24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Gouden tijden

Goud kopen

Wat zal het volgende wiel van de wagen zijn dat zal afvallen? De meeste stemmen gaan voor Spanje of Italië, wat fraai geïllustreerd wordt in de hoeveelheid geld dat Italiaanse en Spaanse banken lenen van de ECB om toch maar overeind te blijven:

Maar het valt ook af te lezen in de Spaanse yields, die een maat zijn voor het vertrouwen van de markt in de kredietwaardigheid van Spanje. Des te hoger de yield; des te lager het vertrouwen. Daarbij kan worden aangetekend, dat de grens van 6 % als scheidslijn wordt gemarkeerd van wat net nog kan. Een yield boven de 6 % wordt als onhoudbaar beschouwd.

Maar terwijl ogenschijnlijk alles rustig voortkabbelt, wordt de kluis van de Comex steeds verder ontdaan van zijn zilver.

Het is dan ook geen wonder dat de prijs van echt goud in een heftig gevecht is betrokken om boven de $ 1680-1700 uit te komen. Hoezeer The Powers That Be ook dat proberen tegen te houden; de strijd lijkt al beslist. De vraag rest alleen wanneer dit gaat gebeuren.

Dit wordt behalve door de eerdergenoemde fundamentele factoren (banken die geen geld meer hebben, hoge rente op staatsleningen, fors krimpende zilvervoorraden in de kluizen van de Comex) ook ondersteund door onderstaande grafiek waarin zowel de goudprijs zichtbaar is als het stochastisch gemiddelde van de open interest. Stochastiek is gebaseerd op het principe dat de markt sterker wordt wanneer de slotkoers dichtbij de hoogste koers ligt en zwakker wanneer de slotkoers dichtbij de laagste koers sluit. Een daling onder het 80 niveau van de Stochastic geeft een verkoopsignaal en een stijging boven 20 geeft een koopsignaal.

Het is duidelijk; veel lager kan het niet. Daar hoeft u geen technisch analist voor te zijn. Na 2005 en eind 2008 zijn we weer op het punt aanbelandt dat de edelmetalen grote sprongen voorwaarts gaan maken.

De tijd is er rijp voor; het sentiment voor echt goud en echt zilver onder de bevolking is laag en de hoge heren roepen dat goud zijn langste tijd heeft gehad, maar de economische werkelijkheid staat aan de deur te trappelen om iedereen met zijn neus op de feiten te drukken. Gaat u goud kopen? Gaat u voor gouden munten of goudbaren of gaat u beleggen in zilver? Een goudstaaf of een zilverbaar? Hoe dan ook koop goud.

Met dank aan Eric de Groot,

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook