24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudprijs breekt records door aanhoudende zwakte van de dollar

De goudprijs steeg vandaag wederom naar recordhoogtes. Dit werd veroorzaakt door de aanhoudende zwakte van de Dollar. Investeringen in edelmetalen, als alternatief bezit en veilige haven, zijn hierdoor in populariteit toegenomen.

Goud bereikte een waarde van $1.335 in New York, laat op dinsdag. U.S. Gold futures voor december zijn daarnaast met $2,60 gestegen tot $1.338 per ounce.

De kracht van goud heeft daarnaast gezorgd voor een stijging van de prijs van andere kostbare metalen. Zo behaalde zilver een record over de afgelopen 30 jaar, steeg palladium naar het hoogste niveau sinds maart 2008 en platina naar een hoogterecord over de laatste vier maanden.

“Het gaat zo goed met goud vanwege de zorgen over de afzwakkende dollar en de verwachting omtrent een versoepeling van de regulering op dit gebied,” aldus David Wilson, een analist bij Societe Generale. “We verwachten dat de dollar de komende 3-6 maanden nog licht verder zal afzwakken.”

“We denken daarnaast ook niet dat de Europese economie het goed gaat doen in het komende jaar,” voegt hij toe. “Het zal een strijd tussen beide worden om te zien wie er uiteindelijk het slechts af zal zijn.”

De dollar verloor woensdag (29 september2010) 0,3 procent ten opzichte van een combinatie van zes andere munteenheden. Dit kwam mede door dalende rendementen op de U.S. Treasury en de verwachting dat de Fed de mogelijkheden zou versoepelen naar aanleiding van onverwacht slecht nieuws over de economie.

De Amerikaanse munt viel naar een dieptepunt over de afgelopen vijf maanden in relatie tot de euro en zelfs over twee jaar ten opzichte van de Australian Dollar.

Sterke investeringen

De verkoop van goud in India, ’s werelds grootste afnemer, steeg op woensdag (29 september), ondanks de piek in de goudprijs. Dit kwam mede door de sterke Rupee, waardoor lokale kopers er minder van merkten.

De verkopen van sloopgoud zijn ook gedaald, nadat de prijzen terugliepen na de piek van de Rupee. Verkopers wachten tot de prijs de 20.000 rupee grens weer doorbreekt. Deze staat momenteel op 19.100.

Er bestond daarnaast veel interesse voor investeringen in goud. ’s Werelds grootste goud ETF, het New York’s SPDR Gold Trust, had dinsdag (28 september) maar liefst meer dan vijf ton aan goud in handen.

Daarnaast stegen op dinsdag (28 september) de bezittingen van het grootste handelsfonds in zilver, het iShares Silver Trust. Dit fonds breidde uit met 143 ton, naar een record van 9.756 ton.

De zilverprijs steeg naar een record over de afgelopen 30 jaar van $22,00 per ounce, om daarna terug te vallen naar $21,84 per ounce. De toename van de prijs van zilver overtreft hiermee die van goud.

“De verhouding van goud tot zilver is voor het eerst in elf maanden onder de 60 terecht gekomen,” aldus Fairfax analist John Meyer.

“Zilver doet het sinds eind juni beter dan goud, met een toename van 17 procent ten opzichte van 5,4% voor goud. Dit komt vooral door investeerders die het relatief goedkope metaal wel zagen zitten.”

Op woensdag (29 september) steeg Palladium het hardst van alle kostbare metalen. Er werd een groei van 2,5% geboekt en daarmee werd, met een prijs van $571 per ounce, het record van 2,5 jaar geleden overtroffen. Hierna gleed de prijs terug naar $564,03, komend van $557,15. Het metaal voor autokatalysatoren steeg vanwege de hoop in een toename van de vraag.

“De verwachting rondom palladium is behoorlijk positief op het moment, in vergelijking met wat we in de autosector tot nu toe hebben gezien. Daarnaast gaat het bericht dat de voorraden van de Russische overheid weinig invloed zullen gaan hebben op de stijgingen,” aldus Wilson van Societe Generale.

Platina bereikte de hoogste stand sinds mei met een koers van $1.650,50 en zakte daarna terug naar $1.643,10.

Bekijk ook