24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Grootste bullion bank Canada blijkt amper fysiek goud te hebben

ScotiaMocatta, de grootste bank in Canada die fysiek goud voor klanten aanhoudt en opslaat, blijkt amper goud in haar kluizen te hebben liggen. Lenny Orgen verzocht bij de bank om een kijkje te nemen in de kluis en kreeg toegang tot de kluis, als vertegenwoordiger van zijn familie. Zijn vader, Harvey Orgen, een grote klant is bij ScotiaMocatta en recent ook in het nieuws bij de hoorzitting van het CFTC, verzekerde zijn zoon er altijd van dat het fysieke goud in deze bank is opgeslagen. Toen Lenny dit met zijn eigen ogen wilde zien bleek er amper fysiek goud aanwezig te zijn. Om precies te zijn was er het volgende aanwezig: 60.000 troy ounce zilver, 210 stuks 400 troy ounce gouden baren, 4.000 gouden maple leaf munten, 500 gouden eagles, 10 gouden baren van 1 kilo puur goud, en 10 gouden nuggets van 1 kilo.

De totale marktwaarde van deze voorraad zilver en goud wordt geschat op $100 miljoen, terwijl de totale goudverkopen van de Royal Canadian Mint in 2008 alleen al zo’n 10x hoger ligt.

“The game ends when the people who own all these paper obligations say enough and take physical delivery, and that’s when the mess will occur.” Aldus Harvey Orgen.

Er gaan wel meer verhalen in de rondte over het zogenaamde fractional banking, wat vermoedelijk in de goudmarkt ook massaal wordt toegepast. Hierbij is er sprake van een zeer lage dekkingsgraad en wordt goud op papier aan meerdere klanten verkocht. Al deze klanten menen dus recht te hebben op fysiek goud, maar zodra alle klanten het fysieke goud zouden komen opvragen is er een probleem en kan daar waarschijnlijk niet aan voldaan worden. Tijdens de hoorzitting van het CFTC werd vermeld dat er naar schatting 100 tot 140 keer meer goud op papier verhandeld wordt dan dat er fysiek beschikbaar is.

Bekijk ook