24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud is de nieuwe bubble volgens George Soros

https://www.thesilvermountain.nl/img/george_soros.jpegGoud is nu “de ultieme bubble”, heeft miljardair en investeerder George Soros verklaard. Hij vreest dat de goudprijs in de nabije toekomst kan dalen.

George Soros, misschien wel de meest bekende hedge fund manager in de geschiedenis, waarschuwde dat de wereldwijd lage rente zorgt voor het genereren van nieuwe zeepbellen die kunnen leiden tot crashes in de toekomst. George Soros gaf het volgende aan: “Als de rente laag is hebben we de voorwaarden om luchtbellen te ontwikkelen en de ultieme asset bubble van dit moment is goud.”

De goudprijs bereikte vorige maand nog een recordhoogte van ruim $1.225. Ten opzichte van vorig jaar komt dit overeen met een stijging van ongeveer 40 procent. Beleggers wereldwijd kopen massaal goud als kapitaalbescherming. Goud wordt gekocht als bescherming tegen inflatie en bij afnemend vertrouwen over de stabiliteit van eerder aangenomen veilig activa, zoals de overheidsschuld. Aangezien bij een lage rente sparen ook niet aanlokkelijk is, wordt goud als een interessant en doorgaans waardevast alternatief gezien.

De heer Soros voegde toe dat hij denkt dat er behoefte is aan een extra stimulans en dat sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Europese landen, voldoende ruimte hebben om hun tekorten te verhogen. De politieke weerstand hiertegen verhoogt echter de kans op een dubbele economische dip in 2011 en daarna.

Op dit moment lijkt echter alleen de steker wordende Dollar roet in het eten te kunnen gooien voor het goud. Waar centrale banken wereldwijd hun nationale munt laag waarderen om zo hun schuld makkelijker af te betalen, is een hoge goudprijs gerechtvaardigd. Ondertussen heeft het land met de grootste dollar reserves, China, een gerapporteerde goudreserve ter grootte van slechts zo’n 1,7% van de totale reserves. Ter vergelijking: Nederland heeft een goudreserve van 10 a 11%. Dit geeft dus aan dat er nog voldoende ruimte is voor een hogere goudkoers. De huidige gold silver ratio geeft aan dat goud historisch gezien een stuk duurder is dan zilver dan voorheen. Hieruit zou wel kunnen worden geconcludeerd dat goud overgewaardeerd is ten opzichte van zilver, maar houdt wel in het achterhoofd dat de huidige gold silver ratio onder hele andere economische omstandigheden tot stand komt dan de ratio van 10 jaar terug…

Bekijk ook