Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goud stijgt niet in waarde

08-01-2010 Rolf van Zanten

De goudwaarde stijgt niet… het is de geldwaarde die zakt

We zien dan misschien de prijs van goud wel stijgen, toch is deze stijging slechts een illusie die gebaseerd is op de zwakte van de Dollar en op de zwakte van overheden om steeds maar meer geld in hun economie te pompen. Het is dan ook eens nuttig om even stil te staan bij de intrinsieke waarde van geld en de effecten hiervan die we merken bij de goudkoers.

Papiergeld kan bijgemaakt worden, zilver en goud niet

Het probleem van papiergeld zit hem in het feit dat overheden over de hele wereld onbeperkt nieuw geld kunnen aanmaken. Ze hebben dit steeds gedaan en ze zullen dit ook steeds blijven doen. Vooral de laatste 100 jaar is er heel wat extra papiergeld op de markt gegooid, wat geleid heeft tot de totale vernietiging van een groot deel van de huidige valuta. Hoewel meer geld introduceren de illusie mag scheppen dat een persoon of staat rijker wordt, is de waarheid veel harder en scherper. Het enige wat er in feite gebeurt, is dat er een aantal extra nullen worden toegevoegd. Het enige betaalmiddel dat overheden nooit hebben kunnen bijmaken is goud. Goud is in al bijna 5000 jaar de enige munteenheid die de geschiedenis overleefd heeft. Goud kan niet worden bijgedrukt en geen enkele regering heeft controle over het wat en hoe van dit edelmetaal. Goud rekent dan ook zonder schroom af met de praktijken van overheden die geld bijmaken alsof het niets is. En dat is nu net wat er op dit moment ook aan het gebeuren is. Goud stijgt niet echt zoveel in waarde, maar het doet gewoon wat het altijd heeft gedaan; zijn waarde behouden, waar alle munteenheden waarde verliezen.

Papiergeld vs. de waarde van goud over de afgelopen 100 jaar

Wat we momenteel zien, is een totale zelfvernietiging van het monetaire systeem. De laatste 10 jaar is de Dollar, net zoals veel andere valuta, maar liefst 79% gezakt ten opzichte van goud. Het is dus een regelrechte illusie om te denken dat de goudprijs echt stijgt, terwijl het in feite de dollar is die aan waarde inlevert. Goud legt gewoon zonder schroom de bekrompenheid en beperktheid van steeds meer papiergeld afdrukken bloot en zorgt er zo voor dat de totale onbekwaamheid van verschillende overheden om hun nationale economie in goed banen te leiden nog eens extra in de verf gezet wordt.

Als we nu even stilstaan bij de afgelopen 100 jaar dan zien we duidelijk hoe papiergeld op zijn totale ondergang afstevent. In 1909 kocht u voor $1000 nog 50 ounces goud. Vandaag is dat nog slechts 0,83 ounces. Snel omgerekend betekent dit dat tijdens de afgelopen 100 jaar de Dollar maar liefst met 98,3% gezakt is ten opzichte van goud en dat de Dollar nu dus maar 1.7% waard is van wat het 100 jaar geleden waard was. De Amerikaanse overheid heeft dan ook definitief de laatste stappen van de ondergang van hun eigen valuta ingezet en de volgende jaren zal ook de overblijvende 1.7% verdwijnen als sneeuw voor de zon zodat het papiergeld uiteindelijk zijn intrinsieke waarde van 0 zal bereiken.

De echte goud beweging is nog in aantocht

Naar onze mening is de echte goud beweging nog in aantocht hoewel de goudwaarde al van $250 naar maar liefst $1,226 is gestegen. Hier zijn verschillende achterliggende redenen voor die we u niet willen onthouden:

 • Het einde van het pompen van extra geld in de economie is nog lang niet in zicht omdat de staatsschulden enkel stijgen en de problemen in de financiële wereld nog lang niet van de baan zijn.
 • Het risico van wanbetalingen en verzuim van enkele van de grootste financiële instellingen en soevereine staten stijgt ook iedere dag met mogelijk zware gevolgen voor de wereldeconomie.
 • De stijging van goud die sinds 1999 aan de gang is, vond plaats zonder echte actieve deelname en tussenkomst van de meeste investeerders. De goudwaarde is dus in feite een slapende reus. Verwacht wordt dan ook dat spoedig deze gouden reus zal ontwaken en de echte rush naar goud de komende jaren zal plaatsvinden.
 • De goudmarkt zal binnenkort ook een fysieke goudmarkt worden omdat vele mensen hun geloof in papieren goud of quasi fysiek goud zoals Comex, ETF of niet toegewezen goud zullen verliezen. De mensen willen goud zien en voelen en willen geen papiertje meer met daarop hun waarde. Papierwaarde heeft voor goed afgedaan.
 • De goudproductie zal ook elk jaar nog afnemen. Momenteel wordt er jaarlijks slechts voor $90 miljard goud op de markt gebracht. Er zal misschien al sneller dan verwacht tegen de huidige prijs te weinig fysiek goud zijn om aan een stijgende vraag te voldoen.
 • Momenteel is er ook maar $900 miljard goud in private handen voor beleggersdoeleinden. Dit is om en bij de 0,7% van de globale financiële activa. Als er een verdubbeling plaatsvindt in de hoeveelheid fysiek goud waarin wordt belegd, zal de goudprijs in de hoogte schieten.
 • Centrale banken van verschillende landen zijn zich de afgelopen jaren op de goudmarkt gaan werpen. Vele landen zoals China, India, Rusland, Japan, Singapore, Brazilië en Korea, die momenteel slechts kleine goudreserves hebben, zijn momenteel de grootste opkopers van goud. De goudmarkt zal dus nog verschillende jaren kunnen genieten en profiteren van de stijgende interesse van overheden van over de hele wereld. Centrale banken zijn namelijk geen grillige en onwispelturige investeerders maar standvastige instellingen die strakke beleidslijnen volgen. Bovendien zijn zij gebaad bij gespreid aankopen, om zo de goudkoers niet te hard te laten stijgen zodat het goud betaalbaar blijft en omdat de dollar reserves op die manier niet in één klap waardeloos worden.
 • Hoewel de toekomst onvoorspelbaar is, kan de huidige geopolitieke crisis in landen zoals Pakistan, Iran, Afghanistan, Israël en door terroristische organisaties zoals Al Qaeda een positief effect hebben op de goudprijs. Voorgaande landen en organisaties balanceren allen op het randje van een zeer explosieve ondergrond die wel eens sneller dan verwacht tot uitbarsting zou kunnen komen. Zulke uitbarstingen zouden een enorm effect hebben op de goudprijs.

Al met al zijn er genoeg scenario’s waar serieus rekening mee dient te worden gehouden, waarbij de waarde van goud zal stijgen. Bovendien is markt van edelmetalen een minuscule markt binnen de globale financiële markt. De marktkapitalisatie van de zilver industrie bedraagt bijvoorbeeld maar slechts $9 miljard en die van de goudindustrie slechts $200 miljard terwijl de marktwaarde van Microsoft op niet minder dan $250 miljard wordt geschat. Een kleine stijging in de vraag kan dus al een groot effect hebben op de goudprijs.

 • http://www.goudbank-antwerpen.com auteur

  De gouden standaard is een muntsysteem waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud is. Wanneer meerdere landen een dergelijke vaste rekeneenheid hanteren, worden de wisselkoersen tussen verschillende nationale valuta feitelijk vastgelegd. Deze standaard was van groot belang voor de ontwikkeling van goudstaven en goudstukken.

  Er kunnen drie mogelijke systemen worden onderscheiden. Soms wordt goud direct als munteenheid gebruikt (goudcirculatie). Een tweede mogelijkheid is dat papiergeld wordt uitgegeven dat te allen tijde inwisselbaar is voor goud, waarbij de totale waarde van het uitgegeven geld gelijk is aan de totale hoeveelheid goud van de centrale bank. In een derde mogelijk systeem is geld slechts beperkt inwisselbaar; er is meer papiergeld uitgegeven dan de waarde van de goudvoorraad van de centrale bank (de zogenoemde “papieren standaard”).

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Bijna elke regering in de wereld wil hun munt in waarde laten dalen om het gemakkelijker maken om schulden af te betalen. Zo lang dit zo blijft zullen echte, tijdloze valuta als goud en zilver blijven stijgen in waarde.

 • Henk

  Voor wie het nog niet gezien heeft, gisteren werd de vpro documentaire Tegenlicht: “2010 Buigen of Barsten ” uitgezonden.
  Heel interessante analyses en voorspellingen van o.a. Marc Faber en Jim Rogers
  Het grappige is dat Jim Rogers op een gegeven moment tijdens het gesprek over de turb-draaiende geldpersen opeens een zilveren en een gouden munt uit zijn zak haalt als voorbeeld van een betrouwbare investering.
  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/42952280/

 • Ronald

  @paul

  Nooit naar absolute cijfers kijken maar in % denken.
  En altijd de Eur/$ in de gaten houden….

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  paul :

  Is het dan nu in een vrije val geraakt? 4-12-2009: $ 1.220,= nu 21-01-2010: $ 1.100,= $ 120,= verschil in een ruime maand!!!!

  Als je kijkt naar de goudkoers in euro, dan zie je dat goud wel ten opzichte van 4 december in waarde verminderd is maar dat het wel ‘meevalt’.
  Op 4 december was goud EUR 815 waard. Op dit moment is het goud zo’n EUR 785 waard.
  Een verschil van EUR 30 dus. Dat klinkt al veel minder erg dan $120. Aangezien de dollar zelf heel volatiel is geeft de goudkoers in dollars vaak een vertekend beeld.
  De goudkoers in euro is op 24gold.com terug te vinden.

 • paul

  Is het dan nu in een vrije val geraakt? 4-12-2009: $ 1.220,= nu 21-01-2010: $ 1.100,= $ 120,= verschil in een ruime maand!!!!

 • Anton

  Goud is en blijft mijn favoriet want het is het enige echte en eerlijke geld op de markt. Het floreert in een omgeving die we vandaag kennen waarbij munteenheden hun waarde zien dalen

 • olaf

  http://www.lbma.org.uk/stats/silvfixg

  Let op is in centen en de gulden dollar koers of pond is mij ook niet bekend. Intrinsieke waarde is meestal zo`n 35%

 • Anton

  Volgens mij was in de tijd van de zilveren rijksdaalders de zilver koers nog geen 7,20 gulden per troy ounce. De koers van het zilver heeft namelijk tot 1972 (ruim) onder de $4 per troy ounce gestaan, maar hoe de wisselkoers precies stond toen… geen idee!

 • Henk

  Je hebt gelijk Olaf, maar het was slechts een voorbeeld om het zilveren geld te vergelijken met andere materialen zoals papiergeld. Verder weet ik niet wat de zilverkoers in 1969 was in guldens. Bij een koers van f 7,20/oz zou de nominale waarde gelijk zijn aan de intrinsieke.

 • olaf

  De laatste rijksdaalder in zilver is gemaakt in 1969, dus lijkt het alleen inflatie vaster. Maar als je die rijksdaalder 40 jaar op de bank had staan was het nu wel iets meer geweest als de 4 euro die je nu voor een rijksdaalder krijgt. Bij een gemiddelde rente van 5.5% zou het volgens mij nu 21.30 in guldens zijn en dat is 9.66 euro.(belastingen buiten beschouwing gelaten, die hoor je ook over je zilver te betalen) Maak ik nu een ernstige rekenfout of klopt het !

 • Henk

  Ik kan mij aansluiten bij de reacties hierboven.
  Als illustratie wil ik nog een voorbeeld erbij geven. Laatst was nog ik eens bezig met mijn muntenverzameling van jaren geleden. Als je dan gaat kijken wat al die munten uit tientallen landen nog waard zijn, dan word je treurig. Vrijwel alles is niet meer als wettig betaalmiddel te gebruiken (zeker de Eurolanden) en de verzamelaarswaarde is ook vrijwel nihil tegenwoordig.
  Positieve uitzondering op deze regel zijn zilveren munten, die in ieder geval nog de zilverwaarde hebben. Zo is een zilveren gulden op dit moment ca. 1,50 euro en een zilveren rijksdaalder ongeveer 4 euro waard met hun resp 4.7 en 10.8 gram zilver
  Dit onderstreept nog eens de waardevastheid van edelmetaal.

 • Piet

  Goud dien je altijd uit te drukken in koopkracht, niet in een valuta. Wat niets is zo veranderlijk als de waarde van een munt, ook de euro en dollar. Zag het laatst een filmpje van een man die vond in zijn tuin een enorme hoeveelheid Duitse Marken. Nu waren deze munten waardeloos, maar als destijds de eigenaar van het geld had gekozen om dat om te zetten naar fysiek goud en er lagen goudbaren in die tuin, dan was de vinder nu 2.7milj. rijker geweest.

 • Anton

  De waarde van het geld zal op de manier hoe er nu geld geprint wordt altijd blijven dalen. Alleen goud zal waardevast blijken in dit soort periodes. Iedereen kan voorspellen dat met deze torenhoge staatsschulden het niet langer goed kan gaan (overigens is de staatsschuld per Nederlands gezin HOGER dan per Amerikaans gezin, daar hoor je dan weer niemand over).