24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Grootste bank China en WGC gaan het kopen van goud promoten

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste bank in China, gaat samenwerken met het World Gold Council (WGC) om goud verder te promoten in China. Deze samenwerking geeft aan dat de Chinese overheid, die de eigenaar is van de ICBC, het bezit van fysiek goud blijft promoten. Eerder werd het al mogelijk voor particulieren in China om fysiek goud en zilver te kopen zonder BTW, terwijl in de voorgaande jaren het bezit van zilver en goud juist was verboden. Zilver en goud werd in augustus beschikbaar gesteld bij alle postkantoren en op de grootste televisiezender (ook weer eigendom van de Chinese overheid) werd het kopen van fysiek zilver en goud gepromoot.

China is in augustus begonnen met het promoten van het kopen van goud en zilver. Aangezien China sinds 2008 de grootste producent van goud is en aangezien wereldwijd alleen in India meer vraag is naar goud, heeft de Chinese overheid een sterke positie om de goudprijs te controleren, mocht dat nodig zijn. De Chinese overheid wil namelijk geen gezichtsverlies leiden, wat kan gebeuren als goud en zilver minder waard wordt dan in augustus, het moment waar het promoten van het kopen van goud en zilver begon.

De samenwerking tussen de ICBC en het WGC zal bestaan uit het delen van informatie over de goudmarkt, het zorgen voor een toegenomen vraag naar goud binnen China en marktontwikkeling:

According to statements out of Beijing today, there now exists a Memorandum of Understanding between the ICBC and the World Gold Council whereby they will share gold market resources, promote domestic demand, boost gold investment in China, and develop and market new gold investment products within the country.

Om te bepalen wat voor nieuwe producten er kunnen worden geïntroduceerd zullen er enquêtes worden afgenomen en er zullen studies worden gedaan naar de landelijke detailhandel in de goudmarkt. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat er productdiversiteit komt en dat het kopen van goud toegankelijker wordt.

Het World Gold Council heeft voorspeld dat in ‘Greater China’ (China, Taiwan en Hong Kong) de vraag naar goud van het huidige niveau van ongeveer 461.9 ton zal verdubbelen in de komende tien jaar. Terwijl de goudproductie wereldwijd niet zo snel kan toenemen (het duurt minimaal 5 jaar voor een nieuwe goudmijn om de productie op te zetten) zal dit kunnen betekenen dat ‘Greater China’ over tien jaar meer dan 30% van de wereldwijd geproduceerde hoeveelheid goud consumeert. Ook in India zal de vraag naar verwachting toenemen, ook hier wordt het kopen van goud gepromoot door de overheid door bij banken en postkantoren goud te verkopen aan haar burgers.

Het blijft afwachten wat voor gevolgen dit kan hebben voor de goudprijs. Duidelijk is wel dat China druk bezig is haar burgers te voorzien van echt geld, goud. Een forse daling van de goudprijs kan de Chinese overheid zich dan ook eigenlijk niet veroorloven aangezien dat de rijkdom van haar burgers ondermijnt en zorgt voor gezichtsverlies. China zelf heeft pas 1.6 a 1.7% van haar reserves in goud en zal naar verwachting haar goudreserves aanzienlijk willen uitbreiden. China heeft overigens haar positie in goud ten opzichte van 2003 al vergroot met 76%.

https://www.thesilvermountain.nl/images/goud-reserves.JPG

De vraag naar goud uit China zal dus naar verwachting verder toenemen, al is het wel in het belang van China – zowel politiek als economisch – om ervoor te zorgen dat de goudkoers niet té snel stijgt. China is al jaren bezig voorzichtig haar dollars om te zetten naar grondstoffen, waaronder goud, en heeft er belang bij dat de goudkoers niet te hard oploopt omdat dit ten koste zou gaan van de dollar. En China, als grootste schuldeiser van Amerika, ziet natuurlijk niet graag dat haar koopkracht afneemt.

Bron: Mineweb
Zie ook: World Gold Council (WGC) verwacht dat China meer goud zal kopen

Bekijk ook