24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud maakt indruk

12.000 goudcontracten op de markt gedumpt in minder dan één minuut, en daar vloog de goudprijs zo’n $30 zuidwaarts van $1245 naar $1212, zo snel dat het in onderstaande standaardweergave maar gedeeltelijk zichtbaar is,  om echter bijna tegelijkertijd weer op te veren:

Een eenmalig fenomeen, of passend in het beeld van de afgelopen handelsdagen waarin goud al enige sterkte heeft getoond? Hoe passend zou een komende rally van de goudprijs wel niet zijn, nu het aantal speculatieve posities in goud ( in onderstaande grafiek gedefinieerd als het aantal netto long posities minus de shortposities) zich op een meerjarig dieptepunt bevindt?

 

http://www.lemetropolecafe.com/img2014/Midas/0105/20140104_goldspec.jpg

Een goudmarkt die dergelijke grote aantallen goudcontracten in zeer korte tijd absorbeert, gecombineerd met minimale longposities in goud…. een explosief mengsel. Het is al weer geruime tijd geleden dat met extra interesse naar de komende handelsdagen gekeken kon worden, maar nu lijkt de zaak misschien toch nog in beweging te komen…..

Al mag wat mij betreft die beweging zich beperken tot de edelmetalen. Dat dit wel eens uit ijdele hoop kan bestaan, moge blijken uit onderstaand overzicht van het Zwitzerse Center of Risk Management Lausanne (CRML). Hierin word per land het nominale bedrag en  percentage van het Bruto Nationaal Product weergegeven wat nodig zou zijn om ten tijde van een systeemcrisis de banken te herkapitaliseren.

Iemand nog $650 miljard over?

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook