Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
De afgelopen weken is de goudprijs flink gedaald, zowel in euro als in dollar gemeten. De goudprijs is gedaald tot het laagste niveau in vier weken tijd. Aanleiding voor deze daling? Het bekendmaken van de nieuwe plannen van de Federal Reserve om haar balanstotaal terug te brengen. Met een balanstotaal van $4.500 miljard is het daar ook wel eens tijd voor want dit niveau is de afgelopen jaren in een rap tempo opgelopen. De plannen bevatten een maandelijkse afbouw van $10 miljard per ingang van oktober. Per kwartaal is er een verhoging van $10 miljard wat de Federal Reserve wilt afbouwen.
Stijgende rente = dalende goudprijs
Minstens zo belangrijk is het voornemen van de Federal Reserve om de rentetarieven verder laten stijgen. Hier hebben ze al meerdere malen een voorschot op genomen en het aankondigen van een hogere rente onderschrijft het vertrouwen in de Amerikaanse economie. Of dit terecht is, is natuurlijk een andere discussie maar vooralsnog is dit een aanleiding voor beleggers om goud te verkopen met een dalende goudprijs als gevolg. De rente zal uiteindelijk naar 2,75% teruggebracht moeten worden volgens de FED en dat zal stapsgewijs gebeuren in de periode van enkele jaren tijd. Overigens is vooralsnog de rente ongewijzigd maar ziet het er wel naar uit dat Yellen van de Federal Reserve later dit jaar een renteverhoging doorvoert.
De uitspraken van Yellen zorgden er in ieder geval voor dat de goudprijs onder druk kwam te staan en daalde tot een niveau onder de $1,290 per troy ounce. Ook zilver daalde naar een niveau onder de $17 per ounce en dit zijn voor beide edelmetalen niveaus die sinds eind augustus niet meer zijn gezien. Voor technische beleggers kan dit tevens reden zijn om de metalen voorlopig links te laten liggen. De geopolitieke onrust die er juist voor zorgde dat de goudprijs recent steeg (oplopende spanningen tussen Amerika en Noord Korea) lijkt naar de achtergrond te zijn verdwenen.
Ondertussen in ander nieuws in de goudmarkt bleek dat Rusland dit jaar massaal goud aan het (bij)kopen is en China voorbij streef als grootste koper van goud dit jaar. Duitsland is al een poosje bezig met het terughalen van haar fysieke goudreserve die in Amerika lag opgeslagen. Oorspronkelijk zou het zes jaar duren voordat ze al hun goud terug zouden krijgen waarbij het laatste deel in 2022 zou worden geleverd. Duitsland heeft daar extra vaart achter gezet en heeft inmiddels al haar goud al in Duitsland liggen.