24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud op nieuwe all-time high – hoogste goudprijs in euro’s

Goud heeft vandaag een nieuwe recordprijs bereikt. De waarde van goud is toegenomen tot $1.581 per troy ounce op het moment van schrijven, ofterwijl EUR 1.117,89. Aanleiding voor de sterke stijging van de goudprijs is de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank waaruit doorgeschemerd werd dat QE3 eraan zit te komen. Daarnaast blijven de problemen in Europa bestaan, met o.a. Griekenland, Italie en Ierland in zwaar financieel noodweer.

Het continue geld printen is een beleid dat in Amerika nu al geruime periode gevoerd wordt. Duidelijk mag zijn dat dit nooit kan leiden tot een structurele oplossing. Sterker nog, hoe meer geld er wordt bijgedrukt hoe zwaarder de last om dit terug te betalen zal worden en hoe hoger de rekening dan ook wordt. Beleggers kiezen in deze tijden voor goud dat bekend staat als een relatief veilige investering en als alternatief voor de dollar en euro.

Ierland werd door Moody’s verlaagd tot de “junk” status. Na Griekenland en Portugal is Ierland dus al het derde land waarvan de staatsobligaties door Moody’s worden gewaardeerd als “junk”, ofterwijl rotzooi. Doordat de rente daar bovendien hard oploopt wordt het steeds moeilijker om de staatsschuld terug te betalen. Momenteel bedraagt de staatsschuld al ongeveer 209 miljoen dollar. Er is een begrotingstekort van 32,4% van het BNP.

In Italie is de staatsschuld nog enigszins te beperken maar ook hier moeten drastische bezuinigingsplannen worden doorgevoerd om de AA-status van het land te ondersteunen. Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft aangegeven dat de stabiele verwachtingen voor Italie zijn gebaseerd op de verwachting dat de overheid waarschijnlijk zal slagen in het in balans brengen van de begroting in 2014.

Of de plannen ook echt doorgevoerd kunnen worden en resulteren in het gewenste resultaat valt nog te bezien. Ondertussen staan landen als Portugal en Spanje ook onder grote druk en is het dus wachten op het volgende land dat negatief in het financiële nieuws komt.

Bekijk ook