Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Griekenland fleurt goudwaarde niet op

04-03-2010 Bas

Het afgelopen weekend en de afgelopen dagen werd een hoop gesuggereerd omtrent de financiële hulp richting het “bijna failliete” Griekenland. Eerder las u hier al dat een grote hoeveelheid (1/8ste van het totaal) werd verkocht om onder andere Griekenland financieel te hulp te schieten. Het effect van deze combinatie van berichten heeft echter tot nu toe nog geen gevolg gehad op de goudprijs en/of op de waarde van de Euro.

Er was na het weekend een kleine en korte opleving te zien in onder andere de verhouding van de dollar richting de euro. Maar rond 10.00 uur ’s ochtends veranderde de koers weer richting de rode cijfers (van $ 1,365 naar $ 1,352). De goudprijs werd meegesleurd in het beursverloop; na een top neergezet te hebben van $ 1.123,50 werd een daling ingezet tot een waarde van $ 1.113.

Hoewel in de laatste weken een min of meer stabiele goudprijs bereikt lijkt te zijn, zijn de meningen over de toekomst verdeeld. Overwegend horen we negatieve verhalen aangezien de Amerikaanse Dollar in waarde zal toenemen na historische lage standen in de afgelopen maanden. Volgens sceptici zal de goudprijs zelf dalen tot onder de $ 1.000!

 • rob

  Goed gezegd Henk, laat je niet van de wijs brengen. Tegenover elke goud-scepticus die beweert dat goud onder de $1000 zal duiken, staan minstens 2 dollar sceptici die beweren dat de komende twee jaar de dollar met meer dan 30% wordt gedevalueerd.
  Net als Griekenland meer dan 20% meer staatsschuld blijkt te hebben, verteld de FED niet hoeveel extra ze in werkelijkheid hebben bijgedrukt. Ted Butler heeft in zijn laatste artikel mooi aangetoond dat de geldhoeveelheid (inclusief schuldenberg) TOENEEMT en niet afneemt. De geldkraan staat wagenwijd open. Sterke inflatie is hoogstens nog een half jaar van ons verwijderd.
  Het ziet er goed uit voor goud en zilver en heel wat minder voor het fiat geld. Verzeker jezelf en je familie tegen de komende onzekere tijden en koop zilver. En laat je niet van de wijs brengen door sterke tussentijdse schommelingen in de goud/zilverprijs die er zeker nog aan komen (reken maar op dalingen/stijgingen van $100 in goud per dag). Koop edele metalen, kijk er vervolgens niet meer naar om en houdt ze vast voor de langere termijn.

 • Henk

  Ik ga er vanuit dat de meeste lezers hier hun kapitaal voornamelijk in euro-geprijsde assets hebben geïnvesteerd. Juist als gevolg van de euro-dollar rate staat de koers van goud nu op een all time record, namelijk rond de 835 euro.
  Voor ander (behalve dollar) vaulta kun je dat ook mooi zien op :
  http://www.kitco.com/kitco-gold-index.html

  Ook uitgedrukt in de valutamandje van de Kitco gold index (daarin zit geen dollar) staat goud dus op het hoogste peil ooit.
  Laat je niet van de wijs brengen door de (tijdelijke) opleving van de US$ als reserve currency of currency of last resort. Als je wat verder gaat zoeken vind je zelfs aanwijzingen dat dit hele Griekenland-theater alleen maar in scene is gezet om de aandacht van de penibele schuldsituatie van de VS (en de UK) af te leiden. De omvang van de GR economie stelt namelijk geen ene moer voor, slecht 2.8% van de hele EU.