24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudseizoen in India van start. Massale aankoop van goud

Gisteren was het weer zo ver in India. Dhanteras, ook wel het feest van de edelmetalen genoemd, zorgde wederom voor een stormloop van de Indiase bevolking naar de plaatselijke juwelier om goud te kopen. Lange wachtrijen waren geen uitzondering en de bevolking had duidelijke de recessie even achter zich gelaten en zich op de goudmarkt geworpen. Dhanteras is namelijk de god van spoed en welvaart en de traditie is om tijdens het feest van Dhanteras minstens een maar gewoonlijk twee of meer stukken goud of een ander edelmetaal aan te kopen. De juweliers probeerden dan ook met verschillende aanbiedingen en reclamecampagnes om zoveel mogelijk klanten naar hun zaak te trekken.

http://edelmetaal.nu/india-goud.jpgDe goudprijzen in India bereikten voorgaande weken recordhoogtes die louter en alleen te wijten waren aan Dhanteras en het volgende feest Diwali. Door de stijgende prijzen, bleven de kopers vorige week en begin deze week weg. Met de feestdagen in zicht echter, trokken ze weer in grote massa’s richting goudmarkt en kopen ze ook momenteel nog goud als nooit tevoren.

Het Indiase goudseizoen

India heeft zo wel meerdere feesten waarbij het aankopen van goud centraal staan. Het goudseizoen in India begint meestal in oktober met Dhanteras. Als eerste is daar de Dussehra, een festival waarbij de overwinning van het goede over het kwade wordt gevierd. Als tweede is er de Diwali; een feest waarbij de Hindoes de god Lakshmi aanbidden en goud kopen voor hun familieleden. Mensen in India kopen normaal gezien ook grotere hoeveelheden goud tijdens de traditionele trouwmaanden november en december.

De maatregelen van de World Gold Council

De World Gold Council probeert nu de aankoop van goud in India wat gelijkmatiger te spreiden over het hele jaar door oude traditionele feesten zoals Baisakhi en Gudi Padwa, die vroeger in het jaar plaatsvinden, nieuw leven in te blazen. Daarnaast promoten ze ook de goudmarkt en introduceren ze nieuwe methodes en structuren die de verkoop van goud moeten doen stijgen. Zo hebben ze niet alleen in lokale postkantoren gezorgd voor speciale goudspaarschema’s die de Indiase bevolking kan volgen maar ook bijvoorbeeld voor financiële richtlijnen die boeren in staat moeten stellen om hun goud in kleine kluizen te bewaren. Het zijn maar enkele van de maatregelen die de World Gold Council het afgelopen jaar heeft toegepast om de grootste goudmarkt ter wereld nog extra te stimuleren en het onderste uit de Indiase goud kan te halen, wat ook de globale goudwereld ten goede komt.

Bekijk ook