Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Als gevolg van zwakkere fabrieksactiviteit dan verwacht in China en voortdurende problemen in de Amerikaanse banksector, kwamen de prijzen van grondstoffen vorige week onder druk te staan. De resulterende bezorgdheid over afzwakkende vraag naar grondstoffen was leidend voor de prijsontwikkeling die plaatsvond. De Bloomberg Commodity Index is dan ook naar het laagste niveau sinds januari 2022 gedaald.
Ondanks deze daling, beginnen grondstofindexen zich nu weer te herstellen en is een positief vooruitzicht op zijn plaats. Deskundigen verwachten dat grondstoffen nu een sterk diversificatievoordeel zal bieden voor traditionele portefeuilles, vanwege beperkingen aan de aanbodzijde. Daarnaast presteren edelmetalen momenteel erg goed en nadert de goudprijs zelfs een recordhoogte.
Wat olie betreft, voeren de OPEC+ landen productieverlagingen in, wat de oliemarkt strakker zal maken. Zwakkere economische indicatoren uit China en de gedwongen verkoop van termijncontracten door financiële instellingen hebben de prijzen verder doen dalen. Desondanks blijft de vraag naar olie standhouden en wordt er zelfs een stijgende vraag verwacht, vooral in de luchtvaartsector. De vrijwillige productieverlagingen van de OPEC+ landen zullen de oliemarkt verder aanscherpen en de olieprijzen doen stijgen.
De marktsignalen voor industriële metalen en landbouwproducten blijven ook positief, ondanks de zwakkere fabrieksactiviteit. Het herstel van de consumptie in China is solide en de verwachting is dat dit zowel de prestatie van industriële metalen als landbouwgrondstoffen op de markt zal ondersteunen. Er zijn echter ook risico’s voor beleggers in landbouwgrondstoffen verbonden aan de graandeal in de Zwarte Zee en meteorologische onzekerheden.
De goudprijs is minder onzeker dan de andere grondstoffen en volgt een stijgende trend, gedreven door een risico-averse stemming. Het edelmetaal ligt -op het moment van schrijven- ongeveer $50 per ounce verwijderd van zijn hoogste niveau ooit van $2.075 per ounce. Deze stijging is het resultaat van verschillende factoren. Ten eerste speelt de aanhoudende stress in de Amerikaanse banksector een rol, samen met onzekerheden rondom de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond. Bovendien geven signalen van de Federal Reserve aan dat het einde van de renteverhogingscyclus nadert en draagt de algemene zwakte van de Amerikaanse dollar bij aan de stijging van de goudprijs. De toenemende angst voor een mogelijke recessie in de Verenigde Staten en de solide aankopen van goud door centrale banken ondersteunen de prijsstijging ook.
Hoewel goud momenteel gevoeliger is geworden voor kortetermijnhindernissen, blijft het nog steeds een waardevolle hedge voor een portefeuille. Experts van UBS handhaven hun positieve beoordeling van goud en stellen een koersdoel van $2.200 per ounce tegen maart 2024.
Al met al blijven de fundamenten van de grondstoffenmarkt solide, ondanks tijdelijke dalingen. De verwachtingen voor een aantrekkende oliemarkt, positieve signalen voor industriële metalen en landbouwproducten, en de sterke prestatie van goud wijzen op mogelijke kansen voor beleggers. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de volatiliteit en risico’s in de markt en een gediversifieerde benadering te hanteren bij het beleggen in grondstoffen.