24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudprijs breekt record: € 1560 euro per troy ounce

In september 2012 stond de goudprijs gemiddeld op 1250 euro per troy ounce. Dit record is gebroken nu de prijs op het moment van schrijven op 1560 euro per troy ounce staat. Dat heeft verschillende oorzaken.

De laatste keer dat de goudprijs zo steeg was in 2012, toen het spook van de Europese schuldencrisis rondwaarde op de beurs. Staatsleningen waren ongunstig en de euro stond er slecht voor.

Dit is momenteel ook het geval. De Brexit heeft er onder andere toe bijgedragen dat de euro zwak is. Eén euro is nu 1,09 dollar waard. In 2012 was dat ongeveer 1,20 dollar. Dit doet beleggers uitwijken naar het tweede paard: goud. Daarnaast is ook zilver met een waardestijging van 1,43% in de afgelopen drie dagen een gunstige investering. Palladium en platina, twee edelmetalen met vooral industriële waarde, zijn vorige week opvallend genoeg ook waardevoller geworden.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In eerdere artikelen legden we al uit dat het coronavirus een belangrijke rol speelt. De Chinese industrie staat onder druk, wat voorspellingen verstoort over de economie op de lange termijn. Verder hanteren banken over het algemeen een spaarrente van bijna nul. Sparen is dus een slecht idee. Staatsobligaties kopen is bijzonder ongunstig: zelfs in een stabiel land als Duitsland is de rente op een tienjaarslening -0,43%.

Opvallend genoeg is de vraag naar goud (en gouden munten) in India en China gedaald. Vooral in West-Europa en Noord-Amerika wordt goud gekocht. In januari stegen de goudvoorraden in Exchange Traded Funds met 61,5 ton, waar beleggers uit voorgaande naties verantwoordelijk voor zijn. De trend uit 2019 wordt hiermee voortgezet.

Bekijk ook