Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goudprijs bereikt hoogste punt sinds september 2013

14-01-2015 Kenniscentrum

Korte Goudupdate

Gemeten in euro’s staat de goudprijs op het hoogste niveau sinds de vorige piek uit september 2013. De euro heeft ten opzichte van de dollar flink aan waarde ingeboet en de wisselkoers staat nu op een dieptepunt; niet eerder in de afgelopen negen jaar was de euro zo goedkoop in verhouding met de dollar.

Het nieuwe hoogtepunt van de goudprijs is bereikt op een niveau van ongeveer EUR 1.050 per troy ounce. Als de huidige trend voortzet is de verwachting dat de ECB de economie verder zal moeten stimuleren en de rente zal verlagen.

Verder wordt de stijging van de goudprijs veroorzaakt door toenemende geruchten rondom Griekenland en de mogelijke terugtreding uit de Eurozone. De uitkomst van de presidentsverkiezingen in Griekenland, waarvan de procedure in februari zal beginnen, zal daarin van grote invloed zijn. Eind 2011, de vorige keer dat er geruchten gingen over een mogelijke exit van Griekenland, liep de goudprijs op tot bijna $2,000 per troy ounce.

Volgens Wolfgang Wrzesniok-Rossbach, CEO van de Duitse goudhandelaar en smelterij Degussa is er sprake van een sterke toename van de interesse in fysiek goud, voornamelijk door de onzekerheid binnen Europa over het voortbestaan van de Euro.

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.festivalking.com/nl/op-de-camping/slapen-1/slaapzakken.html Slaapzak kopen online

  Great work! You completed certain reliable points there. I did a search on the subject and found nearly all persons will agree with your blog.

 • Tita-=#:-)

  Las gisteren (stukje van Ted Butler) ook dat het hft..door een betrokken prof. aldaar aan de comex niet legaal is ofzo..
  Volgens mij is dat in Nederland gewoon verboden, oneindig supersnel inschieten en orders intrekken op het laatste moment aan de hand van een computerprogramma..om zo de koersen naar de hand te kunnen zetten.
  Nu ben ik geen professor..zal ik ook niet worden.

 • didier

  @gerard
  De barometers van de prijsbepaling op de comex staan op zwaar onweer, dus zonder uitwendige schok gaat het waarschijnlijk naar beneden.

 • Temp242
 • bert

  @rise and Shine:

  Blijkbaar heeft Griekenland zich toch aangesloten bij de nieuwe Europese sancties.

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/2.31561?eid=1.2223143

 • http://be oxford.road
 • http://be oxford.road
 • rise and shine

  @ Lamberto,

  Mss zijn wij die super rijken maar weten we het nog niet. Lol

 • Lamberto

  @rise and shine

  Hier een kleine aanvulling op uw verhaal over superrijken die voorzorgen nemen voor het geval dat!!!!!

  Ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen, anders zijn we misschien binnenkort onze “Gerard” ook kwijt!
  Hij lijkt mij ook echt een persoon die veilig terug getrokken levend met vriendin en dochter op een Nieuw-Zeelandse boerderij, gezeten op een paard de koeien opdrijft.

  Robert Johnson of the Institute for New Economic Thinking feels that this Davos is quiet, people aren’t talking.
  And explains why, and what they should do about it.

  https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&v=Sriuwxwols8&x-yt-cl=85027636

 • Lamberto

  Amerikaanse democratie in beeld en geluid.

  Code Pink Protesters Surprise Henry Kissinger, McCain Calls Them ‘Low Life Scum’

  https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&v=JRvl0SngH0k&x-yt-cl=85027636

 • rise and shine

  De eerste buitenlandse ontmoeting van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras was die met de Russische ambassadeur in Griekenland. 

  De nieuwe regering gaat voortvarend te werk en heeft de verkoop van de haven van Piraeus onmiddellijk geblokkeerd omdat dit niet in het belang is van het Griekse volk.

  Het gaat bijzonder spannend worden met de voor wat Europa betreft dwarsliggende Grieken. 

  Enkele weken geleden deed Rusland een voorstel aan de Europese landen om de handel met Amerika de rug toe te keren en zich aan te sluiten bij de Euraziatische Unie. Daarnaast deden ze nog een apart voorstel aan de Grieken om de rug toe te keren aan Europa waarna Rusland onmiddellijk de importbeperkingen van de Griekse landbouwsector zal opheffen. 

  Het lijkt dat dit precies is wat de nieuwe Griekse premier Tsipras van plan is. De eerste ontmoeting die Tsipras had met een buitenlandse ambassadeur was met die van Rusland, Andrey Maslov. 

  Het is een bekend feit dat veel Grieken het bloed van de Duitsers wel kunnen drinken en Duitsland c.q. Merkel verantwoordelijk achten voor de draconische bezuinigingen en het leegroven van Griekenland. 

  Wat symbolisch gezien dan ook uiterst belangrijk is, is dat de allereerste daad van Tsipras als premier was het bezoeken van de plaats Kaisariani. Ter herdenking van het feit dat de Duitsers daar op 1 mei 1944 200 Grieken executeerden. 

  Het plan van de bankiers en de oligarchen is om ook de laatste Griekse staatsbezittingen in handen te krijgen en zo het land volkomen leeg te plunderen. Allemaal als onderdeel van het “reddingsprogramma” van het IMF en consorten. 

  Dit is nu één van de dingen die onmiddellijk worden gestopt als resultaat van de verkiezingsuitslag afgelopen weekend. Zo werd dinsdag de geplande verkoop van de grootste haven van Griekenland in Piraeus afgeblazen. De mededeling van de nieuwe regering was dit ze dit hadden gedaan omdat dit soort geplande verkopen opnieuw onder de loep zullen worden genomen om vast te kunnen stellen of dit wel in het belang van het Griekse volk is. 

  Uiteraard heeft Europa geen enkel belang bij het welzijn van het Griekse volk en is dan ook uitermate ontstemd dat de nieuwe regering het belang van het volk wil stellen vóór die van grote belangrijke buitenlandse investeerders. Zeker omdat dit allemaal onderdeel vormt van het Griekse reddingspakket zoals dat is overeengekomen met de zogenaamde Troika (De trojka bestaat uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en moet tijdens de Europese staatsschuldencrisisonderhandelingen voeren met lidstaten van de eurozone die hun staatsschuld niet binnen de Europese richtlijnen hebben gehouden) en dat zij hebben laten weten dat aan deze voorwaarde niet valt te tornen. 

  Precies dat wat Griekenland nu dus wel doet. Het gaat echter nog verder. 

  Want de Europese Unie heeft besloten Poetin/Rusland verder te straffen met sancties omdat het Westen vindt dat hij indirect verantwoordelijk is voor de raketaanval op Marioepol. Een stompzinnig argument omdat niet is vastgesteld wie de schuldige is en de meeste aanwijzingen richting regeringstroepen van de Oekraïne wijzen. 

  Griekenland zal in ieder geval tégen stemmen wanneer het besluit moet worden genomen om verdere sancties tegen Rusland in te stellen. De nieuwe Griekse Minister van Buitenlandse Zaken die dit in Brussel moet gaan mededelen, Nikos Kotzias, schreef onlangs op een blog het volgende:

  “De sancties tegen Rusland zijn niet in het belang van Griekenland en de nieuwe buitenlandpolitiek van Griekenland moet erop gericht zijn om de voortdurende transformatie van de Europese Unie in een eigenzinnig imperium onder de leiding van Duitsland te stoppen”.

  Griekenland heeft ook nog de optie om nieuwe sancties met een vetorecht in z’n geheel te blokkeren. Volgens het FD:

  “Onduidelijk is of Griekenland in het overleg van de Europese ministers over mogelijke verdere opvoering van de sancties tegen Rusland een veto wil uitspreken. De nieuwe minister van buitenlandse zaken, Nikos Kotzias, heeft woensdag duidelijk gesuggereerd een veto te willen uitspreken, omdat ‘meer sancties tegen Rusland de Griekse economie schaden’

  De Europese Unie bevindt zich in een aardige spagaat. Ze willen niet toegeven aan de eisen van de Grieken zoals het schrappen van het grootste gedeelte van de Griekse schuld, maar anderzijds kunnen ze ook niet het risico lopen dat het land volkomen onder de invloedsfeer van Rusland komt. 

  Wat in ieder geval meer dan duidelijk is, is dat de nieuwe Griekse premier Tsipras van plan is zijn verkiezingsbelofte na te komen en te zorgen dat Griekenland weer van de Grieken wordt. 

 • rise and shine

  Hedgefondsmanagers kopen massaal afgelegen stukken land en boerderijen in landen als Nieuw-Zeeland om onder te kunnen duiken als de armen in opstand komen. Bange bankiers van over de hele wereld zijn begonnen met de aankoop van landingsbanen zodat ze kunnen vluchten als het volk in opstand komt tegen de toenemende ongelijkheid.

  Na de rellen in Londen in 2011 en in Ferguson en andere delen van de Verenigde Staten afgelopen jaar zijn veel financiële bazen bang dat ze het doelwit zullen worden van volkswoede.

  Robert Johnson, voorzitter van het Institute of New Economic Thinking, zei tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos dat veel hedgefondsmanagers hun ontsnapping al hebben gepland.

  “Ik weet dat hedgefondsmanagers van over de hele wereld landingsbanen en boerderijen in landen als Nieuw-Zeeland opkopen omdat ze denken dat ze moeten kunnen vluchten,” zei hij.

  Johnson zei dat de economische situatie binnenkort onhoudbaar kan worden omdat de ongelijkheid zelfs in de rijkste landen toeneemt. Volgens hem is er sprake van een vicieuze cirkel: “Politici die meer geld krijgen gebruiken het om nog meer geld te krijgen.”

  Hij kreeg bijval van directeur van de New Economics Foundation Stewart Wallis: “Vluchtauto’s en landingsbanen in Nieuw-Zeeland kunnen worden gebruikt om te ontsnappen. Als ze naar een andere planeet konden gaan, zouden sommigen van hen dat nog doen ook,” zei hij.

  “Ik denk dat de rijken bezorgd zijn en dat is terecht,” voegde hij toe. “De meeste mensen hebben van het Oxfam-rapport gehoord waaruit blijkt dat de 80 rijkste mensen op aarde rijker zijn dan de armste vijf miljard mensen. Binnenkort krijgen we een situatie waarin de rijkste 1 procent rijker is dan de rest, de overige 99 procent.”

 • Temp242

  Beste Huub,denk ik ook, MAAR eenmaal dat gratis geld in aandelen en een keer een “correctie”van 20/50 procent,dan is dat “gratis”geld,betaald door de europese belastingbetaler wel voorgoed weg.En dan kan zomaar overnight,remember Fortis,ging ook nooit gebeuren,s’maandags echter waren tienduizenden (te) brave huisvaders/moeders hun zuurverdiende centen kwijt.Nu is men weer diezelfde huisvaders/moeders naar het casino aan het lokken.Gewone leken hebben niets te zoeken op de beurs,zoals het gezegde luidt:”de beurs is er niet voor u…”Mvg.

 • Gerard

  Huub
  Goud was toch al heel mooi gestegen?
  Je zag op de grafiek dat het ook parabolisch ging de laatste weken.
  Dan is een kleine correctie alleen maar positief.

  Wees gerust, de barometers voor goud zijn stijgende.

 • rise and shine

  Jim Rickards on Currency Wars 2015 :: First Shots Fired In Europe

  http://youtu.be/k0zxMziiFc4

 • rise and shine
 • Huub

  @Gerard
  PM prijzen omlaag! Er is geld genoeg gemaakt, volop beschikbaar in het financiele systeem, zo veel dat je het bijna gratis kunt lenen, en dat lijkt nu vooral naar aandelen toe te rollen. Alles loopt leeg ten gunste van aandelen?

 • http://be oxford.road
 • Nico

  Voor het eerst in ruim vijf jaar deflatie in Duitsland

  De inflatie in Duitsland is in januari gezakt naar min 0,3 procent op jaarbasis.

  Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

  Het is voor het eerst sinds september 2009 dat een negatieve inflatie wordt gemeten in Duitsland. In december kwam de inflatie uit op 0,2 procent. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen in Duitsland deze maand met 1 procent omlaag.
  http://www.nu.nl/economie/3982173/eerst-in-ruim-vijf-jaar-deflatie-in-duitsland.html

 • http://be oxford.road
 • http://be oxford.road
 • Contra Indica

  Wat morgen…….

  Einde van de maand. Mensen krijgen salaris binnen en kopen ………………….aandelen :-)

  Gewoon nog een stukkie naar beneden. Op naar een nieuwe bodum = rond de G € 850 & Z € 7,50

  Als een depeg van Zwitserland en een radicale omezwaai van Griekenland geen rol meer van betekenis is, dan is het voor de meeste wel klaar met goud en zilver.

 • http://be oxford.road
 • http://be oxford.road

  The really scary thing about Europe’s QE plan …..
  http://www.cnbc.com/id/102376195#.

 • marcel

  De dump is over voor vandaag koers wordt weer stabiel .
  Wat morgen ?????

 • Nico

  @marcel
  Niet alleen de euro,maar alle valuta staan onder druk ,vandaar dat ik wel een percentage edelmetaal bezit ,maar dat is kopen en er niet meer naar omkijken,dat geeft rust in de ”tent”
  Allemaal lange termijn werk,het dient als hedge in een Portefeuille

 • rise and shine

  WOW !!! , de grootste partij ooit op papier in zilver verkocht in aller tijden !! ( dat is wat nu gebeurd )

  Silver update

  http://youtu.be/fbwzf8sLLh8

 • marcel

  @Nico maak jij je geen zorgen om de euro dan ?

 • Nico

  En natuurlijk komt daar nog bij dat alle ”bezit” van tijdelijke aard is.

 • Nico

  @Temp242
  Goed gesproken,jehebt dan minder te verliezen en dus ook minder zorgen (onderhoud etc.)

 • Temp242

  Hoe minder je bezit(en dat geldt voor alles),des te minder wordt je bezeten.

 • lode

  @Marcel:was al duidelijk bij SLV dat er geen zilver bijkwam in het fonds de laatste tijd bij de run omhoog,dan weet je dat er iemand (JPM) SLV aan het shorten is.En met crapuul als JPM kan het wel nog wat lager.Maar kan daarna ook wel snel omhoog knallen.

 • Jacco

  Als je er vanuit gaat dat iedereen minimaal 1 kilo goud heeft, heb je volkomen gelijk!

 • marcel
 • ronaldw

  Beste Pietje,

  Helemaal mee eens, er zullen nog veel betere momenten komen voor het aankopen van PM.
  Alle rotzooi, corruptie, manipulatie enz. zullen eerst in het volledige daglicht moeten komen (de echte crisis dus), voordat maar iets van de echte waarde van grondstoffen incluis PM zal gaan tellen.
  Op deze website houdt men zich met name bezig met het getuttel en getruttel van de waan van de dag, nergens zie ik waar goud en zlver zich verhoudt tot de krankzinnigheid, de oneerlijkheid en de onoprechtheid van de wereld waarin wij leven. Meestal is het de zelfzuchtigheid, de vergenoegzaamheid of de hebzucht die ons drijft en vandaar de angst dat we verliezen en weer o zo oppervlakkig blij zijn als we stijgen op de volkomen leugenachtige, gemanipuleerde truccendozen, welke goud en zilverkoersen heten..
  Ik heb gezegd.