24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudprijs op hoogste niveau sinds 2012

Gisteren noteerde de goudprijs $1760 per ounce. Dit is het hoogste niveau in 8 jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs al fors aan het stijgen door het uitbreken van het coronavirus. Ook gisteren leek de goudprijs te stijgen naar aanleiding van slechte berichtgeving over de coronacrisis en de impact op de economieën. Zo waarschuwde de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, Jerome Powell, voor de negatieve gevolgen van het virus op de Amerikaanse economie. Dit zorgde voor veel onrust op de markt waardoor beleggers kozen voor goud als ‘safe haven’. Wel leek hij positief gestemd over het herstel van de Amerikaanse economie in de tweede helft van dit jaar, mits er geen tweede coronagolf uitbreekt. 

Niet alleen de goudprijs noteerde gister hoger, ook de prijzen van andere edelmetalen lieten een stijging zien. Zo noteerde de prijs van palladium gister 2,9% hoger. De prijs van platina steeg met 1,5%. Beide edelmetalen worden gebruikt in apparaten die auto-uitlaten schoonmaken. Nu verwachten veel analisten dat consumenten meer van de auto gebruik gaan maken nu het gebruik van openbaar vervoer door veel overheden wordt afgeraden. Ook de prijs van zilver schoot omhoog met 3,9% waarmee het op het hoogste niveau kwam in 11 weken. 

Inmiddels noteert de goudprijs weer iets lager dan gisteren. Dit komt onder andere doordat er in Amerika hoopvol nieuws naar buiten is gebracht over een mogelijk vaccin dat in medische proef een goed resultaat gaf. Daarnaast lijken beleggers ook hoopvol dat de overheden met uitgebreidere steunpakketten komen voor bedrijven en dat economieën zich spoedig kunnen herstellen. Hierdoor sloot de de Amerikaanse aandelenindex de S&P gisteren op het hoogste niveau in 10 weken tijd.

Hoe snel bedrijven en economieen echt kunnen herstellen van de coronoacrisis is echter nog steeds erg onduidelijk. Zo bracht het Internationaal Monetair Fonds gisteren naar buiten dat het verwacht dat het herstel van de wereldeconomie langer zal duren dan verwacht. Dit concludeert de voorzitter van de IMF naar aanleiding van data uit verschillende landen die een ergere economische situatie laten zien dan verwacht. Ook lopen de handel spanningen tussen China en de Verenigde Staten steeds verder op, wat de huidige situatie en het mogelijke herstel niet ten goede komt. 

Interesse in de aankoop van edelmetaal om uw vermogen te beschermen? Bekijk hier onze gouden munten, zilveren munten en platina munten.

Bekijk ook