolven of grote stormen, vulkanen, aardbevingen, tsunami’s, etc. die schade of honger veroorzaken, etc. etc. etc.)

  Om die reden geloof ik niet in cyclussen (cycli, maar ik zeg cyclussen, duidenlijker enz.) , een cyclus heb je alleen in perfect constante onstandigheden, zoals de herst, lente, zomer en winter.
  Zelfs deze cyclussen zijn ieder jaar totaal anders, ondanks dat de afstand vanaf de zon ieder jaar weer exact hetzelfde is… om een simpel voorbeeld te geven.

  Ik geloof altijd meer in actie-reactie.

  Centrale Bank meer geld creëren = reactie is dat je geld minder waard wordt in vaste goederen.

  Zo ook het vertrouwen van de mens in een corrupte valuta, voor hetzelfde geld heeft de ECB morgen een geweldig zogenaamd vernieuwend idee, dat iedereen de ECB en haar valuta geweldig vind, dat de valuta weer 20jaar of langer vooruit kan.
  Om die simpele reden is het alleen al verstandig om niet ‘all-in’ goud en zilver te gaan, maar te spreiden, ook in de waardeloze papier.
  Uiteindelijk zijn het de mensen om ons heen die een bepaald betaalmiddel kiezen/prefereren boven een ander betaalmiddel.

  Daar moet je als belegger/investeerder gewoon rekening mee houden, ook al wil je in je hart dat we morgen allemaal met goud en zilver betalen, Ron Paul wint, en de Centrale Banken en hun geldpers verboden worden, je moet realistisch blijven.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Iran threatens action if US carrier returns

  TEHRAN Jan 3 (Reuters) – Iran will take action if a U.S. aircraft carrier which left the area because of Iranian naval exercises returns to the Gulf, the state news agency quoted army chief Ataollah Salehi as saying on Tuesday.

  “Iran will not repeat its warning … the enemy’s carrier has been moved to the Sea of Oman because of our drill. I recommend and emphasise to the American carrier not to return to the Persian Gulf,” Salehi told IRNA.

  “I advise, recommend and warn them (the Americans) over the return of this carrier to the Persian Gulf because we are not in the habit of warning more than once,” the semi-official Fars news agency quoted Salehi as saying.

  Salehi did not name the aircraft carrier or give details of the action Iran might take if it returned.

  Iran completed 10 days of naval exercises in the Gulf on Monday, and said during the drills that if foreign powers imposed sanctions on its crude exports it could shut the Strait of Hormuz, through which 40 percent of the world’s traded oil is shipped.

  The U.S. Fifth Fleet, which is based in Bahrain, said it would not allow shipping to be disrupted in the strait.

  Iran said on Monday it had successfully test-fired two long-range missiles during its naval drill, flexing its military muscle in the face of mounting Western pressure over its controversial nuclear programme.

  Iran also said it had no intention of closing the Strait of Hormuz but had carried out “mock” exercises on shutting the strategic waterway.

  http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL6E8C30GG20120103

  Wow. Dit nieuwe jaar kon wel eens heel heftig beginnen.

 • StefanB

  Heb het stukje overgenomen van een andere edelmetalen site.

  Ik vind het een interessant stuk, dus daarom heb ik het hier geplaatst.

 • WijRos

  @StefanB

  re.”Toch zal de Amerikaanse Federale Reserve er alles aandoen om de ondergang te stoppen.”

  Beste Meneer Stefan, de FED kan de K cyclus wel uitstellen en daarmee de effecten veel beroerder maken maar niet stoppen. De vraag is alleen zal het dieptepunt voor 2015 gebeuren, volgens mij niet.

  Hier heeft Gerard ongetwijfeld een gefundeerd antwoord op.

 • WijRos

  @StefanB
  re. “Bij een 24-op-1 risicofactor, is een verlies van slechts 4,1% in staat de bank te laten failleren.”

  Beste Meneer Stefan, u denkt echt dat de situatie met het Nederlandse vastgoed bij de Nederlandse groot-banken en pensioenfondsen beter is dan bij deze Italiaanse bank?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @RB
  Oli, ja, maar dan wel zo dicht mogelijk bij de bron.
  Shell is een integrator, die verliezen bijna evenveel als ze winnen bij een MO conflict.
  Ik ben ook geïnvesteerd in Canadese olievelden (zoals bv de teerzanden)
  Via McDep.com vind je wel een aantal namen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Frederick
  Begrijp ik het goed?
  Je wilt nu weten waar Gerard over meer dan 6 jaar in zou willen investeren?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @x
  Waarom is dit “nieuws”?
  Ik gebruik het al minstens een jaar.

 • Henk

  De NWO Big Brother wil in heel fantasieland graag precies weten waar iedereen zijn geld aan uitgeeft.
  Zo las ik gisteren iets over gepensioneerden in Italië die hun pensioen niet meer handje contantje mochten afhalen, maar verplicht een bankrekening moesten openen. Wat wil je met Mario ‘bankster-mafioso’ Monti aan het roer.

 • x
 • StefanB

  Geschreven door Peter Meyer.

  Mensen willen graag weten wat de toekomst ons brengt. Geen helderziendheid maar een logische analyse van feiten is de basis voor deze voorspelling wat er zoal te gebeuren staat, is realistischer en kan je helpen, als je wilt, de juiste beslissingen te nemen.

  De nationale en bankschulden zijn te groot geworden om nog op legitieme wijze gefinancierd te kunnen worden. De centrale banken hebben geen andere keuze dan de schulden te inflateren: geld drukken uit dunne lucht.

  De wereld zal vluchten naar de veiligheid van het goud en zilver, en de US dollar als de wereld reserve valuta haar functie zal verliezen. Veel centrale banken zijn begonnen met het kopen van grote hoeveelheden goud, geldschieters proberen te waarschuwen voor de geldontwaarding van de papieren valuta’s, en creditratingbureaus verlagen de ratings voor de kredietwaardigheid.

  De eerst volgende fase van deze creditcrisis begint in het Europese bancaire systeem. De meest recente gegevens tonen dat dit proces vorige week is begonnen. Het is geen geheim meer dat de meeste grote banken in Europa insolvent zijn, en erger nog: ze hebben geen toegang meer tot aanvullende financiering vanuit de VS. De belangrijkste financieringsbron voor veel van deze banken waren de Amerikaanse geldmarktfondsen, maar deze fondsen hebben Europa verlaten. Dit leidde tot een virtuele ‘bankrun’ op het Europese banksysteem.

  De crisis is het punt gepasseerd waarop Europese regeringen nog konden hopen om de situatie te repareren. De eerste grote bank mislukking staat in de wachtkamer.

  Het kan de Italiaanse UniCredit Bank zijn met meer dan € 1200 miljard aan uitstaand vermogen, met maar slechts € 74 miljard in eigen vermogen. Dit eigen vermogen moet nog worden verminderd met € 24 miljard voor immateriële activa op de activapost van het eigen vermogen, want deze kunnen niet worden verkocht of verhandeld. Dit betekent dat UniCredit een risico factor heeft van ongeveer 24-op-1.

  Zo’n hoge factor is riskant voor een bank, te meer omdat UniCredit een enorme hoeveelheid bezit aan Europese soevereine obligaties die voor het overgrote deel nooit meer worden terugbetaald, deze situatie is fataal. Bij een 24-op-1 risicofactor, is een verlies van slechts 4,1% in staat de bank te laten failleren.

  Op basis van onderzoek wordt geschat dat UniCredit tenminste een gemiddeld verlies lijdt van 10% op haar Europese schulden, dat dan zal leiden tot een verlies van meer dan € 100 miljard, wat het eigen vermogen van € 74 miljard boekwaarde in de schaduw zet.

  Normaal gesproken zou een bank in deze situatie zich wenden tot particuliere beleggers of de overheid voor herfinanciering. Maar deze opties zijn afgesloten. Dus deze bank heeft het punt bereikt waarop particuliere investeerders niet langer kunnen voorzien in de financiering, terwijl het aan obligaties dit jaar nog € 51 miljard moeten herfinancieren.

  Bovendien deze bank heeft geen investeringskwalificatie meer van de credit ratingbureaus, dus het kan onmogelijk haar 51 miljard euro herfinancieren, die toch moeten worden afgelost.

  Italië, dat nu al ’s werelds op twee na grootste soevereine debiteur is, heeft gewoon het geld niet om deze bank van de ondergang te redden. Dat laat alleen de Europese Centrale Bank nog over als haar laatste reddende strohalm… Maar volgens artikel 125 van het Verdrag van de Europese Unie, is het de ECB verboden om dat te doen.

  Er zijn dus geen goede opties meer over om UniCredit te redden, terwijl de problemen zich inmiddels hebben verspreid binnen het Europese banksysteem.

  Omdat de banken niet langer zich zelf kunnen financieren zonder de steun van de overheid, betekent dit een virtuele run op de Europese banken. Deze situatie in de crisis is al aan de gang. Maar het zal veel erger worden dan het Lehman Brothers fiasco in 2008. Want het gaat niet meer om het falen van één bank. UniCredit zou de eerste kunnen zijn, maar er zullen nog veel meer volgen. Het zal meer het falen zijn van het hele systeem – het grootste bancaire systeem ter wereld dat ten ondergaat.

  Het Europese bankwezen heeft ongeveer € 55 miljard aan eigen activa, maar het systeem is vier keer meer geleveraged dan het Amerikaanse banksysteem. Terwijl de Europese banken tot aan de nok zijn verzadigd met soevereine staatsschulden die nooit zullen worden terugbetaald.

  De laatste ‘nieuwe’ leningsregeling van de EU, is alleen bedoeld om banken te helpen, een truc uit de EU-trukendoos kan nog garanderen dat alle staatsobligaties van de EU-leden in grote volumes worden opgekocht. Dat is officieel alleen mogelijk nadat Duitsland haar veto hierover opheft, dit wordt dan de allerlaatste EU-daad om de Euro te redden van algehele ineenstorting.

  Enkele cijfers: de gezamenlijke schuld van de PIIGS landen is € 4000 miljard, waarvan € 1000 miljard nog dit jaar moet worden geherfinancierd, van deze schuld is alleen al dit kwartaal € 330 miljard nodig voor Italië.

  Dit is geen crisis meer, het is gewoon een catastrofe. Toch zijn de meeste beleggers en het volk hierop nog steeds niet voorbereid.

  De Russische econoom Nikolai Kondratieff ontwikkelde in de tijd onder Stalin een theorie welke de economische gevolgen op lange termijn voorspelt, met hoogte en diepte punten die variëren tussen de 45 en 60 jaar. Zijn onderzoek was zo nauwkeurig dat hij in staat was om de Grote Depressie te voorspellen. Stalin vond dit idee geweldig, als bewijs dat het kapitalisme gebrekkig en destructief was. Wat Stalin niet beviel was het idee dat de economie na ineenstorting weer zou opleven, en dezelfde cyclus opnieuw zou beginnen. Voor dit deel van zijn theorie werd Kondratiev voor acht jaar in de gevangenis gegooid, om uiteindelijk te worden geëxecuteerd.
  Toch bestaan de economische krachten van deze K-Cyclus echt; het maakt niet uit wat regeringen er tegen doen, ze kunnen de cycli niet stoppen of veranderen, het dieptepunt van deze cyclus is binnenkort tussen 2012 – 2015 te verwachten.

  Toch zal de Amerikaanse Federale Reserve er alles aandoen om de ondergang te stoppen. De FED zal niet toestaan en toekijken hoe Europa ineenstort met als gevolg de US geldmarktfondsen 500 miljard dollar gaan verliezen. Zij zullen, proactief handelen, zelfs met het grote risico van een op hol slaande inflatie en de paniek die daar het gevolg van is als iedereen uit de euro en dollar vlucht.

  Het resultaat is de slow motion dood van de dollar en de meeste andere fiat valuta’s. Goud en zilver zullen de grootste begunstigden zijn. Als de dollar crisis echt op gang komt, kunnen de goud en zilver prijzen stijgen tot ongekende hoogten, hoger dan wie dan ook nu nog voor mogelijk houdt.

  De aankopen door Centrale banken van goud zijn verdubbeld, vergeleken met dat van een jaar eerder. Deze crisis zal de US dollar vernietigen en mogelijk ook alle andere papieren valuta’s. Het zal op dramatische wijze onze levens veranderen.

  Vanwege de gevoerde censuur op dit soort informatie wordt hierover in de reguliere media niets gepubliceerd. Zelfs als je besluit zelf niets te doen, is het minste wat kan worden gedaan deze essay door sturen naar alle anderen op je adreslijst. Op een dag zal iemand je daarvoor zeker dankbaar zijn.

  Bereid je voor op het ergste en blijf hopen op beter!

 • Jullie

  London 03/01/2012 – Turkey’s gold and silver imports rose to their highest in four years in 2011, with gold also doubling from the previous year and silver rebounding in November and December after months of inactivity, data from the Istanbul Gold Exchange showed.

  Gold imports came in at 79.97 tonnes last year, up from 42.5 tonnes in 2010 and the highest yearly total since 2008, when 166 tonnes of gold were imported.

  Meanwhile, silver imports rebounded sharply in November and December at 5.2 tonnes and 7.2 tonnes respectively, after no imports from August to October. This lifted total imports to 41.79 tonnes from 19.7 tonnes in 2010 and the best total since 73.5 tonnes in 2008.

  Turkey is one of the world’s largest gold jewellery consumers. In the first half of this year, gold jewellery demand rebounded to 38 tonnes, stimulated by Valentine’s Day and the Istanbul Jewellery Fair and Shopping Festival in the first quarter as well as dips in the domestic price in May and June.

  But imports slowed to 26.5 tonnes in the third quarter from 29.4 tonnes in the same 2010-period, according to the World Gold Council (WGC).

  Higher imports in December were possibly due to the Christmas and New Year holiday season – gold imports rose to 2.6 tonnes from just 0.7 tonnes in December 2010.

  Jim Rogers zegt overigens dat het goud naar 1200~1300usd kan zakken. Kan dat zelf echt niet gelove, Rogers is een goeie vent, maar dit, nee. Kan ik het niet meer eens zijn.

  Verder is 1630 nu een belangrijk punt aangaande Fibonacci. Al vind ik dat hele Fibonacci gedoe altijd wat overdreven.

 • cp

  zilver +5% !

 • Jullie

  land.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Als je al over edelmetalen, spaargeld en cash beschikt, wat is dan met het oog op een gebalanceerde spreiding, een goede investering? Olie in de vorm van bijvoorbeeld aandelen Shell, ook al omdat de Perzische Golf binnenkort wel eens op slot zou kunnen zitten?

  Graag advies.

 • high five

  De aex heeft een weerstand rond 320 / 321 ben benieuwt of de aex dat punt kan uitnemen.
  Zilver wil de gap dichtmaken op 30,5

 • Frederick

  @Gerard,

  Stel dat je dat punt wel herkent. Waar stap je dan in als je uit G/Z stapt? Ik kan hier maar heel weinig info over vinden. Is er uit een voorbeeld uit het verleden van een succesvolle uitstap voor de ”reset”?

 • ramona

  @Rien:

  Dat zou ik niet te snel zeggen! :)

  Kom steeds vaker hieraan gerelateerde artikelen/berichten op diverse(alternatieve!) nieuwsites tegen en er staan in de artikelen duidelijk te verifïeren artikelen/links bij! ;)

  Alhoewel het soms waarschijnlijk wat te mooi klinkt,maar ja wat wil je met al dat negatieve nieuws van tegenwoordig! ;)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @ramona
  Eerder geopolitiek wensdenken :-)

 • ramona

  Geo-Politiek Nieuws
  Benjamin Fulford, 2 januari 2012

  http://www.unitynet.nl/achter%20de%20schermen/fulford/2012/2%20jan.htm

 • x

  Zilver doet het ook prima hoor jongens!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Just for kicks, de voorspellingen voor 2012 van J. Kunstler zijn een meesterwerkje in zichzelf:
  http://kunstler.com/blog/2012/01/2012-forecast-bang-and-whimper.html

  Als dat allemaal in 1 jaar zou moeten gebeuren….

 • high five

  Voor jou Gerard
  There Is No Joy In Muddlethroughville: World’s Biggest Hedge Fund Is Bearish For 2012 Through 2028, And Is Long Gold
  http://www.zerohedge.com/news/there-no-joy-muddlethroughville-worlds-biggest-hedge-fund-bearish-2012-through-2028-and-long-go

 • Gerard

  @AntiantiPietje
  Dat is waar.
  Het punt dat je definitief uit goud en zilver moet komt ook nu weer!
  Het zal HEEL moeilijk worden dit punt te bepalen. Maar dat zal rond 2018 a 2025 liggen. Vlak voor de nieuwe wederopbouw. Of, zoals Maloney het noemde, de “reset”.
  Er gaat helaas geen belletje af wanneer het zover is.
  Maat voorlopig moet de schulden-afbouw nog volop beginnen. Dus de printers zijn nu nog niet eens warm gedraaid!

 • AntiantiPietje

  @Gerard
  Ik snap wel wat je bedoelt, maar wat ik daarmee wilde zeggen ging over aankopen van toendertijd.
  Diegenen die TOEN (jaren 80) PMs hadden gekocht, hebben nu nog steeds hun eigen inleg NIET terug.

 • Gerard

  Goud begint de Azie handel heel positief.
  Goud heeft weerstanden doorstaan en zal de weg omhoog weer vinden.

 • Piet3

  @RB
  Goede docutrailer. Je moet weten dat zoiets ook het einde werd voor de romeinen na 378. Er werd meer gebruik gemaakt van privélegers(huurlingen) in het rijk zelf en deze zoveel macht/vrijheid/invloed kregen dat ze boven de overheid konden gaan staan en ze zich minder betrokken voelden met de bevolking. Zo erg zelfs dat deze romeinse huurlingen zelfs Rome vernielden(Alarik) en uiteindelijk het romeinse rijk van binnenuit uitholden.

 • Gerard

  @AntiantiPietje
  Kan je lang wachten op de crisis van 1980.
  Dit is een geheel andere crisis, een “schulden”crisis in de aanloop naar de eindfase.
  1980 was een crisis van inflatie door veel te hoge groei. Daar hebben we nu dus geen last meer van.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  The Four Horsemen – Official Trailer I

  We will not return to ‘business as usual’. The Four Horsemen is an independent feature documentary which lifts the lid on how the world really works.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wLoB1eCJ93k#!

 • high five

  Greetjes
  Ik ben bang van niet. Het tellen van de stemmen vind plaats op een geheime lokatie.
  http://www.cbsnews.com/8301-503544_162-57349486-503544/occupy-protests-send-gop-vote-counting-to-secret-location/

  Ik ben nu bang dat RB gelijk krijgt. Het is niet belangrijk wie er stemt, het is belangrijk wie de stemmen telt.

 • AntiantiPietje

  @pro-sint
  Ik ben bang dat die staf in Spanje ligt…
  (of Griekenland , aangezien sint-nicolaas een griekse naam is hahaha..)

 • Pro-SinT

  Valse Pietje geef mijn gouden staf terug!

 • greetjes

  @high five

  ik mag het toch zo hopen, dat Ron Paul de Iowa Caucuses wél wint ;-) Daar zijn wij allemaal beter mee af!

 • sticky fingers

  we’ll see

 • AntiantiPietje

  @stickyfingers
  Haha.. dat zijden ze in de jaren 80 ook tijdens de vorrige crisis .
  Inmiddels zijn we 30 jaar verder, en wachten we nog steeds gaaaap..

 • sticky fingers

  wij zijn het allemaal met jullie eens hoor jongens.
  kom volgend jaar nog eens langs!

 • AntiantiPietje

  @Antipietje
  Sterker nog… de PMs ZIJN al NIETS meer waard !!

 • AntiPietje

  @AntiantiPietje

  Hahaha! Nee gelijk heb je, het financiële stelsel kan er niet veel beter voorstaan evenals alle overheidsfinanciën… Mocht je PM bezitten zou ik ze maar snel verkopen, voordat ze helemaal niets meer waard zijn! ;P

 • AntiantiPietje

  Heb er net als Pietje, ook geen enkel vertrouwen meer in .
  Helaas….

 • ramona

  @Sticky Fingers:

  Heb het ook(toen al!) in het engels gelezen,maar heb hier de vertaalde versies neergezet omdat(indien dit allemaal waar is!) het toch interessante info bevat en niet iedereen begrijpend engels kan lezen! ;)

 • AntiPietje

  “wat een rare koers maakt zilver en goud vandaag, allemaal rechte lijnen, komt dit door begin nieuwe jaar en vakantie??”

  Ja dat komt omdat london vandaag gesloten is. Als 1 januari in het weekend valt blijven ze daar maandag dicht. Morgen dus de eerste dag voor PM van het nieuwe jaar.

 • AntiPietje

  @rinse
  Nee dat komt omdat london vandaag gesloten is. Als 1 januari in het weekend valt blijven ze daar maandag dicht. Morgen dus de eerste dag voor PM van het nieuwe jaar.

 • sticky fingers

  @ramona
  Interview David Wilcock & Benjamin Fulford 28 november 2011 deel 1.5

  http://www.unitynet.nl/achter%20de%20schermen/fulford/interview%20DW&BF%20dec%202011%20deel5.htm

  wat een verschrikkelijk stuk, slecht vertaald, chaotisch en onleesbaar. zegt niets over oorspronkelijk stuk hoor.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Zowel goud als dollars zijn een perfecte hedge tegen een dalende euro. Op momenten dat de euro keihard onderuit gaat, zal zowel goud als de dollar in waarde stijgen.

  Bovendien is een portefeuille van goud en dollars de perfecte balans tussen deflatie en inflatie.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/01/02/een-perfecte-samenstelling-van-uw-portefeuille/

 • Bekend bij TSM

  Nico :Zilver is amper aan te komenmaandag 02 januari 2012 08:13We zouden het aan de koers van zilver niet zo snel zeggen, maar wie nu via de beurs van Londen aan zilver wil komen, moet minstens drie weken op levering wachten. Het zilver dat dan geleverd wordt, moet nu nog gesmolten worden.http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/zilver/zilver-is-amper-aan-te-komen.html

  De normale doorlooptijd van inleveren smelten betalen enz is 6 a 8 weken dus als het nu 3 weken is kan een andere conclusie zijn. Er is zilver zat! Tis maar hoe je iets opvat.

 • high five

  Ondanks het negeren van Ron Paul in de media lijkt Ron Paul de eerste nominatie in Iowa te winnen. Iowa is in het verleden heel vaak doorslaggevend geweest in wie er later in het jaar president werd. Nu met Ron Paul aan de leiding blijkt Iowa toch niet meer ze belangrijk. hehe
  http://www.youtube.com/watch?v=02se7dGIKos&feature=g-all-lik&context=G2109087FAAAAAHgAQAA

 • temp242

  pietje :TempNee, maar het is volgens mij beter om over te stappen op goud en je zilver te verkopen als de koers weer gaat stijgen.Zelf verwacht ik een koers stijging van zilver rond begin of half februari.RinseDe beurs in Amerika is gesloten van wegen een feestdag.

  Ja, beste Pietje, dààr zou je wel eens groot gelijk in kunnen hebben, is ook mijn aanvoelen.
  Maar ik wou alleen maar aanhalen dat potverdorie voor het jaar 2012 géén enkele zekerheden zullen blijken te bestaan, en toch denk ik dat PM’s daarop de (gelukkige) uitzondering in zouden kunnen zijn.

 • pietje

  Temp
  Nee, maar het is volgens mij beter om over te stappen op goud en je zilver te verkopen als de koers weer gaat stijgen.
  Zelf verwacht ik een koers stijging van zilver rond begin of half februari.
  Rinse
  De beurs in Amerika is gesloten van wegen een feestdag.

 • rinse

  wat een rare koers maakt zilver en goud vandaag, allemaal rechte lijnen, komt dit door begin nieuwe jaar en vakantie??

  of heeft het een andere oorzaak?

  wat is jou mening hier over rolf en paul??

 • Nico

  Zilver is amper aan te komen
  maandag 02 januari 2012 08:13
  We zouden het aan de koers van zilver niet zo snel zeggen, maar wie nu via de beurs van Londen aan zilver wil komen, moet minstens drie weken op levering wachten. Het zilver dat dan geleverd wordt, moet nu nog gesmolten worden.
  http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/zilver/zilver-is-amper-aan-te-komen.html

 • temp242

  pietje :Rendementen gehaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.
  Rendement van zilver van de afgelopen 10 jaar
  Prijzen per ounce in dolars begin en eind stand per jaar.
  jaar Aanvang slot rendement2002 4,59 4,66 + 1,5%2003 4,66 5,96 +27,9%2004 5,96 6,81 +14,2%2005 6,39 8,83 +38,2%2006 9,04 12,90 +42,7%2007 13,01 14,76 +13,4%2008 14,93 10,79 – 27,7%2009 11,08 16,99 +53,3%2010 17,17 30,63 +78,4%2011 30,67 28,18 – 8,1%
  Gemiddelden stijging is 23,4% per jaar2008 was het begin van de crisis er was dat jaar een negatief rendement van 27,7%In 2009 en 2010 ging zilver echt hard omhoog misschien wel te hard.Maar in 2011 werd wel duidelijk dat de crisis nog lang niet voor bij was dis is ook weer af te lezen in het rendement van zilver.De terugval van zilver is wel opmerkelijk in 2010 het hoogste jaar rendement van de afgelopen 10 jaar 78% er bij maar één jaar later toen wel duidelijk werd dat de financiële crisis nog lang niet voor bij ging zilver weer naar beneden.
  In begin van 2009 dacht men dat de financiële crisis onder controle was dit maakt nu net het verschil met 2012 nu weten we dat het ergste nog moet komen.
  Daar om zie ik de prijs voor zilver voor het einde van het jaar somber in.Ik verwacht een negatief rendement voor het einde van 2012 van 10 A 15 %
  cijfers heb ik van Kitco.com

  Beste pietje, dus met zijn allen in aandeeltjes?Of staatsbonnetjes? of beter nog, massaal cash aanhouden en laten afstempelen op minimaal 30% ergens midden maart 2012?

 • pietje

  Rendementen gehaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

  Rendement van zilver van de afgelopen 10 jaar

  Prijzen per ounce in dolars begin en eind stand per jaar.

  jaar Aanvang slot rendement
  2002 4,59 4,66 + 1,5%
  2003 4,66 5,96 +27,9%
  2004 5,96 6,81 +14,2%
  2005 6,39 8,83 +38,2%
  2006 9,04 12,90 +42,7%
  2007 13,01 14,76 +13,4%
  2008 14,93 10,79 – 27,7%
  2009 11,08 16,99 +53,3%
  2010 17,17 30,63 +78,4%
  2011 30,67 28,18 – 8,1%

  Gemiddelden stijging is 23,4% per jaar
  2008 was het begin van de crisis er was dat jaar een negatief rendement van 27,7%
  In 2009 en 2010 ging zilver echt hard omhoog misschien wel te hard.
  Maar in 2011 werd wel duidelijk dat de crisis nog lang niet voor bij was dis is ook weer af te lezen in het rendement van zilver.
  De terugval van zilver is wel opmerkelijk in 2010 het hoogste jaar rendement van de afgelopen 10 jaar 78% er bij maar één jaar later toen wel duidelijk werd dat de financiële crisis nog lang niet voor bij ging zilver weer naar beneden.

  In begin van 2009 dacht men dat de financiële crisis onder controle was dit maakt nu net het verschil met 2012 nu weten we dat het ergste nog moet komen.

  Daar om zie ik de prijs voor zilver voor het einde van het jaar somber in.
  Ik verwacht een negatief rendement voor het einde van 2012 van 10 A 15 %

  cijfers heb ik van Kitco.com

 • greetjes

  Dag Boefke,

  ik zeg in mijn commentaar toch niet dat jij dat beweert? ;-) Ik vraag me al een tijd af in hoeverre de gedachte van een “tegen-elite” op waarheid zou kunnen berusten. Zo’n artikel van Alan Greenspan activeert zo hypothese bij mij opnieuw.

 • io

  http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1371379/2012/01/02/Brusselse-federale-politie-lost-15-jaar-oude-moordzaak-op.dhtml#reageerTag

  off topic: mensen schreeuwen in de comments gewoon om een dna databank, man man man Orwell wordt de komende jaren brandend actueel :-(

 • temp242

  Dank beste Boefke.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  @Greetjes Dat beweer ik zeker niet in mijn stuk. De constatering dat zijn woorden tegengesteld aan zijn acties zijn is onomstreden.

  Persoonlijk wil ik verre van Bix Weir blijven, omdat het een fatalistische houding tot gevolg heeft. Mensen moeten juist een actieve houding aannemen naar mijn mening.

  Vond het vooral een interessante kwestie om duidelijk te maken dat we niet ontegenzeggelijk moeten geloven wat ons op alle manieren bereikt. Zelfonderzoek is van vitaal belang.

 • greetjes

  Hee Boefke!

  via een tweet van Willem Middelkoop kwam ik bij bovenstaand artikel terecht….. op jouw blog! Good for you!

 • greetjes

  Zou Alan Greenspan dan toch bij de “tegen-elite” horen, zoals Bix Weir beweert in zijn Road-to-Roota? Het is wel een theorie die mij aanspreekt. Zilverpaul heeft ook weleens gerefereerd aan Bix Weir. Ben ik dan niet de enige die voor deze theorie openstaat?

  http://endotworldasweknowit.blogspot.com/

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  Op mijn naam klikken voor de doorverwijzing

 • temp242

  Boefke :@Pietje,
  En laat nu net de Euro 10 jaar geleden zijn ingevoerd. Een niet te missen correlatie in mijn ogen, echter voor velen moeilijk om te zien…..helaas.
  Meer hierover op mijn blog.

  Welke blog aub?MVG.

 • temp242
 • ramona
 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  @Pietje,

  En laat nu net de Euro 10 jaar geleden zijn ingevoerd. Een niet te missen correlatie in mijn ogen, echter voor velen moeilijk om te zien…..helaas.

  Meer hierover op mijn blog.

 • pietje

  Rendementen gehaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

  Rendement van goud van de afgelopen 10 jaar

  Prijzen per ounce in dolars begin en eind stand per jaar.

  jaar Aanvang slot rendement
  2002 278,35 347,02 +24,7%
  2003 343,80 416,25 +21,1%
  2004 416,25 435,60 + 4,6%
  2005 427,75 513,00 +19,9 %
  2006 530,00 632,00 +19,2%
  2007 639,75 833,75 +30,3%
  2008 846,75 869,75 + 2,7%
  2009 874,50 1087,50 + 24,3%
  2010 1121,50 1405,05 + 25,3%
  2011 1388,50 1531,00 + 10,2%

  Gemiddelden stijging is 18,2% per jaar
  2008 was het begin van de crisis er was dat jaar een rendement van maar 2,7%
  In 2009 en 2010 dacht men het is voor bij maar in 2011 werd wel duidelijk dat het nog lang niet voor bij was dis is ook weer af te lezen in het rendement van goud.
  Nu voor spelen ze dat 2012 een zeer slecht financieel jaar wordt nog slechter dan 2008.
  Daar maak ik uit op dat goud aan het einde van het jaar een rendement heeft van
  0 A 5%

  De cijfers heb ik van Kitco.com

 • Marc

  Allereerst de beste wensen voor 2012 toegewenst aan jullie allemaal.
  Paul, weer een goed stuk en alles is weer eens even in perspectief gezet.
  Maar eens even kijken waar we die waardeloze euri’s in gaan spenderen?

 • ramona

  Conscious Media Network has been approached by a representative of global leaders and financiers from 130 nations to broadcast a statement about a new global economic restructuring arising in 2012

  http://www.cmn.tv/news/new-world-currency/

 • ramona
 • ramona

  “2012:
  Er moet gekoerst worden!”

  http://zonnewind.be/2012/er-moet-gekoerst-worden.shtml

 • ramona
 • ramona

  Laatste(vertaalde!) stukje van interview Benjamin Fulford:

  Interview David Wilcock & Benjamin Fulford 28 november 2011 deel 1.5

  http://www.unitynet.nl/achter%20de%20schermen/fulford/interview%20DW&BF%20dec%202011%20deel5.htm

 • Gerard

  @greetjes
  Prima column van Tissen deze keer!
  Ook hij ziet het probleem “Japan” !!

  Ik zal zijn citaat even herhalen:
  “Op grotere schaal schuurt Japan aan tegen het waardeloos worden van geld. Dat blijkt wel uit het Japanse budget voor 2012. Dat wordt voor 49% met nieuwe staatschuld gefinancierd. Als inderdaad blijkt dat het omslagpunt van vertrouwen in een munteenheid op 51% ligt, loopt Japan in 2012 op hete kolen.”

  Hier gaan we meer van horen in 2012 !
  Een pluspunt heeft Japan wel mee, en dat is het enorme handelsoverschot. Maar die 51% gaan ze zeker halen.

 • Gerard

  @Oscar
  Met aandelen moet je tegen de stroom inroeien vanaf 2000. Dat was bekend en dat is best wel moeilijk. “buy en hold” werkt nog wel, maar op een heel beperkt fondsen. Shell was er zo een, maar ook MCD, GOOG, Apple. Je moet er wel uit als het verder dan normaal over de top gaat. Voor de meesten is dat 20% a 25%. Toch wel een van de fatale fouten die veel particulieren maken.

  Toch kunnen aandelen dit jaar wel omhoog omdat veel particulieren uitgestapt zijn, en negatief gestremd zijn. Van de andere kant zijn er ook veel slechte signalen aan het werk.
  De K-winter wordt gekenmerkt door “minicrashes” en “onverwachte wendingen”. Dit klopte helemaal, en 2012 zal dit gewoon doorgaan. Met zeer hoge volatiliteit, ook voor goud en zilver.
  De K-winter geeft aan “G&Z”, cash is king” en obligaties. Tot nu toe klopt dat. Dat blijft ook zo tot 2018 a 2020. Aandelen blijft roeien tegen de stroom in. Afdekken met long put opties is zeker een must. Kost premie, dat wel, maar heel vaak zal je het nodig hebben.
  Maar desalnietemin heb ik nog steeds NIEMAND gevonden die geld verdiende met aandelen in 2011. Ook de funds niet. Geen enkele tot nu toe.

  En inderdaad. Goud en zilver heb je ter bescherming koopkracht van je huidige kapitaal voor de toekomst, meer niet.

 • greetjes

  Ik wens iedereen een behouden en gezond 2012 toe. Dat in de eerste plaats.

  En Zilverpaul weer bedankt voor dit duidelijke artikel. Ik tob al een paar weken over nog wel of niet een aankoop doen. Als ik naar de bovenste grafieklijn van goud kijk, dan moet ik het niet meer uitstellen maar komende week snel doen. De beweging van goud is heel stabiel en ligt nu aan de onderkant op weg naar een nieuwe opwaartse beweging. Duidelijk verhaal in de vorige column waarom de g&z prijzen gedrukt worden.

  Ik kan de column van vorige week van René Tissen ook aanbevelen:
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/De-crisis-doet-nu-echt-pijn.xml

 • gordijnen

  Goed stuk. Dank. Beste wensen iedereen.

  De leugens zijn zo groot in de media. Denk dat de problemen even groot zijn.

  Kat in nood maakt rare sprongen. Die pareltjes mogen ze houden. Deze heb ook liever fysiek.

  Volgens mij gaan wij nu echt in de stroomversnelling.

  De lucht moet uit de markt.

  PM omhoog.

  Ik moet natuurlijk onafhankelijk blijven met zoveel belegingen in PM.

 • Ethan

  En nog even in de categorie humor:

  “Why did the Bankster cross the road?”

  “To finance both sides!”

  :D

  (via: gizadeathstar.com/2011/12/thoughts-for-the-new-year/ )

 • Ethan

  Liet vandaag iemand het prachtige filmpje zien wat hier geplaatst werd:

  One Hundred Million Dollar Penny – youtube.com/watch?v=3dl1y-zBAFg

  Zo aan het eind vroeg diegene: “en hoe wordt dit gedekt dan?!?”

  Ik: niet!

  Probeer diegene al wat langer de ernst van de situatie wat te vertellen + het aansporen van wat meer tijd besteden aan economisch nieuws. Kan je zeggen dat deze impact had! ;o

  Tenslotte nog maar even dat Geld, Goud en Zilver-boek van Eric Mecking & Elmer Hogervorst achtergelaten. Ben benieuwd ;)

 • Andreas

  Het jaar is nog geen 24 uur oud en we zijn al miljarden kwijt. Het is toch niet te hopen dat het in dit tempo doorgaat. Dan wordt 2012 een zeer duur jaar.

 • Ethan

  Nu op het journaal:

  nu.nl/economie/2705469/nederland-deel-lening-griekenland-kwijt.html

  En daarna een item over een rakettest van Iran..

  En daarna weer een item over dat de Euro vandaag 10 jaar geleden ingevoerd is..

  Boel ontevreden mensen over de Euro..van Maastricht tot aan Spanje en Duitsland..

  De Euro die bijna even stabiel is als de D-Mark.. hahahahahahaha

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Uitstekend stukje Zilverpaul.
  Zelfs een nitpicker als ik ben het er helemaal mee eens :-)

  Beste wensen voor 2012, en dat jullie hedges allemaal mogen werken naar behoren!

 • Andreas

  Oscar
  Jaaahaaa, ze zijn altijd op zoek naar pareltjes in de markt voor U. Helaas blijken het meestal fabeltjes voor U maar voor hun toch weer pareltjes. Het is een kwestie van perceptie.

 • Oscar

  Je vraagt je na het lezen van deze cijfers af, wat je nog kunt geloven. Beter gezegd: wie je nog kunt geloven.
  Een ding heb ik wel ontdekt in mijn ervaring van ruim 40 jaar: Aandelenmannetjes zullen altijd zeggen dat je in aandelen moet stappen omdat ……….zij daaraan het meeste verdienen.
  Dat zeggen ze natuurlijk niet, maar dat is wel zo.
  Ze zien ALTIJD hogere koersen in het verschiet liggen, altijd kansen en gaan vrolijk verder met hun wishfull thinking, zelfs als ze nog nooit gelijk gekregen hebben met hun voorspellingen.
  Ik zit niet in goud en zilver om winst te maken, maar om mijn beetje vermogen te beschermen tegen de manipulaties van onze ECB etc.
  Dus….als je de banksters vertrouwd, volg dan vooral hun adviezen op!!
  Ik mijd ze liever (en betaal waar mogelijk, zelfs niet met pin maar met cash)

 • Jullie

  haha, oke.

  1800 Indiaase Roepie’s voor zilver
  1800 USD voor goud.

  :D

 • Zilverpaul

  ik ken mensen die bullish zijn op zilver, maar Jullie verslaat ze allemaal!

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Jullie

  Voor zilver? Wow.

 • Jullie

  Op naar de 1800 aan het eind van Januari !