24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudprijs blijft onder druk en gaat pas stijgen in 2017, volgens ABN AMRO.

In een vooruitblik van de ABN AMRO, uitgegeven op 2 december, geeft de bank aan dat ze voorlopig hun negatieve visie op de goudprijs in 2016 handhaven. De prijsontwikkelingen in 2015 waren heel zwak en zullen dat naar verwachting de komende maanden nog blijven. Een herstel zit er volgens ABN aan te komen in 2017, wanneer ook cyclische edelmetalen zich zullen herstellen.

Met name cyclische edelmetalen (platina, palladium) zijn in 2015 fors in waarde gedaald. Maar ook zilver en goud staan op een verlies van circa 10%. Voor de cyclische edelmetalen wijt de bank de daling van de prijzen aan agressieve open posities van beleggers (Speculatieve ETF-posities) en de slechte vooruitzichten voor wat betreft de vraagzijde van de platina en palladium markt.

Een belangrijke reden waarom alle edelmetalen in waarde zijn gedaald is de kracht van de Amerikaanse dollar, wat altijd een nadelig gevolg heeft op de goud- en zilverprijs.

fysieke-vraag-naar-goud

Een opvallende ontwikkeling is dat de fysieke vraag naar goud in 2015 er heel anders uitziet dan de vraag naar fysiek goud in 2000. Zo was het in 2000 nog zo dat ongeveer 75% van de fysieke vraag naar goud afkomstig was uit de juwelierswereld, hier werden namelijk sieraden van gemaakt. Slechts een flinterdun deel van de vraag is afkomstig van particuliere beleggers die gouden munten en goudbaren kopen. In 2015 is dit substantieel anders. Nog maar 50% van de vraag is afkomstig uit de juwelierswereld en ongeveer 25% is nu afkomstig vanuit de particuliere spaarder en belegger. Het deel van het goud dat naar centrale banken gaat is ongeveer gelijk gebleven, in verhouding.

Dit is volgens de ABN ook reden voor de grotere volatiliteit in de goudprijs: immers is nu een veel groter deel van de vraagzijde afkomstig van beleggers, die inspelen op marktsegment en kopen of juist verkopen, terwijl in 2000 het goud in sieraden werd verwerkt – waarbij de hoogte van de goudprijs veel minder relevant is.

 

Als beleggers heel actief handelen in goud, dan overschaduwt speculatie vermoedelijk de beschermingsfunctie. Beleggers die goud zien als een safe haven, kunnen beter fysiek goud in plaats van goud gerelateerde producten kopen.

 

Bron: ABN AMRO

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook