24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Griekenland en het mondiale monetaire kruidvat

Soms is het in tijden van grote onrust handig nog even de cijfers naar voren te halen, waarom goud en zilver toch the-place-to-be zijn.

Afgaande op de huidige prijzen die voor beide edelmetalen betaald moeten worden zou je zeggen dat beide metalen geen rol van betekenis hebben. Ondanks de eruptie van crisismaatregelen, afwaarderingen en omvallende landen en banken staat goud zo’n 13,6 % onder zijn hoogste punt en zilver 37 % !

Een beter bewijs dat beide metalen geen rol van betekenis hebben lijkt nauwelijks denkbaar. Toch is het raadzaam even verder de kijken dan de neus lang is.

Over de monetaire rol van zilver: dat de centrale banken zilver niet zo zien zitten moeten zij weten, al lijkt het meer een vorm van bijziendheid dan van verstand. Zilver, in de vorm van de Griekse Drachme, was de eerste internationaal erkende munt wat eeuwen dienst heeft gedaan in een groot gebied van China, India tot Europa. De Romeinen hebben daarop later hun eigen munt gebaseerd, tot uiteindelijk deze munt ten onder ging, samen met hun rijk, omdat gaandeweg steeds meer zilver uit de munt werd gehaald tot uiteindelijk een waardeloze munt overbleef.

Is het niet ironisch dat juist nu Griekenland als aansteker fungeert in het mondiale monetaire kruitvat?

Verder; er is 1 miljard ounce zilver bovengronds wat momenteel gewaardeerd word op ongeveer $32 miljard. De hoeveelheid bovengronds goud bedraagt 3 miljard ounce, wat ongeveer neerkomt op $4950 miljard. Dat betekent dat er 165 keer meer geld geïnvesteerd is in goud en in zilver. Het vreemde feit doet zich echter voor dat de laatste maanden evenveel geld in zilver wordt geïnvesteerd als in goud. Dit betekent dus met de huidige prijzen dat er ruim 50 keer meer zilver wordt verkocht dan goud!

Er vindt een wereldwijde run plaats op zilver. Geen wonder; Engeland pompt $75 miljard in de economie, Nederland staat garant voor €100 miljard in het Europese steunfonds, België heeft Dexia, afwaarderingen van allerlei landen waardoor meer rente betaalt moet gaan worden op hun toch al enorme schuldenberg; het is een klein wonder dat de boel nog draait. Weliswaar wordt dit kleine wonder geholpen door enorme steunbedragen die op de achtergrond het banksysteem ingepompt worden, maar toch. Dit gaat niet goed aflopen.

Zelfs in de reguliere media wordt het wordt ‘crisis’ steeds vaker gebruikt, zie dit artikel uit de Wall Street Journal. Blonken dit soort bladen tot voor kort uit in het ontkennen van de economische waarheid, nu komt men er blijkbaar niet meer onderuit. Wellicht hebben dit soort artikelen die nu verschijnen ook iets te maken met de maatregelen die gaan komen, om zo de bevolking rijp te maken voor de te nemen acties.

Wat zal nu het gevolg zijn van een ongehoorde monetaire stimulus? Wat zal het effect zijn van deze voorziene 6000 miljard dollar?

Goud en zilver gaan fors omhoog, de AEX en Dow Jones gaan omhoog, geld trekt uit laagrentende producten en op termijn krijgen we een fraaie inflatie. Lost het iets op? Nee! De derivatenberg is zo enorm groot, naar alle waarschijnlijk wel zo’n 1000 keer groter dan de 6000 miljard aan steunmaatregelen. Daar helpt dus helemaal niets tegen.

Op zijn best creëert men enige tijd, op z’n slechtst valt opeens het kaartenhuis volledig in elkaar.

Wat u te doen staat? Doe een home-made stress test!

  • Heeft u wat cash geld in huis? √
  • heeft u levensmiddelen voor ongeveer 2 maanden in huis? √
  • Heeft u noodzakelijke zaken als lucifers, medicijnen, zaklantaarns e.d. in huis? √
  • Heeft u een deel van uw vermogen/spaargeld omgezet in edelmetalen? √
  • Gefeliciteerd, u bent succesvol de stress-test doorgekomen.

Wellicht dat een deel van deze items achteraf overbodig bleken, maar van één ding kunt u zeker zijn.

Je hebt er meer aan dan de stress test die de banken ondergingen.

met dank aan le metropolecafe, site van de GATA

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook