24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudkoorts

Terwijl de officiële goudprijs het afgelopen jaar weinig tekenen van leven heeft vertoond, zijn er op de achtergrond bewegingen gaande die wijzen op een bijzonder actieve handel.

Ten eerste heb je daar Iran, wat door de blokkade vanuit de VS geen gebruik kan maken van het SWIFT systeem en zo gedwongen wordt zijn handel in olie in goud te laten betalen. Dit is op zich een heel grappige ontwikkeling, aangezien een maatregel als straf bedoelt tegen het Iran-regime de rol van de dollar en het Westers banksysteem fors onderuit haalt. Immers, als er geen gebruik meer mag worden gemaakt van de dollar, verliest deze munt steeds meer zijn status als ’s werelds reservemunt.

Zo is in de aanloop van het verbod op gebruikmaking van het SWIFT systeem de goudhandel tussen Turkije en Iran fors vermeerdert. De afgelopen maand april is voor $1,2 miljard aan Turks goud richting Iran gegaan, in ruil voor de nodige liters olie. Een jaar terug bedroeg deze handel nog een nietige $7500. En in mei vervolgens importeerde Turkije 19,5 ton goud, 150 % meer dan in april, volgens de Istanbul Gold Exchange, om daar op zijn beurt Iran weer mee te betalen.

Ten tweede is Duitsland bezig een plan te ontwikkelen waarbij de zuidelijke Europese lidstaten twintig procent van hun schuld in de vorm van goud aan een door Duitsland geleid fonds moet onderbrengen, als onderpand van een stabilisatiefonds van €2300 miljard.

Verder is de BIS, de bank der centrale banken, bezig goud een veel prominentere rol te geven in de waardering van de bezittingen van banken. Of dit uiteindelijk doorgaat, en in welk tempo, valt te bezien, maar het is wel een teken aan de wand dat de rol van goud op de achtergrond steeds groter wordt. Nu we het toch over de BIS hebben; volgens Julian Philips is de hoeveelheid goud van de BIS tussen het derde kwartaal van 2009 en het eerste kwartaal van 2010 aangegroeid van net geen 120 ton naar ruim 500 ton. En laat dat nou net de hoeveelheid goud zijn die Griekenland, Portugal en Spanje in de boeken heeft staan. Allemaal puur toeval natuurlijk, net als de 144 ton goud die uit Libië is verdwenen.

Alles draait om goud als het nieuwe geld. Wie dat als geen ander weet is China, dat via Hong Kong grootschalig goud aan het inkopen is. Zo is alleen al in april 100 ton goud geïmporteerd, bijna acht keer meer dan een jaar geleden. En dan hebben we het nog maar alleen over de inkopen via Hong Kong. Volgens goed ingelichte bronnen is de daadwerkelijke import wel 5 tot 10 keer hoger. En wat de te denken van Rusland, die volgens dezelfde bron veel meer dan 10 keer het goud in huis heeft dan officieel gerapporteerd.

goudkoorts, niet altijd de garantie voor een lang en gelukkig leven

Verder nog berichten vanuit de GATA, die rapporteren dat de top van Wall Street en de USFED in grote mate privé goud aan het inslaan zijn, Jan Publiek achterlatend met een berg waardeloos te worden dollars, euro’s, staatsleningen en andere papieren meuk.

En tot slot nog kleinere landen als Mexico, Kazachstan, Ukraine en de Philipijnen waarvan de afgelopen maanden bekend is geworden dat men goud aan het inkopen is gegaan.

En zilver dan, zult u denken, is zijn rol uitgespeeld? In 2011 is voor meer geld aan zilver besteedt als aan goud in de officiële handel. Zetten we dit gegeven tegenover de huidige prijsverhouding van ongeveer 56:1, en het feit dat jaarlijks 70 miljoen ounce goud beschikbaar komt tegenover 450 miljoen ounce zilver wat beschikbaar is voor investeringen ( van de totaal gemijnde 900 miljoen ounce per jaar), en je hebt een explosief mengsel. Er is daarmee 6,5 meer zilver beschikbaar voor investeringen dan goud, maar de prijs van zilver in een factor 56 lager!

Kortom, voor Jan Publiek wordt de zilver- en goudkoorts onderdrukt door de prijzen kunstmatig laag te houden, en op de achtergrond zijn de grote machten als een gek bezig het edelmetaal binnen te harken. U mag zelf uw conclusie trekken.

Met dank aan Jim Willies Hat Trick Letter,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook