24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Gaat de goudprijs deze week nog gebukt onder de financiële onrust?

In lijn met wat er vorige week gebeurde, lijkt de onrust op de financiële markten komende week nog niet voorbij te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de goudprijs onder druk komt te staan. Sommige analisten zijn echter voorzichtig positief gestemd over de goudprijs. Wel is het zeker dat de situatie op de Amerikaanse markten een grote invloed gaat hebben op de goudprijs in de komende week.

Afgelopen week steeg het aantal besmettingen met het coronavirus in de Verenigde Staten naar 35,070. Ook is het aantal doden als gevolg van het virus opgelopen naar 458. Om het aantal besmettingen in te dammen zijn in de Verenigde Staten nu vergaande maatregelen afgekondigd. Zo moeten inwoners van Californië zo veel mogelijk thuis blijven en moet iedereen in New York met niet essentiële beroepen thuiswerken.

Door de impact die deze maatregelen hebben op de economie, verwachten veel economen dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden. Bedrijven in bijvoorbeeld de Amerikaanse Horeca worden nu al hard geraakt en dit zorgt voor een grote stijging in het werkloosheidspercentage. Afgelopen donderdag rapporteerde het wekelijkse werkloosheid rapport een stijging van 33%. Wat betekent dat in een week 281,000 mensen werkloos thuis zijn komen te zitten. James Knightley, econoom bij de ING, verwacht een nog grotere toename van het aantal werklozen in de komende week. Het legt uit dat wanneer je ervan uitgaat dat het aantal werklozen de komende week verzevenvoudigt, er volgende week donderdag 2 miljoen extra werklozen zijn. Ter vergelijking, het oude ‘record’ in absolute stijging van het aantal werklozen stamt uit oktober 1982. Toen kwamen er in een week 695,000 werklozen bij. Op het hoogtepunt van de laatste financiële crisis kwamen er in maart 2009 665.000 werklozen bij.

Hoe beïnvloeden deze cijfers de goudprijs?

Zoals eerder beschreven, wordt goud door veel beleggers gezien als ‘safe haven’ in tijden van crisis. Je zou daarom verwachten dat de goudprijs profiteert van onrust op de financiële markten. Toch leek de goudprijs de afgelopen twee weken onder druk te staan. Dit kwam niet zo zeer door een dalende vraag naar fysiek goud maar eerder doordat grote bedrijven en investeringsfondsen hun posities in goud van de hand deden in hun zoektocht naar liquiditeit. Zo hadden veel grote bedrijven bijvoorbeeld geld nodig om hun werknemers te kunnen betalen.

Het is de vraag of de grote vraag naar U.S. dollars nu voorbij is. Daniel Ghali, grondstof strateeg bij TD Securities, ziet dat de VIX vorige week iets lager sloot. De VIX meet de volatiliteit van de fondsen in the S&P 500. Minder volatiliteit in de markt betekent dat men minder hard op zoek is naar liquiditeit wat de goudprijs ten goede komt. Ghali verwacht dan ook dat de goudprijs deze week tussen de $1.440 en $1.515 zal noteren.

Andere analisten, zoals Rhona O’ Connell, zijn sceptisch over de goudprijs en verwachten dat het mantra ‘cash is king’ voorlopig de boventoon voert in de markt. Het is vooral afwachten hoe de grote financiële injecties die zijn aangekondigd door verschillende overheden, gebruikt gaan worden en of ze het gewenste effect behalen. Tot nu toe zijn er nog weinig details over hoe overheden de economie willen stimuleren. Tel daarbij op de toenemende zorgen over het coronavirus en het is duidelijk dat de financiële markten nog gebukt gaan onder veel onzekerheid. Deze onzekerheid zal aanhouden totdat er meer duidelijkheid is over welke maatregelen helpen in de strijd tegen het coronavirus of totdat er een vaccin is of medicijnen.

Wel hebben de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat goud inderdaad een ‘safe haven’ is in tijden van crisis. Veel goud posities zijn ingeruild voor cash. Dit betekent dat wanneer markten weer enigszins gestabiliseerd zijn, er veel interesse zal zijn voor goud denkt Rhona O’ Connell.

Het wordt echter nog spannend of de goudprijs deze week al het level van $1.500,- per ounce gaat halen volgens Philip Streible, werkzaam als markt strateeg bij Blue Line Futures. Hij legt uit dat de goudprijs zal lijden onder investeerders die goud verkopen om cash te verkrijgen. Veel investeerders staan namelijk onder druk door andere beursverliezen. Ook zullen er beleggers zijn die doordat ze ontslagen zijn op zoek zijn naar geld om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Bent u geïnteresseerd in goud als ‘safe haven’? Bekijk onze actuele voorraad!

Bekijk ook