Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud is de nieuwe bubble volgens George Soros

28-01-2010 Rolf van Zanten

https://www.thesilvermountain.nl/img/george_soros.jpegGoud is nu “de ultieme bubble”, heeft miljardair en investeerder George Soros verklaard. Hij vreest dat de goudprijs in de nabije toekomst kan dalen.

George Soros, misschien wel de meest bekende hedge fund manager in de geschiedenis, waarschuwde dat de wereldwijd lage rente zorgt voor het genereren van nieuwe zeepbellen die kunnen leiden tot crashes in de toekomst. George Soros gaf het volgende aan: “Als de rente laag is hebben we de voorwaarden om luchtbellen te ontwikkelen en de ultieme asset bubble van dit moment is goud.”

De goudprijs bereikte vorige maand nog een recordhoogte van ruim $1.225. Ten opzichte van vorig jaar komt dit overeen met een stijging van ongeveer 40 procent. Beleggers wereldwijd kopen massaal goud als kapitaalbescherming. Goud wordt gekocht als bescherming tegen inflatie en bij afnemend vertrouwen over de stabiliteit van eerder aangenomen veilig activa, zoals de overheidsschuld. Aangezien bij een lage rente sparen ook niet aanlokkelijk is, wordt goud als een interessant en doorgaans waardevast alternatief gezien.

De heer Soros voegde toe dat hij denkt dat er behoefte is aan een extra stimulans en dat sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Europese landen, voldoende ruimte hebben om hun tekorten te verhogen. De politieke weerstand hiertegen verhoogt echter de kans op een dubbele economische dip in 2011 en daarna.

Op dit moment lijkt echter alleen de steker wordende Dollar roet in het eten te kunnen gooien voor het goud. Waar centrale banken wereldwijd hun nationale munt laag waarderen om zo hun schuld makkelijker af te betalen, is een hoge goudprijs gerechtvaardigd. Ondertussen heeft het land met de grootste dollar reserves, China, een gerapporteerde goudreserve ter grootte van slechts zo’n 1,7% van de totale reserves. Ter vergelijking: Nederland heeft een goudreserve van 10 a 11%. Dit geeft dus aan dat er nog voldoende ruimte is voor een hogere goudkoers. De huidige gold silver ratio geeft aan dat goud historisch gezien een stuk duurder is dan zilver dan voorheen. Hieruit zou wel kunnen worden geconcludeerd dat goud overgewaardeerd is ten opzichte van zilver, maar houdt wel in het achterhoofd dat de huidige gold silver ratio onder hele andere economische omstandigheden tot stand komt dan de ratio van 10 jaar terug…

 • http://futurismnews.com/user/view/profile/login/willis17d Woodrow

  There is a lot surprise this kind of simply just
  released sorts are listed below: uggs estimates boots or shoes mayfair shoes or boots girls java Highkoo Microsof corporation 5450 fight-style exceptional.

  There are many types for babies, though the very top with the favorites
  list include:. As an effect of peculiarity about the physical appearance of boots,
  a good deal of people won’t want to utilize them beforehand of.

 • http://www.coolrilla.com/Classifieds/134/posts/9-Business-Opportunities/137-Other/7985-Arctic-Poppy-Diversifications.html Katherine

  Due to different styles and colors of UGG boots and UGG shoes,
  you are able to match your mood as well as your clothes.

  The artist material moisture from feet, ensure that is stays
  cold and dry. Nevertheless, with super delicate ease and convenience, increased desire, and winter weather season approaching, you are able to still discover some good provides.

 • http://redlatinahouston.com/share/LeighMcca/tab:info シャネル

  Just since the name implies, these ugg boot are from Australia, which can be crafted from twin-tier merino wool.
  There are many types for babies, though the very top from the favorites list include:.

  Regardless of the items your first choices, UGG Classic Short you will find in the UGG boot.

 • http://www.sanel.de/zeige/498102354890765_1367906794.html www.sanel.de

  Many celebrities are actually fascinated with all the retro looks of these boots, for example, Oprah, Paris Hilton, Pamela Anderson and Kate Hudson etc.
  The artist material moisture from the feet, maintain it cold and dry.

  As an effect of peculiarity on the physical appearance of the boots,
  a good deal of people will not likely want to utilize
  them in advance of.

 • Pingback: miu miu()

 • rob
 • rob

  Henri,
  De gevestigde orde kan proberen haar belangen te beschermen onder andere door de goudprijs te manipuleren (Alan Greenspan is hier heel open over), maar ze worden steeds duidelijker dwars gezeten door andere krachten.
  Zo heeft China helemaal geen trek meer in het ondersteunen van de Amerikaanse elite en zijn ze een financiële oorlog gestart. Verleden week lieten ze de goudprijs niet verder zakken dan rond $1080. Ook hebben ze besloten geen Amerikaanse staatsobligaties meer te kopen (wel ‘ruilen’ ze langlopend in tegen kortlopend) waardoor de FED genoodzaakt is nu al (via slinkse wegen) 80% van de staatsobligaties zelf op te kopen. Tel daarbij op dat GM/Chryler/Freddie&Fannie/FDIC en 39 staten (waarbij Californië de bankroetlijst aanvoert)
  schreeuwen om nog meer geld en dat de Amerikaanse banken alvast 4000 miljard aan toekomstige eventuele steun is toegezegd. De geldkraan gaat nu pas goed open.
  Wat voor gevolgen dat heeft is mooi weergegeven in het volgende artikel:

  http://www.sprott.com/Docs/MarketsataGlance/01_10%20Beware%20Counterfeiters.pdf

 • http://Goud. Henri

  Goud IS en BLIJFT de grote beschermer van het prive-eigendom. Het is wel zo, dat de tijdelijke daling van de goudprijs wordt veroorzaakt door de Machtselite. De ROTHSCHILDS (een van de machtigste families van Europa,overigens)hebben zoveel macht dat ze ZELF de goudprijs vaststellen. Ze bellen namelijk 2x per dag naar de goudbeurs in Londen,om daar eigenmachtig de koers van de dag m.b.t.het goud vast te stellen! DAAROM WORDT DE GOUDPRIJS DOOR HUN KUNSTMATIG LAAG GEHOUDEN!! Ze zijn als de dood,dat de goudprijs explodeert! In feite had de goudprijs dus al lang veel hoger moeten staan! Door de belabberde
  financiele wereldsituatie grijpen steeds meer mensen naar het goud.De Machtselite ziet dit met lede ogen aan. Zie voor het grote bedrog overigens de site http://jan.istiecool.nl

 • Oscar

  Ook niet vergeten dat de $ aantrekt ,omdat de USA groeicijfers verbeteren (hogere rente?) en omdat het in de euro zone rommelt met kredietwaardigheid van Griekenland, Spanje etc.
  Om goud een bubbel te noemen gaat me veel te ver, ondanks dat iedereen tegenwoordig positief is over goud is het nog lang niet zo ver om het een bubble te noemen. Zoals rob ook zegt, fysiek goud is meer een verzekering dan belegging.

 • http://www.crisiscoach.nl Remco van Dijck

  De heer Soros heeft helemaal gelijk. Met geld wat er niet is worden nieuwe bubbels gecreërd in onder andere commodities en dus ook goud.

  Goud is een hype geworden en dan moet je altijd oppassen.

  Uiteindelijk kun je, als er echt een crisis komt, goud ook niet opeten. Koop een stukje grond om groente te verbouwen, dat is veel verstandiger !

  http://www.crisiscoach.nl

 • rob

  Jaja, mijnheer George Soros, dat is toch echt de omgekeerde wereld.
  Door het enorm bijdrukken van geld neemt de waarde van de dollar uitgedrukt in goud af. Er kan dan ook geen sprake zijn van een ‘bubble’ in geval van fysiek goud. En als goud een ‘bubble-achtige’ waardevermeerdering krijgt in de niet zoverre toekomst, is de waarde van je geld al in rook opgegaan.