Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
De afgelopen periode is de goudprijs bezig geweest met een opmars waarbij de goudprijs zowel gemeten in euro als in dollar flink steeg. Met name de geopolitieke spanningen rondom Noord-Korea werden gezien als een belangrijke reden voor de stijging van de goud van prijs. In een recent verschenen rapport van Goldman Sachs wordt betoogd dat dit maar ten dele klopt en dat de daadwerkelijke reden voor de stijging van de goudprijs gezocht kan worden binnen Amerika zelf: door de gebeurtenissen in Washington.
Trump verantwoordelijk voor de goudprijs
Het rapport, geschreven door Jeff Currie, is vrij duidelijk als het erop aan komt hoe het kan dat de goudprijs is gestegen. Hoewel de onrust en steeds verder escalerende situatie met Noord-Korea serieus wordt genomen moet worden is het vooral Trump die met zijn acties veroorzaakt dat men vertrouwen verliest en de vlucht naar goud neemt. Currie berekent dat van de stijging van de goudprijs slechts ca 15% te wijten is aan de onrust met Noord-Korea. De acties van Trump zijn met 85% een veel groter deel van de oorzaak.
Goud wordt door Goldman Sachs in dit rapport benoemd als “geopolitical hedge of last resort”; ofwel het laatste redmiddel in geval van geopolitieke onzekerheid. De approval rates van Trump hebben een correlatie met de dalende reële rentetarieven, een zwakke Amerikaanse dollar én een stijgende goudprijs.
Enkele quotes uit het rapport van Goldman Sachs:
Goldman Sachs beschrijft concluderend hoe zij de rol van goud zien als een hedge en hoe ook in het verleden tijdens oorlogen goud deze rol op een goede manier heeft vervult.