Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Gouden tijden

16-04-2012 Zilverpaul

Goud kopen

Wat zal het volgende wiel van de wagen zijn dat zal afvallen? De meeste stemmen gaan voor Spanje of Italië, wat fraai geïllustreerd wordt in de hoeveelheid geld dat Italiaanse en Spaanse banken lenen van de ECB om toch maar overeind te blijven:

Maar het valt ook af te lezen in de Spaanse yields, die een maat zijn voor het vertrouwen van de markt in de kredietwaardigheid van Spanje. Des te hoger de yield; des te lager het vertrouwen. Daarbij kan worden aangetekend, dat de grens van 6 % als scheidslijn wordt gemarkeerd van wat net nog kan. Een yield boven de 6 % wordt als onhoudbaar beschouwd.

Maar terwijl ogenschijnlijk alles rustig voortkabbelt, wordt de kluis van de Comex steeds verder ontdaan van zijn zilver.

Het is dan ook geen wonder dat de prijs van echt goud in een heftig gevecht is betrokken om boven de $ 1680-1700 uit te komen. Hoezeer The Powers That Be ook dat proberen tegen te houden; de strijd lijkt al beslist. De vraag rest alleen wanneer dit gaat gebeuren.

Dit wordt behalve door de eerdergenoemde fundamentele factoren (banken die geen geld meer hebben, hoge rente op staatsleningen, fors krimpende zilvervoorraden in de kluizen van de Comex) ook ondersteund door onderstaande grafiek waarin zowel de goudprijs zichtbaar is als het stochastisch gemiddelde van de open interest. Stochastiek is gebaseerd op het principe dat de markt sterker wordt wanneer de slotkoers dichtbij de hoogste koers ligt en zwakker wanneer de slotkoers dichtbij de laagste koers sluit. Een daling onder het 80 niveau van de Stochastic geeft een verkoopsignaal en een stijging boven 20 geeft een koopsignaal.

Het is duidelijk; veel lager kan het niet. Daar hoeft u geen technisch analist voor te zijn. Na 2005 en eind 2008 zijn we weer op het punt aanbelandt dat de edelmetalen grote sprongen voorwaarts gaan maken.

De tijd is er rijp voor; het sentiment voor echt goud en echt zilver onder de bevolking is laag en de hoge heren roepen dat goud zijn langste tijd heeft gehad, maar de economische werkelijkheid staat aan de deur te trappelen om iedereen met zijn neus op de feiten te drukken. Gaat u goud kopen? Gaat u voor gouden munten of goudbaren of gaat u beleggen in zilver? Een goudstaaf of een zilverbaar? Hoe dan ook koop goud.

Met dank aan Eric de Groot,

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • claudilo

  @temp242 Dankjewel voor de muziekclip! Erg veelzeggend.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Voor de volledigheid:

  Inschrijven is eenvoudig. Ga naar Goud-Portal.nl. Klik links boven op de banner “Pak Goud of Zilver met de Haagen Invest Contest Kwartaal II 2012”. Doe uw voorspelling en geef uw naam en een e-mailadres op waarop we u kunnen bereiken indien u daadwerkelijk voor een prijs in aanmerking komt. In het eerste kwartaal dit jaar deed GoudPortal in samenwerking met Marc Haagen al eerder deze “kwartaal competitie” en zal wegens de vele positieve commentaren en reacties alle kwartalen van dit jaar gehouden worden. Mocht u deze ronde (Q2) dus in aanmerking komen voor de troostprijs, dan kunt u zich gaan storten op het volgende kwartaal.

  Artikel stond hier: http://biflatie.nl/artikelen/46-edelmetalen/25421-win-een-zilverbaar-of-gouden-munt

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Win een zilverbaar of een gouden munt
  Op de website van GoudPortal.nl wordt een contest gehouden waarbij er een gouden munt (1/10 ounce Maple Leaf) of zilverbaar (100 gram) gewonnen kan worden. De eerste 4 plaatsen vallen in de prijzen. Marc Haagen doet vanaf 1 mei 2012 een investering van €300.000. voor een ton wordt goud gekocht, nog een ton investeert hij in zilver en de laatste ton zal worden geïnvesteerd volgens zijn eigen modelportefeuille. U kunt zelf een prijs winnen door te voorspellen wat de waarde van deze €300.000 zal zijn over 2 maanden. Zit u er op 1 juli om 00:00 het dichtste bij, of in ieder geval bij de laatste 4, dan wint u een leuke prijs!

  Ladies & gentlemen, place your bets.

 • wortelbea

  haha Tempen zijn links… sommige dingen veranderen niet :D

 • temp242

  Pfff, wééral de verkeerde link,
  Hier de goede:
  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.20766/2.20768/1.1277986

  België gaat voor de D-rating!

 • temp242

  Nog een leuke:
  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.20740/2.20741/1.1276291
  Nederland een ratingverlaging???
  Wij strak per direct een B!Of waarom niet direct een D?

 • temp242

  Beste Grote Vriend Andreas,
  Neen hoor, het is maar een omschrijving, geloof me als je van héél nabij iemand gekend hebt die zichzelf van het ‘leven’ heeft beroofd dàn doe je dat gewoon niet.Groeten en slaapwel.Tot nog eens.

 • temp242
 • Andreas

  Grote vriend Temp
  Als je die zelfmoord maar uit je hoofd laat. Want dan kijk ik je voor straf nooit meer aan. En ik schrijf je ook niet meer. Maar ik ben blij weer wat van je te horen.
  MVG
  Andreas

 • temp242
 • temp242

  Speciaal een muziekje voor jou Claudilo.
  http://youtu.be/duYlW-L8pLA

 • temp242

  Innige deelneming Beste Claudilo. Tja, in ‘normale’ tijden is het al serieus zwaar, in deze momenten kan het soms letterlijk ondraaglijk zijn. Bijvoorbeeld die hoofdpijnen, zijn zo onmenselijk pijnlijk dat je, excuseer me, zelfmoord zou willen plegen om van de pijn af te zijn.

 • claudilo

  Temp, je bent weer terug! Dat vind ik fijn. Volgens mij heb ik hier ooit eens ergens gelezen dat je heldervoelend bent. Klopt dit? Zelf ben ik dat namelijk ook, dus ik weet hoe een mens zich kan voelen in deze periode…

 • temp242

  En bij deze de grote groeten aan mijn Maatje Andreas.
  Blij je te lezen.

 • temp242

  Beste Cinelux, ik heb bewondering voor jouw vechtlust en de wijsheid van RB, een combinatie van beiden is in deze tijden aan te bevelen, én zeker in de tijd die binnenkort aanbreekt.MVG.

 • Cinelux

  RB: Inderdaad je hebt gelijk.Was een beetje kwaad dat dit zomaar kon.

  Nu maar hopen dat thesilvermountain/blog niet opgekocht wordt door de ECB ;)

 • gordijnen

  @Willem

  Waarschijnlijk geloof je ook in de bijbel en niet in de evolutietheorie.

  Keep dreaming.

 • temp242

  DANK beste Mr.B, geestrelaxerend en mooie clip.MVG.

 • Mr. B

  Speciaal voor jou Tempie :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=MdIFKmhM5hg

 • temp242

  Beste RB, ik voel teveel de laatste tijd. Niet zo leuk.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Willem

  Laat god het niet horen. Anders heb je vanavond nog last van goudrot en zilverschimmel.

 • Willem

  Jammer dat het zeepbelforum ter ziele is gegaan. Daar zaten meer realisten en minder aluhoedjes als hier met dat eindtijdgelul en gezever over god en chemtrails en andere idioterie.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Ha die temp. Onder welk steenske heeft gij gezeten? ;-)

 • temp242

  Beste RB, je denken, voelen kan NIEMAND beknotten. MVG.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Quote Cinelux (#34): ‘Dit is toch godverdomme niet normaal meer.Ik laat het er niet bij zitten en zorg dat de persoon en zijn familie die hier verantwoordelijk voor is, hier heel veel spijt van gaat krijgen.’

  Oprechte waarschuwing: Pas hier een beetje mee op. Denk het, doe het (als je zo nodig moet), maar ga dit niet overal rondbazuinen. De tijden zijn nu echt aan het veranderen en vrijheid van meningsuiting is niet meer wat het ooit geweest is.

 • Lamberto

  Velen maken zich zorgen over de toekomst.
  Vooral voor veel jonge mensen is er weinig perspectief.
  Onze huidige samenleving is een utopie waarin de zogeheten jaarlijkse economische groei zaligmakend is verklaard.
  Deze zogenaamde rijkdom draagt er toe bij dat de basiselementen van het werkelijke leven waarin blijheid, sociale vaardigheden en persoonlijke vrijheid verloren dreigen te gaan.
  Waarom zijn we niet tevreden met een bestaan waarin selfsupporting weer de basis van het hier op deze aarde zijn gaat uitmaken.
  Om u een indruk te geven van een samenleving waar fiat geld volledig is uitgebannen bekijkt u de volgende documentaire maar eens.
  Geen betutteling door ambtenaren of ander zichzelf zo belangrijk vindende nietsnutten die als darren in een bijenkorf parasiteren van de arbeidsopbrengst door de werkenden bijeen gebracht.

  http://www.documentairenet.nl/review/matavenero-a-magic-life-in-the-mountains/

 • Nico

  Het zijn wel 36 delen maar dan weet je er ook alles van
  Het komende oordeel over de naties (deel 2)

  http://www.franklinterhorst.nl/Het%20komende%20oordeel%20over%20de%20naties%202.htm

 • gordijnen

  Topman PostNL stapt onmiddellijk op

  http://fd.nl/beleggen/956401-1204/topman-postnl-stapt-onmiddellijk-op

  Dhr Kok en Wallage blijven nog even. Zien geen enkele aanleiding om ook op te stappen.

  Hoogste tijd om op te stappen bij de PvdA, lijkt mij. Dhr Bos mag er van mij ook bij aansluiten.

  Ga post.nl maar eens een brief schrijven. Misschien kan ik wat mee stelen. Natuurlijk op een legale manier.

 • Nico

  een zeer duidelijk stuk voor een ieder die nog niet verblind is door de langdurige welvaart
  (men heeft God of gebod dan niet meer nodig en resulteerd altijd in chaos)
  http://www.franklinterhorst.nl/Het%20komende%20oordeel%20over%20de%20naties%201.htm

 • Cinelux

  Mr. B

  Bedankt voor de link.

 • Mr. B

  Tijdelijke site Huizenmarkt Zeepbel:

  http://testa.huizenmarkt-zeepbel.nl/

 • Nico

  Het komt niet goed

  De druk op Nederlanders stijgt met de dag. Zal het kabinet Rutte met een wonder komen? Die kans is niet groot. Van buiten ziet het er nog allemaal goed uit, maar van binnen is het een hol vat dat zelfs niet eens hard klinkt.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/het-komt-niet-goed-tissen.xml

 • Jullie

  @ Ethan, inderdaad, de oorzaak ervan wordt nooit vertelt.

  Net zoals inflatie ‘de inflatie is deze maand iets hoger uitgekomen als geraamd, de inflatie steeg gemiddeld met 2.2%’

  Oke, nieuwslezer, maar vertel dan ook eens de OORZAAK !

  Henry Ford zei het al, als de mensen vandaag begrijpen hoe het monetaire systeem in elkaar zit, breekt er morgen een revolutie uit.

 • Ethan

  Net op t journaal iets a la “vroeger had een cent nog waarde, maar in de loop van de jaren is alles duurder geworden” (parafrase)…. Natuurlijk zijn dingen ook wel duurder geworden, maar je hoort ze ook nooit wat zeggen over het feit dat het geld zelf verwaterd wordt he…

 • sel
 • jefke

  @roi: kijk eens over je landsgrens er zijn er zat hoor.

 • Jullie

  @ Lamberto, ik heb al een aantal keren gevraagd aan Rolf of hij ook Dinars en Dirhams in het assortiment wil opnemen, het lijkt me handig/extra zekerheid om te hebben, en ik denk dat het voor Rolf en TSM ook heel interessant is om deze munten te kunnen verkopen. Er zijn namelijk zat moslims in Nederland.

 • Jullie

  En oja, vertrouwen op de Keynesiaanse les terwijl er al meer dan 10 voorbeelden te noemen zijn waarom Keynes en zijn ‘onafhankelijke’ Centrale Bank fout zaten.

 • Lamberto

  Enige tijd geleden heb ik op dit forum al eens geschreven over landen waar de Islam grote invloed heeft en daarom zijn overgaan op goud en zilver als betaalmiddel.
  In Maleisië, Indonesië maar ook Singapore betalen de mensen steeds meer met de lokale gouden en zilveren Dinar en Dirham.
  Omdat Europa steeds meer bevolkt wordt door mensen die het Islamitische geloof aanhangen, zal het wel niet zo lang meer duren dat ook hier deze betaalmiddelen door hen gebruikt gaan worden.
  Deze gouden en zilveren betaalmiddelen lijken voor de Moslims “Halal” te zijn.
  Ik kan mij voorstellen dat zij het huidige Fiduciair geld “Haram” vinden.
  Het lijkt mij geen verkeerde gedachte om hun beoordeling van het gouden en zilveren geld over te nemen.
  Ik ben benieuwd hoe de muntenpoetsers op dit forum hier over denken.
  http://www.goldreporter.de/gold-und-silber-wahrung-breitet-sich-in-sudostasien-aus/gold/21246/

 • Jullie

  Wat is de AFM toch een hopeloze club mensen.

  Weet je wat gevaarlijk is ? Geld creëren uit het niets.
  Griekse, Spaanse, en Italiaanse staatspapieren kopen, een huis kopen in Griekenland, de rente’s kunstmatig laag houden, je munt aan de dollar koppelen, je soevereiniteit als land opgeven aan Brussel.
  Het IMF vertrouwen, DNB vertrouwen, de ECB vertrouwen, de overheid vertrouwen.

  Dat zijn de echt gevaarlijke dingen, maar daar hoor je ze dan weer niet over.

  Wat een stelletje wereldvreemden.

  Maar what’s new…

 • Andreas

  Ethan
  Dat doortrekkende is het ook niet verstandig veel benzine in je tank te hebben. Olie wordt ook verhandeld in dollars. Dus nooit meer tanken dan 5 liter. :)

 • Ethan

  @Andreas

  Of zo als een paar maanden geleden iemand op RTL-Z zei:

  “Goud kopen is gevaarlijk, want het kan dalen omdat het verhandeld wordt in Dollars”.

  Ehmm.. say what? :-X

 • Andreas

  Het ,,fijne,, van deze AFM actie is dat het hele edelmetaal in het negatieve wordt getrokken. Maar dat is waar de AFM voor staat. Waarschuwen waar niets te waarschuwen valt. En niets melden als er wat belangrijks te melden is. Onder het mom van waarschuwen probeert men mensen die in goud willen beleggen bang te maken. Want de goudprijs kan ook dalen zeggen ze in al hun wijsheid. Dit dan blijkbaar in tegenstelling tot aandelen, onroerend goed en andere beleggingen. Want daar waarschuwen ze niet voor. Neeeheee, laat uw centjes maar lekker veilig bij de bank staan. En dan liefst meer dan 100.000 bij 1 bank. Dat scheelt dan weer voor de roverheid.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Hoeveel van die “bewaarbedrijfjes” zijn er eigenlijk?
  Behalve TSM ken ik er geen, en zoiets zou ik toch normaal wel opmerken. Ik behoor duidelijk tot hun doelgroep, dus waarom ken ik deze niet?

 • http://www.zilver-inkoop.nl/goudprijs.html Goudprijs

  De AFM is idd aan het waarschuwen tegen edelmetaalboeren.
  Overigens geldt deze waarschuwing niet voor fysieke leveringen, maar tegen ‘bewaarbedrijfjes’.
  http://www.demigod.nl/forum/viewtopic.php?f=2&t=1544

 • Roi

  @ Andreas

  Thanks, die site heb ik inderdaad ook ontdekt. Zag er ook betrouwbaar uit en met een onafhankelijk onderzoek over tevredenheid van de klanten. En zijn volgens mij ook redelijk aan de prijs.

  @v.Hage

  Uiteraard ook bedankt maar: Hazel is degene die ik gebeld heb voor een kokertje Maple leafs, daar kreeg ik het verhaal dat een monsterbox het minimale was wat ik kon afnemen.

  Maar inderdaad Rotterdam is het wel mogelijk om gewoon contant bij een loket te kopen. Maar woon in de buurt van A’dam en begrijp niet dat in deze stad zoiets moeilijk te vinden is… ik heb al heel wat gegoogled en het enige bedrijf waar je dan terecht komt is Goudpensioen met allerlei haken en ogen.

 • Jan

  @Ethan: een notoir euro-scepticus die beweert dat eurozone uit elkaar zal vallen… really? Dat is als een voetbalfan die bij hoog en laag vol zal houden dat het andere team zeker zal verliezen.

 • Ethan

  Nigel Farage: Euro Break-Up Just a Question of How
  http://www.youtube.com/watch?v=llDYLb7HoIk