Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goudprijs stijgt tot bijna $1.100

04-11-2009 Rolf van Zanten

De goudprijs staat momenteel op $1.090, een nieuwe all-time high. Ook in euro’s komt de top van maart 2008 in zicht. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte bekend dat het de afgelopen twee weken zo’n 200 ton goud aan de centrale bank van India verkocht heeft. In een reactie gaf de minister van financiën uit India aan dat er rekening wordt gehouden met een instortende economie in zowel Amerika als in Europa. Dit is reden voor India om de dollarreserve af te bouwen en goud te kopen.
Beleggers in goud reageerden hier enthousiast op, vooral omdat het IMF door deze overeenkomst aangeeft geen grote partijen goud via de open markt te willen verkopen.  Van de 400 ton goud die het IMF aankondigde te zullen verkopen is de helft nu dus verkocht aan de centrale bank van India en de verwachting is dat er voor het eind van dit jaar nog eens 200 ton goud verkocht zal worden.  Dat deze verkopen van goud niet altijd negatieve invloed hoeven te hebben op de goudkoers is nu wel gebleken.

 • olaf

  Rekenmachine was ok. Alleen de typevaardigheid was wat minder 730->500 niveau. Dit noem ik stevige correcties. Om eerlijk te zijn verdien ik als handelaar best leuk aan de goud en zilverhandel. Ik hoop alleen niet dat als het systeem instort alleen de mensen met fysieke voorraden nog kunnen eten.(gechargeerd maar bedoeld als essentie!)

 • Henk

  Ik weet niet welk merk rekenmachine jij hebt olaf, maar een daling van de huidige goudprijs (~730 €/oz) naar 600 komt overeen met een correctie van -18%
  De premium op munten is er altijd al geweest. Als je zelf besteld bij de betreffende mint betaal je ongeveer 3 tot 4% premium boven spot. Deze premium is gebruikelijk, ook bij verder verhandelen van de munten. Alleen is het voor veel kleine beleggers niet mogelijk om de gewenste kleine aantallen daar te kopen. Daarom ben je aangewezen op tussenhandelaren, die inderdaad ook nog wat willen verdienen :-)
  Dat het opgraven en vervolgens weer begraven van edelmetaal contra-intuïtief lijkt (en is), dat klopt. Helaas is er voor dit doel (fysiek edelmetaal als store of value) geen papieren alternatief, dat bestand is tegen het geldcreatiemonster.
  Edelmetaal zie ik niet als speculatie, eerder als een verzekering waarin ik ongeveer 20% van mijn kapitaal heb ondergebracht. In het (onvoorstelbare) geval dat het huidige financiële systeem overleeft, houdt het ongeveer zijn huidige waarde en verlies is de premiums en eventueel bewaarkosten. Als het zaakje wel in elkaar stort, dan kan ik op het moment dat de storm is gaan liggen mijn goud/zilver weer probleemloos waar ook ter wereld omzetten in de dan gebruikte currency/valuta/whatever.

 • olaf

  De engelse tekst
  GOLD
  It gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.

 • olaf

  200 metric is een kwart van de dagelijkse omzet in London. Hierop met een zeer stevige plus op gerageerd. De ounce munten worden nog steeds met hoge premies verkocht,dus ook verkocht. Als je wilt wachten op een correctie zal deze toch zo`n 5% moeten zijn om op huidige spot prijs in te kopen.
  Voorbeeld: je wilt weer inkopen op 700 spot betaal je zo 735(huidige spot) correctie 5%. Dus als je wilt inkopen bij een stevige correctie,denk ik dat dat nogwel even kan duren. Tevens heb ik dan het idee,dat bij een daling van 25/30% de daling wel eens tot een terugval kan leiden naar 600 niveau. Volgens mij is gestaffeld aankopen de beste remedie en goud is bij fysieke aankopen altijd een gevaarlijk goedje geweest indien gebruikt als speculatie.

  Zoals Dhr W. Buffet al zei: Goud je haalt het tegen veel geld uit de grond,verwerkt het tot een munt, en stopt het weer onder de grond terug(kluis) en betaald dan weer veel geld(opslag)

 • Henk

  Het feit dat een transactie van 200 metric tons fysiek goud (6.4 miljoen ounces) een dergelijk effect op de goudprijs heeft (stijging van bijna 3%) zegt wel iets over de hopeloze situatie van de papiergoudhandel die deze hoeveelheid ruimschoots overtreft.
  Zelf wacht ik een redelijke negatieve correctie af voor ik edelmetalen in mijn portfolio verder ga uitbreiden.