Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Griekenland en het mondiale monetaire kruidvat

09-10-2011 Zilverpaul

Soms is het in tijden van grote onrust handig nog even de cijfers naar voren te halen, waarom goud en zilver toch the-place-to-be zijn.

Afgaande op de huidige prijzen die voor beide edelmetalen betaald moeten worden zou je zeggen dat beide metalen geen rol van betekenis hebben. Ondanks de eruptie van crisismaatregelen, afwaarderingen en omvallende landen en banken staat goud zo’n 13,6 % onder zijn hoogste punt en zilver 37 % !

Een beter bewijs dat beide metalen geen rol van betekenis hebben lijkt nauwelijks denkbaar. Toch is het raadzaam even verder de kijken dan de neus lang is.

Over de monetaire rol van zilver: dat de centrale banken zilver niet zo zien zitten moeten zij weten, al lijkt het meer een vorm van bijziendheid dan van verstand. Zilver, in de vorm van de Griekse Drachme, was de eerste internationaal erkende munt wat eeuwen dienst heeft gedaan in een groot gebied van China, India tot Europa. De Romeinen hebben daarop later hun eigen munt gebaseerd, tot uiteindelijk deze munt ten onder ging, samen met hun rijk, omdat gaandeweg steeds meer zilver uit de munt werd gehaald tot uiteindelijk een waardeloze munt overbleef.

Is het niet ironisch dat juist nu Griekenland als aansteker fungeert in het mondiale monetaire kruitvat?

Verder; er is 1 miljard ounce zilver bovengronds wat momenteel gewaardeerd word op ongeveer $32 miljard. De hoeveelheid bovengronds goud bedraagt 3 miljard ounce, wat ongeveer neerkomt op $4950 miljard. Dat betekent dat er 165 keer meer geld geïnvesteerd is in goud en in zilver. Het vreemde feit doet zich echter voor dat de laatste maanden evenveel geld in zilver wordt geïnvesteerd als in goud. Dit betekent dus met de huidige prijzen dat er ruim 50 keer meer zilver wordt verkocht dan goud!

Er vindt een wereldwijde run plaats op zilver. Geen wonder; Engeland pompt $75 miljard in de economie, Nederland staat garant voor €100 miljard in het Europese steunfonds, België heeft Dexia, afwaarderingen van allerlei landen waardoor meer rente betaalt moet gaan worden op hun toch al enorme schuldenberg; het is een klein wonder dat de boel nog draait. Weliswaar wordt dit kleine wonder geholpen door enorme steunbedragen die op de achtergrond het banksysteem ingepompt worden, maar toch. Dit gaat niet goed aflopen.

Zelfs in de reguliere media wordt het wordt ‘crisis’ steeds vaker gebruikt, zie dit artikel uit de Wall Street Journal. Blonken dit soort bladen tot voor kort uit in het ontkennen van de economische waarheid, nu komt men er blijkbaar niet meer onderuit. Wellicht hebben dit soort artikelen die nu verschijnen ook iets te maken met de maatregelen die gaan komen, om zo de bevolking rijp te maken voor de te nemen acties.

Wat zal nu het gevolg zijn van een ongehoorde monetaire stimulus? Wat zal het effect zijn van deze voorziene 6000 miljard dollar?

Goud en zilver gaan fors omhoog, de AEX en Dow Jones gaan omhoog, geld trekt uit laagrentende producten en op termijn krijgen we een fraaie inflatie. Lost het iets op? Nee! De derivatenberg is zo enorm groot, naar alle waarschijnlijk wel zo’n 1000 keer groter dan de 6000 miljard aan steunmaatregelen. Daar helpt dus helemaal niets tegen.

Op zijn best creëert men enige tijd, op z’n slechtst valt opeens het kaartenhuis volledig in elkaar.

Wat u te doen staat? Doe een home-made stress test!

 • Heeft u wat cash geld in huis? √
 • heeft u levensmiddelen voor ongeveer 2 maanden in huis? √
 • Heeft u noodzakelijke zaken als lucifers, medicijnen, zaklantaarns e.d. in huis? √
 • Heeft u een deel van uw vermogen/spaargeld omgezet in edelmetalen? √
 • Gefeliciteerd, u bent succesvol de stress-test doorgekomen.

Wellicht dat een deel van deze items achteraf overbodig bleken, maar van één ding kunt u zeker zijn.

Je hebt er meer aan dan de stress test die de banken ondergingen.

met dank aan le metropolecafe, site van de GATA

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Gerard

  @pietje en Jan
  Jullie geven het antwoord al zelf. Ik snap dan even de kritiek niet die jullie geven.
  Natuurlijk heeft elke grondstof z’n eigen algoritme, en natuurlijk komen er meerdere factoren bij kijken.
  Vandaar dat ik zilver en goud ook steeds verschilend beoordeel, zowel op de TA als fundamenteel. Zilver gaat exact met de koperprijs mee over, maar heeft ook een verband met goud.
  Dus ik begrijp even niet wat jullie bedoelen?

 • Edwin

  @RB Wow, dat was al maanden geleden aangegeven door die Lindsey Williams. Best scarry als je even afstand neemt en er nog eens over nadenkt.

  @tradewind, hmmmmm goed punt. Er komt, of er is al, een vereenvoudiging met veel lagere kosten om een BV op te zetten. Dat herinner ik me van een artikel een paar weken geleden. Zou nog maar iets van 1000 Euro deposito zijn of zoiets. Het overwegen waard, ook als pro-zilver handelaar ;-) Geen btw meer…..

 • RB

  Sources: US Gives Israel Green Light For Iran Strike

  The Obama administration’s fabricated terror plot blamed on Iran represents the green light for an Israeli attack on Iran set to take place within the next two weeks, according to confidential military sources who spoke with Alex Jones.

  http://www.infowars.com/sources-us-gives-israel-green-light-for-iran-strike/

  Als dit bericht op waarheid berust, kan het gerust als wereldbedreigend worden beschouwd.

 • tradewind

  een aardige inzet van Tom….

  Hoe aan het systeem te ontsnappen
  Geschreven door Tom Lassing
  vrijdag 14 oktober 2011 08:03
  Ik hoorde gisteren van twee mensen die zich weer ‘vrij’ willen voelen en los willen komen van SoFinummer en betutteling door de overheid. Eén er van is voor een half jaar in een inrichting gestopt.
  In mijn ogen hebben de twee personen gelijk, maar ze kiezen de verkeerde weg. Ze vechten tegen de almachtige overheid en tegen het systeem. Dat is niet goed. Je moet juist krachtig meebewegen, alleen op je eigen voorwaarden. Maak gebruik van het systeem om jezelf een zwieper in de juiste richting te geven.

  Hoe doe je dat?

  Misschien is het u ooit al eens opgevallen dat burgers vrijwel geen rechten meer hebben. In naam hebben ze die wel, maar we worden aan alle kanten betutteld. U mag uw eigen geld niet laten beheren door personen of instanties die niet een overheidsvergunning hebben, u mag uw eigen geld niet in goud en zilver stoppen en bij Goldmoney onderbrengen.
  Betutteling alom en ik kan me indenken dat je dat als persoon op een gegeven moment zat bent.
  Ik heb drie kinderen en drie ondernemingen… In feite heb ik daarmee zes rechtspersonen op de wereld gezet. Die drie rechtspersonen mogen niet alleen meer dan mijn kinderen, ze mogen zelfs meer dan ik.

  Wil ik dus aan het systeem ontsnappen, dan moet ik mijn persoonlijke ‘ik’ verstoppen achter een machtiger partner, lees: ‘mijn rechtspersonen’. Rechtspersonen die ik zelf opricht en die vervolgens machtiger dan ik zelf ben worden. In deze maatschappij hebben immers ‘bedrijven’ niet alleen een belangrijke rol (ze dragen de economie) maar ze hebben ook vrijheid om te ondernemen. Alle vrijheid die ik als persoon wens is weer terug als ik een bedrijf ben, of me er in of achter verstop. Ik heb mijn vrijheid terug. Niet als individu maar nu als zakelijke rechtspersoon.
  Het voert te ver om daar in dit artikel op door te borduren, maar ik zal u zeggen, via de rechtspersoon route ben ik weer ‘vrij’ mens geworden. De Nederlandse overheid en staat heb ik voortaan nog maar beperkt mee te maken. Ik woon hier, maar ik zal steeds meer wereldburger worden die zelf gaat bepalen waar belastingen betaald gaan worden en naar wiens inkomenswetten ik wens te leven.

  De AFM heeft me de laatste maanden de ogen geopend. Ze doen maar, ze hebben alleen zeggenschap over Nederlandse consumenten. Die ben ik gewoon bijna niet meer. Ik weiger er nog langer aan mee te werken. Ik blijf wel Tom Lassing en ik hou mijn SoFinummer, maar ik zal steeds minder activiteiten via mijn persoontje ontplooien. ‘Ik’ besta bijna niet meer. ‘Ik’ ben meerdere rechtspersonen, ‘ik’ ben meerdere ondernemingen. ‘Ik’ ben een volwassen wereldburger geworden.

 • tradewind

  aan Gerard.
  Binnen EW loopt de grand-super-cycle van de VS indices gelijk aan de Kondratiev-fasen.

 • tradewind

  a Jan,

  De uitleg van de EW theorie en tellingen was bedoeld als antwoord op JOUW vraag.
  Er zijn genoeg apostelen die elke TA theorie ver weg gooien en in het belachelijke trekken. so be it! Niets nieuws onder de zon wat dat betreft.

  Wat TA-methoden betreft ben ik een carnivoor en gebruik meerdere technieken; op zich niet zinnig om hier uit ter weiden, daar het een meer fundementeel gerichte blog is.
  Uiteraard vaar ik dus niet alleen op één theorie; het is een hulpmiddel. daarnaast zit in mijn netwerk mensen met kennis van verschillende TA technieken, die voor mij bepalend is over de waarde van de verschillende technieken.
  De kunst is dus de mensen te kunnen bundelen in een denktank en de info te kunnen combineren. Gelukkig is dat gelukt!

  Wat goud betreft werk ik vooral met intermarket-analyse i.c.m. de Kondratiev fasen en dan met name weer met de INDU/gold ratio; deze bevindt zich in een expanding triangle met als doel een ratio tussen O,25 en 1 binnen enige jaren. De grafiek over 200 jaar is hierbij mijn leidend referentiemateriaal.

  Laat duidelijk zijn:
  edelmetalen zijn momenteel verzekeringen tegen de voortgaande implosie van het monetaire fiat-geldstelsel en daarmede een buy en hold element.
  TA kan wel interessante bijkoop- momenten opleveren, zoals bijvoorbeeld in de regio 25-28, waar we in de ochtenduren twee weken geleden al even hebben vertoefd.

  TA kan ook goed inzicht geven in de fase waarin accelaeraties kunnen optreden; dat geldt voor alle financiele, commodity en valuta markten

  a Pietje…. zinloze studie is wel een erg simpele conclusie, maar op zich prima als jouw inlevingsvermogen tot die conclusie leidt.

 • high five

  China boos over het aannemen van een currency bill door het congress
  China News October 13, 2011
  http://www.youtube.com/watch?v=lyG1EF3525g&feature=feedlik

 • Edwin

  Duitse economie professor Stefan Homburg met een duidelijke mening over de bail-outs.

  De economen met deze mening wil de politiek liever niet horen.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=642496&r=1&tbl_archief=&

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @alles kits achter de rits frits
  Wel we hebben Elenin net gehad, het is weer tijd voor iets anders… LOL.

  Eerlijk, mensen verspil je tijd niet met zulke onzin. Ga liever een moestuin aanleggen.

 • Edwin

  Zeker kernen van waarheid in het verhaal. Met een sausje godsdienst (waar ik persoonlijk minder mee heb).
  Wel heb ik zelf ook een intuitief gevoel dat er veranderingen aankomen, dus op economisch vlak maar veel meer nog op sociaal vlak. Wordt veroorzaakt door allerlei kleine stukjes informatie die je tegenkomt op de non-mainstream media en gecombineerd wordt in je onderbewustzijn.

  Even meer on-topic, de “Elite” onder ons (mensen met heel veel geld en macht die onderling echt wel contact houden) zijn een groep die altijd flink druk in de weer zijn. Hun bezigheid is vanzelfsprekend (het is menselijk) machtspelletjes op verschillende niveau’s tegelijk. Ik verwacht in de komende tijd veel invloeden vanuit allerlei richtingen, ook van deze groep(en) mensen.

 • Jochem

  @alles kits……
  Ik heb het artikel gelezen en net ook 3/4e deel van het radiointerview van pastor Williams gehoord (hij schijnt een bron te hebben bij de illuminatie). Ik geloof dit absoluut omdat het ook klopt met andere bronnen (o.a. de bijbel).
  We zitten in de laatste paar jaar voor de invoering van een wereldomvattende NWO waarbij iedereen een slaaf moet worden van de NWO (die weer gecontroleerd/gestuurd wordt door de satan).
  Dhr. Williams zegt dat eind 2012 je papiergeld niets meer waard zal zijn. De truuk is dat iedereen met schulden dan een schuld heeft bij de NWO (elite).
  Dit is de reden dat alle landen (iig zoveel mogelijk) en steden failliet moeten gaan.
  Volgens mij is dit plan al heel lang geleden opgezet (1913 oprichting v.d FED)
  Hij zegt dat de elite momenteel veel goud en zilver koopt in de VS.
  M.i. kan men op een gegeven moment alleen nog maar kopen en verkopen ‘dankzij’ een chip. Vermijd dit ding. Beter dood dan je ziel verkopen (want dat is het). Geef je ziel aan de enige echte Schepper!! dan ben je pas veilig. God zal voorzien in een opname van christenen. Iedereen kan daarbij horen als je je leven aan Hem toevertrouwt.

 • alles kits achter de rits frits
 • Edwin

  Yep, Iran … volgende land waar USA invalt.
  Ommmmdat (laten we eens een aardig klinkende reden verzinnen) we vrijheid aan de burgers van Iran willen geven.
  Uiteraard wel de “vrijheid” zoals die in USA is. Met bijvoorbeeld een onderzoek van je geslachtsdelen als je wilt vliegen, of wanneer je als tiener naar een eindejaarsbal wilt (of straks met bus of trein reist…)
  Maar uiteraard is het geen oorlog, want alleen het congress mag dan toestemming geven. Een president zou dan afgezet worden als het een “oorlog” is.
  Belangenspelletjes en nog meer belangen “spelletjes”.

 • high five

  US warns of “serious” consequences for Iran
  http://www.youtube.com/watch?v=5ZQlC94p2WQ&feature=player_embedded#!

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/wikipp/index.php?title=Permanente_portefeuille PP

  @ NM156 ‘Interessant. Dus als iemand wat van jouw bezittingen ontvreemd is dat een deelname in de winst’

  Niet opgemerkt dat het sarcastisch was? :)

 • Jan

  @pietje: de uitleg van Gerard lijkt me niet uit de lucht gegrepen aangezien zilver veeleer een industriële grondstof is (dus onderhevig aan de vraag vanuit de industrie) en goud vooral als waardevast wordt beschouwd met weinig industriële toepassingen. Als je die uitleg wilt ontkrachten be my guest, maar dan wel liefst met meer dan een frase als ‘laat me niet lachen’. Van de rest van je uitleg (ik zie het verband niet tussen algoritmes en genen) heb ik weinig begrepen, als er tenminste iets te begrijpen valt.

 • NM156

  Interessant. Dus als iemand wat van jouw bezittingen ontvreemd is dat een deelname in de winst.
  Klinkt leuk!

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/wikipp/index.php?title=Permanente_portefeuille PP

  @ Rien: ‘Dus belasting = slavernij?’

  Belasting is voor de overheid eerder een deelname in de winst :)

  Maar om ernstig te zijn: een deel belastinggeld komt uiteindelijk weer onder de vorm van sociale en andere voorzieningen. Denk aan onderwijs, ziekenzorg, wegennetwerk, openbaar vervoer, enz. je begrijpt het wel.
  Het grootste deel van het belastinggeld gaat wel de verkeerde kant op door wanbeleid maar dat is dan weer een ander verhaal.

  Waar ik mij het meeste in erger is dat er veel fysiek en mentaal leed wordt veroorzaakt door cijfertjes die op computers staan en wat bedrijfjes die iets uitkramen (ratingbureaus) Met andere woorden: hoe de fictie de realiteit maakt.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @PP
  “Verplicht worden om gratis te werken = slavernij.”
  Dus belasting = slavernij?

  (mij hoor je niet tegenspreken!)

 • gordijnen
 • pietje

  @Jan
  Dus voor iedere grondstof of aandeel een andere theorie laat me niet lachen.
  Alles heeft Algoritmes en de genen die ze ontwerpen snappen zelf vaak niet eens hoe die precies werken.
  Voor zilver en goud kan je beter kijken wanneer de contracten aflopen en wanneer de beursen in Azië gesloten zijn.

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/wikipp/index.php?title=Permanente_portefeuille PP

  @ Block ‘iedereen moet een half uur langer werken zonder compensatie ‘

  Verplicht worden om gratis te werken = slavernij. Feestdagen waarop je moet werken zonder extra compensatie is ook gratis werken want die dag had men toch betaald vrij.
  In feite is het nog erger dan slavernij want die kregen nog wat te eten.

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/wikipp/index.php?title=Permanente_portefeuille PP

  @ Gerard ‘Ik herinner me nog dat filmpje, waarvan de link hier op het blog heeft gestaan, waarin immens grote “lege” kampen te zien waren over de hele VS, waarin men miljoenen mensen in zeer korte tijd kan opsluiten. ‘

  Dat zijn de zogenaamde Fema-kampen. In Google eens zoeken op ‘fema camps’ en dan heb je ook de filmpjes.

 • Block
 • Block

  De portugese bezuinigingen zijn enorm…vooral voor de middenklasse:

  – ALLE goederen 23% belast ook voedsel
  – ambetaneren krijgen geen vakantiegeld meer
  – geen aftrekposten meer
  – iedereen moet een half uur langer werken zonder compensatie

 • Jan

  @pietje: tradewind heeft niet gezegd dat die theorie ook voor goud zou opgaan, je argument gaat dus de mist in. Als je de bewegingen van zilver al grosso modo kan voorspellen sta je toch al redelijk ver lijkt me, je kan natuurlijk niet alles hebben.

 • Jan

  @tradewind: ik wou vooral weten waarop dat gebaseerd is, vandaar mijn vraag. Die link was vrij helder en je uitleg kan ik grosso modo volgen. Zal me er in het weekend eens in verdiepen, ’t is in ieder geval interessante materie. Bij mijn aankopen heb ik mij vooral gebaseerd op een fundamentele analyse (overheden die geld blijven creëeren ex nihilo: dat moet vroeg of laat fout gaan en inflatie wordt deels veroorzaakt door de overheid), maar meer kennis en achtergrond is altijd meegenomen natuurlijk. Economie is natuurlijk geen exacte wetenschap (als dat het geval zou zijn dan was iedereen met een beetje wiskundige achtergrond rijk) en of hoeveel voorspellende waarde een TA heeft weet ik niet, maar het is een extra hulpmiddel bij het maken van keuzes en het lijkt mij wel een leuke studie. Nogmaals bedankt voor je informatieve en waardevolle bijdragen, ik snap niet hoe iemand die kan afkeuren. Ik hoop in de toekomst nog meer van je reacties te lezen, ze zijn in elk geval een stuk zinvoller dan niet gesubstantieerde ‘conspiracy theories’ of aankondigingen van een imminente 3e Wereldoorlog.

 • Gerard

  @high five
  De VS zal een probleem krijgen met de binnenlandse veiligheid, vrees ik. Langdurige werkloosheid is daar nog nooit voorgekomen en men is er niet op ingericht.
  Ik herinner me nog dat filmpje, waarvan de link hier op het blog heeft gestaan, waarin immens grote “lege” kampen te zien waren over de hele VS, waarin men miljoenen mensen in zeer korte tijd kan opsluiten.

 • Gerard

  @pietje
  Met Tradewind kan ik wel meegaan. Hij heeft gelijk en ben het ook helemaal met hem eens.
  Maar bij goud heb ik ook even mijn bedenkingen. Daar is een verklaring voor. Dat is namelijk niet economie gerelateerd. Dat heeft met monetair beleid te maken die af te lezen valt uit de Kondratieff Cyclus. Zal Tradewind zeker met mij eens zijn, denk ik.
  Dus die studie Elliot Wave is zeker geen verloren moeite!

  De TA op goud geeft ook andere uitslagen. Zelf zie ik vanaf 1-1-2009 een mooie rechte uptrend-lijn, die nu nog keurig intact is. Op 1-1-2012 staat de bodem ervan op 1600. Hopelijk blijft het tussen 1660 en 1600 schommelen, dan weet ik 99% zeker dat goud nog flink hoger kan. Zie ik opnieuw een parabool zoals afgelopen zomer, dan is de kans groot dat het gedaan is.

  High Five,
  Pas je op zilver de fibonaccilijnen toe, dan zou de bodem inderdaad op 25 moeten liggen. Toch acht ik de kans groot dat 30 de bodem was. Maar dat past zeker nog wel in de Elliot Wave 4e fase.
  30 tot 28 zie je op de lange termijn trend-lijn, die aanvangt ook op 1-2009, net als goud. Hiermee is ook die bobbel met de parabool verdwenen.
  Na steeds weer bestudering van de TA blijf ik het maar herhalen, tot januari bodem goud op 1600, bodem zilver op 30. Met maximaal 10% plus. Dit zou ook de gezondste situatie zijn.
  Er is bovendien een langere periode van 30 geweest al, welke lijkt op een uitbodeming (brede ronde bodem rond 30).

 • high five

  @RB
  Verkiezingen in aantocht. Slechte economie. Binnenlandse ontevredenheid met protestdemonstraties. Een regering en president die verwikkeld zijn in netelige zaken. Birth certificate, fast en furious, audit van de federal reserve.
  Alle ingrediënten zijn daar om een oorlog te beginnen. Obama kan zich dan presenteren als een leider. Maar ik betwijfel of de Amerikaanse bevolking dit keer massaal achter Obama gaat staan.

 • RB

  Historic ‘Surge’ Exercises Airlift Crisis Contingency Response

  10/11/2011 – SCOTT AIR FORCE BASE, III. — An historic “surge” of the nation’s largest military airlifters will more than double their normal day-to-day workload, exercising the ability of United States Transportation Command and its air component, Air Forces Transportation, to rapidly provide strategic airlift in response to large-scale crises and contingencies, according to officials here.

  The surge, slated to take place between October 17 and 21, will bring together 18 active duty and 23 Air National Guard and Air Force Reserve Command crews and 41 total force C- 5 Galaxy aircraft to fly cargo in support of combatant commanders across the globe, according to Maj. Sandy Thompson, AFTRANS’ lead planner. The missions will be in accordance with priorities set by the Joint Chiefs of Staff and are expected to have no impact on the operations of civilian contract carriers.

  “The 41 daily missions will more than double the 18 we normally execute on a typical day,” Thompson said. “To put in a historical context, the best C-5 daily achievement since 2007 was 33 C-5s flown.”

  http://theintelhub.com/2011/10/13/internal-memo-oct-17-20-2011-historic-surge-exercises-airlift-crisis-contingency-response/

  Een oefening om heel veel mensen en materieel te transporteren. Ronduit verontrustend dit.

 • pietje

  @tradewind
  Met zilver kan ik nog met je mee gaan maar met goud zijn het meer rimpeltjes.
  Dus voor goud gaat helaas deze theorie.
  Dat is dan toch jammer van die 30 jaar studeren!

 • high five

  @Jan Een beweging in de trend heeft 5 golven. een correctie in de trend heeft 3 golven.
  Omdat je nooit een rechte streep omhoog hebt, heb je altijd minimaal 3 golven nodig om vooruit te komen 1 op, 1 naar beneden,(maar minder naar beneden dan de 1 op) en daarna weer 1 op die stijgt boven de eerste op. Op deze manier heb je flexibliteit en kan je stappen maken. Minimaal 3. Als 3 minimaal is en die heb je in de correctie, dan heb je minimaal 5 nodig in de trend omhoog.

  Dat is de theorie. Ik ben geen expert, Het is de elliot wave methode. Op internet kan je er wel wat over vinden denk ik.

 • tradewind
 • tradewind

  Jan. met alle respect: je kunt vragen blijven stellen. High Five gaf al een redelijke verklaring

  Mijn weergeve is mijn persoonlijke analyse; op internet zijn er vast wel meer te vinden; bijvoorbeeld op kitco. com Clive Maunt maakt daar wel vaker EW analyses of op stockcharts.com het vrij toegankelijke gedeelte.

  google eens op Elliott wave theorie en verdiep je erin.
  Kernprincipe is in vijfgolven omhoog, subgolf 2 en 4 zijn abc correcties; na vijf golven volgt een correctie van hogere gradatie; vanaf 50 is een grote correctie gaande die (vrijwel) is afgerond. Mogelijk nog een laatste snok down en dan volgt een grotere 5e-golfbeweging van de orde, als de beweging van $8 naar $ 50.

  EW is op zich geen simpele techniek en is soms erg ingewikkeld met name in vierde golfbewegingen. Het past niet om dat hier ff en detail uit te leggen.

  Toegepast op zilver was:
  golf 1 de beweging van 2001-2008 (van globaal $4 naar $ 22)

  golf 2 de correctie in 2008 van $22 naar $ 8 in een ABC vorm ( A omlaag B correctie omhoog en C weer omlaag om die 2e golf af te maken).

  golf 3 van $ 8 naar $ 50 in juli jl(die intern weer als zgn fractals een vijfgolf inhouden) en

  golf 4 van $ 50 naar 26 deze is of geheel of bijna is afgerond. Het C-golfdeel bestaat vaak weer uit vijfsub-golven; ik tel er pas vier vanaf $ 44, vandaar die laatste snok down; bevestiging onder 28.
  Hij moet iig boven 22 de top van golf 1 blijven in EW termen.

  De hierna te vormen golf 5 kan golf 3 evenaren of zgn extended worden; pak een grafiek over 10 jaar en ga dat intekekenen.. dan ga je de verbanden zien de vijfde golf is vaak de felste (vergl. de fellestijging in de minor 5 van 26 naar 50 als laatste fase van golf 3)
  De gradatie van de tellingen is lastig en bestaat uit fibonacciverhoudingen.
  Al met al is dit dus een voor velen niet te begrijpen technisch verhaal.

  Bij TA is zelfstudie het adagium; daar ontkom je echt niet aan!
  Ik studeer al zowat 30 jaar op TA en ben nog steeds niet uitgeleerd!
  Er is veel onder de zon, wat logischer is, naarmate men er meer over leert.

 • Edwin

  Helemaal mee eens. Nu is er nog geen echte crisis die iedereen direct merkt in hun levenswijze. Dat gaat de komende tijd nog wel veranderen. Beurzen omhoog? Straks is dat echt over als realiteit toeslaat. Systeem schulden afbetalen betekent meerdere jaren economische moelijkheden. Of iedereen gaat failliet en we gaan verder zonder 1 euro schuld. Maar dat denken alleen de mensen die nu aandelen kopen op de beurs. Struisvogels dus.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Om het nog eens duidelijk te stellen: De crisis zal zo lang duren tot er niemand meer is die denkt te kunnen verdienen aan het voortduren er van.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje
  Wat er gaat gebeuren is dat er meer papier rijkdom verloren zal gaan. Dit drijft de mensen die nog rijkdom over hebben in fysieke beleggingen. De financiële instellingen en overheden zullen zo veel mogelijk FUD strooien om dit te verhinderen. Dit proces zal doorgaan tot er niemand is die nog denkt aan het voortduren van de crisis te kunnen verdienen. Dan stop de crisis en komt er een oplossing die nieuwe winst zal betekenen voor een select gezelschap. Vervolgens duurt het een paar jaar voordat ook deze oplossing in een crisis eindigt. Op zijn beurt zal deze cyclus een paar maal herhaald worden met een steeds kortere cyclus tijd.
  Tenslotte is er geen rijkdom meer te verdelen en volgt er een harde reset. Mogelijk met bloed. Hopelijk zonder. Dan kunnen de overgeblevenen proberen een nieuwe samenleving op te bouwen. En daarbij vermoedelijk nieuwe fouten maken…

 • pietje

  Het gonst al weken van de geruchten. Duitsland en Nederland zouden pleiten voor een fikse ‘haircut’ op Griekse staatsobligaties. Banken en andere private instellingen zouden rekening moeten houden met een afwaardering van zo’n 50%.

  http://fd.nl/economie-politiek/weblogs/brussel/945105-1110/haircut?visited=true

 • Jan

  @high five: bedankt voor je uitleg. Waarom zou die golfbeweging tot 3 beperkt blijven?

 • high five

  @Jan ABC is volgens mij een 3 golfsbeweging tegen de trend in. (De trend voor zilver is naar omhoog. ). Tradewind bedoelt dan dat de daling van de zilverprijs van 50 naar 32 golf A is. Golf B is de correctie terug naar 44. Golf C is de daling van 44 naar 26. Misschien wil zilver deze bodem nog terug testen. Dan is de ABC golf afgerond en kan zilver de trend omhoog weer inzetten.

 • pietje

  De 10 jaar obligaties van Italië naderen de 6% ondanks wat de ECB al heeft opgekocht gaat de rentte niet echt naar beneden.
  Wel word er nu hard geroepen dat het noodfonds verhoogd moet worden voor 2013 maar liever begin 2012 naar 2500 miljard of wel 5500 euro per hooft van de Europese gemeenschap.
  Maar zo werkt het niet de zwakken broeders betalen bijna niets en wij betalen alles.
  Dus per hoofd van de Nederlandse bevolking komt dit neer op 11.000 euro.
  Dat Q3 er komt is wel zeker de vraag is alleen wanneer en hoeveel deze keer?

  Maar the one million dollar question is wat gaat zilver en goud doen als het zo vers is zal er weer een grondstoffen rally komen zo als bij de vorige keer of gaan de aandelen het nu winnen wie heet weet mag het zeggen.

  Commentaar: graag zonder kracht termen want dat getuigt alleen maar van zwakten.

 • Jan

  @tradewind: mijn vraag betrof je verwachting omtrent de verdere daling en daaropvolgende snelle stijging van de zilverprijs. Kan je mij enige links aan de hand doen omtrent de analyse die jij aanhaalt? Ik ben niet echt thuis in die branche dus uitleg zou handig zijn. In elk geval bedankt voor je antwoord.

 • RCPL

  Hoera, in de mainstream media hoor je de laatste dagen al weer hoopvolle geluiden:
  er komt wellicht geen recessie, er is eindelijk een oplossing voor de eurocrisis in de maak en de AEX is door de 300-punten grens na een spectaculaire stijging van een dikke 10% in de afgelopen 1,5 week!

  * zet roze bril af, net zoals Kees de Kort *

  Hier de harde werkelijkheid:
  – Rentes op 10 jaars obligaties van Griekenland, Portugal, Italië en België (!) richting
  recordhoogten, zelfs in deze deflatoire periode. Daling van Ierland en Spanje gestopt.
  (Noodfonds voor >150 miljoen EU-inwoners?!)
  – Spanje’s inspanningen om te privatiseren (vliegvelden, loterij, etc.) mislukt omdat er
  simpelweg geen geschikte kopers zijn. Terugbrengen begrotingstekort mislukt.
  – Het aantal Amerikanen dat een betalingsachterstand heeft op de aflossing van een
  hypotheek is in het derde kwartaal flink gestegen. De index voor veilig geachte
  Prime hypotheken zakt gestaag, tot onder kritische grenzen.
  – Bankaandelen hervatten de neergaande trend, met de Franse banken voorop.
  Afwaardering van Europese banken gaat vrolijk verder.
  – Werkeloosheid zakt nergens in de Westerse wereld.

  Welterusten Roland Koopman (RTLZ), Paul Laseur (BNR), Bas Heijink (ING), Corne van Zeijl (SNS) en alle andere sprookjesvertellers.

 • high five

  Alleen de elite (bankiers en het militair industriële complex) hebben hier belang bij.

 • Frits

  @high five
  Het is in ieder geval weer een ouderwets ongeloofwaardig verhaal. De enige die belang heeft bij deze aanslag is de VS.

 • high five

  Iran zou nu weer een poging hebben gedaan om de saoedische ambassadeur Adel al-Jubeir in de VS te vermoorden mbv een Mexicaanse drugskartel. Worden we langzaam klaargestoomd voor een oorlog tegen Iran ?.
  http://www.infowars.com/fbi-insider-obama-administration-likely-manufactured-dubious-terror-plot/
  Ik weet wel dat Al Qaeda ook langzaam gebracht is met eerst een paar aanslagen op ambassades en op een oorlogsschip. Om vervolgens de grote aanslag in New York uit te voeren.
  De enige manier waarop Barry Soetoro herkozen kan worden is door het beginnen van een grote oorlog. Zoals bijna alle presidenten een oorlog nodig hadden om populair te worden.

  Deze false flag kan ook de aandacht afleiden doordat Holder en Hillary in grote problemen zitten door operatie Fast and Furious.(waarin de FBI wapens naar Mexico bracht voor de drugkartels en dat ze de drugs van de kartels Amerika binnenbracht)

 • tradewind

  a Jan
  aam Jan… nav je vraag:

  Er staan 3 feiten in mijn opmerkingen: ( je geeft niet aan welke ik zou moeten onderbouwen. plaatjes kan ik hier niet zetten, werd bij geskipt voorgaande pogingen

  1) in de historie van oa beursplaza bleek vaak bij opgewonden standjes een top in de indices.

  2) De aex oogt topping, zit op zowel horizontale als fibo-weerstanden en ook nog een rond getal.
  obv astro-omkeerdagen ( vandaag volle maan);
  en heeft ook potentiele een Elliott Wave telling top.

  3) Zilver en goud bewegen in een 4e subgolf in een wigvorm; een typische correctiebeweging.
  Een snok omlaag kan die beweging afmaken en dan staat er een afgeronde ABC correctie als opmaat voor de volgende acceleratie opwaarts.