Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Grootste bullion bank Canada blijkt amper fysiek goud te hebben

09-04-2010 Rolf van Zanten

ScotiaMocatta, de grootste bank in Canada die fysiek goud voor klanten aanhoudt en opslaat, blijkt amper goud in haar kluizen te hebben liggen. Lenny Orgen verzocht bij de bank om een kijkje te nemen in de kluis en kreeg toegang tot de kluis, als vertegenwoordiger van zijn familie. Zijn vader, Harvey Orgen, een grote klant is bij ScotiaMocatta en recent ook in het nieuws bij de hoorzitting van het CFTC, verzekerde zijn zoon er altijd van dat het fysieke goud in deze bank is opgeslagen. Toen Lenny dit met zijn eigen ogen wilde zien bleek er amper fysiek goud aanwezig te zijn. Om precies te zijn was er het volgende aanwezig: 60.000 troy ounce zilver, 210 stuks 400 troy ounce gouden baren, 4.000 gouden maple leaf munten, 500 gouden eagles, 10 gouden baren van 1 kilo puur goud, en 10 gouden nuggets van 1 kilo.

De totale marktwaarde van deze voorraad zilver en goud wordt geschat op $100 miljoen, terwijl de totale goudverkopen van de Royal Canadian Mint in 2008 alleen al zo’n 10x hoger ligt.

“The game ends when the people who own all these paper obligations say enough and take physical delivery, and that’s when the mess will occur.” Aldus Harvey Orgen.

Er gaan wel meer verhalen in de rondte over het zogenaamde fractional banking, wat vermoedelijk in de goudmarkt ook massaal wordt toegepast. Hierbij is er sprake van een zeer lage dekkingsgraad en wordt goud op papier aan meerdere klanten verkocht. Al deze klanten menen dus recht te hebben op fysiek goud, maar zodra alle klanten het fysieke goud zouden komen opvragen is er een probleem en kan daar waarschijnlijk niet aan voldaan worden. Tijdens de hoorzitting van het CFTC werd vermeld dat er naar schatting 100 tot 140 keer meer goud op papier verhandeld wordt dan dat er fysiek beschikbaar is.

 • rob

  Het is alleen bevreemdend om te merken dat de muziek al dik een jaar gestopt is met spelen en we nog steeds met z’n allen rond de stoelen blijven lopen, aangevuurd door positief verdraaid nieuws vanuit media, banken en politiek.

 • Henk

  Een andere analogie is deze, van Andrew Gause, monetair historicus:

  “One thing to realize about our fractional reserve banking system is that, like a child’s game of musical chairs, as long as the music is playing, there are no losers. ”

  “Eén ding dat we goed moeten begrijpen aan ons fractional reserve banksysteem is dat, zoals bij het kinderspelletje stoelendans, zo lang de muziek speelt, zijn er geen verliezers..”

 • Henk

  Helaas kun je op een cynische manier ook zeggen dat het niets nieuws is. De meeste mensen hier kennen de online documentaire ‘Money as Debt’ denk ik wel. Het grappige daarin is dat juist het ontstaan van ons moderne banksysteem te ‘danken’ is aan middeleeuwse goudsmeden die op het geniale idee kwamen om goud te bewaren en uit te lenen op een fractional reserve manier.

 • http://competencecare.nl laurens

  fractional reserve banking systems toepassen bij instituten en personen die echt goud bij je kopen en menen dat jij daarvoor de goede bankpartij bent die zij kunnen vertrouwen, zijn niet naif maar het slachtoffer van fraude. Het financiele systeem blijkt sinds vorige maand bewezen tot op het bot door en door verrot te zijn.

  Dit is een van de grootste fraude zaken uit de financiele geschiedenis en dit is eind vorige maand a/h licht is gekomen. Het is een schadaal dat de media daar geen aandacht aan geven. Want dit is pas nieuws. Groter nieuws bestaat er op dit zo ongeveer niet.

 • John

  je moet toch wel erg naief zijn om je alweer een waardeloos stuk papier in je handen te laten drukken.