24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Ook de goudprijs voelt de schokken in de markt

Het zal niemand ontgaan zijn dat de wereldwijde financiële beurzen het de afgelopen twee weken zwaar te verduren hebben gehad. Gisteren zakte de AEX beurs zelfs even onder de 400 punten. Ook Wall Street eindigde de afgelopen dagen eigenlijk alleen nog maar in de rode cijfers.

Overheden proberen beleggers, bedrijven en zelfstandigen gerust te stellen door uitgebreide noodpakketten aan te kondigen. Toch is er nog veel onrust op de financiële markten door de onvoorspelbaarheid van het Corona virus en zijn velen nog in afwachting van verdere overheidsmaatregelen die het virus moeten indammen.

Alhoewel de goudprijs vorige week nog weinig last leek te hebben van alle onrust in de markt, begint ook deze nu de gevolgen te voelen. Zo daalde de goudprijs afgelopen vrijdag met 3,5% en de zilverprijs zag een daling van zelfs 8%. Naast goud en zilver, sloten ook platina en palladium flink lager. Dit had ook te maken met de verwachting dat de industrie hard geraakt gaat worden door de verslechterde economische vooruitzichten en dat juist vanuit de industrie ook vraag is naar deze edelmetalen.

Daarnaast was de verkoopdruk afgelopen vrijdag zo hoog, dat beleggers hun posities in edelmetaal van de hand deden. Hedgefondsen volgde hen nadat de europese beurzen licht omhoog gingen en de dollar enigszins aan sterkte.

Het is dus duidelijk dat in tijden van grote onrust, traditioneel veilige havens niet gespaard worden. De vraag is echter of dit ook voor op de langere termijn geldt.

Daarvoor is het belangrijk om ook het grotere plaatje te bekijken. Zo valt op dat de London Bullion Market Assocation’s LBMA-i service vorige week maandag nog een record noteerde door $100 miljard in goud te verhandelen op een dag. De directe aanleiding hiervoor was de onrust over de sterk dalende olieprijs.

Analisten die daarom nu al schrijven dat goud haar status als veilige haven heeft verloren, zijn erg voorbarig. Zo vindt ook Daniel Hynes, een senior grondstof strateeg bij de Australia & New Zealand Banking Group ‘Gold looks a pretty good bet over the medium term’. Daarbij voegt hij nog het volgende toe ‘You could even call a 10% to 15% rally a fairly good possibility in the shorter term.’

Daarnaast is gebleken dat andere ‘safe havens’ zoals de Bitcoin, nog minder bestand zijn tegen deze schokken in de markt. Zo is de waarde van de Bitcoin met meer dan 20% gezakt. Dit terwijl de goudprijs nu weer het punt heeft bereikt van begin dit jaar en er dus beter in geslaagd is om koopkracht vast te houden. Al helemaal in vergelijking met aandelen. Zo noteert de AEX 30% lager dan in het begin van dit jaar en zien op andere beurzen wereldwijd vergelijkbare getallen.

Bekijk ook