24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud, veilige haven

Is goud nog een veilige haven tijdens de uitbraak van de coronacrisis? Een pandemie raakt de economie enorm hard. Daarmee ook de financiële markten. Financiële markten zijn het vuur waarop de economie kan gaar koken. Zonder vuur geen eieren bakken. Financiële markten beginnen stil te vallen welke een vorm begint aan te nemen van de uitbraak schuldencrisis 2008.

Dat aandelen zakken als de economie stilvalt zal ieder duidelijk zijn. Belangrijker is te kijken naar de obligatiemarkt. Daar zien we iets tegenstrijdigs. De rentes namen in het begin wel even af. Dat doet geld wat uit aandelen stroomt en in obligaties. Als aandelen zakken, stijgen de koersen van obligaties waardoor de effectieve rentes afnemen. Dan kijk je overigens weer naar de USTR10Y, zoals uitgelegd in mijn vorige blog. De afgelopen week zien we juist een stijging van de rentes. Aandelen die zakken en marktrentes die stijgen is ongewoon en gevaarlijk. Dat is een beginnend signaal dat het “vertrouwen” wegvalt. De hele economie draait op vertrouwen. Dit zagen we ook in 2008-2009, en later nog op de massale obligatiecrash van 2012 op zuid Europa. Op zulk moment werd in 2009 t/m 2012 de schuldencrisis opeens een bankencrisis. Wat er dan precies gebeurt is dat institutionele beleggers (banken, verzekeraars, pensioenfondsen, funds, e.d.) elkaar geen geld meer uitlenen omdat men het vertrouwen in elkaar verliest. En tegelijkertijd ook nog al hun obligaties dumpen.

Kortom, er kunnen nu opnieuw banken omvallen. Het verschil met 2009 is dat we nu weten dat centrale banken dan geld printen en dit via staatsleningen in de banken kunnen pompen als een infuus. En daarmee ook tegelijkertijd de marktrentes omlaag drukken. We weten nu ook dat dit werkt. Toch zou precies dit de trigger moeten zijn voor de vraag naar goud als enige veilige haven. We weten ook al enige tijd dat de USD als veilige haven gezien wordt in dit soort tijden. Heel massaal stapt men in USD. Met het gevolg dat de USD veel te sterk wordt. De koers loopt al te sterk op. Wat op zijn beurt weer tot nieuwe problemen leidt. Goud wordt als basis genoteerd in USD en stijgende USD is één reden dat de goudprijs (in USD uitgedrukt) overeenkomstig daalt. Maar er is nog een reden. Markten zijn net als de “wet van communicerende vaten” uit de natuurkunde. Momenteel zijn er zoveel vaten die nu alle kanten op bewegen, dat bijna niemand meer weet waar water naar toe stroomt.

Toch als je kijkt naar goud, dan komt deze er het beste van af vergeleken met aandelen en obligaties. Om over het drama van crypto maar helemaal te zwijgen. Goud daalde wel wat op de sterke USD, maar dat was het dan ook. Goud wordt gezien als een grondstof, en bij grondstoffen komen de prijzen tot stand vanuit de futures. Ik ga futures nu even niet helemaal uitleggen, dat kan ieder zelf opzoeken. Futures hebben een tijdshorizon uitgedrukt in expiratiedatums. Er kan dus een tijdelijk liquiditeitsprobleem ontstaan bij handelaren in futures. Dat zijn vooral de grote hedge funds. Hun posities zijn slechts gedeeltelijk gedekt en de rest lenen ze bij. Dit doen ze om de hefboom te vergroten. Wanneer nu de hefboom de verkeerde kant begint op te werken, moeten ze hun “margin” verhogen.

Als ze deze liquiditeit niet hebben, dan worden posities gedwongen gesloten. Dat gebeurt overigens ook op de aandelenmarkt en vooral ook oliemarkt. Precies dat is de reden dat aandelen, olie, goud en andere grondstoffen héél véél dieper zakken dan normaal of reëel zou zijn. In dat zelfde schuitje zit dus ook goud. Bij de crisis van 2008 zagen we dat ook. Aandelen zakten als bakstenen, maar goud en zilver ook! Enige tijd later gingen goud en zilver als een raket de lucht in. Nogmaals, dit is een tijdshorizon.

De expiratiedatums maken daar een definitief einde aan. Wees dus niet bang. Het is zelfs een uitstekend instapmoment binnen die tijdshorizon. Je hebt bovendien tijd genoeg om dat af te wachten. Goud gaat herstellen. Al heel zeker als dit uitloopt tot recessie of zelfs depressie. Dan is de kans enorm groot dat goud en zilver opnieuw als een raket de lucht ingaan, net als in 2009 en 2010. Nog groter is die raket-kans als ook nog de obligatiekoersen de verkeerde kant op blijven gaan. Een crash op obligaties behoort dan tot de reële mogelijkheden. Wat een fatale valutacrisis tot gevolg zal hebben. Tenzij de Centrale Banken nog meer schulden in de markt pompen wat de rentes nog dieper in het negatief zal jagen. Dit zie ik dan als de allerlaatste fase van de winter van de Kondratieff-cyclus, maar daarover later meer. Dit is nu nog enkel een mogelijk scenario. Een K-winter duurt ongeveer 20 jaar en startte in het jaar 2000. Voor degenen die mij nog kennen van vorige blogs, daar heb ik nog wel nieuws over. Kom ik dus nog op terug t.z.t.

Wat we nu zien is een nadeel in de globalisering. Globalisering is eng op financiële markten, dat weten we nog van 2008/2009. Er viel in de VS een bank om (Lehman Brothers), en dus vallen ze hier ook allemaal om. Als de arbeider eens wist waar al zijn pensioengeld ligt in de wereld… Gelukkig weet hij dat niet. Maar het volgende probleem van globalisering zien we nu direct onder ogen. Het werkt op dat punt exact hetzelfde als de financiële markten. Als er iemand in China ziek wordt, dan worden wij dat allemaal. Er is nergens een regio meer waar een economie kan blijven draaien als het ergens mis gaat. Een markt in Wuhan ligt gewoon bij jouw in de straat. Niks is nog ver weg. Er is nergens een veilige haven meer. De wereld ligt in een grote pan op het vuur. Als het links in de pan aanbrandt, dan ook rechts in de pan. Onvermijdelijk. Helaas, dit is de nieuwe wereld, of we dit nu fout vinden of niet. Hoewel de steun voor globalisering, of anders gezegd: New World Order, wel razendsnel afneemt onder de bevolking. Dat zal zeker een extra versnelling krijgen met deze coronacrisis.

Doorgeslagen globalisering was voor mij de belangrijkste reden om goud als hedge aan te blijven houden. Dat besefte ik pas ten volle sinds de crisis 2008. Nu ben ik er wel blij mee, ondanks dat het eventjes zakt op doorgeslagen futures handel. Mijn eerste goud uit midden jaren 90 heeft al veel prijzen en crashes gezien. Heeft alles uitstekend overleefd! Blinkt nog net zo hard. Globalisering heeft voordelen, maar ook een paar vreselijke nadelen. Dit zal zeker niet de laatste wereldwijde financiële crisis of virusziekte zijn. Leer er maar mee leven. Laat je dus niet misleiden door tijdelijke dalingen van de goudprijs door margin van speculanten. Nogmaals, dit gebeurt zo ook op de oliemarkt en ook op de aandelenmarkt. Futures zijn gemene dingen in handen van speculanten. Je kunt er wel van meeprofiteren door rond de bodem te kopen, want het zakt altijd veel te diep dankzij de speculanten. Garantie heb je natuurlijk niet. Zoals niets in het leven. Uiteindelijk zal de wereld niet vergaan. Waarschijnlijk is straks 0,5% van de wereldbevolking uitgedund. Waarschijnlijk allemaal 80+ of zwaar zieke mensen. Hoe erg het ook is, 99,5% gaat gewoon verder alsof er nooit iets gebeurt is. Een extra bladzijde in de geschiedenisboekjes. Dat dan weer wel.

Gerard

Bekijk ook