Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud maakt indruk

07-01-2014 Zilverpaul

12.000 goudcontracten op de markt gedumpt in minder dan één minuut, en daar vloog de goudprijs zo’n $30 zuidwaarts van $1245 naar $1212, zo snel dat het in onderstaande standaardweergave maar gedeeltelijk zichtbaar is,  om echter bijna tegelijkertijd weer op te veren:

Een eenmalig fenomeen, of passend in het beeld van de afgelopen handelsdagen waarin goud al enige sterkte heeft getoond? Hoe passend zou een komende rally van de goudprijs wel niet zijn, nu het aantal speculatieve posities in goud ( in onderstaande grafiek gedefinieerd als het aantal netto long posities minus de shortposities) zich op een meerjarig dieptepunt bevindt?

 

http://www.lemetropolecafe.com/img2014/Midas/0105/20140104_goldspec.jpg

Een goudmarkt die dergelijke grote aantallen goudcontracten in zeer korte tijd absorbeert, gecombineerd met minimale longposities in goud…. een explosief mengsel. Het is al weer geruime tijd geleden dat met extra interesse naar de komende handelsdagen gekeken kon worden, maar nu lijkt de zaak misschien toch nog in beweging te komen…..

Al mag wat mij betreft die beweging zich beperken tot de edelmetalen. Dat dit wel eens uit ijdele hoop kan bestaan, moge blijken uit onderstaand overzicht van het Zwitzerse Center of Risk Management Lausanne (CRML). Hierin word per land het nominale bedrag en  percentage van het Bruto Nationaal Product weergegeven wat nodig zou zijn om ten tijde van een systeemcrisis de banken te herkapitaliseren.

Iemand nog $650 miljard over?

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • oxford.road
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  (HD) World Without Oil – National Geographic Full Documentary: http://youtu.be/MKiI1Pu78HA via @youtube

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  It has always been in the interest of the ruling class to cultivate illusions which obscure the true nature of the game. Time to look behind the curtain.

  Rule from the Shadows – The Psychology of Power – Part 1: http://youtu.be/p8ERfxWouXs

 • didier

  Zilver gemijnd/recyclage in 2013: 20 miljard. Daarvan verbruikt de industrie 90%. Dus 2 miljard is investeringszilver.
  In 1940 telden de bovengrondse goudreserves 2 miljard oz, vandaag 5,5 milj oz (6,7 triljoen $). De zilverreserves in 1940 10 miljard oz, vandaag 1,3 milj oz in industriestandaard (25 miljard $) + 1 milj oz in allerhande (munten, ..).
  De zilver/goud ratio van vandaag is dezelde dan in 1950, 63 op 1. Samengevat zilver is onmisbaar en vrijwel verdwenen, van goud is er veel bijgekomen maar de prijs verhouding is gebleven. Goede avond vrije markt!

 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Joep ,ben benieuwd wat 2014 gaat brengen .Ik zet af en toe de prijs vast op een [piekje]stijging en pak dan wat extra koerswinst bij daling .Andersom kan het natuurlijk het geval zijn maar dat is speculeren toch ;-] mvg Marcel

 • Genpensioneerde
 • Genpensioneerde
 • joep

  Dat berekende indexfondsenbedrijf ETF Securities, dat spreekt over de sterkste daling in belegd vermogen van grondstoffentrackers ooit.

  Vooral goudtrackers waren uit de gratie. Deze hadden te kampen met twee problemen: een dalende goudprijs (goed voor 46% van de uitstroom) en vertrekkende beleggers (54% van de uitstroom). Hierdoor zakte het belegd vermogen in goudtrackers van $147 miljard aan het begin van het jaar, tot $76 miljard eind december.

 • Genpensioneerde

  @Marcel Even wachten ik krijg om 19 uur bezoek.

 • marcel
 • marcel

  Kom er maar in gepensioneerde;-]

 • marcel

  @Didier ,we leven in een wereld waar wij een [speel]pion zijn .Een gebruiksvoorwerp zeg maar .Niet vergeten geniet van het leven .

 • didier

  Wie denkt er dat technologie nog in de hand te houden is? Lees ik vandaag 2 berichtjes:
  Franse satelliet verkoop aan UAE is afgesprongen omdat er, ontdekte men, amerikaanse onderscheppings technologie op zat. Satelliet-tap.
  Via Yahoo zijn 2 miljoen computers gehackt tot bitcoin mining slaves, nu net over nieuwjaar.

  In wat voor een wereld leven wij eigenlijk?

  In ons gezicht ( van de gewone man )gaat dat ontploffen.

 • didier

  Inderdaad, hoe hoger de prijs hoe meer geld er jaarlijks in goud moet vloeien (in 2013 is er voor 100 miljard gemijnd aan 1200$) wat die hoge prijs uiteindelijk weer naar beneden zal halen. Tenzij het een hoge prijs is bij edict: het de bedoeling van de staat is om al het goud dat zich te koop aanbiedt op te kopen met fiat. Dan kan de prijs wel hoog blijven.
  Vraag en aanbod, that’s the name of the game. Vraag en aanbod ongeacht boven- en ondergronds reserves, die groot zijn in goud maar bovengronds heel klein in zilver.
  Daarom is een hoge zilverprijs veel gezonder. Als de prijs x 10 gaat blijft het nog maar een peulschil dat er jaarlijks in moet vloeien om de prijs niet te doen zakken. Heb hier niet onmiddellijk het juiste bedrag maar denk dat aan de huidige prijs het zilver in 2013 gemijnd 1 miljard waard is. Een glas van 1 miljard is sneller gevuld dan eentje van 100 miljard.

  Reserves moeten natuurlijk kostenpositief gemijnd kunnen worden. We hebben bv. olie zat in de grond maar die die zal daar mooi blijven zitten. En op elektrische batterijen wordt het moeilijk werken aan 3 gram per 1000 kg. Een beetje zoals naar de kust rijden met de fiets. Dan blijf je al gauw thuis.

  Betreffende de robolution: als ik rondom mij kijk lijkt die al begonnen en niet iets voor in de toekomst. Ik neem dagelijks de trein en heb vaak het idee, tot mijn grote ergernis, dat de bedoeling van de spoorwegen ilijkt te zijn om uiteindelijk alle treinen vanuit een sateliet aan te sturen. Zodanig dat ze automatiseren. Volgens mij gaat dat allemaal mislukken, maar wie ben ik.

 • marcel

  Zie reactie hieronder en wees GEWAARSCHUWD

 • marcel
 • marcel

  @Nadja je moet niet vergeten dat iedere kilo 69 keer op papier is verkocht bij opeising van fysiek kan het hard gaan als de comex leeg raakt .Ook door speculatie juist door de papieren markt bij onrust kan het ook hard Ik zie de prijs van 4-5000 wel komen maar niet op korte termijn .Wel zeg ik erbij we denken allen dat we het weten maar iedere invloed in de wereld [elite] kan de boel in 1 uur veranderen daarom zeg ik altijd had ik maar een glazen bol.mvg Marcel

 • Nadja

  Marcel, re: Wel moet ik zeggen als de prijzen omhoog gaan en op het nieuws komt dat goud op recordhoogte staat wordt er weer meer in geleverd

  Daar haal je een goed punt aan want dat is net de reden waarom ik een goudprijs van 4-5000 of hoger NIET realistisch vind. De lieden die dat roepen zouden zich de impact op de return-/recycle-volumes eens moeten bedenken. 30.000 van de 170.000 ton bovengronds goud is maar in handen van de centrale banken, de rest is grotendeels sieraden. Bij een prijs van 4-5000 of hoger zal er een enorm aanbod van goud ontstaan vanuit alle hoeken en gaten.

 • marcel
 • marcel

  @Nadja ,en ja er zijn al heel veel van die tijdelijke gelukzoekers[goudopkopers] uit het straatbeeld verdwenen ;-]

 • marcel

  @Nadja ,goed gezien ik vond het ook slap en ken de markt [veel ervaring].Wel moet ik zeggen als de prijzen omhoog gaan en op het nieuws komt dat goud op recordhoogte staat wordt er weer meer in geleverd [maar dat verdwijnt allemaal naar Azie]mvg Marcel

 • marcel
 • Nadja

  re: Het recyclen van goud neemt een hoge vlucht.
  Slim beleggen heeft het in haar verhaal over de periode 2003-2012.
  Dat is de periode waarin we steeds meer goudwinkels hebben zien opdoemen in het straatbeeld, waar steeds particulieren hun gouden sieraden gingen inleveren totdat…..de prijs in 2013 daalde.
  Want ga maar eens vragen aan die winkels hoe de business nu loopt in vergelijking met 1-2 jaar geleden. Marcel bevestigt het beeld.
  Slim beleggen komt dus veel te laat met dit artikel of zou een duidelijker artikel geschreven moeten hebben.

 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Joep[m] welkom ;-]

 • marcel

  @Zilvervis ik zit in de recycling van edel en het aanbod is vanaf april 2013 door de lagere prijzen steeds krapper .Dus dat wil zeggen dat door hogere afname in China en lagere aanvoer in sloop we steeds dichter bij een lege comex komen .Wanneer weet ik niet maar als dat gaat gebeuren is het afgelopen met de papieren prijs [mijn inzien]mvg Marcel

 • Nadja

  Joep, re: Door nieuwe technieken kunnen goudmijnen steeds meer goud uit de grond halen,

  Klopt ongetwijfeld, maar waar rekening mee gehouden moet worden zijn de delvingskosten.
  In augustus 1999 was de prijs 251/troy ounce, en konden de mijnen de delving hierbinnen bekostigen.
  Nu tegenwoordig de prijs rond 1200 staat, zullen bij een prijs <1200 low-grade mijnen moeten gaan stoppen.
  Blijkbaar zijn de delvingskosten in 10-15 jaar enorm opgelopen, hetgeen trouwens niet verbaast omdat met die gestegen goudprijs tot 1900 alles uit de kast gehaald kon worden om nog een ounce meer te winnen.

  Als lange termijnbelegger ben ik blij met dat de focus zich bij de mijnen ook weer eens op costcontrol moet gaan toeleggen. Dat hiermee de bedrijfstak alleen maar gezonder kan worden en het gezien feit dat de goudprijs wel weer een keer hoger gaat, betekent dat je alleen nog maar de degelijke mijnbedrijven hoeft te selecteren en daar aandelen van te kopen. Toekomstige winst is gegarandeerd.

 • Zilvervis

  Het recyclen van goud neemt een hoge vlucht. En dat is hard nodig ook, los van de ontwikkelingen op de weerbarstige papieren goudmarkt is het edelmetaal natuurlijk gewoon schaars.

  Zoals op alle markten wordt ook de goudmarkt gedomineerd door de wetten van vraag en aanbod. In het geval van edele metalen zijn op de eerste plaats de productiecijfers belangrijk, maar daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de aanvoer van gerecycleerd goud.

  https://slimbeleggen.net/goud-steeds-vaker-gerecycleerd/?=4ccbfe580ec00

 • Zilvervis

  De bestaande bekende goud voorraden zijn genoeg om nog 18 jaar aan de huidige vraag te voldoen. De schaarste neemt toe, de prijs zal zeker volgen.

  Eén van de kenmerken van grondstoffen is dat ze beperkt zijn in voorraad. Op een bepaald moment in een verre of niet zo verre toekomst zullen de voorraden van bijvoorbeeld goud uitgeput raken. Die uitspraak moet echter met een korreltje zout worden genomen.

  Helemaal uitgeput zullen de goudvoorraden natuurlijk niet raken want bijvoorbeeld in de oceanen bevinden zich oneindig grote hoeveelheden goud. Dat goud winnen is momenteel echter niet rendabel omdat de partikels te klein zijn en dus de winning niet gefinancierd zullen worden.

  https://slimbeleggen.net/beschikbare-goud-voorraad-18-jaar/?=4ccbfe580ec00

 • didier

  Re: inflatie
  Ik begrijp dat Europa niet in zijn huidige vorm verder kan. De acute problemen voor de consument beperken zich echter tot de periferie.
  Ruimer begrijp ik dat deflatie niet compatibel is met fractioneel bankieren, net als terminale kanker het leven beeindigt.
  Maar tot op heden heb ik hier in mijn dagelijks leven nog niets van gemerkt. En de kans is zeer groot dat dit zo zal blijven.
  Wat mij meer bezighoudt is de richting die goud, zilver en de mijnaandelen zullen uitgaan. Indien gunstig kan dat de minwaarde op bv vastgoed ruimschoots compenseren.
  En indien ongunstig wat zitten we dan op dit blog te schrijven? En waar dan wel naar toe?

  Ik denk dat je in de jaren 30 een mooie amerikaanse ranch kon kopen voor de prijs van een paard. Dat is deflatie. En in het inflatoir argentinie kon je mooi vastgoed kopen voor een prikje omdat mensen geld nodig hadden om in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien.

  Ik denk eerder aan stagflatie of ingrijpende veranderingen.
  Prijzen die niet dalen/stijgen en geen economische groei. Voedsel is mondiaal en schaars, energie ook. Vastgoed wordt beschermd.

 • joep

  Voor ieder hier is dit artikel een aanrader om te lezen.

  Ondergrondse goudreserve raakt niet zo snel op!
  http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/ondergrondse-goudreserve-raakt-niet-zo-snel-op/

  Door nieuwe technieken kunnen goudmijnen steeds meer goud uit de grond halen, ondanks dat de ertskwaliteit ieder jaar slechter wordt. De volgende grafiek is gebaseerd op de jaarlijkse productie van goudmijnen vanaf het jaar 1900, zoals die bij de USGS bekend is. Zoals u ziet is de goudproductie door de decennia heen sterk toegenomen. Volgens het GFMS hebben goudmijnen nog nooit zoveel goud uit de grond gehaald als in 2013, namelijk 2.917 ton. Van een schaarste aan ondergrondse goudreserves lijkt voorlopig nog geen sprake.

 • didier

  Europese deflatie op komst? So what.
  Voor ons als konsument? Voor ons goud, zilver en mijnaandelen? Voor het beleid?
  Lagere prijzen aan de pomp en in de supermarkt… eindelijk!

 • Nadja

  Deflatie in aantocht! Eurozone losing ‘safety margin’ against deflation trap | via @Telegraph http://fw.to/G7IzrKB

 • Lamberto

  Weblogbezoekers die denken dat de huidige problemen uitmonden in een groot conflict, moeten deze video maar eens bekijken.
  Met deze manier van leven kun je veel problemen voorkomen.

  http://www.youtube.com/watch?v=UoDl-Fb8lXo

  Wat ik nog mis in de video zijn de kooktoestellen op benzine, waterzuiveraars, kachels die branden op petroleum, de thuis apotheek, stroomaggregaat, mobiel zonnepaneel, enz. enz.
  Ook mis ik de kasten vol kleding en andere zaken die je in woelige tijden nodig heb.
  Vooral toilet artikelen zijn een must.
  En natuurlijk niet vergeten: “gouden en zilveren munten”.