24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Gunstig beleggingsklimaat voor goud en zilver

Van de huidige onzekere periode voor beleggers kan voornamelijk goud profiteren. Er bestaat dan ook optimisme onder speculanten over de goudprijs. Deze zou, volgens vermogensbeheerder Optimix, kunnen gaan stijgen naar $2500 dollar per troy ounce, of misschien zelfs $3000 per troy ounce.

Optimix schaart zich dan ook onder deze optimistische goudspeculanten. Een nieuwe outlook van het bedrijf beschrijft meerdere factoren die bijdragen aan de vraag van beleggers naar goud. Een van die factoren is de verzwakking van de dollar. Goud wordt internationaal vaak in dollars verkocht en als de dollar minder waard wordt, wordt goud voor beleggers met andere valuta’s dus goedkoper. De verzwakking van de dollar komt niet uit het niets. BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) willen namelijk steeds meer in eigen valuta gaan handelen, wat de marktpositie van de dollar aantast.

Ook de onzekerheid over de waarde van geld speelt een rol in de positieve kijk naar de nabije toekomst van goud. Wereldwijd kampen landen met begrotingstekorten en de schulden van deze landen is vrijwel niet terug te dringen. Overheden dienen daarnaast nog meer geld uit te geven aan de energietransitie. Staatsobligaties verliezen hierdoor een deel van hun zekerheid. Goud is nog steeds een zeer stabiele opslag van waarde en dus zullen risicomijdende beleggers de voorkeur geven aan goud.

Optimix ziet ook ruimte voor een stijging van de zilverprijs. Dit edelmetaal heeft al een tijd als belegging achtergelopen op goud, maar is nu een inhaalslag aan het maken.

Naast de huidige ontwikkelingen zijn ook mogelijke toekomstige ontwikkelingen reden om optimistisch te zijn over beleggingen in goud. De inflatie van de afgelopen maanden is inmiddels redelijk afgekoeld, maar een tweede golf dreigt wel vaker na een periode van inflatie. Dit zagen we bijvoorbeeld in de jaren zeventig. China is zich, na het opheffen van de coronaregels, ook weer aan het laten zien op het economisch toneel. Deze economische groeimotor kan inflatie weer aanwakkeren. Als de inflatie stijgt, stijgt de onzekerheid en dan zullen beleggers toevlucht zoeken naar stabiele beleggingen, zoals goud en zilver.

Bekijk ook