24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudprijs stijgt door onzekerheid en handelsoorlog

De goudprijs is de afgelopen paar dagen flink gestegen. Waar goud de afgelopen periode steeds rondom de psychologische grens van $1.300 per troy ounce noteerde en afgelopen jaar ook een zijwaarts patroon vertoonde is nu de koers flink gestegen. In vier dagen tijd steeg de goudprijs van $1.272 per troy ounce naar ruim $1.330 en lijkt hiermee de weg vrij voor verdere stijgingen voor de waarde van goud.

Een verklaring voor de stijging van de goudprijs kan worden gevonden in de toenemende onrust die door Trump wordt veroorzaakt in de handelsoorlog met China en de continue hogere importtarieven en dergelijke maatregelen. Niet alleen China heeft hiermee te maken maar afgelopen weekend werd ook bekend dat Mexico hiermee te maken zal krijgen. Doordat de tariefstijgingen ook in hele korte termijn concreet worden zorgt dit voor veel onzekerheid en een grote kans op escalatie. Zo daalde de Mexicaanse peso na de dreigingen van Trump al prompt met ruim 3%.

Als gevolg van deze vormen van escalatie steeg de goudprijs met zo’n 5%. In euro gemeten ging het om een stijging van EUR 1.200 per kilogram in een periode van slechts vier dagen. Het investeren in fysiek goud is de afgelopen periode al erg populair waarbij ook centrale banken wereldwijd aan recordhoogtes aan extra goud opkopen en door de toenemende onzekerheid wordt er ook steeds meer gekeken naar veilige havens zoals goud en zilver.

Marktstrategen blijven hun verwachten van centrale banken uit de G10 negatief bijstellen en verwachten een renteverlaging. Ook de Fed zelf maakte dinsdagavond bekend dat zij scherp in de gaten blijven houden hoe de financiele markten zich ontwikkelen en dat er een reeele kans bestaat dat de Fed zal ingrijpen. Als de Fed ingrijpt betekent dit een renteverlaging en die zou dan in september doorgevoerd kunnen worden. Dit in schril contrast tot eerdere uitgingen dat er hier geen sprake van zou zijn en dat men eerder een rentestijging zou doorvoeren. De grote vraag is dan vervolgens of een nieuwe verlaging van de rente nog wel zoden aan de dijk zet.

 

Bekijk ook