Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Donald Trump blijft de gemoederen bezig houden. De Amerikaanse president stuurde diverse tweets de wereld in en dreigt met een handelsoorlog. Hij heeft al aangekondigd dat er importheffingen zullen volgen op aluminium en staal en met name China zal daardoor benadeeld worden. Als gevolg van deze geopolitieke onrust is de goudprijs gestegen. Een dreiging op oorlog in het Midden Oosten, wederom door Trump aangezwengeld, zorgt voor nog meer onzekerheid nu ook Rusland lijnrecht tegenover Amerika staat. En China verklaart Rusland te steunen.

Woensdag hintte Trump via Twitter op een mogelijke interventie in Syrië. Als gevolg hiervan steeg de goudprijs naar een niveau van $1.365,- per ounce. Dit niveau is de afgelopen twee maanden niet meer gezien en dit ligt tevens dichtbij een technisch weerstandsniveau. Een verdere stijging van de goudprijs behoort dan ook tot de mogelijkheden.
Trump is vrij wispelturig geweest in zijn beleid maar is altijd wel duidelijk geweest over zijn zienswijze op de internationale handel en de oneerlijkheid ervan. Naar zijn mening met de VS meer van zich afslaan en dat lijkt nu te gebeuren in de vorm van importheffingen wat de binnenlandse handel ten goede zou moeten komen.
De rol van de dollar, de wereldreservemunt, zal bij een komende valutaoorlog naar alle waarschijnlijkheid moeten inleveren. Landen als Rusland en China, maar ook Iran, Turkije en Kazachstan proberen steeds vaker hun handel in andere valuta te laten plaatsvinden – waarbij ook vaak goud een rol speelt of de Chinese yen.
De goudprijs steeg tot $1.365 en dit ligt boven het psychologisch belangrijke niveau van $1.350, hiermee ligt de weg open naar $1.400.