24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Grondstofprijzen stijgen fors

De grondstofprijzen schieten door het dak. De oorzaak hiervan zijn de tekorten. Nu de economie weer herstellende is neemt de vraag weer toe. Daarbij op zijn er ook logistieke problemen waardoor het leveren van grondstoffen moeizamer gaat.  

Nu de grondstofprijzen al enkele tijd stijgende zijn heeft dat als gevolg dat bedrijven er niet goed meer mee om kunnen gaan. Hierdoor kunnen mensen hun baan kwijtraken en ontstaan er logistieke problemen. Het is duidelijk dat het de economie in de weg staat. 

De grondstoffen die het meeste stijgen zijn koper, hout, olie, ijzererts, maar ook koffie, palmolie en suiker. 

Koper

Door analisten wordt koper gebruikt als aanduiding voor economische voorspoed. Er wordt verwacht dat er een wereldwijd tekort aan koper zal komen. De vraag vanuit de auto-industrie is namelijk erg hoog. Dit komt omdat koper veel wordt gebruikt in elektrische auto’s. In mei bereikte de koperprijs een recordhoogte van $10.725 per ton. 

Hout

Ook de houtprijs zal nog wel even blijven stijgen. Vergeleken met vorig jaar is de houtprijs zelfs met 280% gestegen. Als gevolg slaan mensen grote hoeveelheden hout in. Als gevolg stijgt hout nog meer. Vorige week behaalde ook hout een recordhoogte van $1359. De oorzaak van de stijgende houtprijs is de naar beneden geschroefde productie vanwege de wereldwijde lockdowns. Maar gedurende deze lockdowns zijn er veel doe-het-zelvers aan de slag gegaan waardoor er nu een tekort is. 

Olie

Wie een auto rijdt is het wellicht al opgevallen, de olieprijzen zijn fors omhooggegaan. Ook benzine heeft een recordhoogte bereikt van $70 per vat. Ook voor olie geldt het dat er een tekort is. Nu de economie weer op gang is gekomen en steeds meer mensen weer naar kantoor of op pad gaan, is er meer olie nodig. 

IJzererts

Staalprijzen schieten de lucht in vanwege de tekorten. Het stimuleringsplan van de Verenigde Staten heeft hier een aandeel in. Vanwege het stimuleringsplan is de vraag naar staal vanuit de Verenigde Staten namelijk enorm toegenomen. Waar Trump nog een verbod legde op importtarieven staat China op het punt toch een exportverbod voor staal in te voeren. China heeft ook last van het tekort en wil op deze manier zichzelf veiligstellen. China is namelijk een van de grootste staal exporteurs. Ook is de prijsstijging een gevolg van een lagere ijzerertsproductie vanwege de verschillende lockdowns. 

Koffie

Analisten verwachten dat ook koffieprijzen zullen stijgen. De lagere productie heeft dit veroorzaakt. Logistiek gezien zijn er ook problemen die de koffieprijzen omhoogstuwen. Het tekort aan containers maakt het namelijk moeilijker om de koffie op locatie te krijgen. De stijging van de koffieprijzen is nu al te voelen in bijvoorbeeld cafés of ketens zoals de Starbucks. Daarbij komt ook dat bijvoorbeeld de Starbucks het moeilijker heeft met het aantrekken van personeel.   

Palmolie

Naast koffie stijgt ook de prijs van palmolie. Palmolie wordt gebruikt in bijvoorbeeld chocolade en ijs, maar ook in cosmetica en veel andere producten die dagelijks gebruikt worden. Tegenvallende oogsten, maar toename in vraag resulteren in een tekort. Aangezien palmolie in zoveel producten verwerkt is, zorgt dit voor problemen. Vandaar dat de prijs flink omhoog is gegaan. De kans bestaat dat dit teruggezien kan gaan worden in de prijs van die producten. 

Suiker

Ook van suiker is er een tekort. De toevloed van suiker is wereldwijd namelijk gedaald. Verschillende landen kampen met tegenvallende oogsten waardoor de productie daalt. De vraag daarentegen is gestegen. De prijsstijging is iets afgevlakt maar zal in de nabije toekomst ook weer kunnen stijgen. 

Naast de toenemende vraag en logistieke problemen omtrent grondstoffen is er ook sprake van speculatie. Een grote hoeveelheid beleggers koopt grondstoffenfutures op. Vanwege de stijgende grondstofprijzen kunnen ze zich als het ware beschermen tegen de inflatie. In China zijn ze plan om dit tegen te gaan. Als gevolg hiervan zakte de prijzen daar vorige week alweer wat gedaald. 

Goud

De stijgende prijzen kunnen in de nabije toekomst gevoeld gaan worden door de gemiddelde burger. Het is duidelijk dat prijzen stijgen, maar hoe kunt u zich hiertegen beschermen? Een grondstof die wel stabiel blijft is goud. Goud is een erg betrouwbare grondstof die al eeuwenlang waardevast is. Waar er sprake is van inflatie beweegt goud mee. Het is het perfecte beschermingsmiddel. 

Bekijk ook