24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud; hét appeltje voor de dorst in 2020?

Kijkend naar wat zich heeft afgespeeld op het wereldtoneel in de eerste acht weken van 2020, kan je rustig stellen dat het een onrustig begin was van het nieuwe jaar. Zo begon 2020 met onrust in het Midden-Oosten toen het Amerikaanse leger de Iraanse legercommandant Qassem Soleimani ombracht. In de nasleep hiervan haalde het Iraanse leger per vergissing een Civiele Boeing 737 neer. Terwijl de rest van de wereld hun hart vasthield en vreesde voor een verdere escalatie van dit conflict, bleef dat gelukkig uit.

De wereldwijde financiële beurzen reageerden wel op deze gebeurtenissen en ervaarden meteen een dip. En alhoewel het conflict niet escaleerde, had de financiële markt niet lang om te herstellen. Het coronavirus diende zich namelijk halverwege januari aan en heeft Azië, en inmiddels ook andere delen van de wereld, nu al weken in zijn greep. De lockdown van Wuhan en verlengde vakanties in China hebben tot gevolg dat vele Chinese fabrieken niet kunnen opereren. Dit in combinatie met de beslissing van veel luchtvaartmaatschappijen om tot eind maart niet te vliegen, zorgen voor veel onrust op de Aziatische beurzen.

De S&P heeft nu al voorspeld dat de Chinese economie als gevolg van het coronavirus ongeveer 1,1 % minder zal gaan groeien, gegeven dat het virus in maart onder controle is. Mocht dit niet het
geval zijn, dan is de impact op de wereldwijde economie misschien nog wel veel groter. Alhoewel de wereldwijde beurzen dus een moeilijke start hebben in 2020, is de goudprijs zo’n 3.7% gestegen sinds het begin van 2020. De grote vraag blijft natuurlijk of deze trend zich door gaat zetten gedurende het jaar, en wat de goudprijs precies gaat doen in 2020.

Begin dit jaar, nog voordat de uitbraak van het coronavirus bekend was, voorspelden analisten van de bank Goldman Sachs al dat de goudprijs dit jaar de grens van 1600 dollar zou doorbreken. Als oorzaken van deze mogelijke stijging noemt Goldman Sachs de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de verminderde wereldwijde economische groei, de spanning tussen Amerika en
China over het handelsakkoord en de onzekerheid die de Amerikaanse presidentsverkiezing met zich meebrengt. Georgette Boele, valuta- en edelmetalenstrateeg bij ABN Amro, beredeneert ook dat dit soort geopolitieke ontwikkelingen goed zijn voor de goudprijs. Veel beleggers zien goud namelijk als veilige haven of ‘hedge’.

Naast het effect van deze geopolitieke spanningen verwachten verschillende analisten ook dat centrale banken van veel landen zoals Amerika, China, Rusland en Turkije ook dit jaar wederom veel goud zullen kopen. Metaal analist Suki Cooper legt uit dat veel centrale banken goud kopen omdat het gezien wordt als veilig, liquide en op de lange termijn een goede investering is. Er gaan zelfs geruchten dat de Nederlandse Bank haar goudreserves dit jaar weer zal gaan aanvullen. Op de website omschrijven ze goud als ‘het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel’.

Alhoewel niemand in de toekomst kan kijken, lijkt 2020 een jaar te worden waarin de goudprijs alleen maar verder zal gaan stijgen. Het coronavirus, de handelsspanningen tussen Amerika en China en zelfs de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgen voor veel onrust op de financiële markten. Bij deze onrust grijpen beleggers vaak terug op de zekerheid van een investering in goud.

Wanneer je daarbij optelt dat veel landen in 2020 weer hun goudvoorraden gaan aanvullen, is het te verwachten dat de goudprijs alleen maar verder zal gaan stijgen gedurende het jaar.

Bekijk ook