Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Uit het meest recente rapport van de World Gold Council (PDF) blijkt dat de vraag naar goud in het eerste kwartaal van 2016 is gestegen tot nieuwe hoogte. In verhouding tot het 1e kwartaal van 2015 is er dit jaar 21% méér vraag naar goud met een totale gevraagde hoeveelheid van 1.290 ton. Als reden voor deze stijging zijn de zorgen over de wereldeconomie en naderende negatieve rente de meest belangrijke factoren.
Gouden munten ook populair
Waar de wereldwijde vraag naar goud voorheen vaak nog werd gedomineerd door landen als India en China, waar goud in juwelen veel wordt gebruikt, is er nu een trend waarneembaar dat beleggers en spaarders uit het westen (met name Amerika en Europa) fysiek goud kopen en dan met name in de vorm van gouden munten. Ook afgeleide producten zoals de ETF’s in goud merken een duidelijke toestroom van nieuwe beleggers. De fondsen hebben in het eerste kwartaal van 2016 een toename van 364 ton geregistreerd, dit is de grootste toename sinds Q1 2009.
Voor wat betreft de gouden munten valt op dat deze munten met name worden verkocht in Europa en in de Verenigde Staten. De vraag naar gouden munten steeg in Amerika met 55% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs met 61%. Hierdoor moesten de munthuizen ook aanzienlijk grotere hoeveelheden nieuwe munten op de markt brengen en de US Mint, waar de Gouden Eagle wordt geslagen, heeft een stijging van ruim 68% ervaren.
Ook zilveren munten veel verkocht
Met name de US Mint en de Perth Mint publiceren grote toename in de vraag naar zilveren munten. De Perth Mint heeft eind 2015 slim ingespeeld op de hoge vraag door de introductie van de 1 troy ounce zilver Kangaroo waar nu al een miljoen exemplaren per maand van worden geslagen. Daarmee is het munthuis hard op weg om een serieuze concurrent te worden van de zilveren Philharmoniker en andere gangbare 1 ounce beleggingsmunten.
Wat hierin een rol zal hebben gespeeld is de goud/zilver ratio die in maart op den duur opliep tot niveaus boven de 1 op 80. Dat betekent dat de zilverprijs op dat moment 80x lager lag dan de zilverprijs. Wij hebben op het blog ook gewezen op deze opvallend hoge niveaus. Sindsdien is de ratio gezakt naar 1 op 73.
Het Amerikaanse munthuis, de US Mint, heeft in de eerste vier maanden van 2016 al 19 miljoen Silver Eagle munten verkocht. Als dit tempo het hele jaar doorgezet wordt dan zal de teller uit kunnen komen op 57 miljoen – daarmee ligt men in ieder geval voor op schema ten opzichte van 2015 toen er 47 miljoen zilveren Silver Eagle munten werden verkocht.