Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud, ijskoud de beste

08-11-2011 Zilverpaul

In IJsland heeft men drie jaar geleden, toen de kredietcrisis uitbrak, er voor gekozen om niet de banken in het zadel te houden ten koste van de overheid, maar om de banken failliet te laten gaan. En zie, na drie zware jaren begint de economie steeds meer tekenen van vooruitgang te vertonen.
In de rest van Europa heeft men de tegenovergestelde keus gemaakt; houdt de banken in het zadel en laat de overheid ( lees de bevolking) voor de kosten opdraaien. Waar dat toe heeft geleid kunnen we elke dag in de media vernemen. Hoe dat komt? Onkunde van politici? Bijziendheid van economen? Een te grote verstrengeling tussen de banksector en de overheid? De parlementaire onderzoekscommissie in Nederland gaat u hier het antwoord op geven.

Interessant wordt het om te zien in hoeverre de gasten elkaar de schuld gaan proberen te geven. Een eerste voorzetje hiervoor werd de eerste dag al gegeven door oud minister Ruding, die oud minister Bos in het zonnetje zette.

Overigens verwacht ik dat na de zes weken verhoren de boter die van de hoofden is gedropen voor een flinke opruimactie zullen zorgen, want hoewel het zaadje van de crisis al rond 1970 is gelegd met het loslaten van de goudstandaard, is de uitbraak van de crisis niet zo maar uit de lucht komen vallen. Men laat de slagersvakvereniging de eigen organisatie toetsen, en raad eens wat daar uitkomt?

Vindt u het overigens niet vreemd dat Europa nu zo in het zonnetje staat? De VS staan er immers minstens even beroerd voor, net als Engeland. Naar mijn idee ligt hier een fraai staaltje van economische politiek aan ten grondslag. Ga maar na; de Europese bal begon pas echt te rollen met het downgraden van de zuidelijke lidstaten door de ratingbureaus. Deze Amerikaanse bureaus hebben er zo voor gezorgd dat Europa onder grote druk kwam te staan, wat ten goede kwam aan de dollar, die niet verder naar beneden duikelde. En de dollar is voor de VS van levensbelang, omdat deze munt het cement is waarmee het zijn financiële hegemonie heeft vormgegeven. Zolang de dollar nog leeft, leeft de VS nog. Zolang de olie nog in dollars betaald wordt, leeft de VS nog. Zolang de wereldhandel nog in dollars plaats vindt, leeft de VS nog.

Ook nu doet zich de vergelijking met het Romeinse Rijk weer voor; eerst worden de buitengebieden prijsgegeven, en pas als laatste komt Rome zelf aan de beurt.

Een bijzonder bericht uit de VS, dat het verschil in vermogens tussen de jongere en de oudere generatie steeds groter wordt. Door een dalende werkgelegenheid voor jongeren, instortende huizenprijzen en een forse studieschuld is het vermogen van iemand boven de 65 jaar gemiddeld 47 maal groter dan van iemand onder de 35 jaar. Hoewel het normaal is dat iemand gedurende zijn leven vermogen vergaart, is het huidige verschil het dubbele van dat in 2005 en lag 25 jaar geleden de verhouding nog op 10 op 1.

Hoewel in de Benelux de soep nog niet zo heet wordt gegeten, is mijn inziens ook hier dezelfde tendens te verwachten. De werkeloosheid stijgt, studeren wordt duurder en werken levert minder op. Vanuit sociologisch opzicht een linke ontwikkeling, wil je geen verloren generatie krijgen. Bovendien zal de onvrede onder de jongere generatie toenemen, wat zich op allerlei manieren kan uiten.

En zo komen we vanzelf aan bij hetgeen ons bindt; goud en zilver.

China heeft in september 56,9 ton goud geïmporteerd, een forse hoeveelheid als we dat vergelijken met de 120 ton voor heel 2010.

De goudprijs in euro’s begint al weer richting de top te bewegen, wat geen verbazing hoeft te wekken gezien de Europese perikelen:

goud in dollars is nog niet zo ver en tikt tegen de $ 1800 grens aan:

en zilver lijkt een solide basis te vormen boven de $34, hoewel je het met de volatiele kleinere broer van goud natuurlijk nooit zeker weet.

Hoe het op korte termijn ook uitpakt; beleggen in goud en zilver doe je, neem ik aan, ter bescherming van huis en haard. En zolang een goudstandaard nog niet is ingevoerd, zie ik geen reden met de muntjes te gaan schuiven.

Zelfs als u in ijskoud IJsland woont.

Met dank aan Dan Norcini voor de grafieken,

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • PatDC

  “De banken in het zadel houden en de bevolking te doen betalen”
  Denkt u dan dat de banken failliet laten gaan de bevolking niet doet betalen?
  Wat is het verschil tussen een spaarder en een belastingsbetaler?

 • Jan

  @Andreas. Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen Temp en wat hij zegt is niet idioot (zij het soms een beetje over the top), maar om te beweren dat je precies kunt voorspellen wat er zal gebeuren en in welk tijdsbestek lijkt mij net iets teveel op waarzeggerij. ‘Normaliteit’ is een normatief begrip en kan voor iedereen iets anders betekenen, wat betreft de eurocratie: een kat in het nauw maakt rare sprongen en politici staan nu niet bepaald bekend om hun gezond verstand.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  De storm is weer heel even gaan liggen. Het kritische punt voor Italië is net niet bereikt. De S&P heeft ook nog eens per ongeluk een foutief bericht de wereld in gestuurd waardoor Frankrijk even met de billen bloot ging. Zou dit een opdracht geweest zijn van de Amerikaanse overheid om de ratingverlaging goed te maken? Zou Obama via S&P Europa het nekschot geven in een poging om ons goud binnen te halen?
  http://fininfoblog.wordpress.com/2011/11/10/italie-heeft-nog-heel-even-de-tijd/

 • ramona

  In slechts drie minuten leert u over de ondergang van de Europese Unie – deze is vastgelegd in het zogeheten ESM verdrag – Alle politici kennen dit verdrag en de gevolgen ervan – u als burger zult niet kunnen protesteren, niet kunnen aanklagen en binnenkort onvermijdelijk meegezogen worden naar de door de Elite geplande afgrond. Eens te meer dienen wij hieruit te leren dat geen volk of nationaliteit in werkelijkheid verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen op het hedendaagse wereldtoneel – wordt vervolgd –

  http://www.youtube.com/watch?v=DD1SZ-rUJTw&feature=player_embedded

 • greetjes
 • Theo

  @Gordijnen

  Bedankt voor de tip.
  Ik ga vrijdag ben toevallig in nederland en kan het mooi combineren.
  Ga je zelf ook?
  Lijk me leuk om vragen te stellen
  zoals a:Wat is een goede verzekering wanneer de euro toch valt.
  b:De volgende vraag zilver of toch goud.

  De man waar voor ik ook ga is Willem Middelkoop kijken wat die te melden heeft.
  Kan ik gelijk vragen of die nog weer een keer naar Portugal komt om te praten over goud en zilver en over zijn Gold & Discovery Fund zeer de moeitewaard.

 • greetjes
 • greetjes

  @ Wortelbea

  zeker en vast volgt ie dit blog met en goed biertje in zijn hand. Tis gewoon unnen bokkigen Belg!

 • greetjes

  mooi stukje over hoevaak de politieke leiders al buiten de EU-afspraken en -verdragen om de burgers misleid hebben (Gerard)

  http://www.hyves.nl/topic/18619468/Alles_over_het_Euro_akkoord/blog/47353713/EU_is_crimineel/-PVQ/?pageid=A1ZY6IIH2NCO8CWWS

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  Temp zal hier wel meelezen… wedden dat em een trapist aan het drinken is voor het schermpje ?

 • greetjes

  Misschien heeft Temp zijn plan al getrokken en zitten wij in ons eigen paradigma waarbij we denken slimmer te zijn dan de anderen maar er ondertussen net zo naast zitten. Ik ben voorbereid op wat ik dénk wat er kan gaan gebeuren, maar het leven heeft me geleerd dat de dreiging toch altijd net uit de hoek waar je het niet verwacht. Natuurramp, kernoorlog? Ik ben blij met mijn g&z aankopen hoor, maar hoeveel ik er dan aan heb….

  En Temp, ik mis je ook!

 • StefanB

  Het worden gewoon spannende tijden voor iedereen.

 • greetjes

  ook wel leuk; de Sirtaki van de Griekse Crisis

  http://www.youtube.com/watch?v=83_ZUhgGZvI&feature=player_embedded

 • StefanB

  Ja Edwin, dat is ook zo, maar als de Amerikanen olie op het vuur gaan gooien en er ook straks mee gaan bemoeien, dan ben ik bang dat we narigheid gaan krijgen met China en Rusland.

  We zitten er wel allemaal tussen in. De Amerikanen willen de baas spelen, en overal mee bemoeien. En dat zijn de Russen en Chinezen zat. Teminste dat neem ik aan.

  En dan heb je de poppen aan het dansen.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Game over!!
  Italië valt, Frankrijk volgt. Het gaat veel sneller dan gedacht. Of er komt een bazoeka met rijzende inflatie binnen enkele jaren, of haal die Franken en Guldens maar terug boven.
  En ondertussen zullen andere landen onze goudreserves inpikken tegen soldenprijzen.
  http://fininfoblog.wordpress.com/2011/11/09/europa-valt/

 • Edwin

  @Stefan

  Uhmmm je hebt de landen door elkaar gegooid: USA is helemaal niet mak maar is juist op de achtergrond bezig om Iran en andere landen (zoals Israel) tegen elkaar op te stoken. Daarmee krijgen ze WEER “een goede reden” voor inval in Iran. Net zoals in Irak waar ze ook allerlei vervelende wapens zouden hebben. NIET dus.

  Israel ziet het allemaal gebeuren en reageert – met reden – defensief.

  Helaas zijn er heel veel mensen in USA en Europa die er WEER intrappen. Is compleet in scene gezet door USA en daarover wordt al enige maanden voor gewaarschuwd door alternatieve media. Toen was het nog zogenaamde onzin, nu opeens wordt het realiteit….

 • Andreas

  CP
  Al zou ik 50 monsterboxen thuis hebben. Ik slaap heerlijk. Ik had deze discussie enige tijd geleden met een vriend. Hij vond terwijl hij een huis heeft met legio verbergmogelijkheden dat hij 40 gouden munten het beste kon bewaren in een bankkluis, want stel je voor dat er ingebroken wordt. Ik schoot in de lach en stelde hem de vraag waar hij s’nachts zijn auto van 120.000 euro bewaarde. Buiten op het pad aan de weg natuurlijk. Iets anders is dat ik niet te koop loop met wat ik heb.

 • StefanB

  Jongens weet je gevaarlijk wordt, dat geintje in het midden oosten.
  Iran en Israel beginnen steeds meer ruzie met elkaar te krijgen. Jeweetwel die (kernbom)

  Amerika is nog steeds erg rustig en mak. En dat is heel gevaarlijk.
  Als Iran Israel aanvalt of andersom gaat Amerika er mee bemoeien.

  Als Amerika ermee gaat bemoeien hebben de Amerikanen Rusland en China op hun dak.
  Oorlog dus. Een derde wereld oorlog.

  De Euro en de Dollar zijn eigelijk verloren. Dus Amerika heeft niets meer te verliezen.
  Eigelijk is het heel eng aan het worden. Je kan s’morgens zomaar wakker worden en het kan raak zijn.
  Men heeft niets meer te verliezen. Hopelijk zie ik het verkeerd, maar het is wel een heel goed excuus voor Amerika om zich met Irael en Iran te bemoeien.

  De Amerekanen zijn bankroet, maar hebben nog genoeg wapentuig om de wereld te verwoesten. We zullen zien hoe dit afloopt, ik hoop iedergeval geen kernoorlog, wandt daar kopen wij met zijn allen helemaal niets voor.

 • cp

  Wat doen jullie met die spaarcentjes die jullie niet in edelmetalen investeerden?

  @ Mexican Star:
  Wij hebben bedrijfsmatig het nodige aan cash op onze rekeningen staan. Het is onzin om dat nu in g/z om te gooien omdat je bedrijf ook moet kunnen beschikken over dat geld. Al zou je het niet nodig hebben, zul je weinig ondernemers tegenkomen die dat omgooien naar g/z. Want nogmaals, al zitten we op een klein stiertje, het nog wel eens een flinke tik krijgen,,, hebben we in 2011 al enkele malen mogen meemaken.

  Natuurlijk zijn er hier mensen die dan zeggen.. boeie! Je hebt fysiek! Komt vast wel goed, kan wel even duren… Duh, zo kan ik er nog 10 opnoemen.

  Ik vind het dus niet verantwoord om alle liquide middelen om te gooien. Vooral omdat je mogelijk over een tijdje tegen nog gunstigere tarieven kunt kopen of dat het nog een eeuwigheid duurt alvorens je de prijzen van g/z aanzienlijk ziet stijgen.

  Ook zijn er mensen die beweren dat je zo nu en dan iets moet kopen (buy the dip) en dat je dan op die manier risico verspreid. Ik vraag me dan af over welke bedragen dit soort mensen spreken. 1 ounce per maand? 1 monsterbox per maand?

  Kortom, zonder dat je weet wat mensen nu daadwerkelijk in g/z hebben gestopt, vind ik het moeilijk om te beoordelen in welke mate ze nu ook doen wat ze prediken.

  @maria: sorry maar als je een hypotheek hebt voor een huis van 5 ton en daar erg gelukkig mee bent is daar wat voor te zeggen. Je kunt ook een flatje huren voor 500 euro per maand en die schuld niet hebben maar of je er gelukkiger van wordt..? Ik snap je punt maar ik denk dat je niet voor iedereen kunt spreken op die manier…

  @Andreas:
  als je bijvoorbeeld 10 ounces zilver hebt, loop je niet al te veel risico (wil het bedrag niet baggetaliseren hoor maar gaat even om het principe). Als het 10 monsterboxen zijn, kan ik me niet voorstellen dat je rustig slaapt… Weten mensen dat je het hebt? Wordt er in je buurt wel eens ingebroken? Weet de fiscus dat je het in bezit hebt? etc etc

  Mbt. de banken… ik sprak laatst enkele mensen bij de Rabobank en die hebben zelfs nog nooit gehoord van bijvoorbeeld Zeitgeist… die mensen zijn dom of worden dom gehouden. Ik snap dat niet.. in deze opmerkelijke tijden zul je toch als bankemployee ook meer willen weten? Dan is Zeitgeist toch het eerste dat je tegenkomt?

 • shamrock

  @Maria

  Wat voor centjes?euros? die leveren toch niets op als de bom barst?
  inleveren ,10 oude euro voor mischien 1 nieuwe hebben ze je alsnog te pakken!

 • Andreas

  J
  Ik hou naast edelmetalen met name de koperprijs in de gaten. Mocht hetzelfde gebeuren als in 2008/2009 en de koperprijs totaal wegzakt ga ik zeker fysiek koper kopen. Met een soortelijk gewicht van 9 neemt het niet veel ruimte in. En gezien het feit dat grote delen van de wereld nog totaal geen afdoende stroomnet hebben verwacht ik daar veel van. Ik ben nu aan het kijken waar ik dan koperbroden kan kopen. Het btw probleem los ik wel weer op.

 • Maria

  @MexicanStar
  Ik ben van mening dat je centjes nergens veilig zijn.
  Koop een goede kluis en ga er zelf op passen.
  Geef het netjes op voor als we een muntwisseling krijgen.
  Je krijgt wel geen rente maar het verdampt ook niet door die geweldenaars.
  Kan je zeggen dat het rust zal geven.

 • J

  Ja jongens wat gaan we eigenlijk doen als Griekenland failliet gaat en Duitsland d mark weer invoert? mega lening afsluiten bedrijf of grondstoffen kopen en terugbetalen in echt geld(zilver goud)?

  Ik ben er nog niet uit, jullie wel?

 • Maria

  @Andreas

  Het is toch ook niet meer op te lossen?
  Alleen grote schuldsaneringen zullen moeten plaatsvinden maar of we daar dan weer blij van zullen worden (dacht het niet)
  Wat je ook bedenkt het zal voor de mensen die altijd hun zaakjes netjes afbetaald hebben en al jaren van overheidswege gepest worden op financieel gebied een nog grotere ramp worden. We hebben de laatste jaren in een enorme (schijn) rijkdom geleefd en diegenen die de schulden opstapelden (overwaarde – auto op de pof – boot op de pof – caravans en campers en vul de rest zelf maar in) werden rijkelijk beloond door de fiscus en diegenen die een eigen huis hadden en nog spaargeld werden en worden nog steeds tot op het bot toe uitgekleed. Dit moest spaak gaan lopen. Dhr. Schnabel heeft nu voorgesteld dat de rijkere (lees geen hypotheeknemers) straks de zorgkosten zelf moeten gaan betalen en de verzorging in een bejaardenhuis. Dus wederom worden de mensen die geen gebruik (misbruik) maakten van de hypotheek idiotie getreiterd en uitgekleed.
  Zolang dit proces niet veranderd zal het met Nederland niet (nooit) meer goedkomen.

  Temp. ik mis je ook. Waar zit je? Al vetrokken naar een belastingparadijs?
  Ik leef met je mee want ik heb ook zovelen gewaarschuwd voor wat komen gaat al vanaf 2005 maar iedereen verklaarde ook mij voor gek. Nu begint het bij sommigen te dagen maar zijn met een hypotheek van 5 ton toch blij dat ze nog gekocht hebben. Status he.

 • Gordijnen

  @Andreas

  Banken vertrouwen elkaar niet meer. Ik snap alleen niet waarom er dan nog consumenten zijn die dan wel de banken vertrouwen. Daarom ook bijna geen geld meer op de bank.
  Ik gun de banken niet dat ze met mijn geld kunnen vermeenigvuldigen en winst maken.
  Dit zouden meer mensen moeten doen, gelukkig hoor ik steeds meer dit soort geluiden.

  Ik sprak vandaag nog een VVD type en vertelde hem dat ik een FD voor hem had klaarliggen. Hij wist het al de AEX stond al op -3%. Ik heb hem maar verwezen naar the silvermountain. Beter iets in de toekomst dan niets. Of zou hij nog wel de banken vertrouwen?

  Vooral het vuur wat opstoken, de politiek, media en de banken doen de rest.

 • Gordijnen

  http://www.dagvandebelegger.nl/sprekers

  Gratis ticket bestellen.

 • Andreas

  M.S
  Ik heb hoegenaamd geen spaarcentjes meer. Maar wat ik heb ligt lekker veilig thuis onder handbereik. Die paar procent rente mogen de banken houden. Ik gun het ze eenvoudig niet dat men van 1000 op zijn minst 10000 kan maken cq uit kan lenen. Als ik gels wil lenen moeten ze mij wel kunnen vertrouwen zeggen ze heel terecht. Maar dat vertrouwenscriterium geldt wel wederzijds en dan hoef ik verder niets uit te leggen. Compri?

 • Mexican Seastar

  Zeg mensen, het wordt nu echt wel zwart — de toekomst van de Euro..

  Wat doen jullie met die spaarcentjes die jullie niet in edelmetalen investeerden?

  Wat raad je een simpele geest als ik aan om te doen, behalve het bvb. bij een bank als Triodos te parkeren … ?

  … :):)

  Groetje

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  @Andreas, het valt op dat de ‘anciens’ minder reageren, we hebben het genoeg laten weten, nu is het afwachten en hopen, wij zijn gedeeltelijk ‘klaar’…
  Btw, Dag Temp ;-)

 • Andreas

  Jan
  Niet ,,normaal,, zijn de maatregelen die nu genomen worden en die aantoonbaar in het verleden tot een fiasco hebben geleid. Onze politiekers zijn derhalve stommer als ezels waar men van zegt dat die zich geen tweemaal aan dezelfde steen stoten.

 • Andreas

  Jan
  Temp reageert weleens wat heftig en heeft het hart op de tong zogezegd. Maar eerlijk gezegd sloeg mij ook menigmaal de schrik om het hart. Dit ook mede door de heftigheid waarmee de sommige media nieuws en mogelijke gevolgen brengen. Zo langzamerhand raak ik inderdaad ook gewend aan de rare sprongen die gemaakt worden. Hier zit een ook een zeker risico in alsnog overvallen te worden door de collaps. Toch heb ik wel waardering voor Temp die het nodige bijdroeg tot op heden. Ook herhaaldelijk met humor en dat is ook wat waard. Nu ik erover nadenk mis ik hem al een tijdje. Hij zal toch niet reeds in een bunker gekropen zijn? :)

 • Gordijnen

  Spagaat
  Het rapport van de Algemene Rekenkamer ten spijt zegt DNB dat ze door Europese regelgeving niet meer informatie kan geven in individuele toezichtdossiers dan ze reeds heeft gedaan. Dat meldde DNB woensdag in een reactie op een rapport van de Rekenkamer over het toezicht door DNB. ‘Een lastige spagaat’, typeert een zegsvrouw van DNB. ‘We willen wel meer inzicht geven. Maar de Europese wetgeving verbiedt dat.’

  Steeds weer dezelfde argumenten. Daarom is het ook niet zo vreemd dat de burgers tegen stemden tegen meer EU.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3023501/2011/11/09/DNB-geeft-Rekenkamer-geen-inzicht-in-toezichtdossiers.dhtml

 • Jan

  @Andreas: wat is ‘normaal’? Zo kun je elke foute voorspelling wel goedpraten: als alles was gegaan zoals het zou moeten gegaan zijn dan had ik alsnog gelijk gehad… Het is toch logisch dat men eerst alles gaat proberen om de komende miserie uit te stellen? Vroeg of laat zal het inderdaad zwaar fout gaan (daarover zijn we het wel eens denk ik), maar wanneer is niet te voorspellen en al zeker niet zo specifiek als Temp doet. Daarom ook dat hij zijn ‘voorspellingen’ regelmatig moet bijstellen natuurlijk: zoals ik al zei zal hij dus ooit wel eens gelijk krijgen, maar dat is al lang duidelijk voor iedereen die kan denken. Ik zal ook een voorspelling doen: de euro zal volgende maand vallen, als dat niet het geval is dan binnen de 6 maanden dan wel binnen het jaar, twee jaar…

 • high five

  Jim Rogers:
  Rogers said, adding that the chance of the Eurozone crisis causing another global financial meltdown was “100 per cent” and that the fallout would be worse than the 2008 collapse.

  http://www.infowars.com/rogers-100-chance-of-crisis-worse-than-2008-italy-implodes/

  Zoals ik ook al zei: snel failliet laten gaan degene die failliet is.

 • StefanB

  Een kind kan voorspellen dat de boel ooit klapt.
  Makkelijk zat.

  Jan wat jij zegt, de geldkranen gaan zeker open, let maar op. Het is jammer maar het is hun enigste redding straks.

  Wij mogen wel de rekening betalen, straks betaal je je scheel aan voedsel en brandstof.
  Maar wieweet kan het zo nog wel maanden duren, misschien wel jaren.

  Aan de burgers heb je toch niks, kijk maar om je heen. De meeste mensen lopen met een plaat voor hun hoofd van een meter dik. Erg jammer dat 90 % van de mensen nog slaapt.

 • Andreas

  Jan
  Dat is natuurlijk ten dele onzin wat je zegt over Temp. Met iedere normale manier van zaken had Temp allang gelijk gekregen. Dat het wat langer duurt heeft te maken met de rare sprongen die onze europese politieke katten maken nu ze in het nauw zitten. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat Temp zijn voorspellingen nog te voorzichtig waren. Naar mijn idee lopen de politieke hoge heren nu met een grote sigaar door een kruitopslag. Dat kan nog even goed gaan maar ontploffen gaat het wel natuurlijk.

 • Jan

  @jj: als je maar vaak genoeg voorspellingen doet komen ze vroeg of laat wel een keertje uit. Ook de wereld zal ooit vergaan. Voor die ‘total collapse’ er komt (als ze er komt) zal de ECB eerst de geldkranen volledig openzetten, naar advies van De Grauwe en andere ‘weldenkende’ economen.

 • Andre

  Het punt dat er banken gaan omvallen komt steeds dichterbij. http://biflatie.nl/artikelen/58-crisis/18871-65-kans-op-bankencrisis-eind-november

  Dan vlucht iedereen naar het edelmetaal. Dat de jeugd geen toekomst meer heeft klopt wel en daarom zullen die actie ondernemen. Ze hebben te maken met een financiele graaicultuur waar niets aan te doen is. En je dient op schulden te leven of je dat nu leuk vindt of niet.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  Italië hersteld weer iets, maar nog steeds dik boven de 7%.
  Spanje zoekt ook al weer de 6% op.
  De ECB lijkt uitgespeeld met hun manipulaties.
  http://www.staatslening.info/

 • jj

  Wellicht dat Temp242 toch gelijk had…een weekje meer of minder maakt wat dat betreft niet uit toch?… die totale collapse zou nu toch echt hard kunnen gaan, we gaan het zien…met de ene voet op de zijlijn, de andere midden op het speelveld…spannend!!!

 • Gebakken Zak

  Nog steeds heeft 98%+ van de EU burgers geen goud/zilver aangeschaft.

 • Oom Dagobert

  @Maria
  Inderdaad; we zullen de oorsprong op tafel mogen leggen of de nieuwe munt gaat aan onze neus voorbij.
  Vraag is ; hoe kan je na de invoering van de nieuwe munt steviger uit de branding komen wetend dat een stevige brok van je huidige vermogen uit PM’s bestaat ?

  @Gerard; ik ga ervan uit dat u stevig in fysiek zit… Op dag “X” barst de bom. Wat is op dat ogenblik uw reactie ? Tot op heden ga ik ervan uit dat de PM’s de inflatie benaderend volgen. Staat de brandstof nu aan € 1.60 of aan € 16…maakt niet uit voor wie tijdig de uitstap maakte.
  Wat is naar uw mening de beste houding ?

 • Gebakken Zak

  De ECB, ’t IMF en de Fed zullen binnenkort bergen geld ter beschikking stellen om de EU te redden. Beter, weer wat tijd te kopen. Wanneer de EU uit elkaar zou vallen komen de grote US geldbazen in de problemen. ’t Blijft natuurlijk een piramidespel. De bazen van dat spel geven natuurlijk niet zomaar op.

 • Mr. B

  Ik treed helemaal niet af meneer Procambaru ;-)

  Nou dan nog maar even achteraf de vraag stellen: Did You Buy The Dip ? The Chinaman did :-)

  En nog een linkje: http://www.youtube.com/watch?v=n7ZL3YtYmL0

 • StefanB

  Hoor trouwens weinig nieuws over barbapapa uit Griekenland!
  Zijn die gered? Hahaha. Wat een soap jongens. Maar de rekening is straks voor ons.

 • Procambarus

  De Italiaanse rente staat inmiddels op 7,5% en hoewel de Italiaanse Staatsbank zegt dat het tot 8% nog behapbaar is, denk ik zelf dat de crisis nu echt begonnen is. Zonder verregaande maatregelen komt de derde economie van de eurozone hier niet meer uit en het al of niet aftreden van Mr. B. zal hierin geen verandering brengen. De bezuinigingen die in Italië nodig zijn hebben geen politiek draagvlak en de verdeeldheid zal -verkiezigen of niet- alleen maar toenemen. Het wrange is dat de enige organisatie die zijn zaakjes goed op orde heeft de Maffia is. Zij spinnen garen bij de besluiteloosheid in de politiek en je ziet dat steeds meer werklozen in Zuid-Italië, maar ook rondom Milaan, in dienst treden van Maffia-gerelateerde bedrijven.
  Het Europese noodfonds is en blijft ontoereikend om Italië te financieren en als de euro overeind moet blijven zal de ECB steeds meer Zuid-Europese obligaties moeten opkopen. Het is duidelijk dat hiervoor binnenkort de bankbiljettenpers zal moeten worden aangezet en dan zijn de rapen gaar in Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg. Kortom: chaos alom en een sterke stijging van de goud- en zilverprijzen in euro’s. De bric-landen zullen hun deviezen echt niet in deze bodemloze put willen gooien en de enige remedie is: koop onmiddellijk goud en zilver nu het nog spotgoedkoop is.