24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Goudstandaard in ere hersteld?

Wordt de goudstandaard weer in ere hersteld? Zo ja, zal dit in haar originele vorm of in een aangepaste vorm zijn?

Als het aan Robert Zoellick, de leider van de wereldbank, ligt wordt er een aangepaste vorm van de goudstandaard ingevoerd. Deze vorm zal de vele valutaschommelingen tegen moeten gaan en toekomstige valuta oorlogen voorkomen. Deze nieuwe goudstandaard zal voor een nieuwe stabiliteit op de markten moeten zorgen nu het erop lijkt dat het Bretton Woods II systeem na 40 jaar gebruik hier niet meer toe in staat is.

In het Bretton Woods systeem staat de dollar centraal omdat alle nationale valuta aan de dollar wordt gekoppeld. Dit heeft de dollar de belangrijkste munt ter wereld gemaakt. Nu de macht van Amerika afneemt en het vertrouwen in de dollar een dieptepunt heeft bereikt wordt het tijd om dit systeem los te laten. Het nieuwe systeem zal volgens Zoellick gebaseerd moeten worden op alle toonaangevende valuta in de wereld in combinatie met goud. Zowel de dollar, de euro, de yen, de pond en de yuan moeten worden gebruikt. Goud kan in dit systeem functioneren als referentiepunt en het bindmiddel zijn tussen al deze valuta.

Dit voorstel van Robert Zoellick komt vlak voor de G20-top waar er ongetwijfeld over de wisselkoersen wordt gesproken. Tevens komt deze opmerking net nadat de Duitse minister van Financiën, Schäuble, de QE2 van de VS heeft veroordeeld. Volgens deze minister is het pompen van $600 miljard in de economie niets meer dan een truc om de koers van de dollar laag te houden om zo de export aantrekkelijker te maken.

Waar Zoellick duidelijk een voorstander is van een centrale rol van goud in de wereldeconomie zijn er ook tegenstanders hiervan. Dit zijn onder andere de economen die denken dat een goudstandaard een negatieve invloed heeft op groei en werkloosheid in tijden van crisis. Ongetwijfeld zal de discussie over het wel of niet invoeren van een wereldwijde goudstandaard nog even voortduren.

Bekijk ook