Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Goudprijs terug naar laagste niveau van het jaar

23-09-2014 Rolf van Zanten

De afgelopen week is de goudprijs gedaald tot het laagste niveau van 2014. Nadat de Federal Reserve haar plannen openbaarde waarin werd aangegeven dat de rente binnenkort verhoogd zal worden, daalde de goudprijs met ruim 1,5% naar $1.216,60 per troy ounce goud. Dit is het laagste niveau voor de goudprijs sinds 2 januari.

Het verhogen van de rente is een logische vervolgstap in het beleid dat de Federal Reserve voert. Het QE programma, waarmee maandelijks 85 miljard dollar in de economie werd gepompt wordt al iedere maand afgebouwd met stappen van 10 miljard dollar en zal binnenkort tot stilstand komen. Hierdoor groeit het balanstotaal van de centrale bank steeds minder snel. Het balanstotaal van de Fed heeft, door de QE en andere monetaire stimuli, het niveau van $4 trillion (4 biljoen) bereikt in januari 2014, een stijging van zo’n 400% in zeven jaar tijd. Het nieuwe beleid van de Fed is erop gericht om dit balanstotaal omlaag te brengen.

balancesheet-fed-2014

Door het verhogen van de rente zal de goudprijs naar verwachting van analisten dalen. Een hogere rente leid namelijk tot meer vraag van beleggers naar relatief veilige beleggingen als staatsobligaties waarin jaarlijks een bepaald rentepercentage wordt uitgekeerd. Goud, die andere veilige haven, levert geen rentepercentage op, geen dividend of andere vorm van cashflow. Om die reden zorgt een stijging van de rente doorgaans voor minder interesse naar goud; en dus een lagere goudprijs.

De beoogde renteverhoging zal de eerste verhoging zijn sinds 2006. Janet Yellen, voorzitster van de Federal Reserve Bank, heeft aangegeven dat er nog geen datum is vastgesteld waarop de renteverhoging wordt doorgevoerd.

Daar waar in Amerika de rente dus verhoogd wordt, is in Europa de rente juist gedaald. Recentelijk verlaagde de ECB de rentestand naar 0.05% en de ECB voert juist een ruimer monetair beleid daar waar de Federal Reserve de Quantitative Easing afbouwt.

Deze verhoudingen zijn ook terug te vinden in de wisselkoers tussen de euro en de dollar. In een korte periode van slechts 3 maanden tijd is de wisselkoers gedaald van 1.37 dollar naar 1.29 dollar per euro. Dankzij deze veranderde verhoudingen is de goudprijs ten opzichte van begin 2014 genoteerd in euro’s nog ruim 8% hoger dan per 1 januari, terwijl in dollars genoteerd we vrijwel op hetzelfde niveau zijn aanbeland.

Zilver staat inmiddels genoteerd op $17,78 of EUR 13,80 per troy ounce en de goud-zilver-ratio is opgelopen tot 68.56 (dat wil zeggen dat goud 68,56x duurder is dan zilver). Hiermee is de zilverprijs in verhouding nog verder gedaald ten opzichte van de goudprijs.

 

Per 1 januari 2015 staat de goudprijs..

View Results

Loading ... Loading ...

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • marcel

  Hallo allemaal back from Japan .
  @Gerard ,sterkte met jou gezondheid .
  mvg Marcel

 • oxford.road
 • oxford.road
 • Gerard

  Lamberto
  Re. Of dit alleen de oorzaak is voor de teruglopende koopkracht durf ik te betwijfelen.

  Wat dacht je van belastingverhogingen? Die zijn de laatste jaren extreem gestegen. Ik denk wel de oorzaak voor 99% van alle prijsverhogingen. En dat is niet alleen de BTW van 18 naar 21%. Ook belasting op arbeid wordt onophoudend verhoogd. Men dwingt hierdoor zelfs ondernemers om verplicht polen en Roemenen in dienst te nemen. De Haagse kwallen. Lekker handjes wassen in onschuld en ondertussen de bevolking de oren van hun hoofd staan te liegen. Het ras wat zich politici noemt.

 • Gerard

  Huub
  Daar heb ik veel over te zeggen. Maar daar kom ik morgen op terug in een nieuwe blog.

 • Gerard

  lamberto
  Niet zo veel medelijden met mij. Ik ga regelmatig in Duitsland uit eten. Daarna tanken. Benzine en bier tanken natuurlijk. Dat doet hier iedereen.
  Limburgers hebben niks meer met die Haagse kwallen op het binnenhof. Ik voel me al steeds meer Duitser worden. :)

 • Lamberto

  @Gerard

  Re: “Bij mij in het dorp gaat de horeca dit jaar 20% prijs verhogen. Van de ruim 40 cafés en restaurants zijn er nu nog 5 over. Die gaan nu dus ook failliet.”

  Ik raakte volledig van slag toen deze tekst mij onder ogen kwam.
  Een zuiderling die droog komt te staan, dat moet gezien worden als een misdaad tegen de mensheid.
  Maar niet getreurd beste Gerard, zoals van mij verwacht kan worden zorg ik voor de oplossing.
  Open deze link, en een brede lach zal uw gelaat gaan sieren.

  http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html

 • Huub

  Gerard, hoe lang denk jij dat de goudprijs op dit niveau blijft hangen?
  Wil je met ons delen of je hierboven voor een lagere of hogere prijs per eind dit jaar hebt gestemd?

 • Q&Q

  “Geld voor de Toekomst: Willem Middelkoop”

  Op zaterdag 20 september organiseerde Paul Buitink aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam het congres Geld voor de Toekomst. Met een groot aantal sprekers werd vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar bitcoin, geld, goud en aanverwante onderwerpen. Willem Middelkoop trapte af met een korte bespreking van zijn boek “The Big Reset”. Daarnaast besteedde hij uitgebreid aandacht aan de ontwikkelingen op de Chinese goudmarkt. De hele video duurt iets meer dan veertig minuten en is hieronder te bekijken.

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/geld-voor-de-toekomst-willem-middelkoop/

 • Gerard

  Didier
  Dat er in landen die “groeien” (groeilanden) inflatie is, lijkt mij nogal logisch en gezond.
  Dat er in landen die krimpen (Europa) deflatie is, lijkt mij ook nogal logisch en ongezond.
  Lijkt mij niks meer dan normaal. En wel degelijk in evenwicht.

  Overigens kun je vastgoed die 30% goedkoper werd in 6 jaar tijd niet vergelijken met het broodje bij de bakker. Kerninflatie is echt een andere afdeling. Je spreekt over inflatie of over CPI. Worden meestal 2 verschillende dingen mee bedoeld.

  In Nederland ervaart 100% van de bevolking deflatie in de huizenmarkt. Wel degelijk.

  Alleen de horeca blijven prijzen met 10% verhogen elk jaar. Maar wist je dat de horeca in bepaalde sectoren voor 75% gekrompen zijn in amper 5 jaar tijd? Bijna allemaal door faillissementen. Mijn inziens zeer terecht. Nederlandse horeca wil nog steeds kost wat kost de duurste horeca ter wereld worden. Bij mij in het dorp gaat de horeca dit jaar 20% prijs verhogen. Van de ruim 40 cafes en restaurants zijn er nu nog 5 over. Die gaan nu dus ook failliet. Maar dit terzijde, horeca staat niet alleen verantwoordelijk voor de totale CPI.

 • Lamberto

  Er wordt gesproken over dalende prijzen, maar ook de verhullende prijsstijgingen door kleinere verpakkingen komen aan de orde.
  Of dit alleen de oorzaak is voor de teruglopende koopkracht durf ik te betwijfelen.
  Laten we de cijfers van de vaak verguisde ambtenaren er eens bij pakken om te zien wat er nu werkelijk aan de hand is.
  Wat blijkt, het besteedbaar inkomen van 120.000 werknemers die voor de overheid werken zit al enkele jaren op de nullijn.
  Mede daardoor zal de koopbereidheid van deze werknemers noodgedwongen afnemen.
  Nog meer lege etalages.

  https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=rijksambtenaren+zitten+op+de+nullijn

  Klik op: [PDF] Abvakabo FNV Wat kost dat nou geen cao

  Dan zitten de ouderen die alleen maar een AOW uitkering met toeslagen ontvangen op rozen.
  Een echtpaar ontvangt netto: 2 x € 725, – AOW + gemiddelde huurtoeslag € 225, – + gemiddelde zorgtoeslag € 120, – + ongeveer € 840, – vakantie geld per jaar = totaal € 1.865- netto per maand.
  Ze mogen dan ook nog ongeveer € 80.000, – eigen vermogen bezitten.

  Dan heeft een ZZP ondernemer het toch stukken rianter !!!!!!!?????????

 • rise and shine

  Iedere dag dat het wereldwijde financiële systeem nog draait zoals het doet,
  mag een wonder worden genoemd.
  Letterlijk iedere dag kan het einde betekenen van een zeepbel die zijn weerga in de menselijke geschiedenis nog niet heeft gekend.

  Die zeepbel wordt gevormd door wat men noemt derivaten. Financiële instrumenten die letterlijk zijn gebaseerd op gebakken lucht.

  Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Het andere goed wordt in het jargon de onderliggende waarde genoemd. De voornaamste soorten derivaten zijn opties, futures, swaps en forwards. Men gebruikt financiële derivaten om risico’s te verkleinen of juist te speculeren.

  Dit betekent in de praktijk dat derivaten op zich geen enkele waarde vertegenwoordigen zoals dat bijvoorbeeld met aandelen wel het geval is. Derivaten kunnen heel gecompliceerd zijn en het klinkt allemaal heel indrukwekkend, maar in feite zijn het niets meer of minder dan gokbriefjes op wat er in de toekomst gaat gebeuren.
  In feite is de handel in derivaten niet veel anders dan het wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd. Een gelegaliseerde vorm van gokken en dat liefst met geld van een ander.

  De banken die te groot zijn om om te vallen hebben Wall Street dan ook veranderd in het grootste casino ter wereld. De derivatenzeepbel zal barsten, de vraag is alleen wanneer en dan is het einde oefening voor ons volledige financiële- en banksysteem.

  Net zoals met alle vormen van gokken zit er veel risico aan de handel in derivaten. De reden dat de grote banken dit toch allemaal doen is pure hebzucht, want er valt ook veel geld mee te verdienen.

  Om te zorgen dat de goksystemen blijven draaien, hebben de banken ingewikkelde computerprogramma’s ontwikkeld die hen moeten helpen om de risico’s onder controle te houden. Deze zijn echter gebaseerd op aannames en uiteindelijk geschreven door mensen van vlees en bloed.

  Wanneer er een zogenaamd “black swan event” (volkomen onverwachte gebeurtenis) plaatsvindt zoals een oorlog, pandemie, grote natuurramp of het omvallen van een grote bank dan vallen dit soort computermodellen vaak al heel snel door de mand.

  Wat was namelijk de werkelijke oorzaak van de wereldwijde financiële crisis in 2008?

  De kernoorzaak was niet alleen het roekeloze lenen en de enorme risico’s die banken namen. Het werkelijke probleem was het gebrek aan transparantie bij banken. Toen Lehman Brothers omviel wist niemand hoeveel risico andere banken liepen via de derivatenhandel en daarom weigerden ze om elkaar nog geld te lenen. Omdat alle grote banken tot een bepaalde hoogte betrokken waren geweest bij de riskante handel in derivaten, wist niemand of en wanneer deze ook zouden omvallen.

  Dit “probleem” zou na de laatste financiële crisis worden opgelost. Dat is niet gebeurd en in plaats daarvan is de situatie nog vele malen erger geworden.

  Toen de crisis in 2008 plaatsvond was de wereldwijde waarde van derivatencontracten gestegen tot ongeveer 500 biljoen dollar. Vandaag de dag is dat absurd hoge bedrag gestegen naar maar liefst 710 biljoen dollar.

  Wanneer je dan naar een aantal individuele banken kijkt voor wat betreft het bedrag waaraan ze bloot staan qua risico’s in verband met derivaten, dan schrik je.

  Zeker als je ter vergelijking in gedachten houdt dat de giga Amerikaanse staatsschuld in totaal 17,7 biljoen dollar bedraagt.

  Als we kijken naar vijf grote Amerikaanse banken:

  JP Morgan Chase:
  Totaal bezittingen: ongeveer 2,5 biljoen dollar
  Blootstelling aan derivatenrisico: meer dan 67 biljoen dollar (ca 4x de totale Amerikaanse staatsschuld!)

  Citibank:
  Totaal bezittingen: bijna 1,9 biljoen dollar
  Blootstelling aan derivatenrisico: bijna 60 biljoen dollar

  Goldman Sachs:
  Totaal bezittingen: Iets minder dan 1 biljoen dollar
  Blootstelling aan derivatenrisico: meer dan 54 biljoen dollar

  Bank of America:
  totaal bezittingen: iets meer dan 2,1 biljoen dollar
  Blootstelling aan derivatenrisico: meer dan 54 biljoen dollar

  Morgan Stanley:
  Totaal bezittingen: iets minder dan 1 biljoen dollar
  Blootstelling aan derivatenrisico: meer dan 44 biljoen dollar

  Als je denkt dat dit soort gokken beperkt blijft tot Amerika dan heb je het mis. Dichterbij huis kan de Deutsche Bank er ook wat van.
  Zij staan bloot aan risico’s met derivaten voor een bedrag van maar liefst 75 biljoen dollar. Een bedrag dat vijf maal groter is dan het totale Europese BBP (Bruto Binnenlands Product) en het bedrag is ongeveer gelijk aan het totale BBP van…. de hele wereld.

  Wanneer één van bovenstaande instituten zou omkieperen dan moet je er ernstig rekening mee houden dat het complete systeem in elkaar zal klappen. We zijn nu op een punt beland waarbij ons economische systeem zo afhankelijk is van deze banken dat het onmogelijk nog zonder deze instituten kan fungeren.
  Je kunt de situatie vergelijken met een patiënt die kanker heeft in een vergevorderd stadium.
  De artsen kunnen proberen de kankercellen te doden, maar er is een grote kans dat de patiënt tijdens dat proces zal overlijden.
  In plaats van dat er iemand iets geleerd heeft van de laatste crisis, is men op dezelfde voet doorgegaan met nog veel grotere bedragen en dito grotere risico’s.
  Zo stevenen wij af op de grootste financiële crash ooit en niemand doet iets om dit tegen te houden.
  Alsof het zo moet zijn….

 • Temp242

  Beste Erk,
  Dalende prijzen? Nog niets van gemerkt,toch niet over dagdagelijkse producten, hier worden elke dag precies de verpakkingen(voeding),kleiner en kleiner, dat is verdoken prijsinflatie,grondstoffen worden duurder!Nu ja, eem flatscreen of andere electronische gadgets krijg je straks aan een kopen een gratis, maar wat ben je ermee?Ondertussen nog steeds GEEN federale regering.In Vlaanderen WEL,maar die gaan de komende jaren de middenklassers pluimen,lees de werkenden…Maar tja, de mensen willen nu eenmaal bedrogen worden.Dan gaat de vlaamse regering er nog vanuit dat er met Dexia de komende maanden geen ongelukken gaan gebeuren,nou moe! Dat wordt lachen geblazen!Beste groeten Erk.

 • oxford.road
 • Erk

  Didier, ieder systeem is op elk moment in een “balans”.
  Wat er wel zijn, zijn spanningen, die het systeem in de tijd in een bepaalde richting laten gaan, naar een nieuw evenwicht.

 • didier

  Beurskoersen staan waar ze vandaag staan door de politiek en voor goud idem dito. De ene mag dan al zeggen ‘de beurs staat vandaag exact fair value geprijsd’ en de andere dat goud niet stijgt omdat er geen inflatie is.

 • didier

  En inflatie/deflatie zijn symptomen van globale onevenwichten. Deze verhelpen daar ligt de oplossing.
  Wil je daar meer over lezen: bijvoorbeeld ‘the great rebalancing’ van michael pettis, ‘the shocks, shifts and solutions’ van martin wolf (pas gepubliceerd dus up-to-date). Europees: het edward hugh boek.

 • didier

  van de wereldbevolking

 • didier

  Je zou het eigenlijk eens moeten bereken hoeveel % van de bevolking dalende prijzen ervaart. In praktijk waarschijnlijk 0 maar als we ons aan de officiele landen statistieken houden misschien 0.4%??

 • didier

  Erk,
  Augustus deflatie in Belgie -0.12% is enorm indrukwekkend. De broodprijs zal dalen van 2.40 naar 2.40
  Europa is bijzonder: de ecb kiest ervoor om onevenwichten trachten op te lossen via interne devaluatie. Europese lidstaten moeten zich op export richten en knoflook moet dus zijn handerlstekort ombuigen in een surplus door produktiever te worden en het deficit weg te werken. Vermits Spanje niet kan devalueren moet dit via dalende lonen en werkloosheid. En dat leidt dus tot een dalende inflatie. Dat is een bewust gekozen strategie.
  Belgie heeft denk ik een klein handelssurplus dus dat zit niet te slecht. Maar europa verlangt ook van ons dat we productiever worden, het deficit terugdringen en de wetgeving bijspijkeren om dit mogelijk te maken.
  Europa doet dus niet aan QE op dezelfde manier als UK en VS. De euro is dus relatief sterk wat tot goedkope prijzen leidt.
  En misschien is het in europa ook al een beetje japans in die zin dat een cb geen bevolking kan printen en uiteindelijk niet veel meer vermag als productiviteitsstijgingen de schuldbetalingen niet meer kunnen bijbenen.
  Maar geen nood elders is er wel inflatie: India 7.23%, turkijke 9.54, china 2.11, brazilie 6.51, zuid afrika 6.43, rusland 7.55, indonesie 3.21, japan 3.4

 • oxford.road
 • oxford.road

  Argentijnse geldautomaten kunnen vraag naar ” cash ” niet meer aan …..

  http://www.express.be/business/nl/economy/argentijnse-geldautomaten-kunnen-vraag-naar-cash-niet-meer-aan/208105.htm

 • oxford.road

  Mike Maloney over devaluatie …..

  https://www.youtube.com/watch?v=GxKvTepymxs

 • oxford.road
 • Jacco

  Afwachtende houding van Aziaten is voornaamste oorzaak voor lage goudkoers

  By Robert Guss on 29/09/2014

  Goudbeleggers kunnen vandaag hun hartje ophalen. Na een ellenlange periode waarin de prijstrend van goud een serieuze knik naar onderen heeft getoond, kunnen ze even naar adem happen. Een lichte verbetering is te zien op COMEX, de grondstoffenbeurs in New York.

  MarketWatch meldt een stijging van 0,28% naar 1 217,50 USD per ounce. Die fluctuatie betekent natuurlijk niets in vergelijking met de neergaande trend van de voorbije vier weken. Welke richting het uitgaat met goud deze week hangt af van twee elementen:

  economische indicatoren wijzen erop dat de Amerikaanse economie nog meer verbetering vertoont. Dat kan erop wijzen dat de vlucht naar goud althans tijdelijk is opgehouden. Op het einde van de week verschijnt een investeerdersrapport over de arbeidsmarkt en als die de economische gezondheid kan bevestigen, kan dat de goudprijs nog verder onder druk blijven zetten.
  De protesten in Hong Kong blijven goud ondersteuning bieden. De aandelenbeurs in de voormalige Britse kolonie heeft ferme klappen gekregen. Dat maakt dat investeerders een uitweg zoeken naar een veilige haven.
  Volgens Eugen Weinberg, hoofd van de grondstoffenafdeling van Commerzbank, is de tegenvallende goudimport van China de voornaamste schuldige:

  “Zelfs als de Chinese vraag naar goud terug stijgt in de volgende maanden komen we niet aan de het totaal van vorig jaar. Tot nu toe heeft de dalende prijs niet gezorgd voor een heropleving van de fysieke vraag. Blijkbaar verwachten Aziatische kopers nog lagere goudprijzen.”

  Het ziet er dus naar uit dat goud zich pas kan herstellen wanneer Aziatische investeerders ervan zijn overtuigd dat goud de bodemprijs heeft bereikt. En, dat kan een heel eind lager zijn dan het huidige niveau, meent Barclays: het feit dat het aantal shortposities op goud nog nooit zo groot is geweest in een jaar tijd wijst erop dat het sentiment op de beurs niet in het voordeel speelt van het edele metaal.

  Wie ten slotte denkt dat de aandelenmarkt enig voordeel heeft weten te halen, heeft het mis. Gisteren heeft MarketWatch bericht dat het economisch herstel in de Verenigde Staten wel zichtbaar is maar zich te traag ontwikkelt. Dat maakt analisten en vooral beleggers nerveus:”De verwachte grote groei op de [Amerikaanse] arbeidsmarkt blijft uit.”

  Het is een turbulente omgeving waarin beleggers zich bevinden en op de vloer heerst volgens de WSJ-dochter een zogenaamde buying-the-dip-mentaliteit. De conclusie van Barclays is dat de steeds sterkere Amerikaanse dollar een teken is dat de economische groei van de VS aan het vertragen is.

  bronnen:

  MarketWatch.com, 28 Sept. 2014

  MarketWatch.com, 29 Sept. 2014

 • Erk
 • rise and shine

  Een duidelijk beeld over het nu!
  http://www.npo.nl/tegenlicht/13-04-2014/VPWON_1209795
  Veel kijk plezier..

 • Jacco

  Gerard,
  Denk niet dat je het goed begrijpt.
  Als de olieprijs daald, juist dan worden de kranen dichter gedraaid.
  Waarom dan niet met goud en zilver?
  Kan je wel lachen, maar misplaatst is dat wel.
  Zo werkt de markt nu eenmaal!

 • oxford.road
 • Erk

  Gerard RE NIET de schaarste aan geld, dit is er nu immers in overvloed, maar de VRAAG naar geld is het grote probleem. Niemand wil het geld (lees krediet).

  Helder! Dat begrijp ik tenminste. Bedankt!
  Ik ben blij dat ik op dit blog zit :-)

 • Gerard

  Jacco, re: Waarom halveren de mijnen niet gewoon de productie zodat schaarste gaat ontstaan.

  Wat een mop, ha ha.
  Als C&A dus te weinig kleren verkoopt, dan moeten ze de verkoop halveren. Erg slim zeg!
  Ik lig even dubbel! Sorry hoor, maar zo werkt vraag en aanbod niet.

 • Gerard

  Erk
  Vergeet niet dat Bernanke de grote QE’s als een experiment zag. De uitkomst was niet bekend.
  Nu weten we de uitkomst ook niet als men NIET verruimd had.

  Neen, deze keer niet helemaal eens met schmul.
  NIET de schaarste aan geld, dit is er nu immers in overvloed, maar de VRAAG naar geld is het grote probleem.
  Niemand wil het geld (lees krediet).

 • Lalinea
 • Erk

  Gerard RE Deflatie wil niet zeggen dat geld schaars is. Deflatie wil zeggen dat lonen en prijzen in een spiraal omlaag draaien. Daarnaast, reden 2, er is geen vraag meer naar geld.

  Ik begrijp heel goed dat tijdens een deflatieperiode lonen en prijzen omlaag gaan en dus de vraag naar geld afneemt. Maar was het toch niet zo dat men als leerpunt van de crisis in de jaren dertig beschouwde dat er meer geldverruiming gepleegd had moeten worden. In dat kader wordt ook vaak opgemerkt dat de crisis het ergste was in de landen die het langst aan de goudstandaard vasthielden en dus niet “verruimden” (ter info: Nederland liet de goudkoppeling als laatste los).
  Vandaar ook dat Bernanke, een jaren 30-expert, in de lopende K-winter de QE’s heeft ingezet. Blijkbaar denkt men dat als geld minder schaars gemaakt wordt, de crisis bestreden kan worden.
  Vind je de conclusie van Schmull mbt de gevolgen van dollarschaarste dan niet juist?

 • Jacco

  Er zijn inderdaad niet veel puur zilvermijnen.
  Maar je kan wel na er het koper uit gehaald te hebben het erts laten voor wat het is.
  Uit de bodem op de bodem kan altijd.

 • Jacco

  Contrair beleggen.
  Kan ook met zilver.
  En verder, de volhouder wint.
  Afhaken op 45% verlies knap je niet van op!
  Maar het kan inderdaad nog erger.
  Alleen als de prijzen nog eens omhoog gaan en het komt op de hoogte van de meeste die te duur hebben gekocht en het helemaal zat zijn na al die jaren op hun tandvlees zitten en zaten te bijten heb je kans op een enorme verkoop golf.
  Ooit zal het zilver eens op 50 euro of hoger komen, alleen denk ik dat maar weinig mensen het dan nog hebben.

 • Gerard

  Klaas
  1300 is nooit geen bodem geweest voor goud. 1200 wel, zelfs een driedubbele op dit moment.
  Over bodem zilver heb ik minder aangegeven. Maar zilver is meer afhankelijk van koper. En koper daalde ook hard en ligt nu nog maar vlak boven 3. Kan hooguit nog terug naar 2,95, maar dan bodemt koper ook meervoudig.

 • Nadja

  Jacco, re: Waarom halveren de mijnen niet gewoon de productie zodat schaarste gaat ontstaan.

  Als ik me niet vergis wordt zilver uit dezelfde mijnen gehaald als koper. Dan is het niet verstandig het zilver zo maar achter te laten :-)

 • lode

  Jacco:hebt ge nu nog niet verkocht??Iets houden waar ge niet in gelooft?

 • Jacco

  Eens geschreven zilver terug naar 7 euro.
  Als zelfs bij SilverDoctor nu aangegeven word dat zilver waarschijnlijk nog veel verder gaat zakken tot iedereen gaat lozen omdat ze dan anders bang zijn om op 0 uit te komen ga ik m’n hart vast houden.
  Waarom halveren de mijnen niet gewoon de productie zodat schaarste gaat ontstaan.

 • Nadja

  Klaas, 1300 euro verschil per kilo.
  Maar omdat er minder inflatiedreiging is, is de daling volkomen verklaarbaar.
  Dat is het belangrijkste feit. Pas als de daling (of stijging) niet uit te leggen is, haak ik af.
  Dat de inflatie ooit weer uit de hand loopt of dat het systeem in elkaar dondert, is evident.
  Kwestie van lange adem, lange termijnvisie, rug recht houden voordat onze PM-verzekering tot uitkering komt.

 • lode

  @zwanzer::ik heb goud gekocht op 25/11/2013 aan 605€ per stuk van 20 gram en datzelfde zou mij nu 635€ per 20 gram (The House)kosten.En dat zal prijsverschil zal ook bij 250 gram zijn.Kan mij ten andere niet schelen want het blijven dezelfde ounces.Maar stop met die zever van zakken en capitulatie want net als ik hopen de Chinezen en Putin om nog veel meer in te slaan.

 • Klaas

  Beste lode,
  250 gram goud is op dit moment vergeleken met vorig jaar 1300 euro goedkoper. Dan ziet het plaatje er toch even wat anders uit. En laat mij maar lekker zwansen. Ben ik nu gek of…?

 • lode

  @Klaas :stop toch keer met zwanzen:als ik nu om paar stukjes goud ga van 20 gr kosten ze mij 635€ per stuk,10 maanden terug heb ik ze gekocht aan 605€,ik heb mij paar maanden teug paar tubes Maple leaf zilver gekocht aan 433€ en we staan nu 6 maanden later 430,5€.Wat kan mij die 2 of 3€ schelen.Stop toch ne keer met naar de gemanipuleerde koersen te kijken.Amerikanen kopen nog nauwelijks goud dus waarom moet dat dan nog in $ noteren??Der zal niet veel afgaan van de huidige koersen of der wordt geen meer gedolven!!15 jaar terug 4 gram per ton gemiddeld,nu nog 0.8 gram per ton dat zegt toch genoeg.

 • Nadja

  Peter, re: dat een aanstaande verhoging van de rente bullish is voor goud , simpelweg omdat door het enorme overschot aan geld er waarschijnlijk vraag gaat ontstaan .

  Als ik een ding geleerd heb in de jaren dat ik met goud bezig ben is dat de goudprijs omhoog gaat als de beleggers op de prijsbepalende papiermarkt vrezen dat de inflatie gaat stijgen. Die regel gaat niet alleen op voor de afgelopen 3 jaar, maar ook voor de afgelopen tientallen jaren.
  Dus als de rente omhoog gaat is dat initieel ongunstig voor goud.
  Maar misschien dat de tweede regel waarom goud omhoog gaat – de dreiging dat het systeem onderuit gaat – ook zijn werk gaat doen. Immers bij stijgende rente gaan de landen met hoge schulden naar de rand van de afgrond.

 • Nadja

  Lamberto, re: Bernd Senf
  Dat ik zo laat reageer heeft niet te maken dat ik alle drie de video’s in de tussentijd bekeken heb. :-) Ik ben wel al begonnen.
  Het is interessant te zien dat hij een renteloos geldsysteem voorstelt en dat ons huidige monetaire beleid dat inmiddels geïntroduceerd heeft als oplossing voor de crisis. Zo blijkt maar weer dat systemen vaak samenkomen en overlappen. Maar in ons huidige geldsysteem is lage rente wel funest voor bubbelcreatie.
  Bernd is op deze video’s duidelijk wel weer ouder geworden. Het vechten tegen de bierkaaii heeft wellicht ook zijn sporen nagelaten bij hem. Maar het blijft een serieuze, integere en zeer belezen man.

 • Klaas

  Beste Gerard,
  Natuurlijk is het verleidelijk aan te haken bij deze opmerkelijke koersdalingen van het zilver,maar ik bestrijd de bodemvorming. Voor goud was het 1300 $ en ondertussen is het weer afgegleden richting 1200$. En goud zakt verder richting…? en neemt het zilver mee in het kielzog,…..toch? Dus waarom zou het zilver niet verder terugzakken < 15 $. Teleurstellend is het natuurlijk wel maar tegelijkertijd kan ik niet wachten op de knieval/ executie van het edelmetaal.

 • Gerard

  Klaas
  Re. @Gerard
  Jouw advies om nu te kopen vind ik op dit moment niet gerechtvaardigd en zou eigenlijk anders moeten klinken: “Wacht voorlopig nog even met goud en zilver aankopen tot het stof is neergedaald. Er is nu te veel onrust in de commodity wereld en ik vind/ lees dat een uptrend door maar heel weinigen wordt ondersteunt.

  Het is niet mijn bedoeling te adviseren. Ik zeg alleen dat het nu heel erg laag staat en er bodemvorming is.
  Het is zeker niet verkeerd om nog wat af te wachten. Als je wilt kopen hoeft dat niet van vandaag op morgen. Je kunt ook nog overwegen om een halve positie te nemen, en de andere nog even aan te kijken.
  Maar kopen doe je wel als beste als het bloed door de straten stroomt.

 • Gerard

  Erk
  Deflatie wil niet zeggen dat geld schaars is. Deflatie wil zeggen dat lonen en prijzen in een spiraal omlaag draaien. Daarnaast, reden 2, er is geen vraag meer naar geld.

  Procambarus Nadja
  Duurt niet eeuwig. Je moet het grote plaatje zien vanaf 2000. Het echte begin van deze crisis.
  Met de rente op 0 zijn we inmiddels aan het einde van de weg aanbeland. Sinds 2000 hebben we 3 crisissen meegemaakt van het type winter. 2000, 2003 en 2008.
  Er komt nog een vierde. Maar nu staat de rente al op NUL. Anders gezegd, alle medicijnen zijn opgebruikt. Hoe dit gaat uitpakken is moeilijk te voorspellen. Of juist wel?