24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudprijs terug naar laagste niveau van het jaar

De afgelopen week is de goudprijs gedaald tot het laagste niveau van 2014. Nadat de Federal Reserve haar plannen openbaarde waarin werd aangegeven dat de rente binnenkort verhoogd zal worden, daalde de goudprijs met ruim 1,5% naar $1.216,60 per troy ounce goud. Dit is het laagste niveau voor de goudprijs sinds 2 januari.

Het verhogen van de rente is een logische vervolgstap in het beleid dat de Federal Reserve voert. Het QE programma, waarmee maandelijks 85 miljard dollar in de economie werd gepompt wordt al iedere maand afgebouwd met stappen van 10 miljard dollar en zal binnenkort tot stilstand komen. Hierdoor groeit het balanstotaal van de centrale bank steeds minder snel. Het balanstotaal van de Fed heeft, door de QE en andere monetaire stimuli, het niveau van $4 trillion (4 biljoen) bereikt in januari 2014, een stijging van zo’n 400% in zeven jaar tijd. Het nieuwe beleid van de Fed is erop gericht om dit balanstotaal omlaag te brengen.

balancesheet-fed-2014

Door het verhogen van de rente zal de goudprijs naar verwachting van analisten dalen. Een hogere rente leid namelijk tot meer vraag van beleggers naar relatief veilige beleggingen als staatsobligaties waarin jaarlijks een bepaald rentepercentage wordt uitgekeerd. Goud, die andere veilige haven, levert geen rentepercentage op, geen dividend of andere vorm van cashflow. Om die reden zorgt een stijging van de rente doorgaans voor minder interesse naar goud; en dus een lagere goudprijs.

De beoogde renteverhoging zal de eerste verhoging zijn sinds 2006. Janet Yellen, voorzitster van de Federal Reserve Bank, heeft aangegeven dat er nog geen datum is vastgesteld waarop de renteverhoging wordt doorgevoerd.

Daar waar in Amerika de rente dus verhoogd wordt, is in Europa de rente juist gedaald. Recentelijk verlaagde de ECB de rentestand naar 0.05% en de ECB voert juist een ruimer monetair beleid daar waar de Federal Reserve de Quantitative Easing afbouwt.

Deze verhoudingen zijn ook terug te vinden in de wisselkoers tussen de euro en de dollar. In een korte periode van slechts 3 maanden tijd is de wisselkoers gedaald van 1.37 dollar naar 1.29 dollar per euro. Dankzij deze veranderde verhoudingen is de goudprijs ten opzichte van begin 2014 genoteerd in euro’s nog ruim 8% hoger dan per 1 januari, terwijl in dollars genoteerd we vrijwel op hetzelfde niveau zijn aanbeland.

Zilver staat inmiddels genoteerd op $17,78 of EUR 13,80 per troy ounce en de goud-zilver-ratio is opgelopen tot 68.56 (dat wil zeggen dat goud 68,56x duurder is dan zilver). Hiermee is de zilverprijs in verhouding nog verder gedaald ten opzichte van de goudprijs.

 

Per 1 januari 2015 staat de goudprijs..

View Results

Loading ... Loading ...

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook