Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud en zilver in 2013

24-12-2012 Gerard

Tegen het jaareinde wordt je bijna begraven onder de voorspellingen. Economen die bewust desinformatie verspreiden is dan even groot als degenen die serieus naar de ontwikkelingen kijken. Politici en centrale bankiers kijken alleen maar naar wat hunzelf goed uitkomt. Begrijpelijk, alles draait op vertrouwen en dat willen ze uitstralen. Vandaar dat ze vrolijk meedoen met voorspellen. En daarom moeten wij daar maar beter niet naar luisteren. De schuldencrisis is voorbij zegt Hollande. En Rutte zegt sterker uit de crisis te komen. Ook het CPB stelt elk jaar hun verwachtingen naar beneden bij met 1 tot 2 procent. Volgens CPB is de crisis alweer voorbij in 2013. Zelfs in Griekenland verwacht men weer groei voor het 5e jaar op rij. In werkelijkheid gingen ze elk jaar steeds dieper in de shit. Ook 5 jaar op rij. De economie kon inderdaad aan de gang blijven door steeds hogere schulden in het systeem te pompen. Economische groei en ook BBP is inclusief inflatie, dus als we die corrigeren voor inflatie dan staat er vanaf 2008 elk jaar een vette min.

2012 sloeg alle kanten op. Niets was wat het leek. Vermoedelijk zien we dat ook terug in 2013.

De grootste bedreigingen voor 2013 zie ik wel in de rentestijging op staatsleningen. Dit zal de grootste nachtmerrie zijn voor politici en centrale bankiers. De grootste bubbel aller tijden kon best wel eens knappen in 2013. Staatsleningen worden sterk gemanipuleerd en dat kan nooit eeuwig zo doorgaan. Tegenwoordig wordt bijna alle andere activa naar beneden gemanipuleerd zodat men bijna niet meer anders kan dan te beleggen in waardeloos en renteloos staatspapier. Zelfs pensioenfondsen worden door steeds strengere regelgeving gedwongen om hierin te beleggen. Bedoeld om de bubbel zo lang mogelijk in de lucht te houden. De rendementen op staatspapier zijn steeds vaker negatief. Rijkere landen als China en Rusland investeren steeds minder in VS staatspapier. Dit gat wordt opgevangen door de FED die steeds meer zelf het staatspapier opkoopt met vers geprint geld. Die trend zet zich voort in 2013. Daarmee de bubbel steeds verder opblazend. De QE3 en QE4 van 2012 zijn onbegrensd gemaakt en passeerden in 2012 de recordhoogte van 1.000 miljard. De QE’s zijn allang niet meer bedoeld om de economie te stimuleren. Ze zijn er alleen nog maar om schulden op te kopen. De beurzen reageren er ook al niet meer op, net zo min als goud en zilver. Een vaag teken dat er iets dramatisch aan het veranderen is. QE’s zijn uitgewerkt, net zoals de lage rente. De Bazooka kogels zijn op. Stagflatie is wat we nu zien en daar hebben centrale banken geen medicijn voor. Stagflatie zal waarschijnlijk wel verder doorzetten in 2013.

Fiscal cliff

Met zulk extreem begrotingstekort van meer dan 50% zal belastingverhoging onvermijdelijk zijn. Belastingverhoging en inflatie draaien de economie de nek om. Maar het gaat hier wel om de grootste economie van de wereld. Tevens de motor van de wereldeconomie en houder van de wereldreservemunt. Voor het eerst in 40 jaar dat er in de VS belastingen stijgen. In Nederland kennen we al sinds Joop den Uyl fiscal cliffen, en niet zo’n beetje ook. Een recessie in 2013 in de VS lijkt onvermijdelijk. Normaal is een recessie op z’n tijd gezond voor de economie. Maar overheden met zulke schulden kunnen dit niet overleven. Vandaar dat men recessies tegenwoordig weg manipuleert.

USD

Het officiële inflatiecijfer van 2,7% voor de US dollar wordt in werkelijkheid berekend tussen 7% en 10%. Dit gaat men niet langer volhouden. Als je de USD index bekijkt, dan zie je een keurig hoofd en schouderpatroon ontstaan. De USD gaat de bodem van 73 weer opzoeken. Grote kans dat de bodem gaat sneuvelen. In dat geval zal iedereen uit staatpapier vluchten. Dat zal de bel zijn van het knappen van de grootste bubbel aller tijden.

In 2013 beleggen in Amerikaanse aandelen en trackers zal een groot valutarisico in zich hebben. De USD kon wel eens gaan vallen. In het gunstigste geval een zware daling.

https://www.thesilvermountain.nl/img/usd2012.jpg

Japan

Problemen in Japan hadden enkelen al in 2012 verwacht, maar is in 2013 nog zeker niet voorbij. BOJ van Japan heeft besloten de drukpers nog een paar versnellingen hoger te zetten. De Yen is al behoorlijk aan het dalen. De schulden in Japan zijn echt onhoudbaar geworden.

Nederland

Zowel de werkloosheid als de faillissementen stijgen tegen einde 2012 steeds sneller. Met dit tempo zal dit proces moeilijk te stoppen zijn. We zullen sneller dan verwacht afglijden naar het economisch niveau van Griekenland. De enorme belastingverhogingen van Rutte en Samson zullen uiteindelijk fors minder gaan opleveren voor de schatkist. Het bekende Griekse probleem, ofwel de spiraal naar beneden.

Europa

Frankrijk zal het volgende land zijn met ernstige schuldproblemen. Daarnaast zal de oplopende werkloosheid en overheidstekorten Italië, en misschien ook Spanje, dieper in de schulden drijven. Spanje zal uiteindelijk steun moeten aanvragen waarmee het onbeperkte opkoopprogramma van schulden door de ECB in werking zal streden (OMT). Net als Japan en de VS zal ook Europa de drukpers vele versnellingen hoger gaan zetten.

Alles bij elkaar is de schuldencrisis alleen maar erger en erger geworden, ondanks alle mooie woorden van centrale bankiers, bankeconomen en politici. Dit zal in 2013 ook weer de rode draad door het jaar blijken. Sterker nog, de schulden lopen steeds harder op in plaats van minder.

Aandelen

Aandelen worden gedreven door 2 factoren. Enerzijds omhoog gedreven door de grote geldstromen (QE’s, inflatie en lage rente), en anderzijds omlaag gedreven door de te verwachte krimpende economie. Per saldo gaan we dan ook om die reden al 2 jaar zijwaarts tot licht hoger. Wat de toekomst brengt valt nu niet meer te voorspellen. Gaat men vluchten uit obligaties, dan zal het als een raket stijgen. Gaat deflatie weer de overhand krijgen dan als een baksteen dalen. Dit laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Zowel economie als omloopsnelheid van geld vallen stil, en dat is deflatoir. Kijken we naar vergelijkbare periode 1932 – 1940, dan zien we ook een jarenlange, volatiele downtrend. Vele malen dieper dan de crash van 1928 (2008). Maar de vraag is, kun je dit vergelijken met toen? Er werd toen minder geld geprint dan nu.

Goud

De onderstaande lange termijn grafiek brengt mooi de patronen van 2008 en 2011/2012 in beeld. Als die patroon herhaald wordt, dan gaan we met een raket richting noorden. Maar, let op, 2008 was geen 2012! Crisis 2008 kende een sterke V-vorm. QE’s en forse schuldophoging door overheden werkte toen nog positief. Dat is nu niet meer het geval. Dit zal echt geen V-vorm meer worden. Van de andere kant weet niemand wat er precies gebeurt als de obligatiebubbel knapt. Dat geld zoekt dan wel andere vaste activa! En wie weet wat er nog meer op knappen staat. Tot die tijd zal je geduld moeten hebben. Geduld wordt beloond, want dit gaat niet eeuwig zo duren.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud2012-lang.gif

De korte termijngrafiek staat er minder zo best voor. Als die door de bikkelharde bodem rond 1625 – 1600 gaat, dan is de gehele uptrend gebroken. Alles onder of op de bodem van 1600 zijn daarmee de prachtige “koop-kansen” voor degenen die nog niet voorzien zijn.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud2012-kort.gif

Tot slot wil ik iedereen nog hartelijk bedanken voor de vele leuke discussies en positieve reacties rond mijn blogs in 2012.

Ik wens jullie allen een gelukkig kerstfeest en voorspoedig 2013!

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Q&Q

  @ Andreas

  Ziet er naar uit dat we volgend jaar in de herfst feestje kunnen bouwen, ik neem er vast 1 op! ;)

 • Andreas

  Q&Q
  Mijn sterrebeeld is kreeft en als ik het goed lees kan ik het rijkworden bijna niet meer tegengaan. En mijn vrouw is waterman en ook daar komt de manna uit de lucht kletteren. En nu nog effe afwachten of de EU mijn rijkdom weet te vergallen.

 • Q&Q

  @ Andreas

  Dat er over 21 12 2012 zoveel doemscenarioos werden weergegeven kwam grotendeels door de MSM, de mayaas hebben ook alleen maar aangegeven dat we nieuwe periode (watermantijdperk) ingaat alhoewel dit door de MSM anders (expres?) werd geïnterpreteerd! ;)

  Persoonlijk denk ik dat we juist betere tijd ingaan, er zal alleen het een en andere rechtgezet/ gereset moeten worden.

  Laat ik van sterren beeld nou ook waterman zijn. :)

  Zat net ff mijn jaarhoroscoop door te lezen en aangezien we sinds ongeveer een jaar aan het trachten zijn een eigen bedrijf op te bouwen hoop ik dat ze gelijk hebben! ;)

  Kijk anders zelf maar het zijn mooie korte beschrijvingen:

  http://www.bovendien.com/spiritueel/jaarhoroscoop-2013

  @ Frederique

  Als het stofjes waren geweest hadden ze hier geen melding van gemaakt bij een gerenomeerde site als wanttoknow(en anderen)! ;)

 • Nico

  Andreas
  Natuurlijk dat ik daar niet eerder aan heb gedacht van Rompuy is een buitenaardse infiltrant,
  Vandaar al die onlogische ideen ,he is a alien

 • Andreas

  Beste Frederique
  Waarom doe je dit nu? Het is zondag, de handel in PM ligt stil en daarom is er tijd om ons te verdiepen in andere belangrijke zaken. Ik meende vandaag veel geleerd te hebben. Ik had mijn hond al ingepakt in zilverpapier tegen het felle zonlicht. En nu verstoor jij de hele zaak met een verklaring. Kan ik verdorie mijn hond weer uit gaan pakken. Je wordt vriendelijk bedankt. Heel mijn zondag verknald.
  Mvg

 • Frederique

  Die beelden op die site zijn belachelijk. Dat er een stofje vlak boven de ccd-chip kan zitten komt wellicht niet in jullie op. Of dat er gefotografeerd word in de richting van de zon waardoor je een grote impact hebt op de detector van geladen kosmische deeltjes, die door aftrek van het darkbeeld zwart zien ipv. wit komt ook niet in jullie op. Die lijnen die op sommige beelden staan zijn overduidelijk bloomings (“overstromen” van pixels door oversaturatie).
  Het is een beetje als die discussie over die “orbs”, die sommige mensen aanzien als lichtjes van geesten enzo. Jammer dat die “geesten” een perfect diffractiebeeld laten zien met meerdere ringen (dus het uit- of in-focus zitten van een reflectief stofdeeltje) en het enige dat je daaruit kan afleiden is dat de gebruikte lens van goede kwaliteit is… Discussion closed.
  Back to PM’s aub. Waarom zijn die goud en zilver aan het dalen aan 100/u?

 • Andreas

  Q&Q
  Ja, nou snap ik wel waarom het op 21-12-12 niks werd. Ze konden vanzelf de aarde niet vinden. Ze waren verblind door het zonlicht. Rutte 2 heeft toch geld teveel dus een knappe bewegwijzering is misschien geen slecht idee. Van die mooie borden met vele gele sterren. En met van mooie teksten ,,gefinancierd door de EU,,. Daar staan er ook zat van in Afrika. En dan een ontvangstcommitee samenstellen met Van Rompuy vooraan. Die is namelijk al wereldvreemd en ziet er ook zo uit. Het nadeel daarvan is wel dat er verwarring kan ontstaan over de intelligentie van het menselijk ras. Maar dat moeten we maar voor lief nemen.
  Mvg

 • Q&Q

  @ Andreas

  Hier nog een recente:

  UFO’s bij de zon: 21.12.2012 was topdag…

  2012 © WantToKnow.nl/.be

  x

  Vaker schreven we hier op de site over de bijna magische opnames van enorme UFO’s vlakbij onze Zon. Op zich een krankzinnig fenomeen, waaraan niet direct een logische verklaring ten grondslag ligt en/of te bedenken valt. In de eerste plaats omdat er vele vormen van UFO’s zijn, die het bijna onmogelijk maken om een natuurlijk fenomeen als verklaring te omarmen. Daarnaast blijken deze UFO’s van astronomische afmetingen, vergeleken met de schaal van de Zon.

  Lees verder:

  http://www.wanttoknow.nl/universum/ufos-bij-de-zon-21-12-2012-was-topdag/

 • Andreas

  Nazischotel
  En gij geleuft dat. Daar klopt natuurlijk niks van. De duitsers hadden dat ding helemaal niet zelf gebouwd. Ze hadden hem gestolen van aliens. Net als de fiets van mijn opa. Daar hadden ze ook zo’n kruis op geschilderd. En die aliens moesten net als mijn opa lopend naar huis. Tenminste als ze een ausweis hadden. Geschiedenisvervalsing heet dat.
  Mvg

 • temp242
 • Stafke

  En ook hier op deze blog geldt de ijzersterke wet van Godwin

  En nog iets: waar blijft von däniken? Ik mis nog steeds von däniken!

 • Peter

  Even om wat radartjes aan het werk te zetten hier en daar:

  @Nico

  En wat is er mooier en gemakkelijker dan een op Aarde een door mensen zelf ontwikkelde hoog-ontwikkelde en geheime techniek verborgen houden in “plain sight”.. door het te koppelen aan het verhaal van kleine groene mannetjes van Mars.

  Iedereen die toevallig wat van de techniek ziet en er wat over roept ziet ze spreekwoordelijk meteen vliegen en wordt afgedaan als een labiel alu-hoedje

  NIET dat ik meteen wil zeggen dat dit hele Nazi-verhaal met alle details die je noemt waar is. Maar het is wel degelijk zo dat verschillende landen/partijen met zeer interessante projecten bezig waren en dat de bovenstaande “social engineering” techniek zo briljant en simpel tegelijk was.. daar moeten een paar mensen gigantisch veel plezier aan gehad hebben om zoveel mensen zo snel de “Mars-mannetjes? alu-hoedje!”-reflex te zien hebben terwijl ze wel beter wisten.

  WEL is het zo dat veel mensen niet weten dat de Nazi’s bezig waren met projecten die ze een hogere prioriteit en classificatie gaven dan hun kernwapenproject(!).

  En het is zo dat Duitsland wel voor overgave getekend heeft, maar de Nazi partij zelf heeft dat nog nooit gedaan. Genoeg bewijs dat ze via al hun bedrijven en vertakkingen gewoon op subtiele wijze verder gegaan zijn, niet meer gekoppeld aan een specifiek land.

  Hierbij hebben meerdere onderzoekers trouwens het vermoeden dat een van de redenen waarom er zoveel honderden miljarden beschikbaar moesten komen zonder dat er toezicht gehouden mocht worden op waar het naar toe ging. Als er schulden open staan bij de types zoals Martin Borrman, dan kun je maar beter zorgen dat je het geld hebt wanneer ze langs komen om het te innen zeg maar…

 • Nico

  Nou vooruit om het af te leren:

  Nazi schotel
  persoonlijk heb ik voorkeur voor een nassischotel maar smaken verschillen nou eenmaal.

  Volgens diverse bronnen zouden Duitse geleerden er tijdens de 2e Wereldoorlog in zijn geslaagd een vliegende schotel te ontwikkelen en zou een prototype zelfs ooit de lucht ingestuurd zijn. Diverse ooggetuigen zouden de schotel voorzien van een kruis, het symbool van het Duitse leger, in 1944 over de Thames in Groot-Brittannië hebben zien vliegen. De Amerikanen zouden de Duitse uitvinding als een enorm potentieel gevaar hebben gezien. In de toenmalige New York Times werden er foto’s van gepubliceerd en geschreven over een ‘mysterieuze vliegende schijf die met hoge snelheden over de hoge gebouwen van de stad scheert’.

  Het Duitse project kreeg de naam Schriever-Habermohl mee, naar ingenieur en testpiloot Rudof Schriever en collega-ingenieur Otto Habermohl. Zij werkten tussen 1941 en 1943 in Praag aan hun schotel. Daarna kwam het project in handen van SS-officier Hans Kammler, toen Hitler aan Hermann Goering -hoofd van de luchtmacht- vroeg om een superwapen te lanceren. Gevangenen van de geallieerden claimden de zilveren vliegende schotel, die ongeveeer 5,4 meter breed was, meerdere keren gezien te hebben. volgens Joseph Andreas Epp, die als ingenieur meewerkte aan het project, werden er vijftien prototypes gebouwd. Rond een centrale cockpit werden er vleugels gebouwd die een cirkel vormden en het toestel deed klimmen. Na de oorlog hielpen vele Duitse wetenschappers mee aan het Amerikaanse ruimteprogramma en daarom geloven velen dat de nazi-ufotechnologie in een geheime basis zoals Area-51 verder is ontwikkeld. De naoorlogse ufogolf zou hier op terug te voeren zijn. Ook zouden gevluchte ex-nazi’s na de oorlog in bunkers en ondergrondse complexen in Neuschwabenland op Antarctica zijn doorgegaan met het ontwikkelen van deze technologie.

  voor eventuele verdere interesse kun je de rest hier lezen:http://www.franklinterhorst.nl/Bestaan%20UFO's%20echt.htm

 • Q&Q

  Vaag bericht van onze zuiderburen!? ;)

  Zilver in kledij kan schadelijk zijn

  http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/zilver-in-kledij-kan-schadelijk-zijn/article-4000226722919.htm