24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en zilver in 2013

Tegen het jaareinde wordt je bijna begraven onder de voorspellingen. Economen die bewust desinformatie verspreiden is dan even groot als degenen die serieus naar de ontwikkelingen kijken. Politici en centrale bankiers kijken alleen maar naar wat hunzelf goed uitkomt. Begrijpelijk, alles draait op vertrouwen en dat willen ze uitstralen. Vandaar dat ze vrolijk meedoen met voorspellen. En daarom moeten wij daar maar beter niet naar luisteren. De schuldencrisis is voorbij zegt Hollande. En Rutte zegt sterker uit de crisis te komen. Ook het CPB stelt elk jaar hun verwachtingen naar beneden bij met 1 tot 2 procent. Volgens CPB is de crisis alweer voorbij in 2013. Zelfs in Griekenland verwacht men weer groei voor het 5e jaar op rij. In werkelijkheid gingen ze elk jaar steeds dieper in de shit. Ook 5 jaar op rij. De economie kon inderdaad aan de gang blijven door steeds hogere schulden in het systeem te pompen. Economische groei en ook BBP is inclusief inflatie, dus als we die corrigeren voor inflatie dan staat er vanaf 2008 elk jaar een vette min.

2012 sloeg alle kanten op. Niets was wat het leek. Vermoedelijk zien we dat ook terug in 2013.

De grootste bedreigingen voor 2013 zie ik wel in de rentestijging op staatsleningen. Dit zal de grootste nachtmerrie zijn voor politici en centrale bankiers. De grootste bubbel aller tijden kon best wel eens knappen in 2013. Staatsleningen worden sterk gemanipuleerd en dat kan nooit eeuwig zo doorgaan. Tegenwoordig wordt bijna alle andere activa naar beneden gemanipuleerd zodat men bijna niet meer anders kan dan te beleggen in waardeloos en renteloos staatspapier. Zelfs pensioenfondsen worden door steeds strengere regelgeving gedwongen om hierin te beleggen. Bedoeld om de bubbel zo lang mogelijk in de lucht te houden. De rendementen op staatspapier zijn steeds vaker negatief. Rijkere landen als China en Rusland investeren steeds minder in VS staatspapier. Dit gat wordt opgevangen door de FED die steeds meer zelf het staatspapier opkoopt met vers geprint geld. Die trend zet zich voort in 2013. Daarmee de bubbel steeds verder opblazend. De QE3 en QE4 van 2012 zijn onbegrensd gemaakt en passeerden in 2012 de recordhoogte van 1.000 miljard. De QE’s zijn allang niet meer bedoeld om de economie te stimuleren. Ze zijn er alleen nog maar om schulden op te kopen. De beurzen reageren er ook al niet meer op, net zo min als goud en zilver. Een vaag teken dat er iets dramatisch aan het veranderen is. QE’s zijn uitgewerkt, net zoals de lage rente. De Bazooka kogels zijn op. Stagflatie is wat we nu zien en daar hebben centrale banken geen medicijn voor. Stagflatie zal waarschijnlijk wel verder doorzetten in 2013.

Fiscal cliff

Met zulk extreem begrotingstekort van meer dan 50% zal belastingverhoging onvermijdelijk zijn. Belastingverhoging en inflatie draaien de economie de nek om. Maar het gaat hier wel om de grootste economie van de wereld. Tevens de motor van de wereldeconomie en houder van de wereldreservemunt. Voor het eerst in 40 jaar dat er in de VS belastingen stijgen. In Nederland kennen we al sinds Joop den Uyl fiscal cliffen, en niet zo’n beetje ook. Een recessie in 2013 in de VS lijkt onvermijdelijk. Normaal is een recessie op z’n tijd gezond voor de economie. Maar overheden met zulke schulden kunnen dit niet overleven. Vandaar dat men recessies tegenwoordig weg manipuleert.

USD

Het officiële inflatiecijfer van 2,7% voor de US dollar wordt in werkelijkheid berekend tussen 7% en 10%. Dit gaat men niet langer volhouden. Als je de USD index bekijkt, dan zie je een keurig hoofd en schouderpatroon ontstaan. De USD gaat de bodem van 73 weer opzoeken. Grote kans dat de bodem gaat sneuvelen. In dat geval zal iedereen uit staatpapier vluchten. Dat zal de bel zijn van het knappen van de grootste bubbel aller tijden.

In 2013 beleggen in Amerikaanse aandelen en trackers zal een groot valutarisico in zich hebben. De USD kon wel eens gaan vallen. In het gunstigste geval een zware daling.

https://www.thesilvermountain.nl/img/usd2012.jpg

Japan

Problemen in Japan hadden enkelen al in 2012 verwacht, maar is in 2013 nog zeker niet voorbij. BOJ van Japan heeft besloten de drukpers nog een paar versnellingen hoger te zetten. De Yen is al behoorlijk aan het dalen. De schulden in Japan zijn echt onhoudbaar geworden.

Nederland

Zowel de werkloosheid als de faillissementen stijgen tegen einde 2012 steeds sneller. Met dit tempo zal dit proces moeilijk te stoppen zijn. We zullen sneller dan verwacht afglijden naar het economisch niveau van Griekenland. De enorme belastingverhogingen van Rutte en Samson zullen uiteindelijk fors minder gaan opleveren voor de schatkist. Het bekende Griekse probleem, ofwel de spiraal naar beneden.

Europa

Frankrijk zal het volgende land zijn met ernstige schuldproblemen. Daarnaast zal de oplopende werkloosheid en overheidstekorten Italië, en misschien ook Spanje, dieper in de schulden drijven. Spanje zal uiteindelijk steun moeten aanvragen waarmee het onbeperkte opkoopprogramma van schulden door de ECB in werking zal streden (OMT). Net als Japan en de VS zal ook Europa de drukpers vele versnellingen hoger gaan zetten.

Alles bij elkaar is de schuldencrisis alleen maar erger en erger geworden, ondanks alle mooie woorden van centrale bankiers, bankeconomen en politici. Dit zal in 2013 ook weer de rode draad door het jaar blijken. Sterker nog, de schulden lopen steeds harder op in plaats van minder.

Aandelen

Aandelen worden gedreven door 2 factoren. Enerzijds omhoog gedreven door de grote geldstromen (QE’s, inflatie en lage rente), en anderzijds omlaag gedreven door de te verwachte krimpende economie. Per saldo gaan we dan ook om die reden al 2 jaar zijwaarts tot licht hoger. Wat de toekomst brengt valt nu niet meer te voorspellen. Gaat men vluchten uit obligaties, dan zal het als een raket stijgen. Gaat deflatie weer de overhand krijgen dan als een baksteen dalen. Dit laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Zowel economie als omloopsnelheid van geld vallen stil, en dat is deflatoir. Kijken we naar vergelijkbare periode 1932 – 1940, dan zien we ook een jarenlange, volatiele downtrend. Vele malen dieper dan de crash van 1928 (2008). Maar de vraag is, kun je dit vergelijken met toen? Er werd toen minder geld geprint dan nu.

Goud

De onderstaande lange termijn grafiek brengt mooi de patronen van 2008 en 2011/2012 in beeld. Als die patroon herhaald wordt, dan gaan we met een raket richting noorden. Maar, let op, 2008 was geen 2012! Crisis 2008 kende een sterke V-vorm. QE’s en forse schuldophoging door overheden werkte toen nog positief. Dat is nu niet meer het geval. Dit zal echt geen V-vorm meer worden. Van de andere kant weet niemand wat er precies gebeurt als de obligatiebubbel knapt. Dat geld zoekt dan wel andere vaste activa! En wie weet wat er nog meer op knappen staat. Tot die tijd zal je geduld moeten hebben. Geduld wordt beloond, want dit gaat niet eeuwig zo duren.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud2012-lang.gif

De korte termijngrafiek staat er minder zo best voor. Als die door de bikkelharde bodem rond 1625 – 1600 gaat, dan is de gehele uptrend gebroken. Alles onder of op de bodem van 1600 zijn daarmee de prachtige “koop-kansen” voor degenen die nog niet voorzien zijn.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud2012-kort.gif

Tot slot wil ik iedereen nog hartelijk bedanken voor de vele leuke discussies en positieve reacties rond mijn blogs in 2012.

Ik wens jullie allen een gelukkig kerstfeest en voorspoedig 2013!

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook