24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hedgefondsen investeren weer in goud

De afgelopen drie maanden liet data van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zien dat grote hedgefondsen hun posities in goud van de hand deden. Deze maand lijkt het er echter op dat hedgefondsen hun posities in goud weer versterken  nu de verwachting is dat de goudprijs zal stijgen naar $1800,- per ounce. 

Data van de CFTC laat zien dat in de week voor 23 juni, hedgefondsen hun ‘long’ posities in goud futures verhoogde met 25,648 contracten naar een totaal van 161,593. Het aantal ‘short’ posities steeg met slechts 821 contracten, wat het totaal bracht naar 32,078. Deze toenemende interesse in goud vanuit hedgefondsen wordt gestimuleerd door de zwakke dollar en het dalende rendement op bijvoorbeeld obligaties door de verwachte toename in inflatie. Analisten van de Commerzbank zien ook dat goud weer in trek is als ‘safe haven’ door de groeiende zorgen over het coronavirus en de blijvende impact daarvan op de economie. Zo hebben sommige staten in Amerika alweer maatregelen moeten nemen om het virus in te kunnen dammen. De analisten van Commerzbank denken dan ook dat de goudprijs de komende tijd zal blijven stijgen door deze toenemende onzekerheid wat beleggers en investeerders ‘risk averse’ maakt. 

Ook Oliver Fochler, CEO van Stone Mountain Capital, heeft de posities in goud in zijn hedgefonds met vijftig procent laten toenemen sinds het begin van vorige jaar. Deze beslissing is voornamelijk gedreven door de verwachting dat verschillende valuta in waarde zullen dalen door toenemende inflatie. Goud is volgens hem meer waardevast dan het houden van valuta. Volgens Fochler is het kopen van goud daarom op dit moment een betere strategie.

Hij staat hierin niet alleen, want ook andere hedgefondsmanagers hebben goud onderdeel van hun strategie gemaakt. Zo schijnt Crispin Odey, de helft van de investeringen van zijn bedrijf Ody European, te doen in goud futures. Daarnaast schreven Paul Tudor Jones en Paul Singer, oprichter van hedgefonds Elliot Management, kortgeleden in een brief naar hun klanten dat er een perfect investeringsklimaat heerst om in goud te investeren. 

Ook interesse in investeren in goud? Bekijk onze collectie van gouden munten en goudbaren. 

Bekijk ook