24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goud Zilver Ratio loopt op naar 1:88

Vandaag is de goud-zilver-ratio opgelopen naar 1:88. Deze ratio geeft aan hoeveel keer goud duurder is dan zilver. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op circa EUR 37.000 per kilogram, daar waar zilver EUR 420 per kilogram kost. Daarmee is goud nu 88x duurder dan zilver.

Een dergelijk hoge ratio (afgelopen jaren was 1:75 gangbaar, terwijl van 1980 tot 2010 een ratio van 1:45 ongeveer gebruikelijk was) geeft aan dat zilver in verhouding tot goud sterk ondergewaardeerd is.

De goud-zilver-ratio heeft wel vaker grote uitschieters, dit komt mede doordat de zilvermarkt een hele kleine – volatiele – markt is met grote prijsbewegingen. Een ratio zoals nu van 1:88 is echter vrij extreem en interessant om in de gaten te blijven houden.

 

Zelden was zilver in verhouding tot goud zo goedkoop als vandaag de dag. Dit terwijl zilver in steeds meer industriele toepassingen onmisbaar is voor de hedendaagse economie. Sinds 1900 is het slechts twee keer voorgekomen dat deze ratio boven de 1:90 uitkomt. Indien de goud zilver ratio zou afnemen naar 1:75, waarbij de goudprijs gelijk blijft aan het huidige niveau, zou zilver stijgen tot een prijs van EUR 493 per kilogram (+17,4%).

In de grafiek hierboven wordt met een grijze arcering aangegeven wanneer er sprake is van economische onzekerheid of recessie. Juist in deze fases loopt de goud zilver ratio vaak op en dat heeft ermee te maken dat de vraag naar goud dan groter wordt, waardoor de prijs van goud ook stijgt. Tegelijkertijd is in deze tijden vaak minder vraag naar zilver vanuit de industrie en de zilvermarkt is voor ongeveer 50% van de vraagzijde afhankelijk van de vraag vanuit industrie. In tijden van recessie presteert de zilverprijs zodoende vaak minder goed dan goud.

Beleggers die willen inspelen op deze ratio’s kunnen ervoor kiezen om goud te verkopen en tegelijkertijd zilver aan te kopen. Indien de ratio vervolgens daalt is het moment daar om juist weer het zilver te verkopen en goud terug te kopen. Bij grote schommelingen in de ratio’s zijn speculatieve beleggers op die manier in staat om een extra rendement te maken op een bezit van edelmetaal.

Bekijk ook