Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Gouden Krugerrand munten zeer gewild binnen Europa

07-06-2010 Rolf van Zanten

https://www.thesilvermountain.nl/img/krugerrand-klein.jpgWereldwijd is de gouden Krugerrand één van de meest bekende en daardoor best verhandelbare gouden munten. Deze gouden munten worden geslagen door de Rand Refinery in Zuid-Afrika en het munthuis heeft om aan de hoge vraag te kunnen blijven voldoen de productie verhoogd naar het hoogste niveau in 25 jaar.

De gouden Krugerrand wordt momenteel vooral in Europa veel gekocht door particulieren die hun vermogen willen beschermen. Goud kopen wordt namelijk gezien als een methode om het opgebouwde vermogen te beschermen tegen  o.a. invloeden van de Europese crisis.

Afgelopen week steeg de productie van de blanks waarvan gouden munten worden geslagen naar 30.000 troy ounces. Dit komt volgens Debra Thomson, hoofd treasury van de Rand Refinery, overeen met de hoogste wekelijkse productie sinds 1985.

Goud heeft dit jaar zowel in dollars als in euro’s een nieuwe all-time high bereikt doordat beleggers massaal goud kopen als alternatief voor muntsoorten als de euro en de dollar. De euro heeft gedurende 2010 al 14% van haar waarde ingeleverd ten opzichte van de dollar, met als belangrijkste oorzaak de angst dat de crisis na Griekenland ook elders in Europa zal toeslaan.

De Krugerrand is de bekendste gouden beleggingsmunt. Sinds 1967 zijn er al meer dan 47 miljoen van deze gouden munten verkocht. Maar ook andere munten als de Philharmoniker munten worden veel gekocht. Zo geeft de Royal Austrian Mint, het munthuis waar de Philharmoniker munten worden geslagen, aan dat de productie voor het tiende jaar op rij is toegenomen.

 • Albert

  bedankt voor de antwoorden @ Willem en Doelpaal2

 • Doelpaal2

  Op al mijn munten staat een bestaand betaalmiddel. (legal tender)
  Het is euro, of (Canadese) Dollars.

  Voor de belasting prijs ik mijn munten in nominale waarde. Het getal wat er op staat.
  Een philharmoniker is niets meer dan 1,5 euro per stuk wat mij de belastingdienst aangaat.
  Op een biljet van 10 dollar na een vakantie of de biljetten in mijn portemonnee geef ik vanzelfsprekend ook niet op. En kijk niet naar de prijsstijging van katoen/papier.

 • Willem

  Munten die als belegging worden aangehouden (en daar moet je toch wel aan denken als je 500 dezelfde munten in een bak hebt liggen) hoor je aan te geven in box 3. Idem met goud ter belegging.
  Als je echter de overheid niet voldoende vertrouwt en een mogelijke confiscatie van goud danwel zilver vreest is dat niet verstandig.

 • Albert

  Iemand enig idee of je ook 1,5% winst belasting jaarlijks moet betalen over ZILVEREN munten?