24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Gouden Krugerrand munten zeer gewild binnen Europa

Wereldwijd is de gouden Krugerrand één van de meest bekende en daardoor best verhandelbare gouden munten. Deze gouden munten worden geslagen door de Rand Refinery in Zuid-Afrika en het munthuis heeft om aan de hoge vraag te kunnen blijven voldoen de productie verhoogd naar het hoogste niveau in 25 jaar.

De gouden Krugerrand wordt momenteel vooral in Europa veel gekocht door particulieren die hun vermogen willen beschermen. Goud kopen wordt namelijk gezien als een methode om het opgebouwde vermogen te beschermen tegen  o.a. invloeden van de Europese crisis.

Afgelopen week steeg de productie van de blanks waarvan gouden munten worden geslagen naar 30.000 troy ounces. Dit komt volgens Debra Thomson, hoofd treasury van de Rand Refinery, overeen met de hoogste wekelijkse productie sinds 1985.

Goud heeft dit jaar zowel in dollars als in euro’s een nieuwe all-time high bereikt doordat beleggers massaal goud kopen als alternatief voor muntsoorten als de euro en de dollar. De euro heeft gedurende 2010 al 14% van haar waarde ingeleverd ten opzichte van de dollar, met als belangrijkste oorzaak de angst dat de crisis na Griekenland ook elders in Europa zal toeslaan.

De Krugerrand is de bekendste gouden beleggingsmunt. Sinds 1967 zijn er al meer dan 47 miljoen van deze gouden munten verkocht. Maar ook andere munten als de Philharmoniker munten worden veel gekocht. Zo geeft de Royal Austrian Mint, het munthuis waar de Philharmoniker munten worden geslagen, aan dat de productie voor het tiende jaar op rij is toegenomen.

Bekijk ook