24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud, zilver, platinum en palladium en hun recordhoogtes afgelopen week

Afgelopen woensdag bereikte goud wederom een nieuw record nabij de $1,150 per ounce. De dag nadien zakte de goudprijs weer richting $1,130 maar een aantal koopjesjagers zorgden al gauw voor een herstel van de goudprijs, vertelt Afshin Nabavi, hoofd van de handelsafdeling van MKS Finance in het Zwitserse Genève. De markt, zo vertelt hij, kent momenteel een extra boost door de nieuwe interesse van investeerders uit de officiële sector na de megadeals en aankopen van India en de kleinere aankopen van de centrale banken van Rusland, Mauritius en Sri Lanka eerder deze week.

De goud bewegingen van bovenstaande landen benadrukken nog maar eens de aantrekkingskracht van goud als de ideale bron om een portfolio te diversifiëren, zeker op een moment dat een verdere daling van de dollar werd verwacht, vertellen analisten. Na drie weken van stijging en stabilisatie van de Dollar kende de Dollar afgelopen woensdag de eerste van mogelijk vele terugvallen toen handelaars in afwachting waren van het Amerikaanse inflatierapport dat om 14:30 onze tijd op woensdag bekend werd gemaakt. De Dollar index zakte met 0,57% terwijl andere zaken zoals olie en koper hiervan profiteerden en de hoogte in schoten.

Hoewel de metaalmarkt over het algemeen stabiliseerde in het begin van deze week bracht de immense Indiaanse vraag naar goud een opmerkelijke prijsstijging van goud teweeg. De stijgende goudprijs zorgde er eveneens voor dat andere edelmetalen mee in de boost werden gesleurd, zo bereikte zilver zijn hoogste punt in 16 maanden met $18.83 per ounce en platinum zijn hoogste prijs sinds september 2008 met $1,463.59. Palladium dan weer bereikte zijn hoogste prijs in 15 maanden met $376. Opmerkelijke stijgingen dus waarvan verwacht wordt dat ze de komende weken enkel zullen behouden blijven en zelfs zullen toenemen. Zeker nu andere landen zoals Sri Lanka en Vietnam maar ook landen zoals China en Rusland grondig overwegen om zich ook op de goudmarkt te storten, wat wel eens imposante prijsstijgingen in de hand zou kunnen werken.

Bekijk ook