24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud en Zilver, uw enige baken in zee

Wellicht staat in uw beleving de titel van deze column in contrast met de forse duikeling die beide edelmetalen de afgelopen dagen hebben meegemaakt. Dat zou ook geen wonder zijn, want normaal gesproken is het zo dat wanneer iets in prijs daalt het veroorzaakt wordt door een toenemend aanbod of een verlaagde vraag.

Omdat vrijwel iedereen weet dat niet zomaar veel goud en zilver uit een hoed getoverd kan worden, is de impliciete boodschap die uit de koersduikeling voortkomt dat goud en zilver fors minder aantrekkelijk zijn geworden. Dat is de boodschap die de markt ons voor houdt.

Maar klopt deze boodschap wel?

Laten we ten eerste de koersdaling onderzoeken. Een prijsval zoals van zilver zou betekenen dat er enorm veel zilver op de markt moet zijn verschenen, dat het edelmetaal ineens een stuk minder aantrekkelijk moet hebben gemaakt. Iedereen weet echter dat dit niet het geval is. Nee, eerder het tegendeel is waar. Afgelopen vrijdag kwam een interview met Sprott uit waarin dit bedrijf verslag deed van de enorme vraag naar dit edelmetaal. Dit ligt in de lijn van verslagen van veel grote spelers op dit gebied dat de verkopen van zilver de omzetbedragen van goud evenaren of zelfs overtreffen, ondanks het feit dat goud vele malen duurder is. Kortom, de vraag naar zilver is nog steeds enorm groot, en de prijsdaling lijkt daar niets aan af te doen.

En hiermee kunnen we dus het wegzakken van de zilvervraag als reden voor een koersdaling van het lijstje afstrepen.

Dezelfde redenering wat betreft goud leert ons dat ook hier de vraag onverminderd groot moet zijn. Juist nog afgelopen week werd bekend dat zelfs Europese centrale banken bezig zijn met het inkopen van goud, nadat dit men decennialang juist op de markt heeft gebracht. Dit gevoegd bij de al jarenlang toenemende vraag naar goud bij niet-westerse overheden en burgers is het volstrekt onlogisch dat een uitval van de vraag de koersdaling heeft veroorzaakt.

Kortom, er is vanuit een basale vraag-aanbod theorie geen reden te bedenken voor de koersdalingen van de laatste twee dagen van de beursweek.

Zijn er wellicht redenen te bedenken dat op termijn dit evenwicht gaat verschuiven, en dat nu het slimme deel van de markt hier al op gaat anticiperen? Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn wanneer er zich een manie heeft voorgedaan in de prijsvorming. Wat zilver betreft is dit overduidelijk niet het geval; het edelmetaal was zelfs al maanden lang aan het kracht verzamelen op een niveau van $38-40 nadat het eerder dit jaar al even de $48,50 had aangetikt.

( Zie de grafiek; hierin wordt ook zichtbaar dat zilver op een steunzone (=horizontale groene lijn) is aanbeland, maar ook eventueel nog zou kunnen terugvallen tot de opgaande groene steunlijn die nu ongeveer op $28 staat).

https://www.thesilvermountain.nl/img/zilver-23-september.png

[Klik hier voor een vergroting van de grafiek]

En hoewel goud de bovenzijde van de jarenlange uptrend aan het naderen was (de rode getrokken lijn in de grafiek), kan hier ook moeilijk van een manische fase worden gesproken.

En een duikeling was het, in zeer korte tijd, hoewel op deze maandgrafiek niet zo zichtbaar:

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-23-september.png

[Klik hier voor een vergroting van de grafiek]

Ook zou het kunnen zijn dat binnenkort de economische problemen zullen zijn opgelost, waardoor de rol van veilige vluchthaven van goud en zilver niet meer nodig zou zijn. De banken hebben weer voldoende geld, de derivatenwolk is opgelost door een vrolijk schijnend zonnetje, de Griekse overheid verstrekt een lening aan een Duits bedrijf en Bernanke krijgt de Nobelprijs voor de economie. Hoewel ik mij dit laatste nog wel voor de geest kan halen na de Nobelprijs voor de vrede aan Obama, kan toch veilig gesteld dat alle economische seinen op donkerrood staan.

Dus zowel fundamenteel (vraag vs aanbod) als technisch gesproken is er geen reden denkbaar voor de koersduikeling.

Blijft over dat er vals wordt gespeeld. Blijkbaar heeft iets of iemand er groot belang bij dat beide edelmetalen een kopje kleiner worden gemaakt, en dat deze partij bovendien de financiële mogelijkheden heeft om dit (kortstondig) voor elkaar te krijgen.

Het belang moge duidelijk zijn: grote shortposities in met name zilver moeten worden teruggekocht, het liefst met vette winsten op een laag zo mogelijke prijs, het imago van goud en zilver als veilige haven moet een deuk krijgen, en bovendien zullen binnenkort waarschijnlijk steunmaatregelen worden bekendgemaakt die uitermate bullish zijn voor goud en zilver, waarbij een in verhouding lage aanvangswaarde het effect nog enigszins kan dempen. De daders? De grote banken, centrale banken en toezichthouders die met marginverhogingen op precies het goede moment nog wat olie op het vuur gooien. En aangezien die maatregelen geen ander doel hebben om de banken en overheden ten koste van de burgers nog even in het zadel te houden, is het pleit snel beslecht.

Ik kan dan ook niet tot een andere conclusie komen dan dat goud en zilver nog steeds ons enige baken in zee zijn. Nu meer dan ooit. In feite wordt dit bevestigd door de koersval van de afgelopen handelsdagen, hoe tegengesteld dit in eerste instantie ook moge klinken.

 

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook