Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Afgelopen zondag rapporteerde de World Health Organization (WHO) 183.000 nieuwe besmettingen. Dit is de grootste stijging van besmettingen op een dag sinds het begin van de corona pandemie. De Verenigde Staten hebben de meeste besmettingen met 2,2 miljoen gevallen en hebben daarnaast ook het hoogste sterftecijfer, 120.000. De voortdurende pandemie en de angst voor een tweede golf van besmettingen leken gisteren een duidelijk effect te hebben op de de goudprijs.
Waar de goudprijs midden maart nog $1450 per ounce noteerde, is de algehele trend van de goudprijs sindsdien alleen nog maar positief geweest. Sinds midden april ligt de goudprijs zo rond de $1750 per ounce. Nu de kans op een tweede golf reëler lijkt en de pandemie wereldwijd niet afzwakt, heeft dat wederom een duidelijk positief effect op de goudprijs. Maandag sloot de prijs van de goud future die afloopt in augustus namelijk op $1765,80, wat de hoogste prijs is sinds oktober 2012. Deze stijgende goudprijs lijkt voornamelijk gedreven door investeerders die willen investeren in een safe haven.
Desalniettemin zijn er ook genoeg investeerders die vertrouwen hebben in de aandelenmarkt en geloven dat de economie snel zal herstellen van de maatregelen. Daarnaast worden de investeringen op de aandelenmarkt ook ondersteund door het monetaire beleid van de Centrale Banken die geld bij blijven drukken. Toch vragen ook velen zich af wanneer de negatieve gevolgen van dit beleid, zoals toenemende inflatie, zichtbaar gaan worden op de financiële markt. De zorgen over de inflatie geeft dan ook een impuls aan de goudmarkt. Wat de goudprijs ook ten goede lijkt te komen is de zwakke Amerikaanse dollar.
Deze nieuwe recordprijzen van goud zouden beleggers en investeerders niet moeten afschrikken om te investeren in goud, zegt een rapport van de FXTM. Hussein Sayed, senior strateeg bij FXTM, legt uit dat, alhoewel goud geen rente uitkeert, het nog steeds een beter investeringsproduct kan zijn dan veel alternatieven. Zo is de aandelenmarkt de laatste tijd fors omhoog gegaan en lijkt de groei daar nu afgezwakt te zijn. Daarnaast is het rendement op de obligaties, wanneer gecorrigeerd wordt voor inflatie, inmiddels in veel landen negatief. Dit is met name slecht nieuws voor mensen die bijna met pensioen gaan, aangezien dit hun pensioendekking negatief zal beïnvloeden. Ook consumenten die gespaard hebben, ondervinden hier last van door de stijgende inflatie. Volgens Sayed is goud dan ook een goede keuze als investering, aangezien het beschermt tegen zwakke valuta, inflatie en onverwachte bewegingen in de aandelenmarkt.
Voor Jeff Clark, senior edelmetaal analist bij Goldsilver.com, is investeren in goud ook nog steeds een van de beste beslissingen die beleggers momenteel kunnen maken. Ook hij voorspelt dat de goudprijs weer flink kan gaan stijgen aangezien de economische situatie in veel landen nog lang niet op het niveau is van voor de corona crisis. Zo is er nog steeds sprake van een hoog werkloosheidcijfer en zijn de consumentenuitgaven nog lang niet op het oude niveau. Het kopen van fysiek goud is volgens hem bij uitstek de manier om uw vermogen te beschermen tegen onverwachte en tegenvallende resultaten op de financiële markt. Volgens lange termijn studies zou het optimaal zijn om 25% van uw portfolio in fysiek goud te hebben. Alhoewel de goudkoers hoog staat, zijn de komende maanden geen slecht moment om fysiek goud te kopen voor uw portfolio. Edelmetalen presteren historisch namelijk altijd slecht in de zomermaanden. In september behalen de prijzen van edelmetalen juist vaak een jaarlijks recordhoogte. Het is volgens hem dan ook aan te raden om voor die tijd fysiek goud te kopen om uw portfolio te versterken.
Interesse in de aankoop van fysiek goud? Bekijk onze gouden munten en goudbaren.