24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud stijgt niet in waarde

De goudwaarde stijgt niet het is de geldwaarde die zakt

We zien dan misschien de prijs van goud wel stijgen, toch is deze stijging slechts een illusie die gebaseerd is op de zwakte van de Dollar en op de zwakte van overheden om steeds maar meer geld in hun economie te pompen. Het is dan ook eens nuttig om even stil te staan bij de intrinsieke waarde van geld en de effecten hiervan die we merken bij de goudkoers.

Papiergeld kan bijgemaakt worden, zilver en goud niet

Het probleem van papiergeld zit hem in het feit dat overheden over de hele wereld onbeperkt nieuw geld kunnen aanmaken. Ze hebben dit steeds gedaan en ze zullen dit ook steeds blijven doen. Vooral de laatste 100 jaar is er heel wat extra papiergeld op de markt gegooid, wat geleid heeft tot de totale vernietiging van een groot deel van de huidige valuta. Hoewel meer geld introduceren de illusie mag scheppen dat een persoon of staat rijker wordt, is de waarheid veel harder en scherper. Het enige wat er in feite gebeurt, is dat er een aantal extra nullen worden toegevoegd. Het enige betaalmiddel dat overheden nooit hebben kunnen bijmaken is goud. Goud is in al bijna 5000 jaar de enige munteenheid die de geschiedenis overleefd heeft. Goud kan niet worden bijgedrukt en geen enkele regering heeft controle over het wat en hoe van dit edelmetaal. Goud rekent dan ook zonder schroom af met de praktijken van overheden die geld bijmaken alsof het niets is. En dat is nu net wat er op dit moment ook aan het gebeuren is. Goud stijgt niet echt zoveel in waarde, maar het doet gewoon wat het altijd heeft gedaan; zijn waarde behouden, waar alle munteenheden waarde verliezen.

Papiergeld vs. de waarde van goud over de afgelopen 100 jaar

Wat we momenteel zien, is een totale zelfvernietiging van het monetaire systeem. De laatste 10 jaar is de Dollar, net zoals veel andere valuta, maar liefst 79% gezakt ten opzichte van goud. Het is dus een regelrechte illusie om te denken dat de goudprijs echt stijgt, terwijl het in feite de dollar is die aan waarde inlevert. Goud legt gewoon zonder schroom de bekrompenheid en beperktheid van steeds meer papiergeld afdrukken bloot en zorgt er zo voor dat de totale onbekwaamheid van verschillende overheden om hun nationale economie in goed banen te leiden nog eens extra in de verf gezet wordt.

Als we nu even stilstaan bij de afgelopen 100 jaar dan zien we duidelijk hoe papiergeld op zijn totale ondergang afstevent. In 1909 kocht u voor $1000 nog 50 ounces goud. Vandaag is dat nog slechts 0,83 ounces. Snel omgerekend betekent dit dat tijdens de afgelopen 100 jaar de Dollar maar liefst met 98,3% gezakt is ten opzichte van goud en dat de Dollar nu dus maar 1.7% waard is van wat het 100 jaar geleden waard was. De Amerikaanse overheid heeft dan ook definitief de laatste stappen van de ondergang van hun eigen valuta ingezet en de volgende jaren zal ook de overblijvende 1.7% verdwijnen als sneeuw voor de zon zodat het papiergeld uiteindelijk zijn intrinsieke waarde van 0 zal bereiken.

De echte goud beweging is nog in aantocht

Naar onze mening is de echte goud beweging nog in aantocht hoewel de goudwaarde al van $250 naar maar liefst $1,226 is gestegen. Hier zijn verschillende achterliggende redenen voor die we u niet willen onthouden:

  • Het einde van het pompen van extra geld in de economie is nog lang niet in zicht omdat de staatsschulden enkel stijgen en de problemen in de financiële wereld nog lang niet van de baan zijn.
  • Het risico van wanbetalingen en verzuim van enkele van de grootste financiële instellingen en soevereine staten stijgt ook iedere dag met mogelijk zware gevolgen voor de wereldeconomie.
  • De stijging van goud die sinds 1999 aan de gang is, vond plaats zonder echte actieve deelname en tussenkomst van de meeste investeerders. De goudwaarde is dus in feite een slapende reus. Verwacht wordt dan ook dat spoedig deze gouden reus zal ontwaken en de echte rush naar goud de komende jaren zal plaatsvinden.
  • De goudmarkt zal binnenkort ook een fysieke goudmarkt worden omdat vele mensen hun geloof in papieren goud of quasi fysiek goud zoals Comex, ETF of niet toegewezen goud zullen verliezen. De mensen willen goud zien en voelen en willen geen papiertje meer met daarop hun waarde. Papierwaarde heeft voor goed afgedaan.
  • De goudproductie zal ook elk jaar nog afnemen. Momenteel wordt er jaarlijks slechts voor $90 miljard goud op de markt gebracht. Er zal misschien al sneller dan verwacht tegen de huidige prijs te weinig fysiek goud zijn om aan een stijgende vraag te voldoen.
  • Momenteel is er ook maar $900 miljard goud in private handen voor beleggersdoeleinden. Dit is om en bij de 0,7% van de globale financiële activa. Als er een verdubbeling plaatsvindt in de hoeveelheid fysiek goud waarin wordt belegd, zal de goudprijs in de hoogte schieten.
  • Centrale banken van verschillende landen zijn zich de afgelopen jaren op de goudmarkt gaan werpen. Vele landen zoals China, India, Rusland, Japan, Singapore, Brazilië en Korea, die momenteel slechts kleine goudreserves hebben, zijn momenteel de grootste opkopers van goud. De goudmarkt zal dus nog verschillende jaren kunnen genieten en profiteren van de stijgende interesse van overheden van over de hele wereld. Centrale banken zijn namelijk geen grillige en onwispelturige investeerders maar standvastige instellingen die strakke beleidslijnen volgen. Bovendien zijn zij gebaad bij gespreid aankopen, om zo de goudkoers niet te hard te laten stijgen zodat het goud betaalbaar blijft en omdat de dollar reserves op die manier niet in één klap waardeloos worden.
  • Hoewel de toekomst onvoorspelbaar is, kan de huidige geopolitieke crisis in landen zoals Pakistan, Iran, Afghanistan, Israël en door terroristische organisaties zoals Al Qaeda een positief effect hebben op de goudprijs. Voorgaande landen en organisaties balanceren allen op het randje van een zeer explosieve ondergrond die wel eens sneller dan verwacht tot uitbarsting zou kunnen komen. Zulke uitbarstingen zouden een enorm effect hebben op de goudprijs.

Al met al zijn er genoeg scenario’s waar serieus rekening mee dient te worden gehouden, waarbij de waarde van goud zal stijgen. Bovendien is markt van edelmetalen een minuscule markt binnen de globale financiële markt. De marktkapitalisatie van de zilver industrie bedraagt bijvoorbeeld maar slechts $9 miljard en die van de goudindustrie slechts $200 miljard terwijl de marktwaarde van Microsoft op niet minder dan $250 miljard wordt geschat. Een kleine stijging in de vraag kan dus al een groot effect hebben op de goudprijs.

Bekijk ook